Tribunalul Constanţa a admis miercuri contestaţia procurorilor faţă de decizia Judecătoriei Constanţa prin care minorul de 15 ani, acuzat de producerea incendiului care a mistuit un bloc și zeci de mașini din parcare, fusese arestat la domiciliu. Instanța a decis arestarea preventivă a adolescentului, pentru 30 de zile.

Procurorii români nu fac altceva decât să abuzeze de măsura arestului preventiv. Pentru ei, orice cercetare începe, întâi, cu propunerea arestării preventive a potențialului infractor care este, de fapt, nevinovat, până la un verdict definitiv.

Care este, oare, necesitatea pentru care copilul acela e arestat? E pericol public, poate ataca martorii, chestii de astea? Desigur că nu, dar procurorii fac spectacol pentru presă, cineva trebuie să plătească pentru blocul ăla care a ars din cauză că nu era construit conform normativelor, așa că a ieșit o torță frumoasă. Și nu o să plătească constructorul. Sau imbecilul care a lăsat cutiile de vopsea sau ce erau alea în subsol. Va plăti fraierul.

Și nu, copilului nu i se va întâmpla mai nimic. Pentru că e minor. În cel mai rău caz, la 18 ani e liber, cu dosarul curat curat. Va petrece câțiva ani la o casă de corecție, unde, dintr-un copil care s-a jucat cu chibrite, va fi transformat într-un infractor real, mulțumită diligențelor procurorilor constănțeni.

„Justiția” română.