Nu credeam să o spun vreodată, dar mi s-a acrit maxim de grătar. Nu mai rezist, nu mai pot. Când aud de ceafă, mici sau pleșcaviță de la selgros, îmi vine să fug. Am mâncat ceea ce nu mînânc eu de obicei, cartofi prăjiți în ulei. Bine, cu usturoi, dar totuși.
Aseară mi s-a făcut poftă de chinezească, văzându-l pe Sheldon cum bagă la maț chestii thai și chinezești. Și cum în timișoara nu găsești un restaurant chinezesc decent, mi-a făcut doamna inimii mele.
Consolați-vă că, la ora 14.27 când citiți aceste rânduri, eu îmi dezmierd papilele gustative cu chestia asta.
Partea proastă e că trebuie să dau o fugă la București, să îmi iau sos de stridii din Dragonul Roșu, pentru că s-a terminat…
NOU
Si doamna Arhi, nu vrea sa fie o dulce si sa ne zica si noua cum a facut chestia aia? Pe bune, nu glumesc, chiar as vrea sa stiu, daca se poate, desigur.
NOU
Reteta pentru poza de mai sus, la cerere:
Ingrediente:
6-700 gr carne macra de porc
1 pachet de fidea de orez de 200 gr
1 dovlecel
1 ceapa mare
1 fir subtire praz
1 ardei gras – orice culoare
1 morcov
2 ciuperci
1 bucata de varza proaspata
sos soia
sos de stridii (oyster sos)
2-3 linguri ulei floarea soarelui
1 lingurita ulei de susan
1 ardei iute daca preferati picant
sare, un praf de zahar, zeama de la o jumatate de lamaie.
Se transeaza carnea de porc in fasii cat mai subtiri si se pun la rumenit intr-un wok stropit cu ulei de floarea soarelui de prima presa. Se toaca ceapa si prazul fasii/rondele si se adauga in wok dupa ce carnea si-a schimbat culoarea.
Puneti la fiert apa clocotita peste pastele de orez intr-o cratita si lasati-le 5-6 minute sa se inmoaie si apoi scurgeti-le (nu foarte bine – e bine putina zeama pentru a dilua putin sosul din carne si legume).
Revenind la carne: tocam ciupercile fasii si le adaugam in wok, amaestecam bine, apoi trecem la morcov pe care il taiem fasii cat mai subtiri, adaucam in wok, apoi adaugam ardeiul gras feliute, dovlecelul in fasii potrivite.
Adaugam condimentele: sosurile si ardeiul iute in cantitatile pe care le doriti, adaugati sare si praful de zahar amestecati bine si la sfarsit adaugati varza taiata fideluta cat mai fina impreuna cu fideaua de orez. Amestecati bine sa intre aromele si in fidea, lasati pe foc inca 2-3 minute.
Se serveste cu putina zeama de lamaie si cu ardei iute dupa gust sau fara ele. Ce este placut la aceasta reteta este ca fiecare poate sa schimbe ingredientele si cantitatile in functie de preferinte sau de ce ai la indemana. Trebuie carne, fidea de orez sau de soia, legume. Ce nu trebuie sa lipseasca sosul de soia si cel de stridii
Pofta buna!
NOU
Sarut-mana mult de tot pentru rabdarea de a scrie. Multumesc mult.
NOU
recomand Kum Lee pt sos de stridii.
NOU
Vad carne, posibil vita, morcov, bambus, cred si nu mai stiu ce alceva.
NOU
Mai este morcov si se mai poate baga telina verde (partea de deasupra, nu radacina) Si eu mai fac din cand in cand dar inlocuiesc carnea de vita cu shrimpi(creveti).
Mai sunt niste retete mongoleze care se fac pe tabla incinsa….sunt o minunatie.
NOU
eu nu mananc fructe de mare
NOU
arhi la retetele mongoleze nu-i musai fructe de mare….vita, porc dar sunt cam iuti unele…mananci si plangi, mananci
NOU
Dedesubt e ceva friptura :))
NOU
S-a inchis cumva Marele Restaurant Chinezesc de pe Simion Barnutiu? Mancam acolo si chiar ma gandeam sa dau o fuga cand vin iar prin Timisoara. Era foarte buna mancarea.
NOU
*Marele Zid Chinezesc. Scuze.
NOU
Ada,
mai functioneaza, Marele Zid Chinezesc.
din cand in cand merge.
NOU
Ah, ce n-as da acum pentru o plescavita din complex…
NOU
Sfat amical, da’ nu stiu daca se gasesc pe-acolo: cartofi prajiti pentru tava. De-aia congelati, ii pui in tava si ii bagi in cuptor, cam 20 de minute la 175 de grade pentru o portie normala (500g). Nu trebuie sa pui ulei in tava, au ei deja ceva-ceva, dar poti sa pui orice altceva pe deasupra (ideal la jumatatea procedurii, cand ii scoti si ii invarti un pic).
NOU
am mancat, dar se usuca imediat cum iese caldura din ei
NOU
carrtofii congelati sunt cea mai mare mizerie. mult mai buni ies daca se iau cartofi, se curata si se pun la cuptor, cu un pic de ulei/condimente, sa nu iasa prea uscati. e o diferenta ca de la cer la pamant. partea a doua ca tot procesul dureaza vreo ora cred, in timp ce pe cei congelati ii pot rezolva in 15-20 min.
NOU
Prea… “exotic” pentru mine. 🙂
NOU
oyster sauce fo evaaa!!!
NOU
and eva
NOU
cine-i Eva?
NOU
Cea care a bagat lumea in cacao fo evaaa and evaa
NOU
In Constanta de ceva timp exista Panda Express, au mancare foarte buna si accesibila ca pret. Comand mereu la birou de la ei.
NOU
Inseamna ca saptamana viitoare treci pe rosii cu branza si cu ceapa.
NOU
Confucius says: “orasul cu restaurant chinezesc bun nu are caini maidanezi”
NOU
Vrei sa iti trimit sosul prin curier? 🙂
NOU
neah, ma deplasez eu in curand;)))
NOU
Nenea, ce șanse am de pleșcaviță la Costangeles?
NOU
iei d ela selgros
NOU
@arhi
ca de la connaisseur la connaisseur (a se citi burtos cu gusturi).
Pentru o plescavita adevarata in timisoara, nu bs-urile alea de selgros/agil incearca plescavita tiganeasca la restaurantul yugoslavia. Ti-as recomanda sa ceri cartofi prajiti la garnitura.
pofta.
NOU
am fost, am mancat. iti recomand si cea de la karadorde
NOU
cu alte cuvinte, Veni, vidi, edi
NOU
BAOZI+DOUJIANG!!!!!
si asta, desi e bizara in real life…
andreeachinesefood.blogspot.ro/
NOU
Blue, mi-ai furat vorba din gura cu reteta. Multumim Nevasta seniorului Arhi!!!
NOU
cu drag
NOU
I feel you, bro. Caldă, de la wok.
NOU
nice
NOU
Parca lipseste ceva sa fie chinezeasca. Broccoli, Varza chinezeasca. Si inca ceva pentru sos. Amidonul.
De regula e imposibil sa gatesti in wok acasa in adevaratul sens al cuvintului. Uleiul trebuie sa fie extrem de fierbinte (sa fumege aproape). Daca faci asta in casa iti zugravesti bucataria. Si totul se prajeste pentru foarte putin timp.
Pentur a taia carnea cit mai subtire foloseste urmatoarea metoda: Un muschiulet de porc il pui in congelator. Cidn a aproape congelat atunci ori il tai sutire cu cutitul sau daca ai razatoare de legume o poti folosi.
Ideea e sa gasesti starea optima de inghetare. Daca e prea inghetat e imposibil de taiat iar daca nu e inghetat e imposibil de taiat subtire.
NOU
Feliatorul face minuni sau mai corect felii cat vrei tu de groase, cand este carnea semi congelata;)
NOU
Cand aud de mancare chinezeasca mi se ridica parul pe ceafa, atat sunt de satul de ea.
Duminica seara fac pentru prieteni 2 purcelusi din aia faini la rotisor plus alte nebunii.
Daca ai sa fii cuminte poate te milostivesc si cu o poza, sa o ai de inspiratie si sa o pui in rama. 😛
P.S. Anul acesta am facut fix 3 gratare mari si late…
NOU
nu mananc carne cu aspect animist, deci nici purcelusi la rotisor
NOU
“aspect animist” – tu-ti dai seama ca dupa o saptamana de munca si un vikend care se anunta fulminant ma faci sa zambesc la ora asta de dimineata ?
Uite de aia, diliu cum esti, imi place sa intru pe la tine-n ograda, sa citesc si sa iti conced spatiu si timp din scriitura mea.
Pentru ca poti fi haios atunci cand vrei.
Sincere felicitari, in valuta forte…fara valoare. 🙂 (un alt conan doi, pentru cunoscatori….)
NOU
Arhi nu mananca porc, nu-i permite religia.
NOU
Gasiti in magazine amestec de legume congelate stil asiatic? Cu asa ceva iese bun.
NOU
am vazut sos de stridii la Kaufland (e drept in Brasov) dar ma gandesc ca e un produs pentru toata reteaua Kaufland.
Daca nu cauti un produs anume ai putea sa verifici si pe la TM.
NOU
Chiar daca scrie pe eticheta sos de stridii asta nu inseamna ca are acelasi gust. Banuiesc ca din lipsa de altceva, pana la o noua aprovizionare, merg si alea din magazin.
NOU
Dragut meniul tau asiatic Arhi 🙂
Dragonul Rosu e de baza la condimente si sosuri asiatice. Daca exista cineva pasionat de iute in adevaratul sens al cuvantului sa caute Sambal Terasi de la ABC (o firma din Indonezia care face numai chestii iuti si bune), asta e ce poti gasi in materie de iute la noi…la ei au niste chestii mult mai grele ca si indice de iuteala.
NOU
O reteta asemanatoare fac si eu, dar mai folosesc niste sosuri aduse de un unchi din Japonia. Sunt dementiale 😀