Ce urmează să scriu este strict din experiența mea, la prima mână. Deci nu e internet, nu e mi-a zis nuștiu cine, am aflat eu sau altele. Făcut, văzut de mine, trecut prin asta.

De când au început Ciolacu și USL să fure mai vârtos din buzunarele celor care muncesc și care oricum duceau greul economiei, mulți dintre voi au început să își facă calcule legate de mutarea în altă țară cu businessul propriu, în general freelance care face câteva mii de euro pe lună. Calculele astea sunt bazate, în general, pe legende populare care, la rândul lor sunt rotunjite de alți povestitori, până când ajungi la țara lapte și miere, unde cățeii duc șuberekuri în coadă.

Am avut deschise SRL-uri sau așa numitele PFA-uri în 3 țări din Europa. Germania, UK și Spania. Am avut și offshore în Delaware și știu în amănunt condițiile și impunere pentru acea rezidență online estoniană. Așa că o să vă spun, pe scurt, impozitele, că bănuiesc că asta vă interesează.

1. Offshore. Acum mai mulți ani, deschideai, contra unei sume modice, de la 300 la 1500 de dolari, funcție de nevoi, companie în Delaware. Plăteai ceva gen 600 de dolari anual taxă și nimic altceva. Era incommod pentru că trebuia să mergi să deschizi cont bancar în Ungaria. În rest, totul perfect legal. Acum câțiva ani s-a pus stop, de către Victor Ponta, care a decis un impozit de 40%, dacă îmi aduc aminte bine, care se reținea la sursă. Nu știu dacă mai e așa, dar nu am auzit să se fi modificat. Dacă puteți transfera cei 40% la client și să primiți full suma dorită, foarte bine. Altfel, nu prea cred să merite.

2. Estonia. Impozitul este un flatfee de 20% din încasări. Pare puțin, dacă iei în calcul cei 16% plus 10% pe dividende din românia. Problema e că, dacă vrei să scoți banii și să nu faci o infracțiune, trebuie să ți-i declari în românia și atunci vei avea de plată impozit pe venit în românia. Sigur, poți să nu îi declari și să speri că nu te prinde. În general, te prinde, pentru că, odată la câțiva ani, instituțiile financiare din statele UE fac schimburi de date, legate de cetățenii care au deschise conturi bancare și firme în țările UE.

3. Germania, UK și Spania. Le adun pentru că legislațiile sunt similare, nu mai știu acum cum e pă UK, odată cu brexit, dar nu cred că s-au schimbat multe.
Impozitul pentru pfa-uri este asimilat cu persoanele fizice și este pe nivel de venituri. de la 0 până la aproximativ 10 000 Euro, more or less, este mic,foarte mic sau inexistent, depinde de nivelul de deduceri pe care îl ai, dacă ești căsătorit, dacă ai copii în întreținere și alte criterii. Criteriile astea se aplică la toate nivelurile de venit. între 10 000 și 35 000, este aproximativ 19%, aplicabil la suma ce depăleste 10 000, la fel, funcție de criterii. între 35 000 și 49 999, aplicabil la ce depășește 35 000, este 25%, more or less. În general, dacă depășești 50 000 de euro, impozitul se duce la 35%, iar în țările nordice poate ajunge și mai mult.

Impozitele se plătesc trimestrial, pe baza incasărilor legale, iar o dată pe an, la începutul anului, se face o analiză de regularizare și, în general, primești bani înapoi, pentru că la plata trimestrială nu se iau în calcul acele criterii de reducere.

Toate cele de mai sus presupun ca persoana să aibă rezidență în respectiva țară, adică peste 6 luni locuite acolo neîntrerupt. Neîntrerupt acela nu poate fi fentat gen ies din țară două zile și mă duc acasă, ci se calculează pe baza acelui NIE pentru străini pe care ți-l iei ca să poți deschide o firmă. Ai avut încasări în contul bancar la 6 luni și o zi după ce ai primit NIE, plătești impozit acolo. Știu că toți vă gândiți acum Dar stai, poți să îi fentezi și nu mai plătești. Nu, nu poți, v-am zis mai sus că se fac regularizări de date între instituțiile de supraveghere financiară și o să crezi că ești șmecher și ai scăpat, iar peste 4 ani sau 5 te trezești cu înștiințare de la agenția fiscală germană că ai de plată impozite pe toți anii plus amendă uriasă pentru nedeclarare și că trebuie să plătești până la finalul lunii, dacă nu, luna viitoare ai penalizare 10%, după care 20%, 30% după care vin vine poliția după tine și atunci deja ești pe cont propriu.

Datorită rezidenței, vei plăti și asigurări de sănătate și șomaj în țara respectivă. În general, peste tot, în primii ani, sumele sunt derizorii, în spania, de exemplu, este 80 de euro lunar, redus. După ce dispare reducerea, sunt 300 de euro lunar, asigurare de sănătate completă și pensie minimă.

Ce vreau să zic este, de fapt, mai simplu. Dacă interesul vostru este să plătiți mai puțini bani, nicăieri în Europa nu veți găsi condiții de taxare mai convenabile decât în românia. Fiind un stat condus de hoți, hoți care au și ei firme, se păstrează acest haos fiscal cu colectare infimă, care îi ajută, în primul rând, pe ei. Plus varii metode de optimizare, deschis țâșpe firme și plimbat banii printre ele și altele.

Dacă vreți, de fapt, să fiți liniștiți, să trăiți într-un loc unde ai șosele, spitale, bun simț și decență, autorități care își fac treaba, polițiști lângă care te simți în siguranță, merită să vă mutați cu totul, deși știți că veți plăti mai mult. Dacă calculezi, 16+10 sunt deja 26%, deci nu chiar mult mai mult și aici nu sunt luate în calcul CASS și CASS și alte kkturi colaterale. Știu, unii dintre voi vă descurcați. Dar nu toți știu cum sau nu sunt dispuși să o facă.

Acum ține de voi ce alegere faceți. Dar, repet, dacă e pe baze strict financiare, în orice țară din UE mergeți, veți plăti la stat mai mult decât în românia.
Sper că v-a fost util, dacă nu am atins vreo problemă și știu răspunsul la ea, întrebați.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.