În primul rând, dacă e prima dată când mergeţi la Nisipurile de Aur, lăasaţi acasă ideea de a căuta pe tăbliţe ceva numit Golden Sands. Că nu o să găsiţi şi nici bulgarii nu ştiu ce e aia. De fapt e Златни пясъци sau Zlatni Piasiţi. Oricum, în marele sens giratoriu de la Albena, mergeţi spre dreapta. Al 2 lea sat e Zlatni Piasiti.

Bun, să revenim la analiza rece, obiectivă şi calculată a obiectivului.
Traseu: Bulgarii au nişte drumuri care te fac să regreţi drumurile rromâneşti. Abia la vreo 40 km de graniţă începe să apară asfaltul, în rest, o chestie peticită pe 2 benzi, care te zdruncină şi te agită ca pe cobiliţă.

Odată ajuns la Golden Sands, în teorie hotelul e uşor de găsit. Mergi până la al 2 lea semafor, întorci la prima benzinărie, după care treci de semafor şi a 2 a stradă la dreapta. Pentru că ori nu scrie nicăieri, ori nu am văzut noi. E puţin probabil să nu fi văzut, totuşi.

Hotelul: Hotelul este fostul Kempinsky, hotel de regi, alea. E uriaş, imens, huge, mare rău de tot. Am mai zis uriaş? 724 de camere. Doar culoarul camerei noastre avea cam 80 de paşi. Serios, din cameră până la lifturi erau minim 200 de metri de parcurs. Asta chiar a fost o problemă, distanţa foarte mare până la lifturi. Doar 6 lifturi pentru atâta popor, dureros. Tot timpul la lifturi e coadă şi înghesuială.

Nu ne-a întâmpinat nici un bell-boy de data aceasta. Doar un tip şmecheros, în vestă neagră, ne-a explicat că clienţii nu au voie să parcheze pe liniile destinate personalului (linii unde erau parcate lejer taxiuri ), după care ne ţistuit uşor să dăm drumul la avarii, cât suntem în hotel, să ne luăm parking ticketul.

Parking ticket pe care dai 20 de leva, adică ceva mai mult de 10 euro. Asta nu face decât să ne arate cât de la botul calului luăm noi tot ce ni se întâmplă prin hotelurile rromâneşti, iar când ajungem în vajnicele străinătăţuri, ne pică urgent plombele. Totuşi, eu ştiam că aceste clasificări de 5 stele sunt internaţionale, nu rromâneşti şi că parcarea gratuită intră în preţul camerei, de minim 140 de euro. Oricum, la recepţie preţurile sar de 170 de euro lejer.

De-abia în recepţe a apărut de undeva un tip, care s-a oferit să ne parcheze maşina şi să ne ducă bagajele în cameră, după ce ne trambalasem noi cu căţel şi purcel, fără să ne bage nimeni în seamă. Acelaşi bell boy, după ce i-am dat 5 euro pentru faza de mai sus, ne-a lăsat maşina cu farurile aprinse în parcarea subterană, de a trebuit să mă rog de 2 paznici de acolo să mă împingă.

Recepţionera de la Melia m-a făcut să mă dau cu capul de tejghea. Ne-a luat buletinele şi paşaportul, le-a pus deoparte, ne-a dat cardurile de cameră şi de prosoape, după care ne-a urat şedere plăcută.

– De ce ne opriţi actele?
– Pentru că sunt foarte multe de procesat şi nu avem timp.
– Iar eu, dacă ies cu maşina şi mă opreşte poliţia, le spun că mi-aţi oprit actele la hotel?
Tăcere.
Mă simţeam ca pe plantaţiile spaniole de căpşuni, unde dai actele pentru a putea fi sclav cu acte în regulă. Normal, am refuzat să le las acolo, mi le-a procesat pe loc şi mi le-a dat. Şi atât.

Nici un fel de informaţie despre hotel, despre orele de masă, despre restaurant, unde e, unde e piscina, nimic, serios, absolut nimic, de nu îmi venea să cred.
Aşa că m-am apucat eu să întreb, ce înseamnă la ei demipensiune, când sunt orele de masă, unde e restaurantul etc

După explicaţii, am înţeles că demipensiune înseamnă mic dejun şi masă de seară, în rest plăteşti tot. Aşa că am decis să facem upgrade la all inclusive, ca să nu ne mai trambalăm prin staţiune. La urma urmei, e restaurantul unui hotel de 5 stele reale, nu? Zis şi făcut, în mai puţin timp de cât zici tu 144 de leva aveam deja upgrade-ul făcut, un bell boy venise după bagaje, recepţionera îmi debita din nou tot ce o întrebasem eu înainte şi îi scosesem cu cleştele. Era bine, eram all inclusivist. Bine, după aia am văzut că mai e un rang, the leVel, care sunt şi mai exclusivişti). Aşa că ne-am băgat ceva şi am plecat în cameră.

Camera: Camera nu se compară cu nimic din ce era la Vega. pentru că e cam de 3 ori mai mare.

