Sam Altman spune că munca de la distanță a fost o greșeală și că acest experiment a luat sfârșit. Șeful OpenAI crede că tehnologia nu este încă suficient de bună pentru munca remote și că aceasta nu este potrivită pentru startup-uri.

Dintotdeauna m-am întrebat care este momentul exact când un fost tânăr, generator de startupuri, idei inovative, revoltă etc se transformă într-un stăpân de sclavi clasic. Desigur, vorbim de experimentul eșuat al imperiului american. oare e vorba de influența celor din jur, se datorează faptului că, brusc, nu mai ești decident, ci ai în cârcă un consiliu care are puterea de a te trimite la plimbare, când ieși din liniile pe care le știu ei ca standard pentru succes?

În rest, sigur, el, ca proprietar de sclavi, poate spune orice. Doar că, dacă va avea nevoie de sclavi, e foarte posibil ca Marea Demisioneală să îl pună în situația de a nu mai fi atât de ferm în decizii. E ok, am auzit că republicanii vor să legalizeze munca minorilor, e posibil să înceapă de mici, ca să îi antreneze de la zero.

Întotdeauna te gândești că gândiri de genul acesta, retrograde, heteroclite, fără logică, generatoare doar de consum pentru companii, apologetica sedintelor interminabile, în care ne întâlnim ca să discutăm despre ce vom vorbi la următoarea ședință, ar fi apanajul românilor. Tonele de șefuleți care căpușează aceste businessuri trebuie să își justifice cumva salariile uriașe. Iar justificarea nu apare decât în exceluri și ședințe lungi, în care prezentăm ppxuri frumoase, despre viitor, familie și ce bine ne simțim împreună în marea noastră familie.

După care atingi marginea de jos a societății și devii ca Elon Musk.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

54 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Zic asa, avand perspectiva din ambele parti, acum lucrez aproape exclusiv remote, si in trecut am lucrat pentru genul ala de firma mica cu idei multe gen OpenAI care e sau opereaza ca un startup: are dreptate. Munca remote merge in unele scenarii, dar pentru startupuri care inoveaza mult, cum e OpenAI, nu prea merge. Acolo se fac sedinte d-alea gen brainstorming, nu brainwashing, ad hoc, in fata whiteboardului. Se discuta idei, inventii, se fac produse noi si patente.

    Iar Elon Musk e ce trebuie. E o jigodie, si la fel ca alte jigodii care l-au precedat, e un lider care impinge lumea inainte. Ca om mi se rupe, dar ca lider are realizari extraordinare.

    2
  2. #2

    Problema astora este faptul ca societatea actuala ii priveste ca pe niste Mesia pe toti care au facut multi bani, societatea actuala bazata pe crestere/consum ii premiaza constant pe cei ce se mandresc cu rezultate financiare, iar generatiile ce isi formeaza opinii exclusiv pe platforme online nu au nici o dorinta de a schimba ceva in sistemul de valori, ci urmeaza ca niste turme linistite tot felul de influenceri.
    Nu are nici o relevanta daca lucrezi de acasa sau la birou in anumite domenii, poti fi mai eficient de acasa ca scutesti timpul de mers la munca, esti mai odihnit….mai relaxat, asa ca discutia nu are sens.

    Personal, eu ii urez lui Sam Altman un sincer alupigus(desi cred ca i-ar face placere), pentru ca desi sunt angajat al unie firme americane, contractul e la filiala europeana, scrie negru pe alb in contract “work from home” , daca firma ar dori sa il schimbe legal e cam complicat ca am legislatia de partea mea, si daca nu s-ar putea altfel, in mod sigur as gasi pe altii sa ma angajeze sa lucrez de acasa/program flexibil. Sunt anumite domenii unde exista penurie de candidati, de aceea e foarte bine ca si candidatii sa puna presiune pe companii, sa ceara ce isi doresc, si atunci elucubratii ale unora ca astora raman doar in analele internetului, iar realitatea din teren este total alta.

  3. #3

    glumet nene ăsta. Cica tehnologia e de vină

    1
  4. #4

    Ii recomand sa isi scoata doua coaste ca sa elimine necesitatea prezenței fizice a angajaților la birou.

    1
  5. bai, intr-un fel are dreptate. Intr-un startup suge remoteul. acolo ai nevoie sa fii mai activ, tot feedbackul sa fie instant. nu prea merge cu “hai sa ne intalnim pe teams”
    la fel cum full remote nu prea merge pentru toata lumea. De exemplu eu eram la un pas de burnout. Greu in plm sa o arzi numa singur.
    1-2 zile la birou sunt taman la fix. Mai vezi colegii. Chestiile alea care ard se pot discuta acolo si merge mai bine pair programmingu in persoana.
    La mine aveam martea si joia drept zile de birou. Cu mentiunea ca daca nu poti, nu vii. As said, io am lucrat din Liverpool. Sau, cand mai plec prin Romania iau si laptopul.
    Mentionez ca noi suntem acum pe nivel de “startup” in sensu ca facem niste chestii noi si tre sa analizam mult la el.
    Cand eram pe reparat buguri in legacy, pula mea. 1zi pe luna sa te vezi cu colegii la o cafea era de ajuns.

    Pe de alta parte, remote workul ar rezolva intr-adevar problemele cu aglomeratie. Cu polutia. Ca deh..poate sa stea programatoru intr-un sat din pizdia. Nu mai tre sa stea musai in capitala si sa umple autobuzele.

    1
    • #6

      Personal nu apreciez deloc acest hybrid work. Sunt 1000% pentru full remote. Lucrez in startup. Ne vedem face 2 face o data la cateva luni si e mai mult decat suficient. Iar atunci cand ne vedem, nu prea muncim, mai multe “ne cunoastem”. Iar hybrid work-ul, in Bucuresti, spre exemplu, e teribil de anevoios. Practic, daca nu stai prin zona job-ului, pierzi lejer 2 ore pe zi de munca de la birou, pentru a te duce acolo si a te intoarce acasa. Pe luna alea se aduna la vreo 2 zile de munca in plus, daca stai sa le analizezi la sange, zile pe care nu ti le da nimeni, nu le recuperezi cumva. Cat timp full remote este o posibilitate in domeniul in care lucreaza cineva, sunt all for it, cu aceasta mentiune ca, sigur, ne putem aduna intr-un team building o data la 6 luni, 2-3 zile, schimbam impresii, dezbatem, etc.

      2
    • #7

      “tot feedbackul sa fie instant.” sau nu. serios acum, nu se conecteaza toti la server ca in ghost in the shell, ce instant visezi? uneori e si prostie sa ai feedback instant.
      munca remote se poate face in aproape orice(excludeti aici joburile pt care e prea scumpa tehnologia sa se poata face), nu ai acelasi ‘kick’ ca in realitate dar fiindca e munca si nu altceva spun ca in 98% din cazuri se poate, sunt oarecum de acord ca din cand in cand ar trebui sa se vada si irl oamenii care lucreaza la aceeasi firma la un anumit proiect insa zilnic e cam aiurea

      1
    • #8

      Poluție. Scurgere spontană a lichidului seminal la bărbați în timpul nopții.

    • umor: . Înclinare spre glume și ironii, ascunse sub o aparență de seriozitate.

      @ciumeg: cand ma lovesc de ceva mi-e mult mai usor sa fim 2-3 oameni cu ochii in ecran, decat facand pair programming pe online. Merge si aia.
      zilnic in nici un caz. Dar, as said, 1/2 pe zi e ok.
      Evident. daca esti introvert, si vad ca asta este baza comentariilor pe net, este cah sa te vezi cu oamenii. Unii au mai baut si dupa piticu gratis care o dadea pe aia cu “muie la colegi”
      Adevarul e ca de ce te-ai intelege cu colegii. Nu e ca si cand ar trebui sa ai incredere in ei sa va faceti orele de munca usoare

  6. #10

    O gramada de sefuleti au tremurat de placere …

    2
  7. #11

    Disclaimer: Stiu ca o sa imi iau gramezi de minusuri si o sa fiu facut la randul meu “stapan de sclavi”/”manageras de carton” etc. Daaaar:

    WFH vs. WFO este lupta intre oamenii lenesi/iresponsabili si cei care isi fac treaba. Iar acesta lupta este dusa/mediata de manageri/HR/business owneri care isi capata automat statutul de “stapani de sclavi”.

    “Șeful OpenAI crede că tehnologia nu este încă suficient de bună pentru munca remote și că aceasta nu este potrivită pentru startup-uri.”

    E suficient sa ne punem intrebarea “Ce a vrut Sam sa spuna cu asta?”:
    1. Companiile trebuie sa se adapteze si sa creeze/instaleze soft de monitorizare a muncii/productivitatii. Ceea ce duce la un conflict cu angajatii care se vor simti…monitorizati.
    Oamenii responsabil nu vor fi deranjati si vor livra la fel ca inainte. Cei care sunt lenesi vor incepe sa vocifereze pentru ca stiu si ei ca nu se mai pot trage pe cur pe timpul comapaniei. Apoi vin cei care sunt intre… ce ori vor deveni responsabili, ori se vor duce spre calea vociferarii.
    2. Companiile trebuie sa se asigure ca acasa ai toata securitatea cibenetica pe care o ai la birou. Desi pare usor de facut…nu este deloc asa. Securitatea acasa implica si limitari de acces in sisteme (fie ca dezactivezi USB, capacitatea de printing, faci masini virtuale, you name it) insa cand angajatul decide sa mearga la [insert cafenea de hipster] si se conecteaza la WiFi…creste riscul
    3. Aici intervine partea umana/sociala. Daca se lucreaza exclusiv de acasa, echipele nu vor comunica la fel de eficient, oamenii vor fi perceptuti doar ca o “semnatura la mail”, nu se mai creaza un raport social. Stiu, la munca nu venim sa ne facem prieteni, doar ca oamenii se salbaticesc si asta se vede din modul in care scriu mail-uri/in chat etc. vs. cum comunica face to face
    4. [mai spuneti si altii]

    Avem tendinta sa ne raportam exclusiv la noi si sa ne spunem “Dar eu imi fac treaba bine de acasa” (chiar si cei care nu o fac spun asta). Doar ca atunci cand te uiti putin de mai sus, vezi ca treaba nu merge chiar asa bine, observi ca oamenii nu mai stiu sa aprecieze munca celoralti, au impresia ca totul e un dat, doar munca lui e importanta, nu mai exista echipe, oameni, stres, doar pixeli pe ecran.

    Munca de acasa vine la pachet cu foarte multa munca pentru cei care sunt implicati operational care jongleaza cu o groaza de variabile astfel incat sa faca sa se intample.

    Nu sunt adeptul muncii “full office”, dar este necesara prezenta la birou 2 zile pe saptamana in mod ideal.

    1
    • #12

      Tu generalizezi la nivel de corporatie ce face outsourcing, dar ce faci daca esti project manager si lucrezi cu echipe din Asia/SUA….pai e mana cereasca wfh, pe la 7 dimineata dezbati cu cei din Asia, ziua faci ce vrei tu, iar de la la 17 pana la ora 20 mai schimbi o vorba cu cei din SUA.
      Poti sa fii SME pe un anumit domeniu,un technical expert, compania te angajeaza pentru expertiza ta, pentru a lua decizii, nu sa stai normat ca muncitorul pe linie/operator call center, e absolut normal sa ai o felxibilitate sa analizezi o situatie si sa iei decizia corecta…ce legatura are asta cu halalaitul cu colegii intr-un open space anost? Poate un lenes din ala care sta acasa e mai productiv si mai lucid ca hoardele care stau la birouri la cafele, discutii, privit dupa cur la colega x, etc etc…..mai productiv ca cei incapabili sa isi faca o viata proprie si atunci percep viata profesionala ca o extensie a vietii private.

      4
    • #13

      “Poate un lenes din ala care sta acasa e mai productiv si mai lucid ca hoardele care stau la birouri la cafele, discutii, privit dupa cur la colega x, etc etc…..mai productiv ca cei incapabili sa isi faca o viata proprie si atunci percep viata profesionala ca o extensie a vietii private.”

      Prin lenes nu m-am referit la faptul ca ii este lene sa vina la birou ci la faptul ca NU e mai productiv de acasa, si spun asta pentru ca ii vad. In plus, nu am specific at nicaieri ca munca trebuie normata ci monitorizata.

      In plus, nu vorbesc de adevaruri absolute, ci dau exemple de motive pentru care compania poate decide sa adopte WFO. Sigur ca exista pozitii, job-uri care pot functiona excelent fara ca oamenii sa se vada la fata. Dar banuiesc ca e foarte clar ca job-urile sunt diferite, companiile nu sunt facute doar cu SME si project manageri care lucreaza cu Asia/SUA

    • #14

      Daca fara solutie de monitorizare omul nu isi face treaba, solutia nu e sa pui soft de monitorizare. Solutia e sa scapi de om.

      2
    • #15

      @w: Asta-i? Fix asta e soluția… Mai știm că e și simplu rău să scapi de om. Easy peasy

    • #16

      @Alex, intrebarea mea pentru bossanovi e, de ce l-ai angajat in primul rand?
      iar a doua e de ce nu gasesti o solutie bossanova fiind? brrr.. nu-mi place trasul asta pe cur mai ales de la cei care ar trebuie sa fie ‘model’
      de multe ori bossanovu se plange ca nu scoate destul profit, aia fiind strict problema lui nu a angajatilor lui, wfh e cea mai tare chestie de la inventarea internetului insa bossanovii cu mentalitate de boomeri nu inteleg si nici nu sunt destul de creativi sa traduca asta intr-un atu, asta imi aduce aminte de retardel zukerberg care in loc sa bage tare cu AR glasses se trage pe cur cu VR si kkturile lui de meta-lands.

    • #17

      @Alex, in US e “ia-ti cacaturile si pleaca” de complicat de dat un om afara in majoritatea statelor.
      In Europa ai 90-120 de zile de proba, daca dupa alea nu-ti dai seama ca e lepra se numeste ghinion.

      1. Ce ziceau colegii mai sus
      2.La partea cu securitatea aberezi, stiu oameni care lucreaza bine mersi cu date si proiecte extrem de sensibile (us military gen) full remote. Laptop securizat si vpn, doamne ajuta.
      3. Se rezolva destul de bine cu ocazionale team gatherings si aia e.

      1
    • #18

      Alex, no offence, man, dar la așa șef, așa angajați.

      Sunt angajați în România pentru care companiile se zbat, fac eforturi să-i păstreze, le oferă și marea și sarea, șefii înțeleg că angajatul bun e puterea și că ei ca șefi nu înseamnă nimic fără angajați. Uneori au norocul astfel de șefi să nu aibă doar un angajat din ăsta, ci una-două sau chiar trei echipe de oameni pe chiar nu vrei să-i pierzi. Îs unii atâta de proști că lucră și cu capul spart și cu un ochi pansat.

      Și atunci, șefii ăștia renunță la toate bullshiturile de manangement, la ședințe inutile despre „haide să este”, se uită doar la situațiile financiare de la final de an și la client feedback și chiar nu le mai pasă dacă angajații lucrează din cafenea, de sub plapumă sau din șura de fân sau dacă dorm la prânz în timpul programului.

      Îmi pare rău că n-ai avut ocazia să conduci astfel de echipe.

      1
    • #19

      Stai liniștită, Tatiana! Nu pot să mă supăr pe oamenii care au niste “limite”…

      Teo avea dreptate când spunea că cei mai periculoși români sunt aia care știu, nu au întrebări sau dubii.

      Sper sa ajung și eu “șef” peste echipe perfecte și să mă chinui să țin oamenii buni. Mulțumesc de sfaturi! Acum mă duc să îi monitorizez pe cei doi angajați din echipa mea 🙂

    • #20

      Alex, am dat ador mental. 😀

  8. Lucrez de acasă din 2012, iar din 2013 doar asta fac. 🙂
    Este de multe ori foarte bine să lucrezi de acasă, dar mie-mi lipsesc de multe ori colegii (am lucrat ca angajat peste 20 de ani). Cu toate astea, nu cred că m-aș mai putea angaja vreodată.
    Una peste alta, cred că acum lucrez mai mult decât înainte.

    • #22

      Pregateste un coniac bun si vine nea_zapada sa-ti tina de urat, Nea Gelule!

    • Eu n-aș putea să lucrez de la distanță.

    • Nea Ilie, asta-i ca în bancul cu sexul de la distanță: se poate face și sex de la distanță, dacă e mai lungă decât distanța.
      nea_zăpadă, de care coniac să fie? Am și o țuică de când trăia tata, cred că are 30 de anișori vechime. 🙂 Merge? Cred că mai am și de la botezul lui Andrei (de acum 14 ani, dar era bătrână și pe atunci) și de la nunta mea (de prin 2007). Nu mai știu, nu prea beau.

    • #25

      Da’ de ce, Nea Ilie, acasa n-ai calorifere?

  9. #26

    ca inginer software la mega-corporatie unde se lucreaza relativ eficient (adica fara prea multe sedinte aiurea) si care de acum ne obliga sa venim 3 zile la birou pe saptamana, parerea mea cu remote work:
    – pentru oameni cu experienta care lucreaza pe proiecte mai mari si relativ independent, e mult mai eficient sa lucrezi remote, pe langa faptul ca nu mai futi timp prin trafic (aici depinde de la caz la caz) si efectiv sa te pregatesti pentru munca (gen sa nu mergi in pijama la munca si eventual sa te speli mai des 🙂 ), lipsesc si intreruperile la birou
    – pentru oamenii noi e cam nasol, ca altceva e cineva sa iti explice in persoana si altceva e sa faci un apel video/audio, plus ca si social te integrezi mai greu, dar se rezolva la o bere sau alte iesiri daca e cazul
    – la birou se fute mult mai mult timp, mai o cafea, mai ies la masa cu o colega si mai stau de vorba vreo jumatate de ora dupa, mai ma intalnesc cu nu stiu ce coleg pe la bucatarie etc. acasa pot sa pierd vremea in alte feluri (mai trag un somn pe la amiaza, mai gatesc, mai mesteresc la bicicleta, mai ma cert cu prietena, mai o fut etc.), dar macar cand stiu ca am de facut treaba, pot sa scap de majoritatea lucrurilor care ma distrag si pot sa fiu eficient
    – depinde foarte mult cat de interconectata e si echipa, adica daca oamenii de la un proiect nu lucreaza fizic din acelasi birou, de ce plm ii mai obligi sa vina la birou cand tot stau prin sedinte online. se ajung in situatii hilare de open office ca nu poti sa vorbesti clar cu cineva din pzd ma-sii din alta tara ca la echipa de langa tine are si unul call si obisnuieste sa vorbeasca mai tare, iar langa tine 2 colegi s-au gasit sa isi explice unul altuia ceva
    – unde lucrez eu nu se uita nimeni pe ceas cat lucrezi, ci sa iti faci treaba, am inteles ca si in IT sunt locuri in care sta seful cu ochii pe tine cat stai pe scaun sau ai soft de contorizare a timpului, le doresc sa moara si sa dea faliment 🙂
    – n-am o concluzie clara, pentru oameni cu experienta si echipe nu foarte interconectate e mult mai bine WFH la productivitate, petnru oameni noi si “medii dinamice, fast paced, agile” si alte manele, mai ales din orase in care poti ajunge la birou intr-un timp rezonabil de maxim 30-40 minute, probabil e mai bine WFO

    3
  10. #27

    Sigur ca da:)
    Eu ce fac acum?

  11. #28

    lucrez la un scale-up. foarte fast paced. nu controlam orele. trust si results dar cere maturitate si profesionalism.
    100% remote. fara probleme. are de toate de la new features, brain storming, design iterations etc.
    nu ma gandesc sa plec dimineata la birou. pierdere de vreme.

    fully remote nu e solutia pentru toate firmele. poate la unele e mai ok in persoana si poate 2 zile sunt suficiente.
    am fost si in acest setup la alta firma si cele doua zile era de frecat menta, ce mai faci bai nu te am mai vazut etc , lunch cu oamenii, productivitatea fiind foarte jos.

    • #29

      daaaa, dar se fac sedintele alea mega importante care nu se pot face pe zoom, nu inspiri suficienta teama

  12. #30

    Pt. mine ca bugetar, am două puncte de susținere pentru acest exploatator cu revenirea la birou

    1. la stat nu contează ce faci, sau ce nu faci, contează să semnezi condica. cât timp semnez condica, primesc salariul. dacă aș fi WFH, ar trebui să inventez rapoarte de activitate cu fabulații să justific cum am frecat menta. deci ar trebui să muncesc efectiv să scriu alea

    2. faptul că nu avem opțiunea WFH (câteodată mi-ar plăcea să dorm mai bine în timpul programului decât pe un scaun incomod) este o invidie și îmi doresc răul celorlalți. și mi se pare și un model distrus de societate, în care oamenii devin bubble people, izolați.

    1
    • #31

      noi vorbim de oamenii utili societati, cei care produc plusvaloare, nu bugetarii

    • #32

      Sunt destui bugetari utili (in afara de cei foarte evident utili, ca profesori si doctori).
      Multi avem wfh din asta fara birocratie, adica in care nu ne verifica nimeni cu ce ne-am ocupat. Ca oricum avem de facut niste chestii pana la data x. Normal, unii se gandesc ca o sa o lalaie, ca sa le ia mai mult timp pana termina sarcinile si asa sa nu primeasca si altele. Numai ca daca e ceva de facut, sefii ti-o paseaza, nu conteaza ca te plangi ca ai altele 🙂 iar cand nu sunt altele, asta e, win, stai degeaba, ca oricum esti platit si ca sa fii la dispozitia angajatorului, nu sa faci ceva si cand nu e nimic de facut.

  13. #33

    poate e o problema in tarile unde infrastructura e varza dar nu inteleg de ce totusi e o problema ca lucrezi in alta localitate decat cea de domiciliu

  14. #34

    Eu propun ca legea educatiei din Romania sa se infrateasca oficial cu legea muncii din US, pentru ca amandoua sunt la fel de esuate..

  15. #35

    Un birou decent costa undeva intre 500 si 750 de euro/luna/angajat. Nu mi se pare deloc un cost neglijabil. Eu cred ca se dau niste parandaraturi consistente. E ok ca si firma mare sa ai niste spatii pt sedinte in care sa te intalnesti pt scolarizari, sedinte, vizite din cand in cand. In rest ura si la gara. Mai poti avea pe langa astea la cerere niste spatii pt cei care nu au conditii, unii stau cu 2 copii mici in 2 camere, e nasol ca vin peste tine, e galagie, etc. Alea le poti inchiria in regim shared si cam atat.

  16. #36

    Si eu sunt 1-2 zile pe saptamana de la birou. Nu e obligatoriu prin contract, asa mi s-a recomandat. Nu ma deranjeaza, daca nu pot veni la birou nu e nicio problema.
    La partea cu obligatul este cam aiurea. Pe de o parte, angajatul poate pleca oricand la o alta firma care ofera full remote (retorica angajatorului). Pe de alta parte, consider ca si angajatorul ar trebui sa ofere avantaje pentru venitul la birou. Totusi, pierzi 2 ore pe drum, oboseala etc. Si nu mai suntem in vremurile de acum 5 ani, acum wfh e ceva by default.
    Sunt sigur ca toti pulifricii astia de manageri ar putea convinge prin alte metode sa vina lumea la birou.
    Veniti la birou 4 zile pe saptamana, iar vineri o aveti libera. Ce ziceti?

    • #37

      Vinere e scurta oricum.

    • #38

      Nu stiu, a mea e scurta mereu, nu numai vineri 🙁

      4
    • #39

      Aaaaa, te refereai la ziua de vineri ca e scurta. Scz, am citit aiurea

      2
  17. #40

    Lasa WFH ca mi s-a acrit de el si lui de mine, sunt in WFH de 3 ani cu 2 de concediu de maternitate inainte, mai am putin si ma calugaresc si ma mut in o pestera cu doua vidre turbate ca pets, asa ma simt. Ma duc la birou o data la 2 luni, o zi, si ma minunez de metrou de zici ca sunt Jean Reno in filmele alea cu aia din evul mediu de ajung in Franta moderna. Love hate relationship, ma ajuta si ma termina incet.

    Altceva voiam sa spun…cu cine seamana asta din poza in imaginea aia taiata cu juma de cap inainte sa deschizi full article. Seamana rau cu o judecatoare, procuroare, ceva o capusa din asta de la noi tunsa scurt, acu imi sta pe creier.

  18. #44

    off-topic oarecum 🙂 ……caut remote internshipuri ( platit decent ar fi si mai OK) in start-upuri – master student in economics and management of information technology

  19. #45

    Lucrez exclusiv WFH din martie 2020. Am schimbat jobul pentru ca vroiau sa ne intoarcem la birou in mod hibrid, cu max 5 zile pe luna WFH; singurul motiv pentru care am schimbat jobul e ca astia imi ofera exclusiv WFH cu vizita la birou o data la cateva luni.

    Ce am observat:
    – pierd mai putin timp in sedinte;
    – sunt mai productiv, dar si muncesc mai mult;
    – comunicarea mi se pare ca nu are de suferit
    – ca introvertit faptul ca nu trebuie sa stau intre si cu oameni e o mana cereasca.

    6
  20. #46

    Momentul e destul de simplu, cand tu sau board-ul aveti bani investiti in imobiliarele care inchiriaza spatii de birou.

  21. #47

    Dar il cheama cumva Metz de pe la Cluj?

  22. #48

    Ba da asta a stat in Kenya langa aia pe care i-a platit cu 2 dolari pe ora? Sau tot remote si-a facut treaba?

