reciclare

Pentru cei ce nu știu, prin 2018, cred, am locuit o perioadă în Germania, în Bavaria, mai exact, lângă Munchen, în orășelul Waldkraiburg. Frumos, alea, peisaj de vis, oameni de treabă etc, dar nu despre asta vreau să vorbesc.

Ci despre ce nebunie colectivă este în Germania legată de reciclare și deșeuri. Câteodată am impresia că nazismul german s-a refugiat în impunerea reciclării cu orice preț. De exemplu:

În Bavaria, gunoiul se ridică în anumite zile și doar pe categorii. Gunoiul menajer într-o zi, sticla în alta, plasticul în alta. Nu ai scos tomberonul cu gunoi la poartă, ghinion, până săptămâna viitoare nu ți-l ridică nimeni și nici nu ai unde să îl arunci, trebuie să te duci la groapa de gunoi și să vezi dacă ai cum, dacă te primește, dacă e program.

Plasticul nu îl arunci așa cum vrea mușchiul tău. Există niște săculeți galbeni, de vreo 30L, cred, care se împart de la municipalitate. Nu ai de unde să îi cumperi din altă parte, ai 30 de saci, te descurci, e treaba ta. Nu poți arunca chestii de plastic dacă nu sunt în sacul galben, special pentru plastic. Eram într-o noapte, cu nevastă-mea, afară și aveam ca ocupație să tăiem ambalajul de la salteaua nou cumpărată, ca să intre tot în sacul de plastic, altfel nu ne lua nimeni gunoiul.

reciclare7

Tot ce înseamnă sticle este marcat cu o ștampiluță numită Pfand. Valoarea diferă, funcție de dimensiunea sticlei, cred, și este 8, 25 sau 50 de cenți sticla, funcție de sticlă, alea refolosibile sunt 50 de cenți, restul în jos. Pe ele iei bonuri valorice pentru cumpărături în magazinul care are sistemul. Sticlele nu se turtesc, ca să le poată citi automatul de reciclare care îți dă banii. Reciclarea este, efectiv, religioasă, nu există nicăieri sticle aruncate, nebun să fii să arunci o sticlă de cola care costă 90 de cenți, din care pfundul este 25. Sau una de bere care e 1 euro, cu pfund 50 de cenți.

Populația trăiește pentru delațiune. Eram în parcare la Kaufland și am vrut să arunc un borcan de sticlă, de la castraveți murați, în coșul de gunoi de la intrare. A fost cât pe ce să iau bătaie de la toată lumea din jur, efectiv unul se aruncase să îmi prindă mâna, să nu arunc borcanul. Pentru că sticlele se aruncă doar la stația de colectare, care sunt vreo 3 în orășel și nu arunci așa, ca la fraieri. borcanele la borcane, sticlele la sticle, deșeurile la deșeuri. Dar nu uita că sticla verde se aruncă la sticlă verde, sticla maro la sticlă maro și dacă te prinde cineva că arunci aiurea, foarte greu, oricum, pentru că cineva supraveghează întotdeauna ce faci, ai belit-o masiv, ai șanse de o amendă care costă cât ajutorul de stat pentru un imigrant arab care nu face nimic toată ziua. Am aruncat, într-o zi, niște chestii de prin frigider, în tomberonul de resturi menajere, iar vecina de casă mi-a căutat în tomberon, a scos resturile și le-a pus pe capac și a lăsat un bilețel pentru gunoieri, să nu ridice, pentru că nu e sortat corespunzător. ceea ce s-a și întâmplat.

reciclare

Am pus si traducerea

Screenshot 2023 11 30 at 10.44.36

Oricum, cum vă spuneam, oameni minunați, peisaje beton, am scris despre ele ca să vă explic de ce gunoiul ăsta nereciclat de la ministerul mediului minte ca ultimul porc. Citind cele de mai sus, imaginați-vă cum funcționează sistemul ăsta în românia, care și cine va recicla cum și la ce nivel. Vom fi pe același palier cu germania la reciclare atunci când germania nu va mai exista ca stat sau ceva. Până atunci, sunt doar niște minciuni nesimțite.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.