Nu de alta, dar din 2020 nu se vor mai acorda recompense pentru cei ce donează sânge, așa cum se face acum. Stați, nu îl înjurați pe Dragnea, că nu e el de vină, e o directivă europeană care este obligatorie și trebuie transpusă în fapte.
Problema este că, în românia, din cei 2% donatori (în austria sunt 66%, ca să înțelegeți diferența), există un procent care se duc acolo pentru masa aia caldă care o primesc sau ce naiba beneficii au ei acolo. Și procentul acela salvează vieți

Salva, mai bine zis, pentru că oficialii de la Bruxelles au pus ordine și în această problemă spinoasă, așa cum au pus, acum mai mulți ani, ordine în problema morcovilor și castraveților strâmbi, care nu mai aveau voie să fie comercializați.

Voi fi foarte curios cum va merge donarea după data fatidică. Pentru că și așa sunt puține centre, se așteaptă extrem de mult timp pentru o donare, personalul e format din aceleași asistente nesimțite pe care le găsești și în spitale, mizeria e cât casa peste tot și nu există NICĂIERI o campanie de informare pentru asta. O campanie reală, nu mizerii de alea de spălat bani prin Crucea Roșie. O campanie de conștientizare, o chestie care să fie obligatoriu băgată prin primării, biserici, școli, peste tot unde oamenii trebuie să învețe că sângele este necesar și că este, fizic, viață.

În rest, eu voi rămâne pe veci cu amintirea de neșters a mizerabilei asistente care m-a luat de la intrare cu Aici nu se vine în pantaloni scurți, după care nu mi-a permis să donez pentru că Ai tatuaj, vă știu eu pe golanii ăștia tatuați. Argumentele că e vechi de ani au fost irelevante, faptul că aveam pantaloni scurți era singura mea golăneală, pentru că erau 100 de grade afară, eu de fapt fiind mai aproape de 40 de ani decât de 30.

În fine, chiar dacă acum nu mai pot dona, dacă aveți nervi, răbdare și sânge în plus, mergeți și donați. Sunt oameni care au nevoie de sânge, sunt copii, sunt femei și din altă parte nu va veni. Treceți pestge nesimțirea personalului medical care vă face favoarea de a vă lua donația, gândiți-vă că e un scop mai înalt decât niște români stricați de anii de pesede.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

46 comentarii Adaugă comentariu

  1. Am mai spus-o: as dona oricând, oricum, atâta timp cât procesul ar fi mai simplu. Adică să nu existe orar de la 8 la 13 de luni până vineri. Sa pot dona oricând, la orice ora, la orice unitate spitalicească. Atâta timp cat sângele e o resursă lipsa nu ar trebui sa existe atâtea piedici.

    • #2

      da, bai, mi se pare incredibil. toate spitalele urla dupa sange, dar poti dona doar in 5 puncte, intre orele x si y, nu in weekend si sa fii elegant.

    • #3

      Intreb, presupunand ca nu avem inca, n-ar fi ok daca ministerul sanatatii sau caree responsabil ar investi in macar o masina de colectare a sangelui? Ceva de genul www.wildcat.arizona.edu/article/2017/01/winter-blood-shortage-creates-demand-for-red-cross dar poate fi si una chiar mai mica la inceput . Sunt sigur ca daca s-ar face niste drumuri saptamanal pe la corporatii, banci, facultati, cladiri de birouri, si cu ceva promovare, poate s-ar strange ceva. Ok, intr-adevar e programul de cacat cand mergi sa donezi sange dar ar putea veni o masina de genul in parcarea x sa zicem din Pipera, intre orele 12:00 si 14:00, numai sa donezi.

    • #4

      Aia la Buc probabil, în teritoriu sunt foarte puține orașe unde poți sa donezi, trebuie sa faci zeci sau chiar sute de km pentru a merge în alt oraș unde exista.

