În sfârșit, cu ajutorul FSM, apare și la români interzicerea folosirii telefonului mobil la volan

în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video

Astfel, se va sancţiona cu 4 puncte de penalizare ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.
Punctul de amendă este 145 de lei, așa că iată, 580 amendă pentru vorbit la telefon. Nu e atât de mult pe cât mi-aș dori, dar e ceva. Pentru că este aproape imposibil, cel puțin, în bucurești, toate femeile de la volan sunt, obligatoriu, pe telefon. Nu ai cum, la semafoare toată lumea e cu telefoanele în brațe, nu mai pleacă nimeni, că ne uităm la un ultim mesaj important de pe facebook.

De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Așa, măi băieți, se poate, mai cu elan, chiar. Nu de alta, dar piața dispozitivelor bluetooth chiar este subdimensionată.
Dar cireașa de pe tort e asta:

Se sancţionează cu amenda prevazută în clasa a III-a de sancţiuni ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia.

E plin de bicicliști care stau pe telefon în mers. Pentru că aia e, ai un business, nu ai cum să oprești bicicleta, te îndrepți spre încheierea unei afaceri importante, așa că după ce încurci traficul mergând pe mijlocul străzii, mai și vorbești la telefon. Pentru că poți.

Bine, pe de altă parte, și acum avem legi, în principiu. Ar trebui ca poliția să le și pună în aplicare. Ceea ce mă îndoiesc maxim.