Mă uitam la clipul ăsta, cu dronele care culeg mere și mă îngrozeam.

Pur și simplu, avansul tehnic și dezvoltarea vor duce ca, în timp, să dispară majoritatea joburilor pe care le făceau oamenii, în general. Deja, cu chatgpt, midjourney, canva și altele, multe joburi de birou sunt menținute doar pentru a avea cine să verifice AI-ul. Nu mai zic de programatori, designeri, oameni care, în următorii ani, pot începe să își caute joburi decente, pentru că, la stilul de dezvoltare și autodezvoltare al AI, nu îi văd bine.

Problema e ce ne facem cu joburile asta de pălmași, cum e cel din film. Deja munca manuală devine desuetă în domeniu, tot ce se făcea, cu mândrie, manual, acum se face cu mașina. Am văzut o combină care, printre altele, ardea cu laserul buruienile din câmp, cu o viteză încredibilă și eficacitate mult superioară oricărui om. Iar combina se conducea singură.

Aici e problema. Ce facem cu aceste miliarde de oameni care fac munca de jos, oamenii pe care nu îi vedeți, de fapt, doar când nu îi mai aveți, cum ar fi șoferii, mecanicii de la metrou, omul care îți vinde hamsii și înghețată în stațiune, recepționerul de la hotel, menajera, bouncerul, vânzătoarea, magazionerul, încărcătorul, necalificatul care cară cimentul pe umeri până la etaj and so on. Pentru că oamenii aceia cam atât pot. Și există un număr limitat de mecanici care să repare drone și automate de ars buruienile pe câmp.

Discutați, că e interesant.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

75 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    nu stiu daca ai vazut filmul “produsul verde”

    5
  2. #7

    S-or reprofila, ce să facă.

  3. #8

    Ooops, am belit-o….

  4. #12

    Orice am face nu putem opri avansul tehnologic/științific. Inteligenta artificiala va schimba total omenirea in urmatorii 5 ani. E posibil sa vedem si acel AGI (artificial General Intelligence).

    Cred ca in 50-100 de ani societatea va ajunge ca in filmele The fifth element, Demolition man, Judge Dredd etc. Separarea paturilor sociale va fi atat de mare inca vor ramane doar superbogatii vs muritorii de foame. Trist. Dar cred ca ne vom autodistruge pana atunci.

    • #13

      Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu vreau sa citesc nimic scris de AI, si nu o sa-mi pun vreodata pe pereti o imagine creata de AI.

      Si sunt deja scriitori care dau in judecata OpenAI ca le-au folosit cartile ca baza de invatare pentru reteaua neuronala. Cred ca e imposibil de scos ceva de acolo, si daca le da despagubiri se deschide Cutia Pandorei si ajung OpenAI la sapa de lemn la cate despagubiri vor trebui sa plateasca.

      Palmasii nu o sa dispara niciodata. Robotizarea si modernizarea nu o sa ajunga nici in 100 de ani in zonele sarace. Taranii romani nu o sa-si permita in veci o combina din aia meseriasa cu laser.

      1
    • #14

      Cat timp poti ajunge bogat vanzand cat mai multor oameni, nu va fi interes sa ai multi saraci.

    • #15

      “Robotizarea si modernizarea nu o sa ajunga nici in 100 de ani in zonele sarace. Taranii romani nu o sa-si permita in veci o combina din aia meseriasa cu laser.”

      esti sigur de asta? poate taranul roman nu isi permite. dar vor veni corporatiile peste ei sa le lucreze pamantul. chill.

  5. #16

    Ce sa facem, firmele care automatizeaza o sa plateasca impozit care o sa se duca in venitul universal garantat. Bineinteles , daca impozitul ii va duce cu profitul mai jos decat inainte de automatizare, solutia lor va fi sa pastreze oamenii.
    Apoi, normal, multi oameni o sa vrea sa aiba o ocupatie. Mi-ar placea ca, pe langa ocupatiile noi care o sa apara (ca ijtotdeauna apar) sa fie reinviate cele care implica tehnologii scoase din uz (sau aproape scoase). Ca un fel de backup in caz ca se intampla ceva cu cele noi. Bineinteles , corectate pentru poluare micro sau macro sau alte tipuri de periculozitate. Si nu doar cele uzate moral ci si cele care s-au mutat in alte tari, unde e mai profitabila implementarea lor. Eu ma ingrozesc cand vad cate lucruri se faceau la mine in oras acum 100 de ani, care acum trebuie importate, nici macar aduse din alta parte a tarii. Nu mi se pare o miscare inteleapta in caz de ceva. Deci asta mi-ar placea, sa avem backup la globalizare.

    3
    • #17

      O persoana dupa sufletul meu, optimista, ma bucur ca mai existam si din astia. 😀

      1
    • #18

      e ca si cum s-ar fi pus impozit pe combine pentru ca au inlocuit sute de seceratori fiecare.
      firmele care automatizeaza isi pot muta productia unde vor ele, inclusiv pe vapor.
      solutiile pe care le propui sunt echivalentul iesirii din groapa tragandu-te singur de par!
      solutiile le va gasi piata, nu statul, nici vrabiile-malai-viseaza.
      vmg este o utopie comunista, deci distructiva, dar statul ar putea sustine financiar familiile care isi cresc si educa copiii sau au grija cum trebuie de proprii batrani, domeniu in care piata arata ca exista cerere neacoperita corespunzator.

      1
  6. #19

    Nu va mai fi nevoie de mecanici care să repare drone pentru că vom avea drone care să repare drone. Mai știți în Starcraft 1, când vă duceați cu navele teranilor la service? 🙂 Battlecruiser, tancuri, goliați, de toate; venea frumușel drona teranului “I’m goin!” “No sweat!” “Sure thing!” si pe urmă “bzzz! bzzz!” ieșeau niște scântei și era treaba gata. Fără spagă, fără nu se poate, fără taxă de fraier. “Sure thing! No sweat!” battlecruiser operational în câteva secunde, gata să-l scoți pe Dorobanți.

    5
    • #20

      Ia uite, parca nu-mi mai pare asa rau ca bananaia baiatul pe jocuri! Zicem ca il pregateam pt viitor!!

    • #21

      Un Yamato Cannon peste parlament ar merge…

      1
    • #22

      Doar ca drona aia se numea SCV si daca te uiti la portretul lui, era un gigel intr-un costum ;).

      Ba chiar era vindecata de medici deci era la categoria biologice :).

      In alta ordine de idei, era un banc pe vremea SC:

      – Cum se saluta virginii intre ei?
      – En Taro Adun!

      2
  7. #23

    Eu abia astept sa fie inlocuiti artistii (actori, cantareti, pictori etc.).

    1
    • #24

      De unde o sa mai apara un nou Dan Puric sau Arsinel daca dispar artistii?

    • #25

      vocea romaniei, romanii au talent, talentul e pe val, umor prost pentru toata lumea etc
      cineva trebuie sa buseasca rau un soft AI ca sa poata cobora calitatea rezultatelor la nivelul mizeriilor de mai sus

    • #26

      eu am facut un test mai demult cu chatgpt, l-am pus sa faca glume in stilul times new roman. efectiv au iesit niste titluri mai bune decat gunoaiele alea “umoristice”

    • #27

      Nu era unu’ al carui nume incepea si se termina cu aceeasi vocala ce lucra acolo?

      2
    • #28

      Stai linistit Arhi ca chatgpt a furat tot de pe un site uri similare cu Times New Roman.

  8. #29

    Solutia a fost introdusa constiintei colective, se numeste venit minim/mediu garantat, cu unele restrictii de calatorie, reproducere, locuinta

    • #30

      Venitul minim garantat si orasul de 15 minute, dupa 1-2-3 generatii de inutili conditionati sa nu iasa din zona de comfort totul va fi ok. Momentan insa inutilii in numar mare sunt periculosi, vezi Franta.

      1
  9. #31

    Posibil ca acest salt tejnologic sa fie oprit printr-un razboi mondial ce a fost pornit de catre Rusia si sustinut de toate dictaturile ce au ramas complet in urma in aceasta cusra tehnologica.

  10. daca spui unui taran din evul mediu care lucreaza 9 luni pe an, dimineata si seara, ca acum in era AI si a calculatoarelor, lucram 40 de ore pe sapt si 20 de zile libere, s-ar cruci.

    cred ca exista suficiente resurse sa avem cu totii de toate – da, universal basic income. vis umed socialist poate dar incolo ne duc

    • #33

      sigur, dar ce inseamna asta, de fapt? ca majoritatea populatiei globale va depinde de pomana primita de la stat. pomana primita de la stat va depinde de vanzarile companiilor, nu? un cerc vicios care va transforma acei bani in niste obligatii de plata, de fapt. ce va retine statul ca, la un moment dat, sa declare ca primesc bani doar cei care voteaza corect? Sau care sunt blonzi cu pula mare? e tricky.

    • #34

      Nu exista suficiente resurse pentru a asigura populatiei globale un trai decent, maxim ce putem e mancare, si si aia e greu. Nu sa o producem, ci sa o stocam si distribuim. Confort si “lux” gen acces la medic, nu. Nici macar in lumea civilizata nu au toti luxul asta.

      Ce luam noi de garantat, gen dormi in siguranta ca nu te ataca nimeni si nimic, te trezesti si mananci mancare din frigider, chestiile astea sunt vise pentru o mare parte a populatiei globale. Plus ar trebui noi sa ne reducem semnificativ confortul si calitatea vietii, si nu cred ca gasesti multi voluntari.

      1
    • #35

      Sa imi dea statul doar juma din bani, e ok
      PS: nu sunt blond!

      1
    • #36

      @Arhi: înseamnă că vom cânta tot mai mulți “Wade in the Water”.
      Un nou tip de sclavie răsare…

    • #37

      Per total s-ar putea sa iasa mai putin de 9 luni pe an si mai putin de 8 ore pe zi. Mai bine compara cu muncitorii din industria din secolul 19.

    • #38

      Faci o alta organizatie care sa dea banii, independenta cum e banca centrala. Ce, pe Isarescu il intereseaza cine e la putere? Bineinteles, trebuie o organizatie mai solida, in unele tari banca centrala e independenta doar pe hartie.

    • #39

      nu-ti mai ciurui vena!

  11. #40

    Deja multi suntem răpuși de depresii și anxietate datorita unor joburi “intelectuale” unde te întrebi aproape zilnic dacă ești capabil sa duci la bun sfârșit tot ce ți se pune în brate. Asta e realitatea, nu toti avem procesoare performante sau șanse la o educație aleasa. Ștacheta este ridicata constant, nivelul nostru de inteligenta nu creste uniform și în același ritm. Adăugăm lipsa satisfacției de a face ceva concret cu propriile mâini, de a mai ieși în natura. Lipsa interacțiunii umane.. Ne întrebam ce viata vor avea copiii noștri dacă nu vor reuși sa devina programatori sau medici și speram sa terminam ratele la case și mașini măcar înainte sa ne dea AI afara

  12. #41

    In primul rand dezbaterea asta despre cum AI-ul va modela lumea nu a fost facuta vreodata la nivelul serios. Discutiile despre impact si ce se va intampla sunt foarte superficiale si pana acum am vazut 2 mari categorii de oameni:
    1. Prapastiosii care previzioneaza sfarsitul lumii. Aici povestile sunt fascinante insa cativa au pus problema destul de serios cu privire la ce s-ar putea intampla, riscul real fiind crearea unui mic oligopol asupra ce inseamna servicii de AI. Asa ajungem sa avem discutii sterile despre etica si alte cele, fara sa spunem de elefantul roz in camera.
    2.Superiorii care previzioneaza disparitia unor meserii. Astia sunt cei mai speciali pentru ca nu e zi in care pe Twitter sa nu vad un shitfluencer cum spune ca meseria X sau Y este distrusa ca uite ce a putut sa faca nu stiu serviciu. Si asta initial creeaza un pic de anxietate cand vorbim de chestii pe termen scurt, dar cand vad povesti de tipul asta imi dau seama cata prostie este pe lumea asta, respectiv de ce acesti shitfluenceri exista. In fond este doar un mijloc de distractie sau trolleala cum vreti sa-i spuneti.
    Ceea ce este trist in toata ecuatia asta, este discutia despre cum putem face ceva util cu aceasta tehnologie respectiv cum vom modela societatea actuala. Categoric multe meserii vor disparea sau se vor transforma, insa nici o entitate actuala nu pune pe tapet o dezbatere reala asupra acestei chestii. Nimeni nu discuta despre cum aceasta tehnologie te ajuta in viata reala pentru ca nu vrea sa-si piarda avantajul actual. Sistemul de secta si casta este mai prezent decat ne-am da seama si asta arata cat de distrusi sunt unii oameni.

    1
    • #42

      Pai uita-te la ce discuta specialisti din domeniu.

  13. #43

    Pai vezi tu ca oamenii care fac munca de jos, nu prea mai vor sa faca munca de jos…

  14. #45

    Mecanici clar n-or sa mai existe, meseria asta de mecanic om este ca si obsoleta. In service auto vor lucra doar roboti; adica sunt deja in stare sa le construiasca cap-coada, dar nu sunt sa le repare?

    Nici nu mai trebuie sa duci tu masina in service, se duce singura. Doar vine la tine Tesla si te anunta: “Maine intre 8 si 9 sunt la service, draga, ca sa stii. Se duc si Zoe si Itreia si Springa, mi-am facut si eu programare cu ele.” Si se duce Tesla ta, nu sta la coada, intra direct, ca toate programarile sunt facute, coordonate in cloud, vine robotelul “pium! pium! pium!”, la 9 fix este Tesla ta in fata blocului, iti da claxon sa stii sa cobori. Tu doar apesi butonul la fotoliu, vium! s-a ridicat cu tine, te-a coborat la masina, la 9:01 esti pe drum.

    Bine, tot banul va fi la putere si atunci. Ca daca n-ai tot cashul si iti iei Tesla in leasing, aia are alte setari, vine din fabrica cu soft vagabonteala. Pleaca la 8 si iti vine acasa la 12, mai baga si ea 3 ore Uber. Si n-ai ce sa comentezi, ca tot tu pici de prost: “Nu esti tu stapanul meu, saraaacule!” “Pana si proasta de Zoe a avut barbatul bani s-o ia cu acte, jegosule!”

    6
    • #46

      Gluma , gluma, dar nu mai e mult pana cand o sa te puna masina sa sufli in fiola cand te sui in ea.
      Ceea ce inseamna ca si politistii de la rutiera vor disparea :))
      Ca de depasiri romanesti pe linie continua ca avem treaba, ne grabim, dar nu ne fac astia autostrazi nici nu o sa mai fie cazul. Nu ca o sa avem autostrazi ci ca masinile o sa te puna sa-ti inghiti graba.

    • @S
      Există de o grămadă de ani imobilizatoarele pentru cei condamnați pentru conducere sub influența alcoolului. Când ai ieșit din peșteră, ieri?

  15. #48

    Pai vezi tu ca oamenii care fac munca de jos, nu prea mai vor sa faca munca de jos… nu stiu cum o fi in alte tari, dar la noi cel putin toti au impresia ca merita mai mult decat li se ofera.

    1
  16. #49

    1. Cu programatorii am aceeași părere. Părere pe care o tot zic de câțiva ani di îmi tot iau mânuțe și inimioare roșii. Dar nu vad motiv sa existe atât de mulți programatori care sa facă de exemplu softuri pentru bancomate.
    2. Expanse e un serial Sf pe prime acum în care populatia e împărțită, pe Terra, între birocrați și cei ce primesc minim sa nu moara de foame. Pentru ăștia din urma se fac cică niște loterii sa primească job-uri. Unii sunt de zeci de ani pe lista la loterie si nu castiga. Vegeteaza pe langa cladirile administrative. Cam asta cred ca o sa fie viitorul în mod general.

    • #50

      Pai daca de ani de zile tot zici o chestie care refuza sa devina realitate, ai nevoie de un AI sa analizeze faptul ca poate gresesti? Sigur, la un moment dat vom ajunge acolo unde AI-ul va inlocui toti programatorii, cand oamenii vor sterge calculatoarele de praf ca de altceva nu vor mai fi in stare, dar pana atunci mai trec cateva generatii.

    • #51

      @Radu eu nu am dovada ca gresesc, de la an la an cred ca m-am inselat la timpul in care o sa se intample, daca acum 3 ani credeam ca o sa fie in vreo 20 de ani si ca nu are sens sa ii spui unui copil de clasa a 8-a sa se gandeasca sa se faca IT-ist, acum cred ca nici unul de a 12-a nu o sa fie in bransa asta peste 10 ani. Ca multi IT-isti nu vad mai departe de finalul anului si de bonusul care il insoteste e treaba lor..Nu e problema mea ca vor fi luati prin surprindere asa cum au facut-o dactilografele la inceputul anilor 80 ani cand a inceput sa fie mai clar ca viitorul nu e copiatul la indigo in 3-5 exemplare.Iar in ’90, in Romania, ce sa vezi, nu a mai fost nevoie de niciuna dintre ele pentru postul respectiv.
      Dar ne auzim in 2033 si vedem daca eu am avut dreptate sau “multimea” de necredinciosi.

    • #52

      @septimiu ce meserie ai?

  17. #53

    Sunt curios daca o sa se faca in viitor si vin din ala scump si bun, din struguri calcati cu telescoapele de drone virgine!

    3
  18. #54

    Pe de alta parte, doar AI-ul poate face ceva pentru supravietuirea pe termen lung a rasei umane. Cum se intampla in Robotii lui Asimov, AI-ul e cel care face motorul pentru hiperspatiu, ca oamenii si-au atins limitele intelectuale si nu sunt capabili sa inteleaga principiile.

    1
  19. #55

    cand au aparut masinile de tesut si a inceput revolutia industriala, tot asa se vorbea ca nu mai au ce sa faca muncitorii, intre timp au aparut alte profesii si locuri de munca, asa m-as astepta sa se intample acum, insa nu stiu ce anume, dar ceva tot o sa apara. daca nu, cat timp avem suficienti bani & resurse, bagam venit minim garantat, iar cat nu, bagam Mad Max sau Hunger Games.

    3
  20. #56

    Nu chiar, dezvoltarea sau rapiditatea dezvoltării unor astfel de automatizări a pornit din necesitate. Care necesitate? Necesitatea de angajați, de cele mai multe ori sezonieri, dar în același timp și cu un anumit grad de încredere și calitate. Iar asta lipsește tot mai acut în Europa, in ultimii+10 ani. Est-europeni nu prea mai merg, sau sunt scumpi. Asiatici muncesc și sunt ieftini, dar trăiesc bananier. Talibani și restul Orientului apropiat+ africani sunt un fel de error 404. Că vor fi și muncitori afectați da, dar acestia probabil se vor reprofila pe pozițiile conexe, cu toată automatizarea prevestită.

    2
  21. #57

    Ne reîntoarcem la lucruri simple. Ne mutăm înapoi la țară. Cultivam ce avem nevoie, citim cărți și ne bucuram de viață.

    3
    • #58

      Ce ar crea unii oameni daca ar putea face ce vor, in ritmul lor…pe langa ca unii pot si acum, dar le e frica sa faca schimbarea. Altceva va fi cand schimbarea va fi facuta pt ei. Cum a facut pandemia schimbarea pt firmele carora le era frica sa lase oamenii sa munceasca de acasa.

      1
    • #59

      O sa ma strige lumea “precursoru'”, atunci.

  22. #60

    “Deja, cu chatgpt, midjourney, canva și altele, multe joburi de birou sunt menținute doar pentru a avea cine să verifice AI-ul” suntem departe de asa ceva.
    Ce mi se pare culmea e ca daca ii dai instructiuni foarte precise (deci daca stii ce faci), chatgpt poate sa iti modifice cum vrei din 2-3 incercari. In schimb e de-a dreptul retardat la unele probleme simplute. II zic sa mentina logica si sa nu mai rescrie codul la urmatoarea introducere de date, el “nu, nu boss, o sa modific codul, chiar o sa il schimb in mai rau, sa iti dau raspunsul gresit sa vad daca esti vigilent”

  23. #61

    Daca adormim pe camp cand ne intorcem de la birt exista riscul ca drona aia cu laser sa ne epileze spatele?

    1
  24. #62

    In exemplul dat de tine din acel video, o masina care face asta autonom va costa o caruta de bani ca investitie si apoi ca mentenanta (momentan este doar un startup). Si nu stiu daca ai observat cum arata acea livada, mai exact ca o vie, ca sa poata fi exploatata de un asemenea utilaj. asta inseamna sa faci livada special pentru un asemenea utilaj si productia este garantat mai mica pe hectar comparativ unei livezi clasice. Deci sunt costuri majore ca investitie. Si ca sa faci o asemenea livada e nevoie de munca umana (plantat, taiat, ingrijire).

    Ce nu se ia in calcul in toate aceste domenii unde AI-ul va veni si va lua joburi este ce vor face acei oameni care vor ramane fara joburi si cui si ce vor vinde companiile care folosesc AI-ul care a disponibilizat oameni.

    Imi permit sa fac cateva presupuneri :
    – soferii de camion/taxi disponibilizati vor face tot posibilul pentru a bloca aceste tehnologii inclusiv prin sabotaje. e nevoie de doar cateva accidente spectaculoase mediatizate pentru a bloca tot si pentru a pierde increderea
    – vor aparea “piratii soselelor” care vor deturna aceste camioane care vor merge autonom. ex : arunci o plasa cu cuie in fata si este obligat sa opreasca. pui un semn cu limitare de 10 km/h si apoi il ataci. ok, disponibilizam soferii dar vom avea nevoie de paza
    – culegatorii disponibilizati vor sabota aceste masini autonome
    – uitati-va cum arata trotinetele electrice inchiriabile de pe stazi, sau wc-urile publice. cum vor arata taxiurile autonome ?
    www.here.com/learn/blog/electric-scooter-abuse

    Un link interesant cu ce joburi pot fi afectate :
    www.businessinsider.com/chatgpt-jobs-at-risk-replacement-artificial-intelligence-ai-labor-trends-2023-02

    Deci whitecollar jobs. Cum ziceam, cine va mai cumpara ce daca e disponibilizata 60% din forta de munca.

    Eu sunt programator de meserie si fac asta cu placere. Pe langa asta, in ultimii 4 ani am invatat sa sudez, sa proiectez, sa folosesc CNC, sa fac instalatii electrice si de apa, m-am specializat pe automatizari si IOT. Din pasiune am ajuns sa-mi fac si o mica companie care face asemenea automatizari (hardware si software).
    Vine AI-ul si imi ia jobul de programator, ma voi descurca, dar slabe sanse sa se intample asta.

    Eu cred ca generatia curenta de AIs – LLMs va fi un tool de ajutor in mai toate domeniile si nimic mai mult.

  25. #63

    Pe mine ma bucura ca exista automatizare, cu cat mai multa cu atat mai bine. Creste productivitatea. Dar atat timp cat nu va exista o reforma financiara globala care sa “zruncine” un pic sistemul, omenirea tot catre saracie se duce. Clasa de mijloc aproape ca nu mai exista, nici in Europa nici in US, exista doar extrem de bogati care acumuleaza avere intr-un ritm ametitor si restul oamenilor care isi vad traiul erodat putin cate putin in fiecare an. Si daca inca nu ne dam seama de asta este pentru ca Ro a pornit foarte de jos acum 30 de ani si cu toti incompetentii de la putere, tot a crescut. Practic, si daca puneam un ficus presedinte si plante in parlament, tot cresteam economic. Dar in vest… Mai tine minte cineva filmele de prin anii ’70 din state cand barbatul lucra la fabrica si intretinea toata familia, fara ipoteca la casa si altele? Si aici (Canare), imi povestesc localnicii de diferente dintre ce era in anii 2000 si ce e acum. Aproximativ acelasi salariu ca acum, viata la un sfert de pret din ce e acum. Majoritatea si-au cumparat case in perioada aia, nu neaparat ca aveau nevoie ci pentru ca nu stiau ce sa faca cu banii. Si desi insulele s-au dezvoltat enorm in ultimii 30 de ani, veniturile nu au crescut in acelasi ritm cu preturile.

    1
  26. #64

    Clipul ala imi aduce aminte de bancul:

    Americanii au cheltuit 5 milioane de dolari pentru a face un pix ce scrie in spatiu.
    Rusii au luat cu ei creioane.

    Pentru majoritatea produselor agricole exista solutii mecanice mult mai low tech care merg, si merg bine, cu minim de interventie din partea umana. Iar pentru alea care nu exista, mama dronelor si a Ai-urilor nu le vor culege automat ca ai nevoie de dexteritatea si capacitatea de lucru manual a unui om…

    Iar la modul general, aud de cand era Mironov pe TVR 1 ca acus vine VeReu si AIuuu peste noi si inca mai avem mult pana acolo… chiar si ultimele jucarii aparute pe piata sunt doar un pic mai rasarite fata de ce se facea in facultati in urma cu 15 ani si par a fi mai mult scheme de luat banii fraierilor care pun botul la ultimele buzz-words (cum a fost si cu NFT, crypto samd).

    1
    • #65

      Bancul ala stupid sintetizeaza diferentele dintre rusi si lumea civilizata.

    • #66

      si e si o minciuna, mai exact. acel pix a fost dezvoltat de tipul de la fisher price, pe banii lui si vandut catre NASA cu 2 dolari sau sub 2 dolari, ceva de genul. iar rusii l-au cumparat la randul lor, pentru ca, ghici ce, in spatiu, carbunele de la creion nu cade jos, ci se risipeste in aerul statiei, la fel si varfurile rupte sau resturile de lemn. plus capacitatea senzationala de a arde, majoritatea lucrurilor de pe o statie spatiala fiind ignifuge.

    • #67

      Da, e din seria americanii au cheltuit 10 mii de miliarde sa previna apa sa inghete in spatiu, rusii au luat vodca.

    • #68

      Legenda mai spune ca s-au cheltuit zeci de milioane de dolari pt toalete cu vacuum pt statia spatiala internationala dar rusii de pe MIR scoteau curu pe hublou cand aveau nevoie!

