Are hoinaru un articol duios, în care plânge cruda soartă a unui fost coleg de liceu, acum medic rezident la Fundeni, câștigând 900 de lei lunar.

Am înțeles, medicii prost plătiți, sistemul bolnav etc. Dar întreb și eu.

S-A SCHIMBAT SISTEMUL MEDICAL RADICAL ÎN ULTIMII 5 ANI?

Cumva acum 5-7-10 ani, când a început băiatul respectiv facultatea, medicii erau plătiți cu zeci de mii de euro anual și brusc s-a schimbat modificare?

Nu, și acum 5-7-10 ani plângeam de mila rezidenților, ba chiar și pe aici plângeam, dacă mă apuc să caut.

Și atunci, de ce plângem de milă? De ce își plânge de milă? Nu știa în ce se bagă?

Ba știa. Toți știu că rezidențiatul e prost plătit. În paranteză fie spus, în US îți plătești tu rezidențiatul, dacă ai noroc în viață.

Doar că tot ei știu că, atunci când termină această perioadă, începe adevărata viața, cu minim 1000 de lei șpăgi pe zi la cel mai amărât medic de policlinică.

Așa că vă rog, mai ușor cu compătimirea rezidenților. Acestea sunt decizii asumate anterior, familia a fost de acord și îi susține fără probleme. Nemaivorbind de faptul că foarte mulți din cei ce aleg calea medicinei provin din familii de medici sau de personal sanitar.

Să nu se înțeleagă că aș fi de acord cu sistemul în care oamenii mor de foame atâția ani, făcând munca unui medic plin, dar fiind tratați ca sclavi. Medicii, alături de profesori, sunt esențiali în viață.

Doar că nu aș vrea să dramatizăm situații financiare care de fapt nu sunt deloc dramatice.
Atât.

Later edit: Toatal coincidental, a scris și Vali Petcu un articol asemănător. Great minds…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.