Foarte mare, cu un balcon destul de mic, dar ok, pentru 2 persoane. Pat mare, făcut din 2 saltele, dar tot mare, şi lung, nu doar lat. Canapele în cameră, o minibucătărie, cu plită şi chiuvetă, ce să zici, huge, peste tot ce te-ai aştepta de la o cameră de hotel. Singura chestie care nu mi-a plăcut a fost lenjeriile şi pernele, care sunt genul acela de hypermarket, făcut din ceva elastic şi alunecos. Pernele fug de sub cap, cearceafurile fug de sub tine. În fine, poate sunt unii cărora le plac.

Baia este şi ea, FOARTE MARE. Foarte, foarte mişto, cu duş perfect, cadă cu jacuzzi, 2 chiuvete şi bideu, lucru nemaivăzut de mine la nici unul din hotelurile la care am tras. Şi am fost la câteva…
Ce nu mi-a plăcut a fost că jetul de apă nu era constant. Venea ba rece, ba clocotită, indiferent de cât de mult te chinuiai să o reglezi. Posibil să fie datorită faptului că am fost la ultimul etaj şi presiune mai puţin. Nu un inconvenient major, dar parcă te cam ia cu leşin când faci duş în condiţiile astea.

Curăţenia nu ştiu cum a fost, pentru că nu a venit nimeni, nici vineri, nici sâmbătă. Sau poate au venit şi nu am văzut eu, deşi e puţin probabil, pentur că am aruncat un tricou fix în mijlocul apartamentului. Nu l-a ridicat nimeni, deci e posibil să nu fi venit nimeni. Ok, la Vega se făcea curat de 2 ori pe zi, ţi se făcea patul şi ţi se puneau ciocolăţele mici pe pernă. Poate bulgarilor nu le place ciocolata şi nu sunt fani făcutului patului.

Internetul wireless merge foarte bine în cameră, deloc în restaurant şi aşa şi-aşa la piscină. Am încercat să fac haştagul #meliatits pe twitter, dar nu am putut, pentru că nu reuşeam să încarc pozele. Deh, o fi fost o protecţie, ceva.

Privind poza asta, te-ai gândi că un hotel de 5 stele ar avea de unde să plătească un translator, nu să folosească google translate, nu?

Masa: Absolut scârboasă şi dezgustătoare. Cea mai scârboasă mâncare de hotel pe care a trebuit să o mănânc vreodată. Exceptând băşinile, cu bucătari care îţi tăiau direct de pe piciorul de vacă sau îţi făceau ouă ochiuri, băşini puse doar să îţi ia ochii, restul mâncării a fost DEZ-GUZ-TĂ-TOA-RE şi îmi asum cuvintele în faţa oricui. Bacon fără gust, cremwurşti acri, băi dar acri rău, vită cu păstăi de mazăre, un singur fel de supă, cu orez şi gust de peşte, dar ea era de pui, plin de platouri cu roşii, roşii şi castraveţi, castrveţi, castraveţi şi roşii, brânză, roşii cu brânză, castraveţi cu roşii şi brânză, plus un caşcaval nenorocit, cu aromă de aracet proaspăt.

Băuturile? Delicioase de balcanice ce erau. Berea bulgărească kameniţa, dar diluată maxim în butoi, NAȘPA, BĂI DAR NAȘPA RĂU, vinul bulgăresc no name, alb şi roşu, cu gust de şoarece uitat în butoi, prigat de portocale cu 2 kile de zahăr, de nici copilul nu o putea bea de dulce şi cam atât. Nu, deşi erai all inclusive, nu puteai servi altceva. Am cerut o sticlă de vin şi 2 beri şi mi s-a spus că nu se poate, nici contra cost. Betoing. Scârbos, mi se face silă şi greaţă şi acum, la o zi distanţă. Masa de la Vega părea o dulce amintire a unor vremuri demult apuse.

Barurile: Barurile erau doar unul, lângă piscină. Bar care conţinea numai produse exclusiv bulgăreşti, de calitate nu tocmai superioară. Aceeaşi bere Kameniţa, varză de varză, whisky bulgăresc (nu îl recomand nici duşmanilor, gin bulgăresc idem şi multă cola diluată de la dozator, că altceva ce să bei.

Gustările de la bar constau în shaorme de pui, cam 10 gr. pui, 1 kil de cartofi, dacă voiai cartofi şi un munte de salată. Eu nu am vrut nici cartofi, nici salată, drept urmare am mâncat o şaormă cât o cutie mică de pastile, cu o strocheală de pui şi un mehlem de zer de iaurt cu maioneză.

Distracţii: Piscina imensă. Plină cu arabi şi rromâni. Plină de prosoape care rezervă şezlonguri, de la prima oră a dimineţii, în pofida afişelor care scriu mare că rezervarea e interzisă. Noi am luat pur şi simplu un prosop care stătea de peste o oră pe două şezlonguri şi ne-am aşezat. După altă oră, a apărut un rromân, da, un rromân, care şi-a luat prosopul şi s-a dus la şezlongul său. Uitase că le rezervase şi pe alea.

În fiecare seară, la piscină se dă drumul la muzică. La maxim. Cu un DJ pe scenă, care zbiară non stop ARE YOU READY?. Toţi sunt ready, şi sezlongurile noastre, la 100 de metri distanţă, zdrăngăneau de la muzică. Alte chestii distractive nu am văzut, doar pizduline vag îmbrăcate, în căutare de domni generoşi.

Timp Liber: Faleza de la Zlatni Piasiţi nu e mult diferită de cea din Mamaia, doar că e mai îngustă. Multe, foarte multe magazine cu suveniruri, extrem de multe ateliere foto în care poţi să te pozezi îmbrăcat în cowboy sau damă de consumaţie (părerea mea e că un fotosop ar veni mai ieftin), există un ferris wheel, destul de înalt, ba chiar şi un mic turn Eiffel, care e un bar cocheţel.

Pe toată faleza există circa 3 WC-uri publice, care costă 1 leva. Nu ai leva, poţi plăti în euro sau dolari. Eu am dat 1 dolar, că mă pişam pe mine, iar doamna bulgăroaică responsabilă cu încasările nu avea pic de milă faţă de chipul meu albastru.

Restaurante cu cantautori rataţi, la greu. Tot cu boxele la maxim, ca-n mamaia, dar împinse mult spre mare, nu chiar lângă faleza pietonală, deci se auzeau mult mai încet.
Preţurile, fix ca la noi. Şaorma pe stradă 6 leva, o clătită 3 sau 4 leva, depinde de unde o iei, 5 leva kila de piersici, 3 leva un pahar cu bucăţi de pepene. Preţuri nu exagerate, dar nici 2 die for.

Se organizează curse turistice cu autobuzul către staţiunile din jur, nu mai ţin minte preţul. Înţeleg că ar exista nişte ruine prin zonă, unde nişte tipi vestiţi au făcut chestii interesante. Le-am urat sănătate, după câţi bani am decartat pe hotel, numai chef de luat autobuzul nu aveam.

Concluzia mea proprie şi personală.

Sunt absolut sigur că nu voi mai revedea în viaţa mea hotelul Melia Grand Hotel Ermitage. Faptul că e camera mare nu mă ajută cu nimic, dacă restul serviciilor sunt varză. Cea mai scârboasă mâncare din viaţa mea, servicii de la prost spre foarte prost. Am înţeles că asta nu ar fi ceva normal acolo, existând hoteluri, cum ar fi Arabella, unde serviciile sunt pe măsură, parcarea e gratuită, internetul free etc. Poate la anul îi voi încerca.

Până atunci, recomandarea mea? Evitaţi cu toată puterea hotelul Melia Grand Ermitage.

Concluzie după vizitarea celor 2 hoteluri?
De departe învinge Vega, din Mamaia. Da, o fi el preţul mare la Vega, dar merită şi ultima centimă, în comparaţie cu Melia, iar dacă vrei să te duci la 5 stele, asumă-ţi şi costurile respective.

Tester de vacanţe este organizat de arhiblog.ro şi agenţie de turism AA Travel, cu sprijinul Ford şi Rompetrol.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

74 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2

    Grifid Arabella e misto, am fost eu anul trecut, numai ca parcarea e 10 eur/zi si acolo. E drept, o poti parca la un alt hotel de langa, unde e vreo 5 eur, dar in general vrei sa ai masina aproape. Ca sa vezi c-o mai ai.

    • #3

      claus » mane, camera e vreo 8- euro la arabella, deci 90 cu parcarea. fata de 150, merge

    • #4

      Unde e 80, ca io numai cu 120-130 o gasesc anul asta… Ma refer la UAI.

    • @claus: du-te, ma, tu mergi doar la Cap Aurora! 😀

    • #6

      La Jupiter, nashule. La 2 stele, 150 lei/camera cu sea view. 😀

  2. #7

    Daca mai ajungi in Bulgaria incearca Zagorka. Kamenitza sxx big time.

    • #8

      Vlad » merg de 4 ani in bulgaria. nici zagorska nu e vreun miez, dar oricum e mult peste kamenita

    • #9

      Shumensko ftw

  3. Ha, povestea cu plăcuța de pe drum îmi aduce aminte cum, fără GPS, am ajuns până la Varna căutând Golden Sands sau ceva de genul ăsta. Deh, m-am dus nedocumentat.

    Nici Arabella nu rupe gura (are minusuri față de poveste – camera, piscina sunt mai mici), dar nu se compară cu descrierea ta. E câteva clase peste.

  4. #11

    Pasaportul e obligatoriu ?…ce faci daca ai doar buletin ?

  5. #13

    Vestita pizza cu parizer de Bulgaria nu aveau la snack bar? O delicatesa locala a industriei de materiale plastice…

    • #14

      nashu_mare » aveau parizer prajit

    • #15

      De ala uitasem. Oricum, esti iesit din trend. Romanii lauda specialitatile astea bulgaresti. Nu de alta, dar sunt ca la mama acasa.

    • #16

      nashu_mare » eventual si o fasolă afumata

  6. foarte misto review-ul. si punctual.

    m-a ajutat mult, mai ales ca vroiam sa merg in bulgaria saptamana viitoare

    :))

  7. Nu vreau să fiu rău, dar mă așteptam la așa ceva. Thumbs up pentru analiza obiectivă 🙂

  8. #20

    De obicei motelurile au internet si parcare free dar hotelurile de 5 stele au internet care se plateste 10-15 $ pe zi, parcare cu valet care se plateste 10-30 $.