  27. #69

    La un moment dar lumea civilizata va fi condusa de AI;va fi o decizie unanim acceptata (asa cum birocratia de la Bruxelles conduce UE cu bunele si relele ei)probabil chiar cei mai progesisti vor veni cu ideea( AI este impartiala si dreapta si se supune neabatut unor criterii clare iar criteriile vor fi in general bazate pe modelul crestin…). fiecare individ va avea un record personal perfect accesibil acelui creier central AI care-i va prezenta fiecaruia toate alegerile posibile ( limitate ) si il va soma sa ia deciziile ( personale). Recordul va permite stabilirea unui scor care va fi pe doua paliere : medical privind starea de sanatate , posibilitatea de a dezvolta deiverse boli, necesitatea si oportunitatea de a primi tratamente, proceduri medicale .Si un scor social care va avea o componenta pe skills intelectuale si( ca virtualitati) si financiare (ca realizari). AI va realiza un clasament mondial si va defini viata fiecaruia. va exista un venit minim garantat pentru cei care nu isi doresc un rol social dar asta le va aduce o pozitie de cetateni inferiori. Teritoriul lumii civilizate va fi chiar impartit pe zone etanse la care vei avea acces in functie de ranking iar cei care refuza un rol social vor trai in ghetouri cu conditii minime , vor avea probabil restransa posibilitatea alegerii de a avea copii sau relatii matrimoniale dar vor putea avea legaturi..sentimentale in zonele in care vor trai.Scorul va permite si posibilitatea de a participa la vot, persoanele cu scor mic vor avea si un vot subunitar aproape nesemnificativ. Toti cetatenii vor avea dreptul si obligatia sa transmita propuneri pentru imbunatatirea sociertatii si a vietii si toate aceste propuneri vor fi prezentate tuturor cetatenilor ; decizia insa va apartine statistic celor cu scoruri mari .si va fi deci..democratica intr-un fel. Nu vor mai exista guverne si probabil nici oameni politicil: in schimb vor fi vedete cu calificari complexe care vor prezenta dramatic pe media propunerile importante ale cetatenilor . De altfel vor exista niste vedete pentru viata personala: fiecare se va putea conecta probabil in timpul liber la creierul acestor staruri si va putea experimenta( pe “viu”)diverse profile de viata..poate se vor putea conecta tot timpul ramanand insa o parte a creierului lor dedicat activitatii( muncii) lor.Desigur ca nu vor mai exista granite dar locul de nastere va fi important nu neaparat ca ranking dar destinul tau va fi strans legat cu nevoile zonei pe care le va stabili AI. desigur ca vor fi si zone sarace care Ai va decide ca nu trebuie sa mai existe si locuitorii lor vor fi relocati dar cei cu un ranking intelectual mare nu vor putea ocupa pozitii similare celor cu acelasi ranking in zonele relocate pentru ca pur si simplu vor veni cu scorul redus al zonei. Pe partea de firme se va stabili un nivel maxim al profitului considerat”moral”( fiind arbitrar ar putea fi ” natural”.Aceasta reducere va genera o scadere a cresteriii dar aceasta va fi probabil constanta.AI va stabili deci preturile de vanzare furnizorii..tot ..pentru ca toate inregistrarile trec prin aceasta unitate centrala.VA fi o economie de piata stric controlata ( pe modelul China)
    Din impozite banii cei mai multi se vor duce pe cercetare si dezvoltare ; cercetarile medicale vor atinge posibilitati spectaculoase..probabil ca un creier va putea trai consecutiv in mai multe corpuri dupa reconditionari si vor putea fi reconstruite parti intregi ale corpului numai ca accesul la aceste tehnici va fi bazat pe rankingul social , unii pur si simplu nu vor avea dreptul din cauza rankingului mic. Pe glob , vor ramane ca necesare , dictaturile la limita carora se vor putea desfasura tote operatile la limita, chiar oamenii care nu se vor putea adapta vor putea evada spre dictaturi . Cei care vor implementa prima data trecerea de la conducerea umana la conducerea de catre AI vor fi desigur specialisti de top si cei mai potenti finaciar locuitori ai planetei.Se va genera prima lista cu rankingul locuitorilor planetei . primii 10% vor fi pur si simplu sterisi din memoria unitatii centrale( nu vor mai fi inregistrati ca oameni) , vor avea zonele lor exclusive de pe glob , complet inaccesibile si vor beneficia de 50% din fondurile de dezvoltare ale planetei pentru nevoile personale : vor putea beneficia tot timpul de cele mai noi descoperiri medicale si in general tehnice, de lifesyle)fara sa existe vreo inregistrare( ceva similar cu privilegiile monarhice)si in situatii limta vor putea lucra cu zonele de dictaturi.
    Este o distopie posibila . nu ma supar daca nu o publici

  28. #70

    Babaetz’ … faceti diferenta intre generative AI si AGI, va rog io frumos. “AI” cum e acum in piata e un motor de analiza statistica. Ai date multe, face ceva cu ele. N-ai date, belesti p*&^%. AGI (artificial general intelligence) e AI-ul real, ala din Terminator, si pana una alta dezbaterea e deschisa intre cei care zic “sigur, acushica”, cei care zic “sigur, incepem acum dar stra-nepotii or sa-l termine” si cei care cred ca nu se va intampla nicioadata.

    Nu contest premiza – o groaza de joburi bazate pe repetitia unor actiuni simple or sa dispara. Sigur, AI-ul actual poa’ sa scrie ceva cod, poa’ sa recunoasca un fruct copt si sa dea comenzi dronei sa-l culeaga, poa’ sa genereze video/audio/imagini, programatorii care scriu cod copy-pasta de pe stackoverflow si github au sa dispara, dar mai avem pana la un AI capabil sa rezolve probleme algoritmic imposibile, pe care creierul uman le rezolva intuitiv.

    Parerea mea e ca pana apare un AI care sa elimine suficiente job-uri ca sa ii simitim prezenta, o sa murim de covid v12.0, de cald, de foame, de sete, de rascoale cauzate de cele mentionate sau de plictiseala, citind stiri despre AI…

    2
  29. #71

    Cred ca e o problema imaginara. Asa ziceau toti si despre robotii industriali. Intre timp e criza acuta de soferi, muncitori in constructii, bucatari, practic cam orice produce o scoala profesionala. Meserii, care acum cativa ani erau considerate low-level income, au devenit deja banoase peste medie. Nu mai mira pe nimeni ca un electrician bun castiga cat un dentist.

    Palmasii vor migra catre alte munci, unde inainte nu era cerere. In Germania e foarte greu sa mai gasesti o femeie sa faca curatenie, de exemplu. Un instalator prefera sa munceasca pe 25 de euro la ora si sa plateasca 15 euro o femeie sa ii faca curatenie. Ingrijitor de batrani la domiciliu e iarasi o meserie aparuta relativ recent, pentru ca inainte se ocupa familia. Acuma nu mai e rentabil. Ah si sunt si firme care livreaza zilnic mancare calda pentru batrani, nu iti trebuie stele Michelin sa faci o tocanita.

    Traim vremuri bune tocmai datorita avansului tehnologic. Daca acum 20 de ani era o realizare in sine sa iti gasesti un loc de munca, acuma e iesit din comun sa stai mai mult de 3 ani in aceeasi firma.

    P.S. am vazut ca ai scris de soferi si muncitorii in constructii care cara chestii. Fiindca activez in domeniu, soferia e doar 50% sa conduci masina. Incarcarea marfii, completarea hartiilor, problemele care pot aparea pe traseu si la descarcari, alimentarea, spalarea masinii, sunt procese care pot fi automatizate doar teoretic deocamdata. Nu e fezabil sa o faci. Iar in constructii nu mai e demult loc pentru astia care doar cara materiale si dau cu matura. Trebuie sa stii/poti sa faci ceva specializat, sa discuti constant cu clientul, tot timpul apar modificari sau chestii neprevazute, niciun santier nu e ca altul.

  30. #73

    O vreme cred că o să mai meargă ca acum.
    Că tot sunt prin zonă, vreau și eu să văd robotul la recepție la hotelul sindicatelor în orice stațiune balneo din România. Dacă nu-l dezmembrează pensionarii în prima zi își scoate singur bateriile în a doua.

    2
  31. #74

    “munca de jos” ?
    ce zice chatgpt-ul daca ii zici sa scrie un articol gen arhiblog?
    palmasii se vor reprofila, invata repede o meserie care …..ah, stai, majoritatea sunt facute de roboti.

    “Muncile de jos” ( alea care nu sunt Muncile de Sus ) vor exista, doar ca vor altele pe care le stim si cu care suntem obisnuiti.

    Orice societate de-a lungul timpului a avut schimbari radicale. S-au adaptat schimbarilor.
    Te adaptezi = inveti
    Daca nu, ai tot timpul optiunea sa te plangi si sa cersesti.
    Nici de programatori n-o sa mai fie nevoie, nici graficieni, … o sa fie fain.
    O sa poata AI-ul sa scrie “etc” sau “samd” ?

    Pe vremuri erau Luddites, acu oare ce denumire va apare?

    Sanatate! sa fie, ca mai vedem noi….

  32. Mboss, nu știu ce să zic, in 16 ani de când sunt în Canada singurul avans al robotilor a fost că majoritatea magazinelor au introdus case de self checkout, in timp ce acum 10 ani era doar un singur lanț care le avea… În rest la Walmart marfa pe raft tot sclavii o așează, în construcții tot sclavii cară sacii de ciment, iarba din fața blocurilor tot sclavii o taie etc. A, era să uit, au apărut ecranele pentru comenzi in fast-fooduri, dar astea sunt fix pix, că tot sclavii sunt cei care îți pregatesc mancarea in bucătărie…
    Eh, cine știe, poate sunteți voi în România ceva mai avansați…
    ps : dacă căutați pe Google o să vedeți că patronii din toate țările urlă că nu mai găsesc sclavi, se pare că roboții sunt prea leneși ca sa ne fure joburile…

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam