Din păcate, au trecut deja 10 ani de la criza din 2008 și deja există voci care ne explică relaxați că de fapt nu a fost așa rău și că nu e mare brânză o criză de asta. Aveam atunci un amic care, pe baza unui salariu de vreo 2000 de euro, a luat credite ipotecare de la toate băncile care l-au primit înăuntru. de la 2 a luat credite pentru avansul dat la alte 2, pentru 2 apartamente. ambele de vreo 200 000 de euro. Le-a pierdut, într-un final, pe toate și cred că nu mai stă în românia, pentru că lucra exclusiv pentru băncile care îi luaseră casele. Știți cum? După ce a venit criza, au trimis evaluatorii peste el. Casa asta, pe care ați plătit 200 000 de euro, acum valorează 60 000. Vă rugăm ca până luni să plătiți diferența, altfel casa se confiscă.
Da, așa făceau băncile românești, în criză. Pentru că dăduseră credite de case și femeilor de serviciu. Aveai salariu minim pe economie? Puteai lua un credit de 70-80 000 lejer, cât era un apartament cu 2 camere, eventual cu certificat energetic. Mai luai un credit de 10 000 de la altă bancă, ca să plătești avansul și gata, erai relaxat. Ca idee, prima persoană care a dat casa înapoi în programul prima casă a fost o femeie de serviciu.
Romanii care au facut credite pentru a-si lua o casa au devenit prizonierii propriilor aspiratii, nu robii bancilor, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Da, românii sunt, la propriu, prizonierii băncilor. Pentru că o bancă, atunci când dă un credit, trebuie să facă o analiză de risc obligatorie, analiză de risc care se face și pentru protecția clientului. Pentru că nu toți clienții unei bănci sunt experți în economie, mai sunt și oameni simpli, care nu au văzut internetul. Iar statul emite legi și regulamente, în teorie, pentru protecția cetățenilor săi. Mirajul de mai bine este extrem de puternic în oameni și întotdeauna, dacă cineva e dornic se împruimute bani, se va găsi altcineva să îi primească. Iar legea trebuie să îi protejeze pe naivi. De asta alba-neagra nu e permisă, de exemplu.
În schimb băncile, cu legile ce le sunt favorabile în mână, au dat și dau credite tuturor, fără probleme. Pentru că știu că ele nu au cum să piardă în relația cu simplul cetățean. Ei vor încasa toate comisioane, toate plățile iar la final, când săracul mujic nu va mai fi în stare să plătească, vpr lua și casa.
Omul acesta, prin inactivitatea sa, ne ține prizonierii băncilor de 30 de ani sau de când e guvernatorul BNR. Datorită lui există Prima Casă, programul care de fapt distruge piața imobiliară și ține sus prețurile absurde care cresc tot timpul, pe baza faptului că dacă ai 5% avans, deci 2000 de euro, poți lua relaxat un credit de 40 000-45 000, cât e o magherniță în porumb. Da, de aia există penthouse în Titan cu 500 000E.
Mă revoltă ideea că deși păstorește o criză imobiliară, deși, datorită lui, ROBOR s-a dus pe gârlă, la fel și nivelul ratelor la credite, omul iese relaxat și emite platitudini, după care se duce calm la via lui, unde presează struguri doar fete neatinse din satele din jur. Iar băncile fac vestul sălbatic.
Articol sponsorizat de avizez.ro și certificat-energetic24h , de unde puteți obține un certificat energetic ieftin si eliberat rapid in maxim 24h pentru locuința voastră.
NOU
Si partea ce mai perversa este alta, de exemplu iei un credit pentru casa, nu mai poti sa platesti, pierzi casa care se vinde la 30-50% din valoare dupa care mai raman inca 50% din plata, desi tu nu mai ai nimic.Pratic este mai rau decat la camatari care dupa ce te lasa cu nimic sunteti even ca sa zic asa, la banci nu este asa.
NOU
Nu chiar, daca dai casa in plata se anuleaza si datoria scadenta. Iti poti stinge intregul credit asa.
NOU
asta doar de 1 an, de cand exista darea in plata. si nu e chiar asa usor sa o dai pur si simplu, ba e chiar complicat, costa si e posibil sa nu poți, la final
NOU
Mai e o chestie: au dat credite imobiliare multe si pentru ca angajatii bancilor au tras tepe bancilor pentru care tocmai ei lucrau. Mai exact, s-au facut o gasca de smenuri cu apartamente date catre firmele lor (familiei sau prietenilor) de recuperat creante. Cu birocratie bancara bine pusa la punct, sa se piarda vag urmele, cu licitatii puse la ore la care sa ajunga doar prietenii lor si alte traznai. Si sa vezi ce frumos firma de recuperat creante a unui baiat din banca ajungea sa cumpere cu 15.000 euro un apartament care pe piata era 70.000, iar banca primea, evident, 10%, ca ala era pretul la care vindea datoriile altora.
NOU
Aaaaa d-aia pusese acu’ vreo 6-7 ani BCR pe monitoare in “sala de asteptare” sute de oferte de am crezut ca s-a transformat in agentie imobiliara..
NOU
“dacă ai 5% avans, deci 2000 de euro, poți lua relaxat un credit de 40 000-45 000”
E drept ca olandezii au o educatie financiara net superioara romanilor (statistic vorbind), dar ca sa pun un pic de context din exterior, in Olanda anul trecut primeai credit pe 102% din valoarea apratamentului/casei, ca sa-ti ramana si de-o draperie sau un covor. Anul asta a scazut la 100%.
Pe de alta parte, banca sau institutia financiara care iti acorda creditul imobiliar face o verificare proprie a locuintei ca sa vada daca suma pe care vrei sa o creditezi se potriveste cu valoarea locuintei in piata
NOU
da, dar cat castiga un olandez? ca sumele astea se dau pentru salarii de 1900 de lei, adica vreo 400 de euro.
NOU
Ca sa iti raspund doar la intrebare, salariul minim in Olanda e 1578 de euro brut pe luna. Din astia, iti raman net 1425. La salariul asta, ai putea lua un credit de 50 520 euro pe 30 de ani, conform ing.nl.
Practic, de 50 000 nu iti cumperi decat echivalentul unei garsoniere intr-un sat
NOU
@C: Dar spune-ne te rog un detaliu, cat e DAE la un credit pe 25-30 de ani?
NOU
Dobanda in Olanda e in jur de 3%, fixa pe 20 de ani. Parca vreo 4,5, daca e fixa pe 30 ani.
NOU
Dobanda e in jur de 3% in Olanda, iar statul iti face refund la o treime din dobanda!
NOU
Mi-a spus un vecin ca daca nu mai poti sa plătești datoria ramasa, de exemplu ramai fara loc de munca, banca te obliga sa le donezi un organ la alegere. Vecinul a ales sa le doneze organul sexual!
NOU
Hahahahahahahahahaha. Bunaaaaaaa!!!
NOU
Inteleg ca bancile au practici mizrabile si comisioane umflate dar nu inteleg de ce sunt vinovate fiindca oamenii sunt cretini. Daca te duce capul ca la ~25 ani sa iti cumperi garsoniera in crangasi cand tu lucrezi in pipera iti meriti soarta. Daca ai copil mic si tu faci credit pe 30 de ani pentru un apartament intr-o zona fara scoli si licee nu vad de ce sunt bancile vinovate. La fel ca si crypto, imobiliare sunt vazute ca fiind “investitii”, daca investesti niste bani in ceva exista posibilitatea sa iesi in pierdere, lucru pe care toata lumea trebuie sa il stie de la bun inceput.
Isarescu este o lipitoare nenorocita care le da mana libera bancilor sa calareasca populatia dar pana la urma consumatorul accepta sa semneze un contract nefavorabil.
NOU
Pentru avizez.ro:
“Zonele noastre principale […] este Bucuresti, Ilfov, Constanta.”
NOU
Multumim de sesizare, am corectat: zona noastra principala este Bucuresti, Ilfov, Constanta. 🙂
NOU
Multumesc, am modificat
NOU
Mirajul unei case proprii e prea tentant .nimeni nu se gandeste la costuri ulterioare..gen robor sau ce plm. mai inventeaza isarescu si cu neamul lui. Hai sa ne luam casa din doua salarii minime in loc sa stam in apartamentul unde platim eventual intretinerea cand ne aducem aminte al unuia din parinti..vreti independenta…luati cu paine!!!
NOU
Situatia pietei imobiliare la zi pe partea bancara e cam urmatoarea:
1.Dobanzile sunt in crestere si tendinta este de crestere, ca si barfa, toti astepta ROBOR la 3 luni sa urce spre 3% si sa ramana fix acolo pana la sfarsitul anului. Desigur poate pica treaba daca PSD, face vreo nefacuta, dar 3% e procentul unde se va bloca anul acesta cu oarecare mici variatii.
2.Prima Casa este un program toxic, umfla artificial pretul cu 5%-10%, dar si din cauza faptului ca nu exista o limita de venit pentru care tu sa intri in program. Mi se pare aberant ca o un cuplu cu un venit cumulat de 1500 euro hai 2000 sa se bage la prima casa.
3.Gradul de indatorare pe care o persoana fizica poate sa-l aiba, este foarte mic. Fix din cauza asta ai clasica poveste credit de nevoi personale pentru avans si credit imobiliar pentru restu.
4.Bancile s-au speriat de darea in plata, insa aceasta este o bomba cu ceas pentru ele. Ceasul este determinat de cresterea ROBOR-ului sau a cursului RON-EURO. Ca si senzatie, inca nu am ajuns in zona fierbinte in care darea in plata sa devina o regula. Insa un ROBOR peste 6% si un curs de 5 ron pentru un euro, ne va duce in acea zona, ceea ce ne duce la ultimul punct.
5.Bancile nu au vreun interes fata de clientii lor care sunt solvabili si buni platnici. Pur si simplu acei clienti sunt ignorati, incercati sa discutati cu banca si sa cereti o dobanda fixa, pentru o anumita perioada, in contul unei plati anticipate si sa-mi spuneti daca ati obtinut ceva.
De partea cealalta nu mai deschid discutia, pentru ca orice om, care a fost la vizionari de apartamente pentru inchiriere sau vanzare stie foarte bine oferta de pe piata, peste jumatate din ele sunt tepe intr-o forma sau alta.
NOU
Pe “Manole” Itzak Isarescu nici Iliescu n-a reusit sa-l dea jos. Cine speră că ăla pleacă de la BNR de bunăvoie e naiv tare
NOU
Ala pleaca din BNR doar cu picioarele inainte, la fel ca Ilici din politichie.
NOU
Poți detalia te rog întâmplarea amicului? Tot citesc despre credite și bănci în ultimul timp în idea că vreau să construiesc o casă și n-am dat nicăieri de cazuri de genul, nu a reușit să mai plătescă creditele sau s-a trezit brusc banca că vrea să reevalueze imobilele?
NOU
in 2008 s-a trezit banca brusc sa reevalueze creditele.
NOU
am nevoie de mai multe informații aici pentru că ceva nu se bate și probabil sunt eu prea naiv, banca aia a acceptat să crediteze o anumită sumă după care probabil fără nici un motiv real a putut legal și a și făcut reevaluarea? există undeva un istoric al “băncilor nașpa” sau toate sunt așa doar că unele te dau cu ulei înainte?
NOU
banca poate in orice moment sa iti reevalueze garantiile sau sa iti ceara sa platesti imprumutul. scrie in contract. sau scria, plm, nu mai stiu daca mai e asa
NOU
Apartamentul(casa) pt care ai luat creditul si cu care ai garantat( valabil si pt alte garantii imobiliare colaterale) au o anumita valoare la momentul acordarii creditului. Timpul trece si daca piata imobiliara creste, banca n-o sa te sune sa-ti zica ca scoate de exemplu un imobil din colateral dar cand scade piata, banca, prietenul nostru de nadejde o sa te anunte ca va trebui sa completezi garantia cu valoarea pierderii de valoare a garantiei sau sa te prezinti cu gologani pentru acoperirea diferentei.
NOU
yep
NOU
Asa au aparut primii sclavi in sumer acum 6mii de ani. a fost an cu recolta proasta, omu a imprumutat 1000kg de cereale, la anu-ti dau inapoi 1500. Ok.. dupa aia au aparut banii. Si nu a mai imprumutat 1000kg de grau ci 1000 de shekeli. La anu da inapoi 1500. Dar anu viitor cand sa facut graul, asta era ieftin. Ca sa faca 1500 shekeli trebuia sa vanda 10 000 kg grau, pe care nu-l avea. Asa ca devenea sclav. Sclavii ramaneau in continoare sa locuiasca in casa lor, doar ca plateau 50% din ce castiga catre ba.. stapan. De aia nu se invata despre sumer la scoala
NOU
Ar fi bun un articol despre cum creaza bancile banii. sunt unii care cred ca bancile dau imprumut banii pe care altii i depun in banca. Ceea ce e fals. se dau credite de 10x mai multe decat is depozite. Pur si simplu banca creaza din pix niste bani. Si singura acoperire a acestor bani e promisiunea ta ca vei munci ca fraieru sa i dai inapoi. oamenii nu vor sa creada asta pentru ca mintea lor nu poate concepe asta. 8-12-17 ani de indoctrinare plus tv massmedia au avut grija de asta
NOU
de fpt, nu ii creaza din pix, ci ii imprumuta, la randul lor, de la banca nationala
NOU
#arhi
Ba sint creeati din pix, fiind doar niste cifre electronice, nu bani fizici. De pilda, ia cineva imprumut 10k si returneaza 11k. Acum banca are 11k in “sertare”, pe care-i imrumuta mai departe si face mai multi si tot asa. Dar banii astia sint cifre mizgalite, nu monede care adunate aici ar lipsi din buzunarul/sertarul altcuiva (daca BNR nu ar tipari in proasta, continuu, sa arunce pe piata la schimbul valutar, alta minarie)…
NOU
#babaeti, voi intelegeti ca nu intelegeti cum functioneaza creditarea unei banci, nu? banca, ca sa iti dea imprumut, trebuie sa imprumute, obligatoriu, de la banca nationala, locul in care lasa si un procent din sumele pe care le imprumuta, procent care acopera chestiile lor interbancare si asigurarile. banii nu sunt din pix, pentru ca suma de lei de pe piata este finita, nu poti da imprumut mai mult decat banii care exista in circulatie oficial, faptul ca nu se muta hartii de 500 de lei, ci electronic nu inseamna nimic, compensarile se fac la final de luna, moment in care se muta si banii catre diversi.
NOU
Pai si atunci de unde inflatia, daca purcoiul de bani e acelasi pe piata? Ca acu’ 40 de ani un salariu era 1500 si o paine era 1 leu, 1 kg brinza era 6 lei iar acum totul e de 3 ori mai mult. Totul. Ca de si-ar primi fiecare salariul/pensia in banii fizici, ar ramine cineva neplatit. Babeste si tot nu se loveste, nu trebuie cursuri de ASE.
NOU
inflatia este atunci cand BNR tipareste bani pentru a acoperi nevoile guvernului. bancile private nu au cum sa provoace inflatie sau sa creeze bani, din pix sau nu.
NOU
Nu zic ca bancile nu-s pline de mafioti cu gulere albe, dar si prosti se gasesc cu duiumul, sa-si faca credit “doar cu buletinul” de parca n-ar trebui sa dea banii inapoi, incai si cu dijma babana…
Cine se intinde mai mult decit plapuma, n-are decit sa traga ca prostul la jug ca sa-si cumpere bancherii vile si gipane. Ia uitati-va la sediile bancilor, numai constructii timpite si alambicate, cu holuri imense si pereti de sticla ca in aeroporturi, investitii aiurea in loc sa reduca dobinzile sa fie accesibile cit mai multor persoane private/juridice, de unde pot apoi trai mult timp, dar modest. Iar in parcari numai limuzine de lux, mai ceva ca la saloanele auto de afara, in timp ce taranii ara cimpul cu magari inhamati la plug.
Eu unul nu am imprumutat un leu de la ei, dorm linistit pe perna, fara grija ca maine voi dormi in strada. Si am reusit, din munca, nu hotie (dar munca, nu gluma) sa iau inca un apartament si ptr copil. Obligat fiind sa primesc salariul in cont, altfel le-as da un flit de nu se vad, nu as face nici o tranzactie prin ei. Dar guvernul te obliga, sint deci mina in mina, impreuna. Micile “impunsaturi” dintre ei sint de “scoala”, doar asa, de ochii prostilor. Si nici responsabilitate nu au… Pina se gaseste cineva sa se joace cu AKM-ul printre ei…
NOU
ROBOR-ul creste fara oprire. Si nu prea vad ce l-ar putea opri. E clar ca se aproprie si o criza.
NOU
eu în acest moment cunoscând foarte bine băncile, nu mi’aș face credit deloc pentru că dobânda cu comisioane depășește 20% și’ți poate lua casa oricând
ăștia sunt cămătari legali și nu pierd niciodată
mai bine stai în chirie sau cu părinții
NOU
70% dintre comentariiile de aici sunt la modul “bancile hurr durr credite hurr durr banii la saltea hurr durr”.
Si eu sunt in preajma contractarii unui credit ipotecar. Cand cumperi un produs atat de scump, te uiti peste tot, faci zeci de simulari, calcule peste calcule.
Asa am facut si eu, nicio banca nu mi-a scapat. Am facut si clasamente. Am folosit informatiile de pe site si am intrebat consilierii de credite. La inceput, voiam sa fac simulare la fiecare banca din top 5. Nu am facut, deoarece trebuie sa interogheze biroul de credite si asta imi afecteaza scorul FICO.
Apropo, stiti ce este scorul FICO? Este un scor intocmit de biroul de credite, tinand cont de istoricul financiar al clientului. Daca ai avut credite si le-ai dus cu bine la final, ai un scor bun. Daca n-ai avut credite, nu e de rau, dar nu ai nici scorul unuia care s-a integrat deja in sistem. Si faptul ca mai multe banci interogheza acest birou de credite pe numele tau o sa-ti scada scorul. Habar n-am de ce. E ca si cum te-ai duce la alex si flanco sa intrebi de nu stiu ce telefon, iar cand te duci la emag, iti zice ca nu te ajuta deoarece ai scorul mic :))
Revenind la discutie. Dobanda unui credit este formata din marja bancii (de obicei, oscileaza intre 2 si 3%) si robor la 3 luni sau robor la 6 luni (cel la 6 luni este mai mari). Asta in cazul unui credit cu dobanda variabila. Pentru cel cu dobanda fixa, nu exista niciun indicator variabil, pur si simplu cat vrea banca.
Majoritatea bancilor ofera la prima casa o dobanda de 2%+robor3m. Astazi, dobanda PC este de 4.93.
Creditul ipotecar cu cea mai mica dobanda fixa este de 5.05% (nu dau nume, cautati voi).
“Aaaa, dar stai. Comisioane hurr durr Asigurari hurr durr”.
Da! Bancile iti cer tot felul de asigurari ale creditului.
Mai toate cer asigurarea obligatorie a imobilului PAD plus o asigurare facultativa a imobilului (suma nu e mare, maxim 50 lei pe luna, in functie de valoarea apartamentului).
Mai exista asigurarea de viata pe care unele banci o cer ca fiind obligatorie. Altele nu te obliga sa o faci, dar iti ofera o reducere la dobanda daca o inchei la ei. Aceasta acopera creditul in caz ca dati coltul sau va cade o mana. Unele acopera si somajul. Acestea sunt mai scumpe, ajungeti si pana la 150 de lei pe luna.
Mai exista comisionul lunar de administrare a creditului. Il gasiti la foarte putine banci (CEC, spre exemplu).
Bancile reprezinta baubaul romanilor cand e vorba de stiri in legatura cu criza, curs euro, dobanzi, conturi etc. Cand e vorba de a imprumuta bani de la ele, parca nu mai sunt asa de rele. Si ne aruncam ca zevzecii inainte, fara a avea un minim de educatie financiara. Apoi, cand se impute treaba, dam vina pe banci si pe soros.
Bancile sunt tot niste companii. Nu am vazut pe nimeni sa dea vina pe Apple ca vand produse la supra pret…
NOU
Mate, dupa zece ani de sclavie pentru o banca pentru niste credite in CHF (dap, eram mic si prost si toate simularile imi spuneau cat de usor o sa pot platii) am gasit undeva pe net un citat de la un tip mai bogat decat mine in genul urmator: ‘daca nu iti permiti sa cumperi ceva cu banii jos inseamna ca nu iti permiti lucrul respectiv’.
Probabil ca asta ar fi cel mai important principiu economic care ar trebui predat in scoala.
Din experienta mea, eu iti recomand sa nu cumperi acum un imobil (sunt supraevaluate cu macar 10% daca nu 50%), si cand o faci sa nu iei credit.
PLM, nu ca ar fi ca si cum ai lua in considerare sfatul (n-au facut-o altii mai apropiati 😉 ), dar poate macar unul care vrea credit de casa se va razgandii si nu va incerca sa dea el personal cu capul de pragul de sus.
NOU
toata lumea pe net zice sa nu faci credit, familia te bate la cap sa-ti faci si sa cumperi locuinta, nici mie nu-mi place sa ma trezesc dupa 30 ani ca am platit dublu in final pe un apartament dar daca esti proaspat iesit din facultate si vreo 2-3 ani de chirie si vrei sa scapi de ele dar nu ai bani ce naiba faci?
NOU
Lumea aia de pe net mai e si batuta in cap, uneori. Creditul e o unealta care te poate ajuta sau rani, e simplu. Daca iti faci credit ca sa te dai mare cu noul Iphone sau sa iti faci sarbatorile cum se cuvine, ori iti iei o masina noua e una, ca faci credit ca sa incepi o afacere sau sa rezolvi problema locuitului e altceva. Insa e si acolo o nuanta, la 20-2 de ani s-ar putea sa fie destul un apartament de 2 camere mic, intr-o zona mai indepartata, nu e musai ceva grandios. Ai timp apoi sa il schimbi, cand o duci mai bine.
NOU
Daca ai 22 de ani distreaza-te pt ca nu te vei mai intalni cu varsta aia. Ai timp dupa 30-35 sa platesti rate, daca nu cumva ai primit o mostenire sau nu cumva ti-ai tras o nevasta mai boccie dar bogata.
NOU
Asteptam stirea asta:
“Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului”.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) s-a împrumutat, de la începutul anului, cu 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, a anunțat miercuri Eugen Teodorovici, ministrul de resort, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.
Si voi vreti ca statul sa va protejeze pe voi?
Vreti ca bancile sa concureze pentru clienti, cand vine cel mai mare debitor din tara (guvernul) si suge toti banii de pe piata bancara?
NOU
Foarte bun articolul si de actualitate. Astept urmatoarea criza chiar vreau sa mi iau un apartament. Preturile insa mi se par inca f mari
NOU
Roborul e isi ia zborul, astept criza ca doar ea poate sa regleze piata asta plina de camatari si banci care iti iau pielea
NOU
Iar a crescut ROBOR, miroase clar a criza………
NOU
Cel mai bine e sa nu ai credite.
Daca totusi esti nevoit sa iei, nu te indatora mai mult de 40% din venituri.
NOU
Obtinerea atat de usoara a unui credit bancar a dus si la cresterea aberanta a preturilor imobilelor, in special a caselor. Sunt multi proprietari de case, care impreuna cu agentii imobiliari si/sau sfatuiti de acestia din urma, isi considera “cocioabele” la niste scoruri aberante! Nici nu conteaza ca sunt niste pesteri paraginoase, certificate energetic probabil in cea mai dezastroasa categorie.
NOU
Banca nationala nu poate sa faca mare lucru in cazul asta, fara sa isi rupa rezervele in doua. Problema e la Guvern , care a redus investitiile la minimum iar acum incepem sa platim nota de plata.
Asa au facut si grecii , au votat un dobitoc populist timp de 8 ani , ala a marit toate ajutoarele si a bagat economia in gard.
Tineti minte , orice prost poate sa cheltuie, nu oricine poate sa produca.