Privind evenimentele din ultimele zile, mi se pare incredibilă lipsa de fermitate a oricăror autorități publice, alese prin vot. În teorie, dacă eu îmi aleg primarul, îl deleg, în numele meu, să ia decizii pentru care eu nu sunt competent și pentru care nu pot fi consultați tot timpul majoritatea oamenilor.

Și totuși, Sorin Oprescu, deși are o lege care reglementează foarte clar situația maidanezilor, lege pe care toți au ales să o ignore, alege să facă un referendum, la presiunea opiniei publice și a mass media. Referendum care este CONSULTATIV, nu îl obligă la nimic, orice ar decide referendumul, dacă nu e conform legii, e ilegal, iar aplicatorul deciziei încalcă legea.

Deciziile de acest gen nu se iau în masă și nu se iau sub impulsul furiei de moment, iar asta o spun chiar având în vedere decizia mea de a susține fără ezitare uciderea tuturor câinilor maidanezi. De aceea avem oameni abilitați să aplice legea, pentru că pot privi din afara lucrurilor, de aceea îi alegem pe 4 ani, pentru a nu putea fi dați afară de câte ori există o decizie mai nepopulară.

Ce va face domnul Oprescu la următoarea crimă făcută de țigani, de exemplu? Sub furia maselor, va face un referendum dacă să închidem toți țiganii după un zid, ca nemernicul ăla penal din Baia Mare? Asta este noua modalitate de a guverna bucureștiul?

Exact același lucru și cu presiunea străzii în problema roșiei montane. A fost de ajuns ca 10 000 de oameni să iasă în bucurești și grupul pontanescu a trecut la declarații directe și fără nici un fundament. Asta deși sunt practic AUTORII legii, în forma pasată parlamentului. Iar declarațiile au fost de genul Majoritatea cetățenilor țării se opune, trebuie să respingem. Majoritatea cetățenilor țării sunr 10 000 de oameni pe un bulevard? Îmi vine greu să cred asta. Sunt doar declarații populiste, în încercarea de a câștiga voturi la alegerile de la anul.

Lăsați la o parte orice pasiune pentru sau contra RMGC. Gândiți-vă că vin vremuri din ce în ce mai grele, iar oamenii vor fi din ce în ce mai motivați să iasă în stradă. Ce facem, legiferăm orice, în funcție de manifestațiile pașnice ale străzii? Dacă mâine vin 10 000 de mineri din zona roșia, cu 10 000 de bâte și cu imunitate la șpreiuri lacrimogene, Pontanescu va schimba din nou legea, pentru că, nu-i așa, există o majoritate care se opune?

În altă ordine de idei, proști ar fi organizatorii dacă ar renunța la presiune și nu i-ar obliga pe ipochimeni să demisioneze. Toți, parlament și guvern laolaltă. Pentru că, de-abia acum, la un vot, oamenii ar ști ce hram poartă fiecare mizer din fruntea țării.

59 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Aceeasi situatie in cazul protestelor anti basescu-boc. Au folosit protestele de atunci si i-au legitimat pe protestatari ca fiind “vointa poporului” acum totul se intoarce impotriva lor. Asta e.

  0

  • In conditiile in care la protestele alea au fost semnificativ mai putini oameni decat la cele anti-RMGC…

   0

 2. #3

  Ok, ii zburam pe astia. Si pe cine punem in loc?… Pe Ungureanu si Pavelescu?… Inapoi pe Udrea?

  un bun articol citat de zoso:
  www.romanialibera.ro/opinii/editorial/un-nou-raport-pentru-nelinistea-mafiei-politice-311965.html

  Credinta mea e ca Romania nu mai e condusa, incepand cu 2012, de mafiotzii nostri, ci direct de doamna Merkel, prin mecanismele de impunere ale UE. Spre disperarea clasei politice si a sustinatorilor din umbra ce au sarit cu maxim ban in campanie si acum sunt blocati la recuperare.
  Revenind, cred ca Antonescu, Ponta & co. sunt disperati pentru ca nu pot sa-si onoreze promisiunile. Nu alea electorale, ci alea facute lui Mazare, lui Dragnea, Fenechiu etc.

  0

  • nu stiu. pe nimeni. nu ne prezentam la vot niciunul, sau il votam pe DD. mai rau nu are cum sa fie.

  • #5

   Ar fi fost prea frumos. Dar adevarul e ca ii doare fix in curus. Merkel are problemele ei si si-ar dori ca membrii de talia noastra si a Greciei sa fie out. Suntem romani aci pe veci stapani.

   0

  • #6

   ai mai spus odata asta.

   0

  • la ma-sa acasa

  • #9

   @Arhi n-ar fi o chestie mai buna sa merge toti si sa ne anulam voturile? Parca altfel ar arata o statistica gen “prezenta la vot 100% – 10%A, 15%B, 75%voturi nule” fata de “prezenta la vot 25% – 40%A, 60%B”.
   Optimistul din mine spera ca poate ar vedea vre-un om (sau un grup) de oameni mai rasariti ca totusi populatia e dispusa sa iasa la vot dar n-are cu cine vota si ne-ar oferi o alternativa reala la actuala clasa politica aka totioapasiunpamant.
   Poate ca-s prea optimist … inca.

   0

  • daca ne conducea merkel cu interese pentru Germania, tot cred ca era mai bine decat gasca care ne conduce acum in interesul “nostru”

   0

  • #11

   pe Radu Duda

   0

 3. #12

  Concluzia este ca per ansamblu suntem o natie naiva si usor de manevrat in functie de interesele unora sau altora.
  Asa au fost chemati minerii in 90 sa planteze panselute cu studentii din Bucuresti, asa au fost manipulati cu televizorul aia de anul trecut din ianuarie, asa a fost ajuns Vadim aproape presedinte, asemenea si Diaconescu etc etc.
  Care face spume la gura mai tare ala este urmat de gloata indobitocita indiferent ca azi spune una si maine alta.

  0

 4. #13

  Pe de alta parte protestele astea mai demonstreaza ceva: ca romanii daca e la o adica se pot trezi si se pot opune. Nu discutam daca-s manipulati sau nu – la toate revoltele populare masele au fost manipulate. E importanta iesirea asta din letargie, fie ea si din motive stupide (acum) si arata ca alta data, cine stie cand si cum vor iesi in strada pentru probleme reale, gen: fiscalitate excesiva, lipsa serviciilor medicale sau chiar … de foame.

  0

  • #14

   Anatati,

   Nu a iesit nimeni in strada anul trecut cand era vorba despre lucruri mult mai grave si importante, gen statul de drept, nu a iesit nimeni cand s-a calcat in picioare credibiitatea sistemului de invatamant in Romania cu plagiatul lui Ponta.

   Romanii se mobiizeaza numai daca ii scoate cineva in strada si le ofera ceva in schimb, nu conteaza ce, un piscot, un ban in ONGul activist, orice, pentru ca nimic nu e pe gratis in ziua de astazi…

   0

  • Normal. Toate ieşirile în stradă se datorează manipulării. Uneori spre bine, alteori spre rău… Aşa te joci cu minţile oamenilor. Şi nu cred că toţi ăia au luat stimulente. Numai unii, agitatorii.

   0

 5. Foarte corect! Mă amuza ca tot timpul se găsesc stupizi care se întreabă pe cine punem in loc.

  0

 6. #17

  Ai vrut sa scrii pontantenescu, dar seplimbalimbangura 🙂
  Nu ca ar mai conta, lasa ca e bine, parlamentul e atotputernic…e distractiv ca e atita tensiune pentru ciini si cianuri…cind le va fi foame celor din piata va fi extrem de distractiv! Abea atunci va fi de urmarit subiectul legiferarii! Ce-i drept, de la distanta mare de foame 🙁

  0

 7. #18

  Ar fi interesant de urmarit evolutia actiunilor gabriel resources…

  0

  • s-au dus pe penis la 70% in jos, dupa care au fost oprite la tranzactionare

  • #20

   Deci i-a iesit manevra lui Soros. Acum va cumpara din nou actiunile dupa care totul se va linisti iar ca sa le poate vinde in profit mare.

   0

  • as usual

  • #22

   wtf??? eu sunt ultimul care afla ca de fapt asta e toata povestea cu protestele???? adica soros detine un aparat de propaganda atat de puternic incat sa agite hipsterii, care au generat discutii principial istorice de genul “toamna romaneasca”, doar ca sa manipuleze bursa? ori sunteti voi prea conspirati?

   0

  • #23

   ironia sortii, soros este actionar, printr-una dintre firmele lui, la gabriel resources… ca sa vedeti ce pervers e bozgorul asta..

   0

  • #24

   54% se pare ca e cifra corecta

   0

 8. #25

  Ai avea curaj sa cumperi acum?

  0

  • da. opinia mea este ca in parlament nu se va lua nici o decizie ferma, ci se va trimite proiectul inapoi, pe chestii tehnice. dupa care o luam de la capat.

  • #27

   Cineva poate chiar cumpara acum! Maine e o alta zi, poate presteaza bine Daciana si gata i-au trecut supararile ponticului!

   0

  • cineva CUMPARA acum. asa a facut bani soros cu actiunile rmgc. sau, daca au fost baieti destepti, au vandut futures pe pret mic si acum tocmai se scalda in bani.

