floraria din titan

Românul…românul s-a născut poet. Românul e un suflet sensibil, o floare de cireș ușor pârguită, pe care o veștejește cea mai nesemnificativă pală de vânt. Românul…de fapt românul nu e poet, românul e insăși poezia, este Ana, este Manole, este Vittoria Lipan, este frunza, râul și ramul, este geamătul Ilincăi în căpiță. Este Eminescu. Este Creangă. Este Veronica Micle. Este Mina Minovici.

Revenindu-ne din acest moment poetic, aseară eu uitasem că începe școala.
Și stăteam și ne uitam ca proștii, neînțelegând de ce dracu este aglomerația aia la florărie. Chiar ne-am bucurat puțin ”Dumnezeule, a murit Iliescu!”. Bine, bucuria a fost de scurtă durată, că ne-am dat seama când am văzut ce bătaie era la frizerie, care mai de care mai copil, mai tuns sau mai cu lacrimi.

Obiceiul ăsta cu florile pentru ”doamna” mă urcă pe pereți. Cu mic cu mare, toți copiii trebuie să aibă un mare buchet de flori, pentru că, nu-i așa, doamna va fi extrem de impresionată și îi va netezi drumul prin școală plodului. Nemaivorbind de prețurile absolut prohibitive, speculate atent de către sărmanii florari, care dacă nu ar avea începerea de flori și sărbătorile alea din martie, probabil ar muri de foame ca sirianul la unguri.

Serios, aș prefera ca, decât să dau 30-50 de lei pe un buchet de plante ucise, care vor putrezi în 2-3 zile, mai bine să strângem banii ăia și să îi dăm ca incentive învățătoarei. Aș vrea să știu că are mai degrabă bani, decât că aruncă putregaiuri la găleată.

Și da, ar merita să facem/faceți asta, o învățătoare tânără are 1100 de lei salariu. DIn care trebuie să plătească chirie, să mănânce, să își plătească transportul, să se îmbrace, să cumpere un săpun și altele.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

31 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pentru ca si pe copilul tau l-ai trimis la scoala cu flori.

    • eu sunt impotriva. maica-sa nu e. nefiind vasluian, nu pot sa ii sparg fata si sa ii impun dorintele mele

    • nesansa de a nu fi vasluian.

    • #4

      @Catalin:
      Ia trimite-l tu pe al tău să fie singurul fără flori în clasă.
      Să vezi atunci ce viaţă uşoară o să ai cu el şi ce bine o să se simtă că a fost atât de special încât nu a dus flori doamnei.

    • #5

      @Arhi, hai că vrea soacră-mea musai să zboare să o vadă pe nepoa-sa cum începe al doilea an de școală. Am zis hai că n-o fi bai, dar am avertizat-o ca începutul de școală începe cu trafic varză și nimic altceva. Dar cine să mă audă…
      Cu două zile înainte:
      – măi mamă, te ocupi tu să cumperi un buchet de flori?
      – Păi să vezi că nu, că aici nu se obișnuiește și nu vrem să fim noi altfel.
      – păi cum măi mamă, că nu se face să te duci la școală în prima zi fără un buchet de flori
      – păi să vezi că fix așa se face!

      I-am mai explicat o dată că să nu aștepte mâine vreun careu de pionieri și vreun discurs de la vreun obosit de inspector, că aici le urează directorul “bine ați venit” și în 10 secunde gata, intră în clase.
      Mintea ei nici nu a conceput!

      A doua zi mă ia la întrebări: că de ce aici e totul simplu și fără tam-tam. Și îi spun că pentru copii, că și așa sunt stresați, dacă ar mai fi și un careu inutil, și un director care să vorbească aiurea și vreun inspector sau politician sau popă…copii ăia nu au nici o vină, oricum nu înțeleg ce zice ăla și nici nu îi interesează. E mai bine pentru ei să intre repede în clasă și să nu fie supuși la chestii inutile pentru ei…
      A priceput că de fapt alea sunt niște ritualuri aiurea, pentru părinți și nu pentru copii. Dar tot nu a înțeles de ce nu aduce nimeni flori…că nu înțelege ca florile nu țin de foame…

    • #6

      @Dragos, asa si unde-s eu, prima zi de scoala nu e diferita de celelalte, in ultima (vacanta de vara) se cumpara in general bomboane de ciocolata pentru profesoare, sau o sticla de vin + o felicitare, exista special pentru chestia asta 😉

  2. #7

    O invatatoare tanara are 700 de lei salariu. O invatatoare cu 40 de ani experienta are 1400.

    • #8

      Mai mult decât greșit. Știu suplinitori care au 18 ani în învățământ (la stat) și iau 1500. Și mai știu și profesori care au vreo 20 de ani (tot la stat) și iau tot vreo 1500 (sau mai mult). Totuși, e posibil să difere salariile de la învățători la profesori. Asta nu mai știu.

    • #9

      @Androix
      Daca nu esti din sistem, nu prea e bine sa-i contrazici pe altii doar din auzite. Iulia are dreptate.

    • #10

      Al doilea an de invatamant. 1062 in mana. O invatatoare cu 40 de ani de experienta..e pensionara de 2 ani, avand in vedere ca la 60 se iese la pensie.

    • #11

      Gresesti. Mama mea e invatatoare, a iesit la pensie cu 42 de ani experienta, la varsta de 60 de ani. Si avea salariu de 1462 de Ron in mana in ultimul an de activitate.

    • #12

      @Thea cu th, nu spun din auzite, spun că știu precis. Nu știu însă dacă e diferență între învățător și profesor, dpdv al salariului. Salariile pe care le-am enumerat sunt reale și sunt ale unor profesori de la stat.

  3. #13

    asa le trebuie, sa primeasca flori daca nu au fost in stare sa se faca doctori si/sau primari.
    pe de altas parte, sa puna si ele anunt pe usa: nu beau flori, nu fumez bomboane.

  4. #15

    A oferi un buchet de flori este un gest frumos.
    Dar, NU duce flori in prima zi!!
    1. Nu va sti de la cine sunt (oricum va pleca “doamna” cu o roaba de flori si habar nu are de la cine sunt);
    2. Daca duci a doua zi sigur te va tine minte + le cumperi mai ieftin si fara imbulzeala!

    • asta e un fel de hack…:))

    • #17

      Yes ma’am!

      Plus ca, ce credeti ca fac educatoarele cu florile din prima zi? Exact, le vand la jumatate de pretaceluias vanzator!

    • #18

      wai, nush, poate asa e obiceiu la tine in cartier da eu n-am avut nici o profa/invatatoare care sa revanda florile, lol. o parte din ele le dau mai departe la rude/prietene care vin in vizita sau cu care se intalnesc in alea 2-3 zile cat nu e moarta floarea.

    • Eu zica ca la sfarsitul anului, la corijare, e cel mai ieftin. Plus ca sigur va sti de la cine sunt florile…

  5. #20

    Maică-mea a fost educatoare. In fiecare an ii vindeam florile primite de la prichindei colegilor de clasă ca să le dea dirigintei.

  6. Care 50 lei? Avea cu vreo 12 lei la lidl

  7. #23

    Ejnebun? A murit vadim! Urmeaza iliescu 🙂

  8. #24

    Bre,n-a murit iliescu ci contracatindatu’ .Ionel nu pricepe aluzia subtila se pare….
    In stilu’ ista nu-l vad bine nici pe nea Emil…

  9. #25

    #numaidatispaga.
    Presupun ca faza cu cheta e ceva trolling fin.
    Altfel, alora care propun ” sa strângem bani” pentru sa dam sanki incentive, Aka șpagă de grup – le doresc sa moara ieri.

    Nu ca dau șpagă, pe aia pot sa ii înțeleg, treaba lor, exista instituții și legi care se ocupa de asta, dar aia care vor sa dea da’ sunt prea săraci sa dea singuri și vor sa-i coopteze și pe ceilalți la o cheta ii consider prosti cu muci, fix ca aia care se plâng ca ii fura biserica, dar cotizează anual.
    Nu,nu e aceeași chestie, dar aceiași prosti.

  10. Noi i-am dus doamnei un cosulet cu fructe.
    Fructele le mananca si cosuletul il foloseste la altceva, sau il arunca daca nu-i trebuie.

    Dar florile se vestejesc oricum si nu le poate manca.
    Nimic de zis, frumoase dar efemere.

    Idei sunt, important este sa incerci si altceva, nu sa mergi, de fiecare data, cu valul.

    • #27

      tot vad ca lumea zice ca florile nu le poate manca. de ce ? ma gandesc ca la salariul ala incepe sa fie o alternativa ok o cura de flori de cateva zile. salvezi din buget.

  11. #28

    Am si uitat de obiceiul asta. Prin Canada nu se obinsuieste. Eventual la sfirsitul anului dai un cadou mai mult reprezentativ si cam atit.

  12. #29

    Ia mai da-i in pana mea! Ce le tot plangeti de mila profesorilor. Daca nu le convine salariul sa plece si sa myunceasca la privat! Acolo e munca adevarata

  13. #30

    Hai bre ca o floare nu costa mult! Si nu trebuie sa-i duci o tufa intreaga. E de ajuns un fir frumos impachetat. Gestul conteaza pana la urma.
    Cum zicea si invatatoarea spagara – “asa e obiceiul balcanic, sa se dea…” Vezi daca nu s-a gandit sa ne ia la sentiment cu niste “incentive”???
    Problema e alta! Ieri la scoala, 1 din 3 copii (sau pariniti) aveau floarea in ghiveci, cu tot cu pamant!
    WTF?
    Adica – Saru’mana doamna, v-am luat si noi un kil de pamant! A… si am pus si o floare in el!
    Pe bune, am eu ceva sau s-a tampit lumea?
    Cum plm sa-i pui copilului in mana ditamai ghiveciul?
    SI pe urma vine si “barbatul cu rochie” si zice, printre altele “… cei botezati sunt fii bisericii”! Hai sictir (vorba Sarpelul) ca noi avem fete!
    Sa mai zic ca in clasa I NU au avut Abecedare pe banci? Ca au uitat de ele boii de la Ministerul Educatiei? Dar manual de Religie au! FMM!

  14. #31

    Cum naiba se parguiesc florile?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.