  9. Well, cred ca alegerea hotelului a fost cel putin nefericita. Prin 2006 am fost prima oara in Bg, la “nisipuri” si am stat la hotel Helios. Eram vreo 7 insi, sor’mea stand singura in camera. Noi facusem rezervari pentru patru stele, dar ne-au zis ca nu mai au camere la patru stele si i-a dat sor’mii camera de cinci stele (in acelasi pret). Ce sa zic – sampanie in camera, ciocolata etc. Eu si prietena mea am stat intr-o camera de patru stele. Ermm.. .de fapt nu era camera, era chiar apartament cu dormitor si… living. In rest – nisipurile sunt fix ca-n descriere – un fel de Mamaia unde se vorbeste bulgareste.

    Daca ar fi sa ma mai duc in Bulgaria as alege fara discutie zona dinspre centrul litoralului – Sunny Beach, Nesebar, Obzor etc. Am fost de doua ori la Nessebar si este mult mai frumos ca-n Albena, Nisipuri etc. Singurul punct comun – mancarea de hotel INFECTA (este unul din motivele pentru care nu am fost niciodata la “all inclusive”).

  10. Recomand Riu Arabella din experienta proprie. Din punctul meu de vedere si aici ma refer la diversitatea culinara este cu 3 clase peste Turcia.
    Tips: la anul daca iti iei bilet pana la 30 aprilie ai discount 25-30% 🙂

  11. Imi pare rau ca ai avut ghinion. Am fost o saptamana la Hotel Royal si are nota 1000. Nu are niciun defect, camerele sunt superbe, ne facea curat o data pe zi si en aranja in forma de animalute prosoapele, mancarea si bautura au fost super tari, seara erau party-uri. Chiar imi pare rau … Am parcat masina intr-o parcare a lor special amenajata (nu la hotelul nostru ci in alta parte … scump dar sigur). Si na ne-am luat all inclusive de acasa si nu m-am asteptat sa imi parcheze cineva masina. Nu am idee dc dar cred ca il si fugaream daca aparea. Mult succes next time

  12. #24

    Ma bucur ca nu ti-a placut 🙂
    Dealtfel comparatia nu ar trebui sa existe, compari serviciile unui hotel de 5 * dar cu 170 euro/cam cu unul de de 3 ori mai scump dar tot 5 * .
    In orice tara exista hoteluri de 5 * la 100 euro / noapte dar si la 3-400 euro/noapte. Cu siguranta diferenta o gasesti in servicii.
    Mie personal nu imi plac bulgarii deloc. Ii urasc. Sunt scarbosi din cale-afara.
    Cred ca s-au saturat si ei de atatia romani basinosi plini de fitze de 5*.

    Repet, decat 7 nopti la vega mai bine 7 nopti in caraibe.

  13. #25

    Si eu recomand lanturile Grifid, Arabela, Bolero si mai nou Vistamar.
    Am fost la arabela si am fost placut surprins A FOST SUPER! dupa care anu asta am fost la BOLERO si mai super, parca mai exclusivist, si cu early booking s-a meritat 100% or fi ele de 4 stele….dar iti da impresia ca e de 5 in orice moment al zilei. cel putin la bautura si mancare nu am avut nimic de reprosat.
    (UAL cu bauturi de ex Teachers,Jim beam, Red label, Finlandia, Smirnoff, Bacardi alb/negru…etc) si nu de multe ori mi-a desigilat sticla in fata mea….)

  14. Faza cu demipensiunea sau „all-inclusive” în general în Europa e mare țeapă (nu și prin State sau prin Caraibe), ei mergând pe principiul „mult și prost”. E și o expresie: „ai dormi într-un restaurant? Atunci de ce mănânci într-un hotel?”; frumusețea este să încerci mâncătoriile locale, sau să te documentezi înainte despre ele (la ora actuală e relativ ușor).

    Ținând cont că tot mai multă lume rejectează mâncarea de hotel, sunt hoteluri de 5 stele care vara te obligă să iei demipensiune (nu poți lua camera fără deminpensiune), asigurându-se astfel că decartezi oricum.

    Referitor acum la cele 5 stele din Bulgaria vs cele 5 stele din România; Bulgaria nu face România la turiști din cauza hotelurilor de 5 stele ci din cauza hotelurilor de 3 și 4 stele, cu prețuri MULT sub cele din România și cu servicii mult mai bune. La 5 stele însă sunt destul de triști; am fost în Kempinski Bansko și este exact cum spui, serviciile sunt varză complet. În schimb erau hoteluri care ofereau vara camere la 11 EUR (da, unsprezece euro) pe noapte.

    Bulgarii atrag cu succes pe cei din clasele de mijloc din țările din Vest, dornici de destinații noi la prețuri OK; și aici intră în joc contractele cu TUI, Nouvelles Frontieres, Thomas Cook și alții, care iau pachete pe hoteluri de 3 și 4 stele.