    • #5

      Cristi, exista masini, una din ele zace chiar in curtea centrului de donatii din Bucuresti, stiu ca am vazut reportaje si pentru altele din tara. Unele s-au stricat stand, pentru altele n-au fost bani de RCA, ITP sau revizii, prin unele judete au masina dar n-au buget sa angajeze un sofer. Dar masinile exista, s-au bagat niste bani aiurea in ele la un moment dat.
      Totusi am mai auzit de campanii de donare de la prietenii de prin multinationalele bucurestene, nu stiu exact cine si cum le organizeaza.

    • #6

      La noi in corporatie vin destul de des sa colecteze, cred ca s-a implicat mai mult compania ca sa ii aduca. Angajatii sunt motivati, pe langa bonurile de masa, si cu 1 zi libera.

    • #7

      Exista asemnea masini si exista si corporatii care au adus masinile alea la sedii si i-au incurajat pe angajati sa doneze. Doar ca trebuie facut in mod regulat acest lucru, nu e suficient doar odata.

  2. #8

    Iar e de vina bruxelul pentru impotenta romaneasca?
    ec.europa.eu/health/sites/health/files/files/eudralex/vol-1/dir_2002_98/dir_2002_98_en.pdf
    E doar recomandare. WHO are acest target, pana in 2020 donatii exclusiv voluntare, dar la fel, e doar o recomandare.
    5 minute de cautat pe net.

  3. #9

    Ultima data îmi crescuse tensiunea de la alergat tramvaiul. Cică stai câteva minute afara sa te liniștești. Pe dracu’ ca m-a apucat și anxietatea și tensiunea și nu am mai donat.
    Penultima data se vocifera asistenta ca vai, nu ai vene, data viitoare nu te mai primesc. Și dacă ii zic ca am mai donat, și donez cu dreapta, nooo stai sa vad întâi la stânga, poate găsesc atunci nuia, de ce sa te cred pe cuvânt. Așa că acum donez dacă e neapărată nevoie, cu direcție, ca să zic asa.

  4. #10

    O să zici că-s lăuduş, dar vin iar cu o comparatie din Olanda.
    Daca donezi sange ai ziua aia libera de la angajator. Nu stiu daca e doar unde lucrez eu sau e impus de stat.
    In plus, sanquin.nl, organizatia care se ocupa de recoltarea de sange are grija sa transforme o donatie one-time intr-un obicei. Iti trimit mailuri si scrisori ca remindere ca te astepata sa donezi din nou (ca au trecut nush cate luni de cand ai donat si ca esti eligibil iar), ba chiar te suna sa te invite la ei sa donezi. Singurele beneficii fizice pe care le primesti ca donator sunt: cafea gratis de la un aparat din sala si niste napolitane/dulciuri care sunt pe-acolo pe masa

    • #11

      Se vede ca nu ai donat dar ai pareri despre asta. Primesti si la noi pentru ziua donarii liber de la servici si transport gratuit in acea zi plus 6 bonuri de masa.

  5. #12

    Lumea nu e informata, sistemul din centrele de transfuzii (CTS) este unul invechit si greoi dar este un sistem sustinut de un alt sistem invechit si hot. In Romania sunt 41 de CTS-uri + INHT Bucuresti, adica 42 de vaci de muls. Enorm de multi bani cheltuiti fara noima. Din putinul sange care exista de la donatorii aia amarati nu poate fi folosit (din cauza bolilor avute de donatori) sau se arunca din cauza excesului pe o anumita grupa. Sistemul de transport sange este unul rudimentar si ineficient. Din banii cheltuiti pe zeci de angajati inutili si pe intretinerea unor cladiri imense s-ar putea achizitiona caravane, mult mai de impact si utile pentru zilele noastre. Dar nimeni nu vrea sa darame un sistem atata de frumos si benefic pentru directori, directorasi, sefi si sefuti. Romania nu are o banca de sange adevarata, daca maine ar fi 1 mil de donatori ar arunca sangele pe garla ca nema posibilitati de testare/procesare/stocare. Asa ca cei 20-40 de donatori pe zi intr-un CTS sunt max ce poate fi procesat cu infrastructura actuala. Si nu, nu lipsa baniilor din sistem de problema. Bani au fost si sunt, dar s-a furat se fura si se va fura prin achizitii la 10xpret real

