După cum ştiţi şi cum aţi comentat, luni 8 noiembrie începe Şcoala de Bani, ediţia a 2 a, la care participă şi subsemnatul.
Ideea e simplă, voi trebuie să vă înscrieţi la cursuri şi NEAPĂRAT să mă votaţi în widgetul din sidebar, pentru că premiul cel mare, pentru mine, este că vor da denumirea unui amfiteatru de la Facultatea de Jurnalism si Stiinte aleComunicarii (FJSC) după blogul meu. Adică se va numi sala Arhiblog. Beat that! Premiul cel mare pentur voi e 4000 de lei. E ceva.

Ok, şi acum motivul pentru care mă veţi vota.
Am primit 2 probleme în rezolvare.
Prima problemă e una de rezolvare a unor dificultăţi financiare.

Luna aceasta familia ta are la dispozitie 3.500 lei provenind din salarii, bani incasati intr-un cont bancar. Cheltuielile casei, deja planificate sunt:
– rata la casa: aproximativ 300 EUR (credit ipotecar pe 30 ani, in valoare de 30.000 EUR, dobanda variabila 8%/an si dobanda anuala efectiva DAE 12%, contractat in urma cu 5 ani, din care mai aveti de achitat 25.000 EUR)
– intretinere: 250 lei
– energie electrica: 45 lei
– alimente: 1.000 lei
– carti: 80 lei
– telefon mobil: 50 lei
– cablu si internet: 55 lei

Analizati-va bugetul. Tineti cont ca obiectivul vostru pe termen scurt l-ati stabilit deja: cumpararea unui autoturism. De asemenea, v-ati propus sa petreceti impreuna cu prietenii un revelion frumos. Nu uitati de cheltuielile pentru locatie si pentru garderoba.

In varianta de baza, maximul pe care reuseste familia sa il economiseasca este de 736 lei in luna respectiva. Daca ne gandim la faptul ca au de mers la un revelion si vor si masina, inseamna ca trebuie sa mai economiseasca macar cateva sute de lei. Doar asa vor reusi sa stranga banii necesari pentru cele doua obiective.

Desigur, vor trebui să aleagă petrecerea unui revelion în altă ţară, eventual Bulgaria sau Grecia, unde preţurile ar fi cam la 1/3 din cele practicate în România. De preferat ar fi Bulgaria, pentru că cheltuielile cu transportul ar fi minime.

Banii clar pot fi reduşi doar din cheltuielile cu alimentele şi achiziţionarea de cărţi, pentru că restul sunt cheltuieli obligatorii, neplata lor ducând la achitarea de penalităţi. Da ştiu, cărţile bla şi bla. Lasă că nu moare nimeni dacă 2 luni nu îţi iei cărţi.

Cum reduci cheltuielile cu alimentele? Apelând la cumpărăturile făcute 1 dată pe săptămână la hypermarket şi la brandurile proprii ale respectivelor magazine.
Pentru că, de cele mai multe ori cumpărătorii se reped şi cumpără produsele cărora li se face reclamă la tv, omiţând că pentru a avea contract de producţie cu Carrefourul de exemplu, un producător trebuie să îndeplinească nişte condiţii calitative draconice, competiţia pe piaţă fiind acerbă. Adică şi mărcile proprii ale hypermarketurilor sunt calitativ ok, la preţuri undeva la 3/4 din preţul competitorilor cu ştaif.

Cred că prin aceste măsuri, într-o lună pot fi economisiti minim 380 de lei în plus faţă de suma iniţială. Adunati cu cei 736 iniţiali, rezultă 1116 lei, adica aproape 300 de euro. Un revelion la Sofia costă 52 de euro la 5 stele, de persoană Plus masa festivă 109 euro, înseamnă că familia mea ar mai avea nevoie de fix 22 de euro. Reţineţi, pentru un revelion la 5 stele. Dacă m-aş muta la 3 stele de exemplu, probabil aş plăti la jumătate, deci mi-ar rămâne de pus deoparte şi pentru maşină.

Problema 2.

Trebuie să definesc şi să exemplific ce înţeleg eu prin antreprenoriatul social.
Desigur, nu ar trebui să fie dificil, nu? Adică ar însemna un bussines care face profit, dar în acelaşi timp, prin funcţionarea sa, face un bine societăţii. Şi nu prin asfaltarea la preţuri astronomice a unui kilometru de autostradă.

Exemplu?
Dacă aş avea finanţare, aş face o firmă de colectare şi reciclare a maselor plastice. Adică al peturilor care însămânţează cu foc toate zonele României, de la poieni de pădure până la parcuri de copii. Ştiţi cum sunt ţiganii magneţi din Constanţa, de nu au lăsat o bucată de fier abandonată? Aşa ar deveni şi magneţii de plasticuri.

Pe lângă asta, aş face o operaţiune la nivel macro, un contract cu toate marketurile şi supermarketurile din ţară, prin care să plătesc o sumă oarecare pentru orice pet returnat la magazin după folosire sau dat la schimb la cumpărarea altuia.
Probabil pentru bani, lucrurile vor începe să meargă şi ţara s-ar mai descongestiona de atâta plastic.

Cam atât. Nu uitaţi să vă înscrieţi la cursurile şcolii de bani, după care să mă votaţi, din postura de user. Merge şi votul simplu, dar contează doar jumătate dintr-un vot de cursant.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.