  15. la cum arata camera, nu mai de 5 stele nu este.

  16. eu merg la nisipurile de aur si albena in fiecare an de paste. Tot inclus… Dar mi se pare ca e mai bine la un hotel cu mai putine stele… Eu nu am avut nicio grata, iar serviciile au fost mult peste ce au oferit bulgaroii la hotelul ala mare ermitage.

  17. #29

    Nu esti singurul care spune ca toata mancarea lor e foarte,dar foarte naspa.Amica mea a mancat numai biscuiti cu unt si branza la all inclusive,in Bulgaria.Eu n-am fost niciodata si nici nu cred ca voi merge.Nu am vazut nimic deosebit la ei.

  18. Arhi, incearca Shumenska. Este cea mai buna bere de la Bulgari, bate si Zagorka si Kamenita de departe. Si in nici un caz sa nu incerci Ariana (aia galbena). E neumarktul lor.

    Ref mancarea din hotel: TudorG are dreptate: mancarea cea mai buna din Bulgaria o gasesti la carciumile vestite. Am si eu cateva recomandari in lista mea, or fi si altele. Deci, nu mai mancati la hotel. Si probabil ca e valabil si in alte tari. Eu am verificat asta si inTurcia, cu acelasi rezultat.

    Referitor la cazare in general: gasesti apartamente mult mai dichisite si pe bani mult mai buni la hoteluri fara mari pretentii. Trebuie numai sa mergi pe o recomandare. La hotelurile mari sunt cohorte de turisti din Europa de Vest, car enu comenteaza ca nu prea au cum (vin prin agentie, au familie, sunt comozi etc). Am gasit apartamente (ca ai copil) cu 70-100 leva, aratau senzational. De diferenta de bani mananci numai bunataturi la un restaurant din zona.
    Despre Nisipuri, nici sa nu aud. Ai variante gramada: Obzor, Byala, Nessebar, Sozopol sunt doar cateva. Mult mai frumoase si mult mai pitoresti. Si mult mai putini romani.

    • #31

      Doru Panaitescu » iti dai seama ca la proximul concediu te caut, nu?

    • #32

      Din cautarile mele, cladirile cu apartamente ieftine vin cu oarece dezavantaje fata de hoteluri: plaja departe, unele n-au piscina (plaja-i plaja, marea-i mare, dar parca merge si o balaceala intre 2 cocktailuri la pool bar), nu asigura mancare in incinta, restaurantele sunt la distanta mare etc.

      Poate n-am cautam eu bine, ai ceva exemple? Inca n-am gasit nimic atat de convenabil pentru anul asta in Bulgaria si se-apropie concediul.

      Merci.

      PS: de Shumensko ziceam si eu mai sus. E singura bere care mi-a intrat bine in Bulgaria.

  19. #33

    Ce preferi ( tinand cont de conditii, servicii, peisaje, pret ) : Romania , Bulgaria sau Grecia ?

    • #34

      danna » greu de spus, in grecia preturile sunt uriase, peisajele sunt magnifice, serviciile asa si-asa. romania, preturi mari, peisaje cam nu, serviciile incep sa se imbunatateasca. bulgaria tocmai ce am zis. cred ca as mai icnerca bulgaria, nu cred ca oile sunt asa de negre peste tot.

  20. Claus: daca pentru mine era intrebarea: in Obzor am chiar doua exemple de hotel: 60 leva camera pe noapte in sezon, probabil vreo 80-90 apartamentul. Asternuturile si prosoapele se schimba zilnic.
    Ai cel putin 4 restaurante beton la distanta de 3-10 minute de mers pe jos. Plaja e la 5 minute de mers pe jos. daca esti interesat iti dau detalii concrete.

    • #36

      @Doru Panaitescu Pentru tine era, n-am dat cu @rond pt ca nenea arhi permite reply la comentarii. Sunt foarte interesat, in special de camere duble. Merg de 3 ani la bulgari si anul asta tot acolo am de gand sa zac la plaja.

      La Obzor m-ar fi tentat Obzor Beach Resort, dar are numai apartamente. E cumva unul dintre cele de care spui? Multumesc.

    • #37

      claus » pişa-m-aş pe situl de la obzor si pe muzica lor c eporneste la deschidere

    • #38

      Mictionez si eu, daca-i gratis. Cine te pune sa intri pe saitul lor? 😀 Eu am traseu clar: google -> booking.com -> amfostacolo.ro -> agentii romanesti -> poseta nevestii dupa card -> poseta-n cap, bag cardul la loc. Dupa care o sun pe sor’mea si o intreb daca-l are si ea in oferta :))

    • Noup, nu e ala, e chiar langa. La Obzor Beach Resort sunt preturile aproape de doua ori mai mari, pentru aceeasi plaja. Iar la barul lor de langa piscina poti sa mergi si dac anu esti cazat, leva e buna de la oricine.

    • #40

      @Doru Panaitescu: Si cum fac sa-i aflu numele? Mai caut pe net, dau in bobi, spun ca mailul meu e claus la aiurea punct eu sau…?! 😀

    • pai nu stiam mailul tau. iti dau acum un email.

