PicassoGuernica

Eu sunt foarte curios dacă statul spaniol a cumpărat toate picturile lui Picasso. știați că Picasso A DONAT statului spaniol canvasul Guernica, cu condiția ca ea să intre în posesia statului doar după ce va exista democrație? Știați că Scream a lui Edvard Munch s-a vândut cu 119 milioane de dolari, către un nene oarecare, numit Leon Black? Iar statul norvegian nu a făcut subscripție publică pentru a achiziționa pictura respectivă. Știați că Băiatul cu pipă a lui Picasso s-a vândut cu 100 de milioane de dolari, iar statul spaniol, în nemernicia sa, nu a făcut niciun gest ca să strângă bani să îl cumpere?

Știți, aceasta este definiția unui stat mic, cu istorie mediocră și oameni mediocri. Vai, Brâncuși e comoară românească, trebuie să aparțină statului. De ce? S-a apucat tipul ăla de sculptură ca să facă mândră țara? S-a mutat în Franța din același motiv? Nu, a făcut ce a știut mai bine ca să facă rost de bani, să aibă ce le da copiilor de mâncare și să facă sex mai de calitate. Așa cum facem toate mamiferele de pe terra. Bravo lui că a reușit.

Bravo lui și că operele sale valorează atât. Să fie sănătos și să îi facă moștenitorii fericiți. Dar asta nu înseamnă că eu ar trebbui să îi fac milionari pe respectivii, pentru că, nu-i așa, Brâncuși e comoară națională.

Și eu sunt comoară națională, propun să deschidem o strângere de fonduri pentru o Honda CRV, am găsit eu o ofertă bună.
Mulțumesc.