  6. evz.ro/alerta-la-tulcea-aproape-40-focare-de-pesta-porcina-in-judet.html nu e la subiect dar nu știu cum altfel…te descurci tu. Interesant e ca la sfârșit se pune problema de…procesare. apoi ardere sau îngropare. Procesare însemnând…hrana pt oameni? Eu asa vad . Scz pt încurcătură. Sa ai o zi de miercuri frumoasa. 🙂

  7. #14

    Donez la fiecare 3 luni plus ca am norocul de doua asistente unde ma abtin sa nu mut sangele in alta parte

  8. #15

    Digi24 s-a apucat să dea directive în locul celor de la UE/CE? 🙂 Nu de alta, dar nu am văzut pe site-urile oficiale nici o lege “nouă, dar care deja se aplică în celelalte țări” (!?) pe tema asta.

  9. #16

    am donat de 2 ori si as mai dona dar in timpul recoltarii mi se cam face rau..nu lesin dar ma albesc si transpir. asta dureaza cam 1 minut iar apoi imi revin. a2a oara cand am donat m-au intrebat daca am mai donat si daca s-a intamplat la fel si am raspuns afirmativ, moment inc are am fost amenintat ca”daca era sefa aici, oprea procesul de recoltare”.
    da, procesul de la centrul de transfuzie e anevoios, zic eu, aproximativ 1h30′ mentru o recoltare care dureaza 10-15 minute.

  10. #17

    Am plecat direct de la munca la centrul de la Victoriei sa donez pentru cunostinta unei colege anul trecut, avand nevoie de AB, desi am aflat ulterior ca daca vrei sa donezi pentru cineva, poti dona avand orice grupa si primitorul beneficiaza de grupa de care are nevoie.
    Cred ca am stat peste 3 ore acolo, plimbandu-ma pe la multe cabinete si asteptand la coada.
    Asistentele au avut o atitudine ok, dar…birocratia.
    Am avut tensiunea aproape de limita inferioara, dar am putut dona.
    Cu toate ca mi s-a facut putin rau spre sfarsitul donarii, m-a luat cu ameteala si senzatie de slabiciune, as mai dona cu siguranta daca programul ar fi mai ok.
    Cred ca cine vrea sa doneze, doneaza si fara recompense, daca s-ar schimba conditiile…orarul in special.

  11. #18

    Cateva corecturi de la un donator regulat:

    Se fac frecvent donatii in sediile corporatiilor. La noi e la fiecare 3 luni. Lumea vine fara a avea nevoie de beneficiile alea gen ratb gratuit o luna.

    Se da si la noi ziua aia libera. E lege, nu alegerea angajatorului.

    Se fac donatii cu camioane in parcuri. Ultima a fost sapt trecuta in Herastrau, de ziua donatorului.

    Programul pana la 1 tine de calitatea sangelui. Dupa un pranz romanesc traditional iti creste colesterolul, lipidele, glucidele. Nu mai e la fel de ok sangele.

    • #19

      România e pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare. Cât de bun să fie sângele ăla pentru transfuzii, când numai dacă te uiți în jur la oameni pe stradă și vezi numai cefe, mici, burgeri, ciorbe “ca la mama acasă” etc?

    • #20

      well, in caz de viata si moarte, preferi sa traiesti putin cu colesterolul altuia. oricum sangele ala e acolo temporar, pentru ca, stii, moare si se reface, ca orice alta celula din corp:)

  12. #21

    La compania la care lucrez eu se organizeaza cam de 3 ori pe an cate o campanie de donare de sange, in cadrul careia vin aici doamnele de la centrul de transfuzii timp de 3 zile la rand si colecteaza sange de la voluntari. Si e bataie pe liste, intr-o ora se umplu, se fac liste de asteptare, toata lumea vrea sa doneze.

    • #22

      problema e ca voi, companiile astea, sunteti putini. campaniile trebuie duse acolo unde e grosul populatiei, nu in corporatii

  13. #23

    Si eu sunt donator frecvent si nu am stat niciodata mai mult de o ora cu toate analizele ce trebuie facute etc samd, nici in Bucuresti si nici in provincie.

    Am donat inca din vremea facultatii cand existau campaniile “Doneaza sange, fii erou” sau ceva similar. Acolo iti mai dadeau un suc si o corn cu ciocolata, in rest la fel ca la centrele de donare.

  14. #24

    la companiile mari de stat gen TVR se vine in campanie periodic, se afiseaza pe usi data
    si oamenii chiar doneaza

    deci astia care ati primit, e foarte posibil sa aveti sange de bugetar in voi :))

  15. #28

    Donez frecvent in Iasi, dureaza per total intre 2 si 3 ore. Se organizeaza ocazional in alte locuri, facultati sau sedii de corporatii, unde totul e pe fast forward si cred ca in 30-45 min e gata donarea.
    E misto ca iti fac analizele alea pe care poti sa le si iei daca vrei, insa cand vii a doua oara te verifica daca au fost ok analizele la donarea anterioara si asa stii si tu ca e totul ok cu tine :).

  16. #29

    @Arhi, ești sigur că nu mai poți să donezi acum? Am donat la centrul de pe Caracaș acum vreo 3 luni și lucrurile au stat în felul următor:

    – sală de așteptare foarte civilizată la parter, unde ești procesat și îndrumat către (pct următor)
    – validarea faptului că ești apt pentru a dona s-a făcut foarte repede (conform declarațiilor și testarea sângelui, 2 birouri separate)
    – sala de așteptare pentru a intra la donat a fost, într-adevăr, mai puțin primitoare, deși erau p-acolo locuri să stai jos, dar arăta cel mai „comunist” dintre toate etapele

    Mie mi s-a părut OK tot procesul, iar oamenii de acolo erau departe de specimenul descris de tine. În plus, mi s-a părut că primești foarte mult pentru faptul că donezi – vreo 70 de lei în bonuri de masă, 50% reducere la abonamentul ratb, o zi liberă de la muncă…

    Eu zic să treci peste experiența neplăcută și să mergi să donezi în continuare.

    • #30

      da, sunt absolut sigur:))))))

    • #31

      Pentru că ai tatuaj sau altul este motivul?

    • #32

      altul

    • #33

      Va zic eu motivul: nu e poate abtine sa bea bere seara la meci. De asta nu poate dona. Si eu am aceeasi problema. Glumesc, ma pot abtine de la bere, basca faptul ca merg cu bicla cate 40km cand am doua ore libere si sunt in forma buna. De fapt mi-e frica de ac de ma cac pe mine. Cand am facut analizele de sange prenuptiale am lesinat. Pur si simplu mi s-a taiat lumina si partial sonorul, aveam tensiune mica, nemancat, nebaut, nefu’, dimineata la ora 8. Asistentele radeau de viitoarea nevasta: “ia uite doamna, ce barbat curajos luati… ha, ha, ha”. Am mai incercat o data cu analizele de sange la corporatie, chiar in Pipera, au venit cu tot ce trebuie acolo, minus masina de colectat sange. Am lesinat partial iar, desi nu mai am asa tensiunea de aviator. Un coleg a lesinat de a cazut de pe scaun, asistentele nu erau atente la el, abia l-am adunat de pe jos. Bai, stiti ce greu e un om inert de 75kg? E o chestie pisicologica, nu ai cum sa te incurajezi singur ca nu doare, ca e un ac mic si ca e ok, nu te uiti, plm, esti barbat si … Da, iti aduci aminte toate astea dupa ce revine lumina in camera.

      Uite chiar ma las de bere si ma duc sa donez saptamana viitoare.

  17. #34

    Din câte știu, persoanele cu tatuaje sunt excluse de la donare și în țări cu apă caldă. Totuși, tot din câte știu, doar pentru o perioadă x de la data ultimului tatuaj.
    Plus diverse boli chiar dacă sunt vindecate din 1900 toamna. Asta nu înseamnă că atitudinea asistentei nu a fost de căcat și prejudecățile ar trebui să dispară măcar în anumite zone.
    Și la noi în corporație se organizează de câteva ori pe an și vorba cuiva mai sus, se umplu listele imediat. Din păcate nu sunt eligibilă.

    • #35

      pisi, 6 luni scrie la lege.

    • #36

      pe ce motive, daca poate cineva detalia.
      am destule tatuaje si inca vor urma, nu voi putea niciodata dona sange?

    • #37

      nu ai voie sa donezi daca ai facut tatuaj in ultimele 6 luni.

  18. #38

    Am donat acum cateva luni pt copilul unei cunostinte, el urma sa fie operat in Bucuresti, eu am donat in Deva (aparent centrele se compenseaza ulterior cu sangele intre ele).

    Centru mic, asteptat cateva minute, curat, asistente amabile, experienta ok. Cu totul a durat cam 45 de minute – maxim o ora.

    Acum cateva zile vad un apel pierdut pe telefon. Sun inapoi, era asistenta sefa de la centrul unde donasem, ma intreaba daca mai vreau sa donez, pt ca am o grupa rara, (O1 RH +) si ca as fi de mare ajutor oricand.

    Am plans pana acasa si mi-am promis ca de cate ori ajung in tara voi merge sa donez. E un sentiment ciudat de fain ca poti sa salvezi o viata asa.

    BTW: Parca in Anglia donatorii primesc un sms de cate pri sangele lor salveaza o viata. Mi se pare o motivare geniala.

  19. #39

    Eu recunosc ca nu am donat niciodata. In plus am un tatuaj si sufar de niste boli cronice, deci cred ca nu posibil sa donez nici daca mi-as dori.

    • #40

      Iar rostul commentului tau este??? Sa ne jelim un pic iar???

  20. #41

    Am vrut sa donez sange pentru o cunostinta de a mea care avea mare nevoie in perioada aceea de transfuzii de sange. Am facut idiotenia sa ii spun asistentei ca alaptez si nu m-a lasat sa donez. Ciudat. Totusi, atunci nascusem de un an si, iar cam toate protocoalele internationale spun ca dupa 6 luni-1 an, poti dona chiar daca alaptezi. Si aveam toate analizele facute in perioada aceea, la zi, nu aveam nici carente si zic eu, eram buna pentru donat.

    Data viitoare clar nu le mai zic.

  21. #42

    no problem, donează elevii și studenții militari pentru o permisie, soldații și cadrele militare la ordin, curva de carmen dan (nu cred) și se strânge ceva

  22. #43

    Eu am donat de vreo 14-15 ori pana acum in mai multe centre. Donez cam la fiecare 60 de zile. Procesul este super greoi in orice centru. In perioada sarbatorilor e full ca are lumea nevoie de bani.
    In privinta personalului nu am ce comenta. In fiecare centru am fost tinut cel putin 15-20 de min dupa ce am donat sa se asigure ca sunt bine. O singura data nu dormisem prea mult si mi s-a facut putin rau dupa donare si medicul mi-a dat o doza de cola sa imi creasca tensiunea la valori normale. In Bucuresti donez la Spitalul Militar. (e foarte aproape de casa)

  23. #44

    Chiar luni ma duc sa donez. O fac de 3 4 ori pe an. Cum s-a spus si mai sus, recompensa e de 7 bonuri, zi libera, plus decontare bilete si poti face abonament cu reducere. Am donat doar in centru de transfuzie Ploiesti. La 7 30 sunt acolo la 9 cel tarziu plec.

  24. #45

    Nu cred ca sunt stricati de anii de PDSR, cred ca asa e natia noastra. Din pacate.

  25. #46

    Mie mi se urca sangele-n cap.
    Pot sa extraga si de-acolo?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam