Trupele maghiare mărșăluiesc în Zalău in ajunul masacrului
Trupele maghiare mărșăluiesc în Zalău in ajunul masacrului

Masacrul din Ip se înscrie în seria masacrelor antiromânești desfășurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleul Silvaniei,[1] împreună cu localnici maghiari și cu membri ai organizației Straja națiunii (“Nemzetőrség”) au ucis 157 de localnici români și un copil înaintea nașterii sale.

După crimele din 8 septembrie 1940, când trupele armatei ungare au ucis 11 persoane în comuna Ciumărna, trupe maghiare aparținând batalionul 22 Grăniceri Debrețin aflat sub comanda locotenentului Akosi au intrat în comuna Treznea la data de 9 septembrie. După ocuparea satului, unitățile maghiare au dezlănțuit măcelul rămas în istorie sub denumirea de “Masacrul de la Trăznea”. Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. În urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români și 6 evrei.

Sunteți curioși de ce am pus lacrimile astea de istorie?

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a afirmat, la dezvelirea unui monument închinat evreilor deportaţi din Cluj, că “nu numai autorităţile” au fost responsabile pentru Holocaust, “ci şi societatea care a permis acest lucru”, şi că majoritatea este responsabilă pentru minorităţile cu care trăieşte

Mai spuneți-ne, domnule Kelemen, despre cum suntem noi responsabili de criminele nazistului popor din care vă trageți. Mai povestiți-ne despre morții noștri și despre cum suntem responsabili că i-ați ucis.
Mai povestiți-ne, domnule Kelemen.

de aici.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.