De fapt, nu doar despre The Creator vreau să zic.
L-am văzut, moment rar, la cinema. la 4DX. Pentru că așa au vrut copiii, la 4DX. Băi nene, îmi aduc eu aminte greșit, sau 4DX se futu? Adică, din câte țin eu minte, 4DX ăla este ca să experimentezi senzații la persoana 1, e un tanc care merge pe drum, imaginea e filmată din tanc, totul se mișcă relativ la punctul de vedere.

Acum, 4DX înseamnă că se zgâlțâie. Apare un tanc în raza vizuală, totul o ia razna, scaunele se hâțână în toate direcțiile, se scuipă vapori și apă, bate vântul, dezastru. Problema e că punctul tău de vedere, de unde se filmează, e la mama dreaq, într-o zonă liniștită și suavă, pasc capre și capibare, pescărușii uguie fericiți, căprioarele te privesc cu ochi blânzi. Doar că tu, în scaunul tău, faci hemoroizi de la cât de zghihuie kktul ăla, pentru că vezi un tanc.

Aaaaanyway, mi-a plăcut filmul, nu vreau să vă spoilere nimic, vreau doar să vă atrag atenția asupra unui singur nume. Madeleine Yuna Voyles. De la Haley Joel Osment, cu al său I see dead people, nu am mai văzut un copil actor care să fie atât de bun, de realist, să te implice emoțional în stările sale. Sper doar ca să nu aibă aceeași soartă ca Haley Joel Osment și să se retragă din lumina reflectoarelor, să devină grasă și să facă artă de dragul artei.

Cealaltă chestie despre care vreau să zic este Fundația.
M- enervat cumplit sezonul 1 din Fundația, mi s-a părut un sacrilegiu la adresa operei lui Asimov și orice nume vedeam, orice acțiune, o comparam mental cu cărțile și, evident, filmul ieșea pe minus.
A ieșit sezonul 2 și cum oricum mă plictiseam într-o seară, am zis OK, hai să îl văd, la urma urmei, ce pot să pierd. Și l-am văzut, dar, de data aceasta, fără să îl mai leg de opera lui Asimov, doar uitându-mă la un serial SF și atât.

Well, dacă treci peste partea cu Asimov, chiar e mișto făcut, acțiunea închegată și gândită, evident, pe minim un sezon, nu există timpi morți, dimpotrivă, au foarte multe idei și, câteodată, pare că încearcă să le înghesuie pe toate. Lee Pace este un Cleon in-cre-di-bil, iar R. Daneel Olivaw are chiar mai mult sens în film decât în carte, legat de scopul său inițial, cartea dându-i direcția pe baza dorinței sale de a vedea o galaxie vie, un unic organism, iar filmul…în fine, am zis că nu dau spoilere.

Deci, dacă îl iei ca un serial SF întâmplător numit Fundația, chiar e urmăribil și e chiar mișto.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

16 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Lee Pace – si mie mi se pare ca e perfect pt rol.

    in afara de Dune (cam toate seriile iesite au fost ok din punctul meu de vedere), nici o alta ecranizare nu a reusit sa ma apropie de vibe ul din carti.

    1
    • #2

      da, bine, nici macar ecranizare nu e. au luat dreptul de a folosi numele si cam atat, ca legatura dintre carti si film e ca aia dintre ciolacu si popor

  2. #3

    The Creator e noul film al Evangheliștilor sau Martorilor lui Iehova despre dumnezeu?

  3. #4

    Hmm, parca ala e 6DX ce zici tu. Sunt mini filmulete de 10-15 minute adaptate la 6DX. Am fost si eu la 2 d-asea. Intr-unul eram sanie si ma dadeam pe partie, se misca scaunul, venea apa si aer d-astea.
    Apoi, in al doilea eram pisica si mergeam intr-o casa parasita. La un moment dat, se vad din ce in ce mai mullte luminite rosii care, vezi domne, erao ochi de soricei. Si au navalit soriceii spre pisica si au inceput sa se miste niste furtunase la picioare ca sa iti dea senzati. Am zambit.

    Am vazut si un lungmetraj la 4dx. Era ceva SF si mi se misca scaunul de ma mir cum de n-am borat. A fost o faza misto, intradevar, era o faza in care actorul era dupa un perete si se impusca cu altii. La un moment dat a dat cineva cu un tun in zid si am simtit la spate o impunsatura. Meh :))

    1
  4. #5

    Am vazut si eu The Creator. Mi-a placut influenta anime a filmului. Nu mi-a placut ca pe la jumatate au inceput sa o lalaie cu actiunea si sa devina usor plictisitor.

    • #6

      daca il vedeai la 4DX apreciai ca e plicticos, ca nu te mai zgaltaia ca pe iisus in cruce

  5. Fundatia sezon 2 e alt film fata de 1. Alta galaxie. Ia cartea si o aduce in modern.

    Parca prea multa continuitate cu unele personaje, dar soap-opera nu prea are cum sa existe altfel la Hollywood. Parca nici gen Stargate nu vreau (aia care invingeau cu prastia nave spatiale la nevoie) dar nici un primar nou la 2-3 episoade.

    2
    • #8

      >>Ia cartea si o aduce in modern
      Cartile, adica seriile Fundatia si Robotii, nu necesita aducere in modern. Ai totul modern in ele chiar daca unele sunt scrise in anii 50-60, inclusiv discutii despre AI, sex liber fara inhibitii si conceptul de 15-minute city.

      Serialul asta e scris de frustrati gelosi pe geniul lui Asimov si care incearca sa-l depaseasca. Spoiler: nu reusesc.

      7
    • Ok, scuzati la mine domnii cu gramatica si lipsa pluralului. Pentru mine cartea=seria si e o capodopera cap coada, de la pamant, colonizarea, post colonizare, roboti, imperiu, fundatie si dupa.

      Dar nu o vad ca o competitie, ci doar o completare si punere in vizual. Fascinante efectele vizuale, bagarea spatialilor gen Ghilda din Dune in poveste, detalierea decaderii imperiului care nu a fost descrisa in detaliu in carti. Dar na, decadera aia inceata, cu ruginirea utilajelor, lipsa innovarii si inchiderea in caste e foarte greu de explicat in vizual. Eventual merge o naratiune de 5 minute gen Cate Blanchet in Lotr dar acolo furi din mister prea mult.

      Mi-ar place sa vad mai incolo alte vizuale faine din carte, ca alea cu fermele de gust sau miniaturizarile Fundatiei. Pana acum Terminus arata ca 2 sate din Ardeal, nu varf de lance in tehnologie si rival al imperiului.

      Divaghez vagi cunostinte de pe internet

      Fain subiect, de-aia.

      1
    • #10

      m-am gandit la asta, cu terminus, dar, temporal vorbind, ei inca sunt foarte aproape de momentul zero, inca aveau nevoie sa il induca in eroare pe Cleon ca sunt o societate eminamente agrara, care redacteaza o enciclopedie si asta ar fi trebuit sa vada orice satelit spion

  6. #11

    Si mie mi se pare Foundation bine facut, chiar daca “adapteaza” cartea.
    La fel si cu Wheel of time, modificarile la serial m-au triggeruit, sezonul 1 a fost kinda bad, dar m-am uitat la sezonul doi la adapatarea cartii si nu la ecranizarea cartii si parca a fost mai ok! :))

    1
  7. #12

    Un serial care cred eu ca e foarte underrated e “The Expanse”.
    Foarte relatable, (la cata fizica am învățat eu la scoală) e foarte credibil – bine in afara de tehnologia aia extraterestra inexplicabila, dar de-aia e SF.
    L-au cam încheiat brusc, dar ca orice lucru fain era prea frumos sa dureze.
    Mi s-a parut foarte fain cum au îmbinat povestea, alternanta intre povestea politica si scenele de bătaie, personaje carismatice, etc.

    6
    • #13

      din momentul in care nu l-au omorat pe badguy ala, desi era atarnat de maini si de picioare deasupra mortii, mi s-a cam luat de el. era evident ca tot serialul va vira spre Hai sa il ucidem pe deneucisul asta.

    • #14

      Nu mi se pare “under”rated, are note bune pe site-urile de specialitate, cam toata lumea care l-a vazut il lauda. E foarte bine rated 🙂

  8. #15

    Pentru cine iși amintește firul evenimentelor citite în seria Fundatia, filmul nu este ce trebuie ( mi-am pus întrebarea dacă scenaristul a recitit cartea sau a scris din amintiri de mult trecute ).
    Au schimbat sexul personajelor, au schimbat cronologia, au înviat personaje, au amestecat ere, au … distrus ( ceva important dar nu zic că poate mai vrea cineva să vadă ).

    În rest filmul este ok. Merită vazut.

    3
  9. #16

    “Deci, dacă îl iei ca un serial SF întâmplător numit Fundația, chiar e urmăribil și e chiar mișto.”
    Mulțumesc!

    1