  23. #49

    In pandemie am facut cele mai usoare on-boardings/trainings colegilor noi. On line meetings cu recording si shared screens, explicat pas cu pas, detalii live caz cu caz. Salvat inregistrarile et voiala … Au putut sa se intoarca la inregistrari ori de cate ori au avut nevoie, nu am primit aceeasi intrebare din nou si din nou. Modul asta de a face training si predare/primire angajatilor noi a mers atat de bine, incat il folosim inca, desi politica firmei este hibrid cu 2 zile/sapt in birou.

    Pentru mine cele mai productive zile sunt wfh, cele mai irosite in birou. Nu m-as mai intoarce la full office days niciodata.

    1
  24. #50

    Ca muncitor intr-un startup finantat de YC aflat sub obladuirea lui Altman, as putea sa-i pun sub semnul intrebari unele idei dar nu asta. Opinia lui se refera la munca intr-un startup unde dinamica este diferita fata de cea din corporatii. Poti munci X timp la o chestie si intr-o zi sa-ti dai seama ca ceva nu e ok si sa o iei de la capat iar variabila “timp” intr-un startup este foarte muista, presiunea este foarte mare, you must prove yourself X times harder. Cand sunt toti muncitorii la un loc, astfel de probleme pot fi identificate mai rapid. Intr-un startup nu prea se pierde timpul, la fel ca in corporatii, cu sendinte inutile & shit.

  25. #51

    … Cand aud de faze de genul asta, mereu imi amintesc de situatia cu topitoriile din State de la inceputul secolului 20… practic au ajuns la momentul in care aproape orice ar fi facut nu puteau sa creasca profitul, ceva sa zicem ca nu e neaparat rau atat timp cat ai profit mare continuu… dar nu aia e ideea profitului, el trebuie sa creasca continuu… s-au adunat frumos si s-au gandit ce pot sa faca sa creasca profitul si concluzia a fost… oamenii sa lucreze 10 ore pe zi in loc de 8 si sa scadem putin salariul.

    Dupa chestia asta a crescut exponential numarul accidentelor de munca, muncitorii s-au rasculat si bine-nteles conducerea a angajati niste firme private de “paza si protectie” si i-au impuscat putin pe muncitori ca sa-i calmeze…

    Comportamentul e acelasi de atunci, atat ca a intervenit putin tehnologia si ne da impresia ca lucrurile sunt diferite.

  26. #52

    Povestea asta cu “Marea Demisioneala” se repeta constant, la cel putin 10-15 ani ca sa fie. Nu exista asa ceva, mai ales de cand se dau oameni afara pe capete, mai ales din tech, in sarje de 10-15-20%.

    Munca “remote” va evolua bine-mersi. Dati o fuga in Pipera. Ca fost lucrator acolo, o cunosc foarte bine. Chiar daca a crescut numarul de clariri de birouri, aglomeratia nu e nici macar la un sfert comparativ cu ce era inainte.

    Singura constanta care a ramas acolo e turcul de la Sis Kebap, unde stai la coada si 30-40 de minute sa mananci ceva bun, si singurul motiv pentru care mai fac un drum de o ora doar dus inspre Pipera.

    Scriu asta de acasa, in timp ce muncesc.

  27. #54

    Eu nu pot decât să fiu extrem de recunoscătoare pentru munca de acasă. Full remote adică pentru că și înainte de pademie eram jumate de acasă.

    Ce mă distrează pe mine este cum, în toată pandemia, nimănui nu i-a păsat de unde și cum lucrăm. Na chiar la noi procesele au devenit atât de mișto și de eficiente, mult mai tare decât atunci când din 8 ore de birou 4 erau cafele pe terasă.
    Acum, ocazional, vin câte unii care bagă bățul prin gard să miște apele să vadă cam ce șanse ar avea să vadă lume fâțâindu-se prin birouri.

    Momentan, la ce criză e de oameni de germană, ne vor face condiții să lucrăm și de pe Lună dacă asta dorim. Eu personal m-am dus să fac training unor colegi noi la birou și-n pandemie pentru că e realmente important asta dacă vrei să și priceapă și să se simtă confortabil. Dar în rest? Deloc. Nici la pizza day, nici la coffee day, nici la „insert other corporate bullshit” day nu m-am dus. Ah! Și la Protecția Muncii a fost nevoie să mergem. Deci incredibilă birocrație. Avem semnături electronice, dar nu! Statul român vrea musai să scriem noi cu mânușițele noastre același lucru de 2 ori pe an.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam