Sunt momente și chiar și zile în care, pur și simplu, rămân fără idei, iar consultatul de idei de pe net este zero dacă nu vine cu o recomandare. Am ajuns, ca de foamne, să îmi pun niște unt pe o pâine uscată și, deasupra, o linguriță de icre de somon, doamne-iartă-mă.

Voi ce ați maigătit? Ce vă mai faceți de mâncare dimineața, altă problemă stringentă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Vinete umplute cu legume la cuptor, o mancare de vara. Se taie vinetele jumate, se scobesc de miez dar se lasa juma de cm cu coaja. Se pun vinetele la cuptor goale dar stropite cu un pic de ulei masline huna de ora, iar miezul lor cu rosii tocate, ceapa, ardei capia, ulei, sare se pun pe foc ca o mica tocanita de legume. Se fierb cam juma de ora, apoi cu umplutura se umplu jumatatile pe vinetele din cuptor. Le mai lasi juma de ora la cuptor si gata. Se pune deasupra niste telemea maturata sau parmezan ras. Am inteles ca la greci se numeste Poputakis..gen papucul doamnei, in fine, e un deliciu.

    • #2

      Vinetele se taie în jumătăți transversal sau longitudinal?

    • #3

      Gustoase, nu zic nu (chiar dacă nu are carne 🙂 ) cam ca Imam Baialdî, dar vinetele cu ulei pe căldura asta sînt la fix ptr ficat.

    • #4

      Se taie longitudinal.
      Nu se inneaca in ulei cele la cuptor, doar se stropesc.
      Scuze de ortografie mai sus, ideea e ca se coc goale juma de ora la cuptor si in perioada asta faci si umplutura separat. In umplutura am uitat sa trec ca se pun si 3-4 catei usturoi si cimbru, pt 3 vinete mari. Iti ies 6 jumatati de vanata umplute.

    • #5

      atata doar ca nu au aparut inca vinetele adevarate, alea de gradina!

  2. #6

    Stiti noi seara nu mancam,,pardon dimineata..
    Eu nu am chef sa mananc la amiaza decat inghetata,,multa. In schimb seara dau atacul,dimineata cafea si un corn simplu

    • #7

      Tocmai am mancat un bol de inghetata pe post de mic dejun/pranz, si ma simteam asa, cam aiurea, cam vinovata. Ma simt mai bine acum…. 😀

  3. #8

    A inceput sezonul de rosii cu branza, chiar daca rosiile de acum sunt stimulate si coapte fortat, incep sa aiba ceva gust. Branza neaparat de oaie, proaspata, doar vreo doua sau trei zile la saramura.

    De dimineata mananc o cafea si un pahar de apa, mi se pare ca pun prea multe kg pe mine daca mananc trei mese pe zi.

    Printre ultimele chestii gatite: pui vanatoresc
    ciprianmuntele.ro/pui-cacciatore-picant-cu-masline-si-rozmarin/

    Paste alla puttanesca
    www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-cu-paste/spaghetti-alla-puttanesca.html

    • #9

      Ah, mi-am adus aminte, am vazut acum cateva zile la Adam Ragusea ceva interesant si vreau sa incerc:
      www.youtube.com/watch?v=ioGbDtIyq-Q

      Arata bine, posibil sa fie si bun la gust.

    • #10

      Branza cu rosii ie muartea mea…am citit ceva mizerii pe tema asta dar nu bag in seama.

  4. #11

    Tu, maine: “Tin dieta, merg la sala si m-am ingrasat un kil jumate.” 😀

  5. #12

    +1 pentru rosii cu branza telemea de oaie, veche, cu castraveti si poate 2-3 masline aruncate la misto. Daca nu aveti intalniri, merge si cu niste ceapa.

    Altfel: pastrav la cuptor cu rosii si lamaie.

  6. #13

    Gatesc lapte formula. De 4-5 ori pe zi 😀

    • #14

      Ehhh…n-ai inceput diversificarea? O sa vezi tu… eu de-o luna traiesc in bucatarie…

  7. #15

    ceafa la gratar, cu salata din legume locale

    falafel cu tzatziki

    rata cu portocale

  8. #16

    Paste. Cu ton din conserva, ceva zeama de lamaie si un sos alb din smantana de gatit, un pic de gorgonzola, ceva oregano si un pic de piper.
    Paste. Cu ceva cabanos, ceva ceapa calita si sos rosu.
    Creveti trecuti prin panko

  9. #17

    Si voi ati fost trumatizati in copilarie cand va alerga mama cu lingurita de caviar in jurul piscinei ?

    • #18

      Am patit. Imediat cum ma aducea soferul de la scoala privata, maica-mea si servitoarele ma obligau sa mananc mizeria aia…

    • #19

      @Lau: ai un typo la “dadaca”, unu’ la “polonic” si unu’ la “palmier”.

    • Da. Aveam de alergat juma oră pe lângă piscină că era de aia mare, tata n a vrut să ia două mai mici că era zgârcit. Noi aveam roboți prin casa, când mă saturam de alergat săream în apă și roboții nu puteau intra acolo. Odată a fost când m au păcălit, au servit caviarul pe foiță de aur, câh, de atunci să nu mai văd aur.

    • #21

      @ nea_zapada, parca era Filipo1 sau Filipo2, nu “dădaca”, ce-i aia?

    • #22

      @Mihaela: poate la sarakie, ca la mine era Frau pe tura 1 si Madmoiselle pe tura 2.

    • #23

      @nea_zăpadă noi să fim sănătoși….

  10. #24

    Ultimele două dimineți, că tot vreau să golesc congelatorul, au fost omlete cu ardei copt tăiat în fâșii micuțe (ceva tradițional în familia din partea tatălui). OK, eu mânânc alături și telemea de oaie maturată, dar asta o fac cam la orice, nu e relevant 🙂

  11. Mie îmi e lene să stau să gătesc, fac lucruri rapide.

    Favoritul meu e humusul.

    Ingrediente:
    1. Pastă de susan (sesame seeds);
    2. Năut la conservă.

    Alternativ: semințe de susan rumenite și frecate cu ulei.
    Sau: căței de usturoi și sare.De asemenea, ulei de măsline și/sau boia de ardei.
    Sau: tahini / zeamă de lămâie / usturoi.
    Sau: 4-5 frunze de busuioc, 2-3 căței de usturoi, câteva migdale prăjite și o lingură de ulei de măsline.

    Mod de preparare: se pune o cutie mică de năut în recipient mixer, deasupra se pune jumătate de borcan pastă de susan. Se amestecă cu mixerul. Se pune în recipiente. Recomand să nu se țină la frigider mai mult de 2 zile.

  12. #30

    Dimimeaţa 3 omlete, diferite, pentru că fiecare din “clienţi” o vrea altfel; supă cu găluşte, la felul 1 şi şniţăle uriaşe la felul 2 – atât de mari că încape doar câte unul in tigaia mare 365 de la ichea. Legume sotate pentru doamna, brocoli brezat pentru copilă şi cartofi noi traşi în unt la tigaie cu usturoi, condimente şi sos de soia pentru domişor. Io am mâncat vreo 5 cafele, o aventura cu un cauciuc nou-nouţ explodat la vulcanizare şi tuns gazon. Mai pe seară îmi prepar o roşie cu brânza.

    • #31

      brezat?

    • #32

      @ daddy, thumb up !
      Aproape întotdeauna strecor cuvinte “strâmbe” în ce postez, puţină lume se prinde.
      “blanşat” era cuvântul “bun”.

    • #33

      @Daddy, și blanșat înseamnă opărit o foarte scurtă perioadă de timp și apoi pun într-un recipient cu apă foarte rece și cuburi de gheață. 🙂
      De obicei legume.

      Ceea ce-mi aduce aminte să pun niște pungi cu apă pt gheață la congelator.

  13. #34

    Întrebări mai ușoare nu poți să pui?! Ce ți-am făcut?!

    Acum am în frigider varză călită. Înainte am avut chifteluțe marinate în sos de ardei (am golit o pungă de kapia din congelator, lăsat vreo 10-15 minute pe foc, o lingură de pastă de roșii puțin diluată, băgat mixerul vertical, pus chifteluțele, gata).

    Seara niște pui primit pomană cu sparanghel proaspăt tras în unt. Diseară fac cașcaval pane în loc de pui.

    Pe viitor o să văd.

  14. #35

    Ieri am rezolvat 2 kg de vinete, jumatate le-am facut dupa reteta lui Exarhu, intr-o tava la cuptor 200 grade, 30 min.
    Cealalta jumatate le-am bagat tot la cuptor dar cam 50 min si le-am facut salata.
    Separat am prajit ce a ramas din caserola de carne de vita dupa ce am facut mancarea bebelusului, am facut un orez si o salata uriasa de varza alba cu rosii (si maioneza, impuscati-ma).
    Mai avem si azi din toate in afara de salata de varza.
    Azi dimineata am incalzit niste croissante si le-am mancat cu gem de afine + cafea.
    Ma gandesc sa facem un somon ca sa avem maine, ceva simplu, la cuptor.

  15. #38

    E foarte bun gulasul de vitel facut in ceaun, dar seara, cand se mai potoleste canicula.
    (instructiuni la doamna Gina Bradea pe site)

    Altfel, crapi pe lung cativa zuchinni, ii scobesti frumos și umpli bărcuța cu o pastă de telemea amestecată cu ierburi.
    Pui nitel la cuptor, până se rumeneste brânza.

  16. #39

    Niste chili con carne.

  17. #40

    Eu de un an si ceva l-am descoperit pe Michel Dumas. Daca iti place bucataria frantuzeasca fara fite, îl recomand : youtube.com/c/ChefMichelDumas

    Câteva feluri care au avut succes in familie:
    – pui cu ciuperci si usturoi: youtu.be/dOihwo_foIM
    – vita cu sos bernaise: youtu.be/9fB5JnVRy-M
    – rata cu portocale: youtu.be/PICluuiV38k
    – pui cu tarhon: youtu.be/zldL2gYz26Q

    Partea mai interesanta este ca omul te invata in diverse retete cum sa obtii chestii de baza perfecte: un piure, o omleta, cartofi fierți, fond de vita sau pui, sosuri.

    Chiar dacă e canadian și multe din rețete sunt franțuzești, are și rețete italienesti, chinezesti, indiene, arabe. Asa ca poți încerca inclusiv saorma sau burgeri.

    Pe lângă asta îmi place ca nimic la rețetele lui nu e bătut în cuie, cantitățile sunt aproximative și are și un anume umor când le prezintă.

    • #41

      m-am uitat la pui cu ciuperci si usturoi (frate, cat usturoi pune ala!) si m-am igrozit: cate calorii, cata munca, cate ustensile si vase murdare (alea doua tigai cat roata de la SUV nu incap in masina de spalat), cate ingrediente si mai ales cat dezastru as face in bucatarie! :)))
      in schimb mi-a placut quiche-ul cu legume

      deci merci, m-am abonat!

  18. #42

    Hai tata sa te scot din foame:

    ce-gatim-azi.ro/

  19. #43

    Dimineața caș de oaie cu roșii&castraveți. Prânz și cină, piept de pui cu ciumperci, fără făină și smântână, și un piure de cartofi făcuți în coajă la steamer.

  20. #44

    Noi dam iama in waffe servite cu unt de arahide/miere/dulceață/fructe când luăm pauza de la iaurt cu musli.
    In weekenduri mai schimbam cu oua (omleta cu de toate…).
    As mai încerca bruschețe sau niste rulouri cu lipie, crema de brânză și somon afumat/carne, verdeață.

  21. #45

    paste: spaghete Molisana, ulei de masline, un pumn de rosii cherry, usturoi verde (2 fire), un ardei iute rosu fara seminte, 2-4 bete de sparanghel ca e sezon si patrunjel. la final am ras putina telemea de oaie.

    in loc de sparanghel merge broccoli sau dovlecel si in loc de ardei iute se poate pune ardei gras.
    daca sunteti genul care exagereaza cu legumele inlocuiti spaghetele cu penne.

    • #46

      si in loc de molisana se pot folosi paste barilla!

    • #47

      Și mie mi se par Barilla mai “coerente” – zice că se țin 10 minute, păi ies la fel de fiecare dată.

      De fapt, sunt influențat de reclama cu Roger Federer

    • #48

      intr-adevar, calitatea la barilla este constanta iar la molisana mai intalnesti rateuri (am gasit paste care dupa 13 minute erau tot nefierte).
      daaar, daca dai peste Molisana aia care le-a iesit cum trebuie este 3 clase peste Barilla (ai auzit daddy? :))). poti sa le mananci si goale.

    • #49

      Ai pile la fabrică, sau cum iei “de-alea bune”?

  22. #50

    Io-s la dietă, în ultimele 3 zile am mâncat doar bătaie (parțial cu crosa de golf)

  23. Ciorbă de salată făcută corespunzător cu zer și jumăruțe de slănină. Nu se pun ouă în ea, ajunge zerul.
    La felul 2, grătar (sunt în perioada Tefal Optigrill și am descoperit rub cu zmeură și muștar care i o chestie yumyum) plus niște cartofi roșii noi fierți, făcuți cu niște ceapă, un pic de usturoi, boia și piper, aruncați în cuptor 190 de grade 30 de minute.
    La desert, gomboți cu ultima pungă de prune congelate, am măcinat și 2 mâini de nucă în pesmet.

    Micul dejun… e funny cu Optigrill, pui 3 felii de pâine în tavă, dai drumul la 3 ouă bătute pe deasupra și ceapă … ardei…trilulilu de ăștia care arată bine. Buton, 5 minute, scoți figura afară, o tai în 4 și sana lângă ea. Case closed.

    • Actualizare la optigrill: dupa 6 luni de utilizare intensa, am donat gratarul cu butelie din curte.

      Aia cu micul dejul e aur, incerc si eu.

      Stii ca ciorba de gulii recomandata de tine a devenit una din favoritele noastre, da?

      Sa mai faci din astea

  24. #53

    si in loc de molisana se pot folosi paste barilla!

  25. #54

    Mai o ciorbă de burtă, mai un kelle paça sau supă de linte, pentru felul întâi. La felul doi, kebab, kokoreç, o friptură de vită, din astea ușoare, de vară.

  26. #55

    Ce orez ai folosit in prima poza ?

  27. #57

    De cand sunt 30+ de grade am niste vecini care si ei tot cu geamul deschis ca mine stau si bai, gatesc astia, nene-n fiecare zi si miroase a ce gatesc ei. Drept pentru care eram aseara pe la 9 juma’ seara (ca pana atunci avusei treburi) la lidalul din apropiere, sa iau ficatzi, ca nu mai puteam de pofta.

    Azi au facut peste prajit. Revin si maine cu ce au mai gatit vecinii mei.

    Cred ca intr-o zi cu soare o sa merg sa le bat la usa, sa-i rog sa-mi dea nu atat mancarea cat reteta.

  28. #60

    Un fel de ghiveci de legume făcut la slow-cooker. Îl pun să se facă peste noapte, îi ia cam 6 ore, dar iese incredibil de gustos.

    Nu sunt vegetarian, dar de când îl fac așa, parcă nici nu mai am nevoie de carne.

    Tot zic de câțiva ani să fac pește pe scândură, la grătar. Scândură de brad sau cedru; când găsesc scândură nu găsesc peștele care îmi place, iar când găsesc peștele, nu mai găsesc scândură… Plus că scândura trebuie ținută în apă cam o zi.

  29. #61

    Breakfast – ouă coapte în avocado.

    Luat avocado mare, tăiate în două, lăsată coaja, scos sâmburele, scobit un pic căușul, să facă loc oului.
    Pus în căuș sare, piper, fulgi de ardei iute, spart câte un ou și pus cu grijă în căuș.
    Pus peste ceva piper sau herbs.

    Date la cuptor, sau băgate în Toaster pe “bake” până se coagulează albușul.

    Cam ia timp, dar gustul este divin…

    • #62

      pentru cei saraci sau grabiti – prajesc oul separat si apoi il rastorn in avocado.

    • #63

      @gupi: ce zici tu acolo este ca sexul oral prin cling wrap.

  30. #64

    Felii de pâine prăjită [sau nu], unse cu unt de arahide, peste pus rondele de banană, și picurată un pic de miere. Cam 3 felii la o banană.

    Mănânc pe la 8a și la 1p încă nu mi-e foame.

  31. #65

    Usoare și rapid de făcut, ca pentru când ai copchil și tre sa mai mănânci și tu: Quesadilla (bagi în ea ce îți place cu multa brânză care se topește, si zdrang la cuptor, cred ca e buna în orice combinație), salata de rucola cu haloumi și creveți (combinate toate în castron mare chiar sunt gustoase, știu ca pare cah de dieta sau ceva, dar rucola e chiar gustoasa), paella (orez la fiert, șofran și mirodenii după gust, apoi adăugat un mix de fructe de mare trase în tigaie, băgată oala la cuptor 10 minute), chestii saganaki (creveți/scoici/mix, trase în tigaie cu usturoi ceapa, sare piper, suc de roșii, amestecat pana da câteva clocote, adăugat bucăți de FETA, apoi la cuptor 10 minute, niște painica și faci și burta bonus:)))), orice peste la cuptor cu lămâie sare și piper și niște legume trase și alea în tigaie puțin, păcălești o masa. :))

  32. #66

    Niste cortofi noi, mici, splati bine, se lasa coaja, hartie de copt, putin ulei… sos de usturoi. Merg cu orice carnita sau branza/cas.

    • #67

      Incearca sa-i arunci mai inainte 2 minute in apa oparita, cu sare.

  33. #68

    Idei pentru mic dejun: Shakshouka sau omleta cu (insert ce ai chef/pofta) in lipie tortilla.

  34. #69

    Dulceata de cirese amare galbene