livia_stanciu

Unul din amănuntele care s-au pierdut în feeria justițiară din ultima vreme a fost acela că arestarea preventivă ar fi trebuit să se facă în cazuri grave, în care cel arestat poate influența decisiv ancheta sau când sunt indicii rezonabile despre înfăptuirea unui act antisocial grav, precum o crimă.

Din nefericire, pe aripile mulțumite ale oamenilor (inclusiv aripile mele, recunosc), care au văzut arestate, în sfârșit, leprele care parazitează politica românească de atât-amar de ani, arestarea asta preventivă a devenit un obicei. Există indicii rezonabile că ești vinovat de ceva? Clar, ești arestat preventiv, sănătate și virtute.

Uite că, din când în când apar cazuri care demonstrează că totuși se exagerează cu asta și cam arestăm oameni aiurea, fără o decizie definitivă a instanței.

Mariana Rarinca, femeia acuzată că a şantajat-o pe preşedinta Instanţei Supreme, Livia Stanciu, a fost achitată definitiv.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că femeia nu se face vinovată de faptele pentru care a fost denunţată de Livia Stanciu.

Well, femeia respectivă a stat 6 luni la pușcărie degeaba, pe prezumția de vinovăție dată de un procuror și pe baza reclamației sprâncenatei Livia Stanciu. Cine îi dă înapoi cele 6 luni? Cine îi șterge din minte umilința și traiul de pușcăriaș? Cum poți plăti așa ceva?

Și rețineți, nu e vorbba de o eroare judiciară. Ar fi fost cu totul altceva. Un judecător, pe baza probelor prezentate, a decis ceva greșit. Asta e, se mai întâmplă, există proceduri și despăgubiri pentru asta, nu e condamnare la moarte.

Dar aici nu a existat nimic. A existat o reclamație a unui judecător și o decizie a unui procuror. Pe baza lor, un om a stat la pușcărie, nevinovat, fără ca nici un judecător să îl declare vinovat vreodată. Parcă cumva, nevinovat fiind, îți vine să urli și nu știi unde.

Discutabil, foarte discutabil. Din păcate, propunerea infractorilor din parlament, cea de modificare a condițiilor în care un cetățean poate fi arestat preventiv, pică oarecum foarte prost, într-un moment în care tunurile tuturor sunt îndreptate spre acele gunoaie.

Și toată lumea uită sau preferă să nu îi bage în seamă pe oamenii simpli, care ajung la mâna procurorilor fără posibilitatea de a se apăra.

Later edit:
Tristețea 1: E trist că unicul vostru argument este o tehnicalitate, că arestarea preventivă e dată de judecător și nu sesizați subiectul principal, cel prin care procurorii pot dispune arestarea preventivă cum și când vor mușchiul lor, semnătura judecătoruluifiind o formalitate, atunci când nu vorbim de celebrități

Tristețea 2: E trist că vă lăsați orbiți de ura împotriva politicienilor și nu mai vedeți derapajele în contra oamenilor simpli. Ba mai și folosiți același argument, cum că mă las eu orbit de sentimentalism. Adevărat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.