Privind evenimentele din ultimele zile, mi se pare incredibilă lipsa de fermitate a oricăror autorități publice, alese prin vot. În teorie, dacă eu îmi aleg primarul, îl deleg, în numele meu, să ia decizii pentru care eu nu sunt competent și pentru care nu pot fi consultați tot timpul majoritatea oamenilor.

Și totuși, Sorin Oprescu, deși are o lege care reglementează foarte clar situația maidanezilor, lege pe care toți au ales să o ignore, alege să facă un referendum, la presiunea opiniei publice și a mass media. Referendum care este CONSULTATIV, nu îl obligă la nimic, orice ar decide referendumul, dacă nu e conform legii, e ilegal, iar aplicatorul deciziei încalcă legea.

Deciziile de acest gen nu se iau în masă și nu se iau sub impulsul furiei de moment, iar asta o spun chiar având în vedere decizia mea de a susține fără ezitare uciderea tuturor câinilor maidanezi. De aceea avem oameni abilitați să aplice legea, pentru că pot privi din afara lucrurilor, de aceea îi alegem pe 4 ani, pentru a nu putea fi dați afară de câte ori există o decizie mai nepopulară.

Ce va face domnul Oprescu la următoarea crimă făcută de țigani, de exemplu? Sub furia maselor, va face un referendum dacă să închidem toți țiganii după un zid, ca nemernicul ăla penal din Baia Mare? Asta este noua modalitate de a guverna bucureștiul?

Exact același lucru și cu presiunea străzii în problema roșiei montane. A fost de ajuns ca 10 000 de oameni să iasă în bucurești și grupul pontanescu a trecut la declarații directe și fără nici un fundament. Asta deși sunt practic AUTORII legii, în forma pasată parlamentului. Iar declarațiile au fost de genul Majoritatea cetățenilor țării se opune, trebuie să respingem. Majoritatea cetățenilor țării sunr 10 000 de oameni pe un bulevard? Îmi vine greu să cred asta. Sunt doar declarații populiste, în încercarea de a câștiga voturi la alegerile de la anul.

Lăsați la o parte orice pasiune pentru sau contra RMGC. Gândiți-vă că vin vremuri din ce în ce mai grele, iar oamenii vor fi din ce în ce mai motivați să iasă în stradă. Ce facem, legiferăm orice, în funcție de manifestațiile pașnice ale străzii? Dacă mâine vin 10 000 de mineri din zona roșia, cu 10 000 de bâte și cu imunitate la șpreiuri lacrimogene, Pontanescu va schimba din nou legea, pentru că, nu-i așa, există o majoritate care se opune?

În altă ordine de idei, proști ar fi organizatorii dacă ar renunța la presiune și nu i-ar obliga pe ipochimeni să demisioneze. Toți, parlament și guvern laolaltă. Pentru că, de-abia acum, la un vot, oamenii ar ști ce hram poartă fiecare mizer din fruntea țării.