149834577_788ca5b28e.jpgSpectatorul roman de fotbal este un specimen total deosebit de cel…englez, de exemplu.
Cum arata prestatia sa in timpul unui meci?
Vine la stadion. Este extrem de emotionat si fericit. Va bea bere si va sparge seminte in compania prietenilor, nevasta si cei 12 copii sunt acasa, nu ii mai pot face rau.
Echipele ies la incalzire. “huooo, muieeeee, ce faci Balane, zici ca ai un tractor intre picioare”. Desigur, remarci la adresa echipei adverse.
Iese arbitrul. “bulangiuleeeeeee, hotilor, huoooooo”.
Se canta imnul. “Ha ha ha, uite la fraierii aia, canta. Mancatzash, cand eram eu la fotbal, coa, sa iti explic, aia era viata bro. Cum adica sa tac ca se canta imnul. Mi se rupe fix in paishpe. Da-i ma dreak. Si sa-ti zic…”
Incepe meciul. E fericit. Ai lui ataca. Se simte bine, nu a dat banii degeaba. Esteee, uite frate ca au dat si gol. Bun e ma Zicu asta, stofa de fotbaliator ce are-n el. Spre finalul primei reprize, jocul lancezeste, ai lui parca nu mai joaca nimic. “Ba, eu imi bag in astia, pai eu am dat bani pe bilet sa vad ca paseaza intrei ei. Da-o ma banele in fata, bagatziai in ea de minge!”. Si continua asa pana la finalul reprizei.
Strigate de incurajare? De ce? El a dat bani ca sa ii vada jucand, nu sa strige la ei. Urale, alea. Vezi de treaba.
Repriza a doua e la fel. Cantitatea de nervi deja e mult prea mare. Sta si injura printre dinti. Mai sunt cinci minute din meci. “Nu mai fac astia nimic, dai in scarba. Hai sa bem o bere, sa ne clatim”.
Si pleaca.
Asta e spectatorul roman. El da bani si vrea ca ai lui sa castige. Daca nu castiga, nu se mai simte suporter.
Ati vazut la echipele englezesti? Canta oamenii aia din primul pana in ultimul minut. Daca echipa lor joaca prost, canta si mai tare, incearca sa ii incurajeze, pentru ca atunci echipa are nevoie de suporteri, cand e la greu, nu cand marcheaza goluri. De fapt, asta caracterizeaza un suporter. E cel ce suporta, sustine echipa, indiferent de moment. E cel ce plateste abonamente anuale ca sa poata sa o vada.
La noi? Ce gluma buna…
De aia platesc ei bilet de intrare, sa incurajeze? Ce e aia abonament?
Hai sic taer!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.