  21. La faza cu clasificarile pe stele te-nseli, nu sunt internationale.

    • #43

      Sean » mpai nu cred. asa pot sa imi pun 6 stele in rromania, deasupra buzii. marile agentii de turism au nevoie de chestii identice, nu de surprize. cred totusi ca e un ghid general de necesitati

  22. Nu mi se pare normala nici alegerea Bulgaria, nici Romania. La banii pe care-i dai la Vega mergi in Turcia si ai in 700-900 de euro/sejur (banii pentru doua zile la Vega) un superhotel all inclusive, mancare foarte buna si variata (minim 5 feluri/tipuri din fiecare fel) plus servicii ireprosabile (turcii chiar stiu sa faca turism, japca de la Marea Neagra nu are nici o legatura cu ce vei gasi in Antalya, pentru ca de Antalya vorbeam mai sus).

    • #45

      Dorin » mai detaliat, ca nu am fost niciodata in turcia

    • Dorin, daca vreau sa merg cu masina ce fac? Conduc ca Berila pana in Antalya sau Kemer? Si pana la Bodrum faci mult, iar de Kusadasi sa nu aud.

    • #47

      Doru Panaitescu » pana in Nikiti faci cam 8 ore. e mai mult de atat?

    • Da, sunt peste 1400 de km pana la Bodrum, pune si o trecere cu ferry. Iar pana in Antalya sunt 1450, iar pana la Kemer sunt 1350, pana in Alanya tot pe acolo. Fa tu calculele in functie de masina, cati copii ai in ea si ce varste, motorizare, abilitatea nevestei/copiloatei de a infige unghiile in bord la depasiri, disponibil in lei, leva si lire pentru radarele de pe drum etc. Eu estimez minim 12 ore daca mergi neintrerupt sau doua zile la fel de obositoare daca il faci din doua. De asta recomand Bulgaria, Byala/Obzor sunt la 4 ore de mers cu masina.

  23. De Pasti, am fost la Riviera Beach Hotel: www.booking.com/hotel/bg/riviera-beach.ro.html#availability_target

    Mancarea a fost foarte buna, indiferent de momentul zilei. Seara, aparea si un turcalet imbracat in negru care cred ca era bucatarul sef. Facea ala niste fripturi de-ti bateai nevasta :))

    Parcarea era libera, dar cam incomoda, in sensul ca era pe lung.

    Bauturile erau bulgaresti. Berea era Shumensko, dar era indoita rau de tot cu apa. Ce-am remarcat a fost coniacul Savoy.
    Piscinele erau ok, atat cea acoperita cat si cea de-afara. Totusi, cea acoperita era destul de mica si plina de copii, deci exista tot riscul sa inoti intr-o mare de pipi. Cea de-afara era destul de mare si cu apa calda, mai ales ca nu erau 20 de grade afara.

    Staff-ul a fost chiar ok. Chelneritele ziceai ca sunt pe alcaline, curatenie in camera se facea in fiecare zi(gaseai asternuturile in forma de fluturi, inimioare si alte chestii gay dar dragute :)) ).

    Ca timp liber, nu prea aveai ce face. Erau celebrele bazaruri bulgaresti in care gaseai orice din trandafir (cred ca si cacat, daca te chinuiai). Am facut o calatorie pana la Kaliakra si Balcic intr-o zi, iar in ultima zi ne-am dus pana la Veliko Tarnovo.

    Singurul minus din tot acest sejur a fost prezenta romanilor in proportie de 99%.

  24. @Arhi Nu, pe bune, nu exista un sistem de clasificare standardizat.

    • #51

      Sean » ce mizerie, eu ma gandeam ca e ceva ca la stele michelin…

  25. #52

    Am fost la Arabella, era foarte OK. Cu program de exercitii, de concursuri, animatori care stiau un pic de engleza, franceza, multa germana, invatau si romana acum cu noi.
    Mancare nu era exceptionala, dar era destul de variata si aveai ce alege ca sa iti faci un regim comestibil la all inclusive.

  26. #53

    O să spun doar că servicii şi cazare ca-n hotelul de la Nessebar nu am primit vreodată şi hotelul avea mai puţine stele (dar sunt sigur, pe bune) decât Vega. Păcat că am avut dreptate, ştiam de la început că ea, concluzia, va fi “marş la români la mare, pe 15 milioane pe zi” (cum zici tu, deşi încă am probleme cu suma asta…). Trăiască Vega, asta este tot ce pot să mai zic.
    Deşi te consider unul dintre ultimii care mai au coloana dreaptă, chiar dacă produc din blogging, părerea mea este că aici ai înclinat balanţa în mod voit. Mă rog, dacă greşesc, să fiu iertat, că om sunt şi eu 🙂 Oricum, felicitări pentru vacanţe, sper că au fost binevenite. A, şi de ce nu, la mai mare!

    • #54

      BogDan » dude, cat timp toate chestiile au fost pe banii mei, de ce sa inclin balanta in favoarea cuiva? a fost o comparatie stricta, vega vs melia. melia suge penis de magar, e simplu daca te uiti mai sus, o sa vezi ca am zis ca tot la bulgari as incerca.