  • #29

   Daca astia ai nostri cred ca asa se fac banii aruncand soparle si asteptand sa le cada ceva de la burse, se cam inseala. Le merge o data de doua ori dupa care se prind toti de manevra si ne facem si maxim de cacao.

   0

  • #30

   @arhi, cred ca ai vrut sa spui au vandut futures la pret mare, profitul se face rascumparand acum la pret minuscul, totusi ma indoiesc ca exista futures cu actiuni rmgc ca activ suport

   0

  • cand faci futures pe pret mic, vinzi cu plata la pretul zilei si livrarea actiunilor la o data ulteriora. daca actiunea scade fata de momentul cumpararii, castigi, daca creste, pierzi. BVB 101

  • #32

   mecanismul oarecum l-ai inteles, exprimarea doar e defectuoasa futures este un pariu pe un curs viitor desigur ca acum o saptamana puteai sa vinzi la un pret ridicat urmand ca acum dupa ce pretul s-a dus in cap sa iti inchizi pozitiile short printr-o operatiune de sens contrar respectiv cumparare la pret mult mai mic ramai astfel cu diferenta cat despre livrarea actiunilor, aceasta nu exista in futures exista in schimb o scadenta cand eventualele pozitii deschise futures sunt inchise la cursul spot (cursul la vedere al actiunii)

   0

  • dorel, am fost prima promotie de dealeri/brokeri al defunctului institut de valori mobiliare IRVM. e posibil ca in cei peste 17 ani ce au trecut de atunci, sa se fi schimbat tehnicile, dar cred ca tipurile de tranzactii, gen hedging si futures, au ramas aceleasi. iti multumesc frumos totusi, eu doar incercam sa iti explic in cuvinte simple.

  • #34

   17 ani e vreme lunga arhi… nu s-a schimbat nimic esential, ai mai uitat tu, altfel nu ai face confuzii, in treacat fie spus hedging-ul de care pomenesti e o combinatie de pozitii contrare pe pietele futures si spot tocmai cu scopul de a-ti proteja portofoliul de actiuni in situatii ca cea de fata (pe scurt daca ai actiuni rmgc al caror pret a scazut drastic ca acum prin vanzare de contracte futures castigi si iti acoperi pierderea suferita din scaderea cursului spot) crede-l si tu pe unul care de 10 ani numai cu asta se ocupa… 🙂

   0

  • clar am uitat.am lucrat putin, am prins porcaria aia de cuponiada sau cum ii spunea. nu era de mine

  • #36

   Bai si totusi nu face nimeni un blog in care explica cu desene frumoase cum functioneaza piata financiara si bursa. As fi cel mai avid cititor…

   Ma repet: cu desene frumoase (ca de citit is satul)

   0

  • #37

   dorel, cine crezi ca mai cumpara acum actiuni rmgc? chiar cu procedeul futures. eu stiam(daca gresesc, sa ma corectezi) ca poti sa plasezi optiunea de cumparare in viitor la un anumit pret si cand ar veni scadenta sa platesti o diferenta convenita tot initial pentru preluarea pachetului sau poti sa renunti pierzand banii initiali. la asta te refereai?

   0

  • proprietarii si cei ce au legaturi cu ponta. daca e cum cred eu si legea nu va fi respinsa, ci retrimisa spre corectare, actiunile vor creste. ghici cine va face bani?

 9. #39

  Mie imi plac politicienii romani atunci cand spun ca trebuie sa gasim solutii. Pai cine trebuie sa gaseasca solutii? Eu, ma-ta sau cine? Pai de-aia esti ales acolo, ca sa gasesti solutii, nu ca sa ne spui tu ce scrie in fisa postului. Iti asumi eutanasierea cainilor, sau lasarea lor liberi, dar daca mai apare un caine care omoara un om, te duci la puscarie si te rogi cu Gigi Becali, iar la Rosia Montana daca iti asumi inceperea exploatarii, iar dupa 10-15 ani se dovedeste ca era o hotie, te duci la puscarie si scrii poezii pe pereti, ca Arghezi.

  0

 10. #40

  in cazul acesta, parlamentul ar fi reprezentativ de cernea de-o parte a balantei. ca sa se echilibreze, ar trebui o forta gravitationla negativa. imposibil.

  0

 11. #42

  Se vede ca vorbeste din auzite de Baia Mare. Nu i-a inchis nimeni pe tigani. Le-a facut un zid de protectie sa nu zburde puradeii in fiecare zi in fata masinilor (am patit si eu, dar l-am evitat la mustata), ca prea des era problema asta in zona. Si sa le ascunda gunoaiele ce le produc si aduna intre blocurile lor.

  0

  • da, si pe evrei ii bagau in lagare tot pentru protectia lor. nazisti ardeleni. noua dreapta, dar fara neuroni

  • #44

   Dude serios, azi esti cam pornit azi pe toti care au alta parere decat cea a ta. Intereseaza-te inainte sa vorbesti. NU-s inchisi aia nicaieri. Tot acolo stau unde stateau si inainte. Le-a facut un zid paralel cu soseaua. Atat. Mai au 3 laturi prin care pot zburda ca zmeii, departe de trafic.
   Intreaba-l pe prietenul Gaben daca tot nu crezi.

   0

  • l-am intrebat. asta nu il face pe chereches mai putin nazist.

 12. #46

  “Sub furia maselor, va face un referendum dacă să închidem toti tiganii după un zid, ca nemernicul ăla penal din Baia Mare?”

  Sa nu ne ascundem dupa degete: oare cator romani nu le-ar surade ideea asta? Eu zic ca la un procent foarte mare…

  0

  • #47

   Pai, daca pe caini ii eutanasiem, pentru ca ne musca si nu ii suportam, tiganilor de ce nu le-am da foc pe rug, pentru ca ne dau in cap si nu ii suportam? Macar cainii sunt animale, nu gandesc rational, sunt dobitoace, dar tiganii o fac in mod constient.

   0

  • ubercool – dar pe tantarii care te bazaie noaptea de ce-i omori? de ce nu te gandesti si la ei tot ca la niste dobitoace? de ce nu le gasesti si lor o scuza? cumva pentru ca nu-ti plac la fel de mult cum iti plac javrele?

   0

  • #49

   Pentru ca ma deranjeaza, nu eram sarcastic, chiar urasc tiganii mai mult decat cainii.

   0

 13. pentru a da jos guvernul Ungureanu a fost nevoie de mai putin de 10.000 de oameni. mult mai putini…

  0

 14. #51

  Asta cu au iesit 10000 de nebuni deci ceilalti sunt pro-lege e la fel ca aia cu cei 7 mil care au stat acasa la referendum sunt pro basescu. Logica de dragul de-a scrie.

  0

 15. #52

  Manipulare semi-fina din care boborul a priceput ce mare victorie a obtinut in strada.
  In realitate incep sa cred ca baietilor de la RMGC tocmai li s-au servit pe tava despagubiri moca de cateva miliarde.
  Statul roman plateste, baietii cu balbele legislative incaseaza si ei un mizilic de 10% iar hipsterimea are un loc “curat de cianurile corporatiste” pentru cotzaieli in sezonul cald.

  0

  • well, hello…

  • #54

   Trist e ca nici dracu’ n-o sa mearga la Rosia Montana in concediu, aia e trist. Aia n-or sa o duca mai bine, nu rezolvam problema economica a unei generatii, nu exploatam nimic, dar nu-i nici o problema, avem de unde da bani ca despagubiri si nici n-avem nevoie de bani mai multi, doar am facut destule credite.

   Problema e ca mie incepuse sa-mi creasca de doi lei speranta – speram ca pe subiectul asta se va deschide o discutie, speram ca vom ajunge la o rezolvare rationala, speram ca Ponta va folosi prilejul sa obtina concesii de la aia, gen ‘nu pot face asta, hai sa le dam ceva manifestantilor’ si s-ar fi obtinut participatie mai mare, garantii de mediu etc etc etc. A murit speranta, trebuia sa ma astept.

   0

  • ei cum, toti protestatarii vor merge saptamanal

  • #56

   buna observatia!cele cateva miliarde vor fi trecute la datoria publica si vom plati toti indiferent ca mai sunt unii de acord cu proiectul. dar daca(ca in unele tari arabe) din aceasta exploatare fiecare cetatean s-ar alege cu (sa zicem) 1000 euroi pe an bani in mana, ar mai fi lume pe strada impotriva proiectului?

   0

  • #57

   Am bagat o diagonala:
   – in 15 ani RMGC a pompat in RO cca. 0,5 mld USD;
   – in urmatorii 3 (europarlamentare + prezidentiale) mai baga inca 0,1 mld USD;
   – in 2016 – 2020 fie incepe exploatarea (cu un profit estimat la cca 1,5 mld USD), fie fac cash-in pe cca 2mld USD despagubiri.

   Nu stiu daca in perioada 2000 – 2020 va exista vreun fond de investitii mai profitabil.

   0

  • Ura, am infrant!

 16. Nu pot sa zic nici eu clar cum ar fi bine pentru tara noastra in ce priveste RMGC, chiar nu pot, dar sa fii in guvern sau la sefia senatului si sa te porti ca si cum ai avea in tine doua persoane…, ca guvernant sa faci legea si ca parlamentar sa o respingi, mi se pare ca tine de psihiatrie. Cel putin de Antonescu nu ma mir, in el sunt doua laturi care se bat, barbatul si femeia; ca el regreta, la intalnire cu femeile liberale, faptul ca nu s-a nascut femeie.

  0