advance fee scam

Am fost azi dimineață prin oraș și, fiind mai gol, am avut timp să îmi arunc și ochii hai-hui pe ziduri. A mai văzut careva că s-a umplut iarăși orașul de mesh-uri uriașe, care te îndeamnă să mergi la Amway, sa îți iei viața în propriile mâini și să devii un bogătan cu insule?

De fiecare dată când văd așa ceva, nu pot decât să mă gândesc la amărâții care vor fi păcăliți să își scoată și ultimii bani din casă, ca să plătească intrarea la reuniunile șmenarilor ăstora.

Pentru că da, targetul lor sunt oamenii care sunt la limită, care practic au cuțitul la os. Oameni de vârstă medie, care au rămas fără job și nu mai reușesc să se angajeze, cei care practic nu mai au speranță. Și vin ei și le flutură mizeria asta pe la nas, arătându-le un viitor roz.

Un viitor roz care se transformă într-o cale întunecată.
La început mi-am păcălit familia să cumpere șamponele, pastă de dinți și alte mizerii care te transformă în milionar. Și familia m-a părăsit. După care mi-am păcălit prietenii, ducându-i pe neve la conferințe unde trebuiau să plătească intrarea, deși nimeni nu îi anunțase de asta. Și prietenii m-au părăsit. Acum încerc să te prostesc pe tine, prietene drag de facebook. Nu-i așa că te interesează o cale de îmbogățire rapidă?

Nu râdeți, pentru că fix așa se petrec lucrurile. Știu că multora dintre voi le e imposibil să înțeleagă cum poți fi atât de fraier, dar atunci când ești cu spatele la zid, încerci orice, poate îți iese. Și de abia după ce șarlatani de genul te curăță și de ultimii bani împrumutați, de-abia atungi ești cu adevărat jos și nu mai ai nicio speranță.

Și nu doar Amway, Caritasuri gen Delfin și altele. Doar săptămâna trecută venise o prietenă la mine să mă roage să îi dau 300 de euro, să se facă broker la bursă. Că de fapt ea a fost selecționată dintr-o mare bază de date. Și pentru că e atât de bună, școala nu costă nimic și, dacă se descurcă bine, i se asigură loc de muncă. Cei 300 de euro sunt doar garanția lăsată la școală, pentru cazul în care nu ar fi silitoare și nu ar termina școala bine.

Știți ce greu este să frângi visele unui om care nu mai are vise? Știți ce dificil e să sfărâmi și ultima speranță a cuiva, explicându-i că visul ei era doar o țeapă și că tocmai era să rămână fără 300 de euro?

E greu, vă spun eu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.