    • #55

      Bre, după cum am şi spus, sunt în dubii. De aia am şi zis că, dacă greşesc, să fiu iertat. Ştii că nu sunt ăla care să stau cu greşeala în braţe şi să spun că este a vecinului 🙂

    • #56

      BogDan » ofc

  27. Eu m-am obisnuit cu Kameniţa, după vreo două zile de înjurat. Apoi o beam în loc de apă, că era rece.
    Când am ajuns acasă, am băut un Ciucaş de la mama lui (adică din Braşov). Ziceai că-i Heineken.

  28. mersi Arhi pentru reviewul asta excelent, nu cred ca voi merge in viata mea la hotel Melia Grand Ermitage :)), pentru piscina si camera aia imensa nu merita..

  29. #59

    Astia o facut traducerea in romana cu google translate?!

  30. #60

    nu am fost chiar la 5 stele in Bulgaria, dar cat de rau mi-a fost de la cremwurstii lor nu o sa uit niciodata. am crezut ca o sa mor pe pamant bulgaresc, mai mare rusinea.

  31. #61

    Nu inteleg fascinatia asta pe care o are romanul pentru Nisipuri…si mai ales all inclusive la Nisipuri. In afara de faptul ca este scump de vro 3 ani incoace serviciile sunt din ce in ce mai proaste…ca pentru romani.

    Fara gluma, cu exceptia notabila a Albenei, in toate statiunile populate masiv de romani serviciile sunt mult mai proaste si mai scumpe decat in statiunile din sud de exemplu.

    Merg la bulgari de cel putin 5 ani si cred ca am fost cel putin odata in fiecare statiune. Dupa experienta mea, lucrurile stau cam asa:
    – Balchik – ieftin, servicii execrabile (ca pentru romani), camere mici, plaja si mai mica si in general infecta (majoritar turisti romani = mizerie)
    – Albena – statiune pentru pensionari/familii cu copii. Plaja curata, servicii bune daca vorbesti engleza, camere decente. Viata de noapte aproape inexistenta. Preturi marisoare prin agentii, decente prin booking.com. Nu am gasit insa un aparthotel, asa ca am mers doar de doua ori pentru un weekend prelungit (3 nopti)
    – Nisipuri: scump, mizerabil, servire proasta, tot cocalarul roman e prezent acolo. Plaja…cum am stabilit. Chiar daca fac curetenie in fiecare seara nu ai cum sa te bati cu romanu’ care e obisnuit sa faca plaja in groapa de gunoi.
    – Kranevo – dragut, dar cam plictisitor. E o statiune…paradoxala. Vezi hotel de 5 stele linga o ruina. Plaja destul de curata (in general sunt mai putini romani decat in celelalte statiuni din nord). Viata de noapte slabutza, in general recomandat pentru R&R sau turism gastronomic (de fapt, Kranevo asa este si promovat la nemti)
    – Kamchia – aici am stat cel mai ieftin si bine, anul trecut. 60euro/noapte, cabana cu doua camere la etaj, sufragerie cu canapea extensibila si bucatarie la parter. Este o zona mai salbatica iar plaja nu este amenajata, in sensul ca nu sunt decat 2 zone cu umbrela+shezlong. Atmosfera seamana insa colosal cu 2 Mai in vremurile bune (acum 10+ ani).
    – Rusalka: statiune de all inclusive, mori de plictiseala dar serviciile sunt impecabile. Putini romani, 90% rusi (care in afara de faptul ca sunt alcoolici sunt niste turisti mult mai civilzati dacat noi)
    – Obzor: vezi Rusalka, doar ca e la Sud de Varna. Nu cred ca am vazut nici un roman pe acolo
    – Sf. Vlas (Sveti Vlas/ Sv. Vlas): vezi Rusalka, doar ca e aproape de Sunny Beach deci nu e chiar atat de mare plictiseala. Plaja foarte mica
    – Elenite: vezi sf. Vlas
    – Sunny Beach + Nessebar: cele doua sunt unite, de fapt nu-ti dai seama unde incepe Nessebar (orasul nou) si unde se termina Sunny Beach (Slunchev Bryag pe tablitele de pe drum) – COLOSAL. Gasesti absolut toate tipurile de cazare, de la preturi super mici la preturi de centrul Parisului 5 stele. In primul rand este uriasa (cred ca ambele sunt mai mari decat Constanta+Mamaia). Desi sunt romani, mi se pare ca sunt mai spalati (poate pentru ca e mai departe de Romania si cocalaru’ nu conduce foarte mult). Cel putin la hotelurile unde am stat eu serviciile au fost impecabile. Anul asta am stat cu 38 euro/noapte in Elit 3 – apartament cu o camera, bucatarie super utilata, etc. Plaja foarte mare insa nu facea nimeni atac de apoplexie daca te asezai pe prosop in zona de shezlonguri. In general veneau si la noi si ne intrebau daca vrem ceva de la bar, si asa isi scoteau banii.

    • #62

      Maria » multumesc, comentariul tau a fost un adevarat articol

    • Mai adaug si eu cateva lucruri la ce zice Maria. Si zona de nord de Varna e putin cunoscuta de romanasii melteni:

      Tyulenovo – cazare decenta, plaja cu pietre (excelenta pentru escalada, scufundari)
      Krapet – linistit, fara viata de noapte
      Ezerets – pentru gurmanzi. Wild Duck – cazare si masa excelente – cazare cu 30 leva pe noapte! plaja departe (5km, daca mergi cu masina nu e problema, desi nu e tocmai bun drumul), plaja e complet neamenajata
      La Sud de Varna
      Byala – plaja superba, faleza de creta (alba), aspect interesant, plaja concesioanta, civilizata, cu dusuri
      Obzor – da, putini romani, multe hoteluri si pensiuni independente
      Slanshev Briag – puzderie de hoteluri, bazar, tirbombe – excelent pentru familisti si concedii de buget (fara deplasari, excursii etc). Nessebar aproape
      Nessebar – pitoresc, prea aglomerat in iulie august – cazare decenta dar la nord de peninsula (pe granita cu Slanchev Briag).
      Sozopol – romani ioc, cazare buna, in special in zona de sud a Sozopolului, cazarea in orasul vechi cam scumpa si cam pe sponci. Din pacate aici nu am gasit nici un restaurant bun bun, dar e Nessebar aproape.
      Si mai sunt niste satuce mici mici absolut magice dar nu-s mainstream, nu le postez aici, eventual iti zic tie Arhi daca vrei sa dai o raita.

  32. #64

    hhmmm…sunt de acord ca trebuie sa-mi asum costuri de 5 stele daca asta vreau, problema incepe cand ei ( Vega ) trebuie sa ofere o camera de 5 stele. Oricum, am aflat doua locuri de evitat, indiferent de cat mare e bugetul pt vacanta.

  33. #65

    Mie-mi place ca romanii fug de romani prin alte tari. Vorb-aia, cocalari sunt numai ceilalti, noi suntem educati la pension.

  34. #66

    Dupa fotografiile postate hotelul asta de 5 stele pare mai degraba o pensiune ,una de genul in care sunt cazati sclavii de pe plantatiile de capsuni spaniole,bine,cu diferenta ca aia se intorc cu banii acasa,in tara lor natala.

  35. #67

    :)))
    Am ras mult citind articolul asta, ai simtul umorului

  36. #68

    Am fost si eu la Nisipuri in Iunie – Hotel Slavey – 4 stele. Mancare-nasol, Camera – destul de mare, Servicii – nasol. Am zis ca nu mai calc in Bulgaria. Acum 2 ani am fost in Turcia la hotel Charisma – 5 stele dar nu all inclusive, demipensiune. E politica hotelului. Nu ofera all inclusive tocmai pentru a selecta clientii. Nu am vazut decat 2 romani. In rest liniste si mancare fff buna si diversificata. Pur si simplu nu stiam ce sa aleg mai intai. Deci la anul sigur Turcia. Bulgaria ? Sper ca niciodata.

  37. #69

    @Arhi: Îţi recomand să faci o categorie (pagină cu linkul sus în header) “tester de vacanţă” în care să ai linkuri la articolele corespunzătoare fiecărui hotel. Nu de alta, dar faci treabă bună şi e păcat să poată fi accesată doar după un search chinuit.

  38. Cand un 5 stele da olinclusiv au fugit din start vre-o 2 stele de pe firma.

  39. #72

    Bulgaria a avut parte de o reclama turistica pozitiva chiar destul de agresiva in special pe canalul “Pro”; eu personal am fost pe litoralul lor in ultimii ani de vreo 6 sau 7 ori in locatii diferite si singura concluzie pe care am putut sa o trag e ca te duci “la ghici”. Pozele in general nu spun nimic fiindca hotelurile mai vechi au fost renovate in mare parte in anii 2000 plus ca s-a construit foarte mult. Ideea e ca o simpla schimbare de management de la un an la altul (gen pleaca neamtu’ si vine mafiotu’ bulgar) poate sa iti compromita total vacanta atent studiata. De asemenea problema mancarii e chiar severa fiindca ei nu gatesc “by default” pe gustul nostru – fierb mai mult, prajesc mai putin, prepara legumele in alt mod; de asemenea conceptul all inclusive laudat de asemenea pe canalul “Pro” a insemnat reorientarea catre furnizori de alimente cu preturi cat mai scazute. Si asta ce inseamna – produse in prag de expirare, diluarea bauturilor, “succesuri” ale industriei chimice sau legume crescute in conditii industriale din seminte selectionate si tratate, celebrele rosii turcesti cu forma dar fara gust. Dar asta e, pentru cocalarul fomist romano-bulgar sigur e suficient…

  40. Nu stiu de ailante dar eu m-am scarbit de cum am vazut mobila aia antica. Fotoliile alea par din anii 70 iar dulapurile si mesele mi-au adus aminte de conacele boierilor.

  41. Eu recomand hotelul Helios, atat partea de 4* cat si cea de 5* care de ceva timp se numeste Doubletree. Are si conditii si mancare buna si vedere la mare pe masura,iar SPA-ul isi merita banii lasati acolo 🙂

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam