Zice Mihai că s-a terminat cu vacanțele ieftine, pentru că s-au ultra scumpit cazările la hoteluri, nu mai găsești nimic la prețuri decente. Și îi dau dreptate, deja, la prețuri suportabile nu găsești decât gunoaie. Am fost săptămâna trecută în Figueres, orașul natal al lui Salvador Dali, cea mai ieftină cazare găsită a fost o cameră lată cât patul si-o noptieră, atât de jegos totul încât mi-am pus perna într-un tricou, că nu puteam să pun capul pe așa ceva. Să ne înțelegem, 80 de euro, 400 de lei pe seară, nu chiar nimic.

Pe de altă parte, cea mai mișto cameră, DE DEPARTE, am avut-o la Hotel Roko, în Ljubljana, pentru 62 de euro. Businessul s-a desfășurat la telefon, că nu era momentan acolo, ownerul, din ce am înțeles. M-a rugat să îi las banii pe măsuța de sub televizor, când plec.

Anyway, revenind, motivația pentru care prețurile cazărilor sunt mari.
Sigur, putem da vina pe Covid și apetitul oamenilor pentru plimbări după ce au stat 3 ani în case. 3 sau 2? Nici nu mai știu. Putem da vina pe AirBNB și booking, pentru că au ridicat complet costurile cazării short term.

Dar, în opinia mea, costurile acestea au crescut și TREBUIE să crească din cauza turismului de hoardă, turismul de săraci. Zeci, sute de mii de oameni fără un leu în buzunare, în afară de banii de cazare și niște mâncare frugală, devastează orașele vestite pentru turism, împut Veneția, distrug Santorini, desenează kkturi pe Sagrada Familia și aruncă monede în fântâni cu pești koi.

Efectiv orașele nu își pot recupera, din impozite, cheltuielile pe care le au cu refacerea diverselor obiective distruse, cu repararea infrastructurii, cu paza și protecția (pentru că, de obicei, genul acesta de “turiști” sunt și cei care își pun alcool ieftin în cap și se iau la bătaie. Cumva, o separație trebuie făcută. Și cea mai simplă separație este cea financiară. Îți permiți sau nu. Nu îți permiți, succes să sănătate, du-te și vizitează Gura Boiței, Colibița sau alte atracții turistice de mare angajament și cu vaci.

Turismul trebuie să fie despre experiențe deosebite, savurate. Ori, acum, efectiv nu ai cum sau ce să savutezi, dacă te duci în Santorini și mergi cu valul de oameni sau îți speli curul pe plaja privată indoneziană, la un loc cu tot orașul Fălticeni, care a prins o ofertă de charter.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.