Ce urmează să scriu este strict din experiența mea, la prima mână. Deci nu e internet, nu e mi-a zis nuștiu cine, am aflat eu sau altele. Făcut, văzut de mine, trecut prin asta.

De când au început Ciolacu și USL să fure mai vârtos din buzunarele celor care muncesc și care oricum duceau greul economiei, mulți dintre voi au început să își facă calcule legate de mutarea în altă țară cu businessul propriu, în general freelance care face câteva mii de euro pe lună. Calculele astea sunt bazate, în general, pe legende populare care, la rândul lor sunt rotunjite de alți povestitori, până când ajungi la țara lapte și miere, unde cățeii duc șuberekuri în coadă.

Am avut deschise SRL-uri sau așa numitele PFA-uri în 3 țări din Europa. Germania, UK și Spania. Am avut și offshore în Delaware și știu în amănunt condițiile și impunere pentru acea rezidență online estoniană. Așa că o să vă spun, pe scurt, impozitele, că bănuiesc că asta vă interesează.

1. Offshore. Acum mai mulți ani, deschideai, contra unei sume modice, de la 300 la 1500 de dolari, funcție de nevoi, companie în Delaware. Plăteai ceva gen 600 de dolari anual taxă și nimic altceva. Era incommod pentru că trebuia să mergi să deschizi cont bancar în Ungaria. În rest, totul perfect legal. Acum câțiva ani s-a pus stop, de către Victor Ponta, care a decis un impozit de 40%, dacă îmi aduc aminte bine, care se reținea la sursă. Nu știu dacă mai e așa, dar nu am auzit să se fi modificat. Dacă puteți transfera cei 40% la client și să primiți full suma dorită, foarte bine. Altfel, nu prea cred să merite.

2. Estonia. Impozitul este un flatfee de 20% din încasări. Pare puțin, dacă iei în calcul cei 16% plus 10% pe dividende din românia. Problema e că, dacă vrei să scoți banii și să nu faci o infracțiune, trebuie să ți-i declari în românia și atunci vei avea de plată impozit pe venit în românia. Sigur, poți să nu îi declari și să speri că nu te prinde. În general, te prinde, pentru că, odată la câțiva ani, instituțiile financiare din statele UE fac schimburi de date, legate de cetățenii care au deschise conturi bancare și firme în țările UE.

3. Germania, UK și Spania. Le adun pentru că legislațiile sunt similare, nu mai știu acum cum e pă UK, odată cu brexit, dar nu cred că s-au schimbat multe.
Impozitul pentru pfa-uri este asimilat cu persoanele fizice și este pe nivel de venituri. de la 0 până la aproximativ 10 000 Euro, more or less, este mic,foarte mic sau inexistent, depinde de nivelul de deduceri pe care îl ai, dacă ești căsătorit, dacă ai copii în întreținere și alte criterii. Criteriile astea se aplică la toate nivelurile de venit. între 10 000 și 35 000, este aproximativ 19%, aplicabil la suma ce depăleste 10 000, la fel, funcție de criterii. între 35 000 și 49 999, aplicabil la ce depășește 35 000, este 25%, more or less. În general, dacă depășești 50 000 de euro, impozitul se duce la 35%, iar în țările nordice poate ajunge și mai mult.

Impozitele se plătesc trimestrial, pe baza incasărilor legale, iar o dată pe an, la începutul anului, se face o analiză de regularizare și, în general, primești bani înapoi, pentru că la plata trimestrială nu se iau în calcul acele criterii de reducere.

Toate cele de mai sus presupun ca persoana să aibă rezidență în respectiva țară, adică peste 6 luni locuite acolo neîntrerupt. Neîntrerupt acela nu poate fi fentat gen ies din țară două zile și mă duc acasă, ci se calculează pe baza acelui NIE pentru străini pe care ți-l iei ca să poți deschide o firmă. Ai avut încasări în contul bancar la 6 luni și o zi după ce ai primit NIE, plătești impozit acolo. Știu că toți vă gândiți acum Dar stai, poți să îi fentezi și nu mai plătești. Nu, nu poți, v-am zis mai sus că se fac regularizări de date între instituțiile de supraveghere financiară și o să crezi că ești șmecher și ai scăpat, iar peste 4 ani sau 5 te trezești cu înștiințare de la agenția fiscală germană că ai de plată impozite pe toți anii plus amendă uriasă pentru nedeclarare și că trebuie să plătești până la finalul lunii, dacă nu, luna viitoare ai penalizare 10%, după care 20%, 30% după care vin vine poliția după tine și atunci deja ești pe cont propriu.

Datorită rezidenței, vei plăti și asigurări de sănătate și șomaj în țara respectivă. În general, peste tot, în primii ani, sumele sunt derizorii, în spania, de exemplu, este 80 de euro lunar, redus. După ce dispare reducerea, sunt 300 de euro lunar, asigurare de sănătate completă și pensie minimă.

Ce vreau să zic este, de fapt, mai simplu. Dacă interesul vostru este să plătiți mai puțini bani, nicăieri în Europa nu veți găsi condiții de taxare mai convenabile decât în românia. Fiind un stat condus de hoți, hoți care au și ei firme, se păstrează acest haos fiscal cu colectare infimă, care îi ajută, în primul rând, pe ei. Plus varii metode de optimizare, deschis țâșpe firme și plimbat banii printre ele și altele.

Dacă vreți, de fapt, să fiți liniștiți, să trăiți într-un loc unde ai șosele, spitale, bun simț și decență, autorități care își fac treaba, polițiști lângă care te simți în siguranță, merită să vă mutați cu totul, deși știți că veți plăti mai mult. Dacă calculezi, 16+10 sunt deja 26%, deci nu chiar mult mai mult și aici nu sunt luate în calcul CASS și CASS și alte kkturi colaterale. Știu, unii dintre voi vă descurcați. Dar nu toți știu cum sau nu sunt dispuși să o facă.

Acum ține de voi ce alegere faceți. Dar, repet, dacă e pe baze strict financiare, în orice țară din UE mergeți, veți plăti la stat mai mult decât în românia.
Sper că v-a fost util, dacă nu am atins vreo problemă și știu răspunsul la ea, întrebați.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Daca zici ca se plateste impozit invers proportional cu nr de copii pe care-i ai, inseamna ca-n UK matale ai fi milionar, ca te platesc ei.
    Iar Borcea in locu’ lu’ Charles.

    40
  2. #2

    Am avut deschise SRL-uri sau așa numitele PFA-uri în 3 țări din Europa. Germania, UK și Spania. Am avut și offshore în Delaware și știu în amănunt condițiile și impunere pentru acea rezidență online estoniană. Așa că o să vă spun, pe scurt, impozitele, că bănuiesc că asta vă interesează.

    Ați rămas în State, bănuiesc?
    Așa primești și cetățenie sau greencardu’ mai repede?

    1. Offshore. Acum mai mulți ani, deschideai, contra unei sume modice, de la 300 la 1500 de dolari, funcție de nevoi, companie în Delaware. Plăteai ceva gen 600 de dolari anual taxă și nimic altceva. Era incommod pentru că trebuia să mergi să deschizi cont bancar în Ungaria. În rest, totul perfect legal. Acum câțiva ani s-a pus stop, de către Victor Ponta, care a decis un impozit de 40%, dacă îmi aduc aminte bine, care se reținea la sursă. Nu știu dacă mai e așa, dar nu am auzit să se fi modificat. Dacă puteți transfera cei 40% la client și să primiți full suma dorită, foarte bine. Altfel, nu prea cred să merite.

    „Contrary to popular belief, notorious tax havens such as the Cayman Islands, Jersey and the Bahamas were far less permissive in offering the researchers shell companies than states such as Nevada, Delaware, Montana, South Dakota, Wyoming and New York, the researchers found.”

    Poate în celelalte era mai ieftin.

    6
    • #3

      in delaware, cum am scris, plateai 600 de euro anual si asta era pentru existenta nustiucarui consiliu de administratie. conditia era sa nu desfasori absolut nicio activitate pe teritoriul statului. mai ieftin de atat, nu stiu.

      LE: ah, acum vad ca ai lasat un comentariu doar la misto, ca sa para ca esti smart, sorry, eu raspunsesem pe bune

    • #4

      Să pui “Phaff” şi “smart” in aceeasi fraza sau cum recunosti un fan neconditionat de SF.

      5
    • #5

      N-am întrebat la mișto.
      Și ce v-au zis cu greencardul? Se aplică și la business-uri sau doar pe locuințe*?

      *Știu că dacă le cumperi o locuință, primești greencard sau ceva puțin mai serios decât asta, ca pas definitiv înspre încetățenire, sau cetățenie directă.

      **Iar citatul e din Washington Post. Poate, și nu știm noi, că safe havenurile se bat între ele.

      @nea_zapada

      Dacă tu spui asta, o să interpretez că mi-ai făcut un compliment, cum zic americanii, „since it’s coming from you”.

      8
    • #6

      BRO, NU TE DUCI IN DELAWARE SA ITI FACI OFFSHORE.

    • Mai aproape de sursă vă zic că nu mai e ce-a fost, în schimb ai aceeași protecție legală oferită de Delaware. Noi am înregistrat Corp. în Delaware și firmele deținute de Corp. în alte state sau țări. N-am călcat niciodată în Delaware (nici măcar să caut prin garaje, wink wink), am plătit înregistrarea și aia a fost. Anual, depui declarațiile de taxe la Delaware și plătești ceva aproape de zero. Restul e hârțogăraie – complet legală. Per total e bine dacă ai venituri aproape de 100% din încasări, altfel nu se merită efortul, doar că pentru orice litigiu legal ești chemat în instanța din Delaware. Dacă ai și casa de avocați tot din Delaware nu trebuie să ajungi pe-acolo.

      10
  3. #8

    Nu paradis, ci mai curand anarhie fiscala poate fi numita ce e in Romania. Reguli neclare pe care le incalca toti si care sunt schimbate aleator fara preaviz. Si va mai mirati ca “multifunctionalele” ascund profitul, pai nu e normal, cand nu stiu cum se schimba legea de pe o zi pe alta? Mai bine platesc ceva mai mult in alta parte, pentru ele e preferabil putin mai scump dar previzibil decat ieftin si haotic.

    24
  4. #10

    Valabil si pt angajații din IT. Aici rămâi cu mai mulți bani de investit/pus la ciorap decât in țările din EU.

    12
    • #11

      Pentru angajati nu prea. Impozitele sunt similare, dar in Romania nu poti deduce nimic, nu cheltuieli medicale, nu contributii la pensii private, nu investitii in locuinta, nu aia nu ailalta. N-as fi crezut pana nu am vazut cu ochii mei cum aici in tara cu impozit progresiv 0/20/40% platesc cam 33% din brut sub forma de toate taxele adunate (impozit si echivalentul CAS si CASS) fata de vreo 40 cat plateam in Romania. Cota unica e o pacaleala pentru angajati cu salarii de la mici la foarte mari, poate doar la alea extrem de mari sa fie mai convenabil.

      13
    • #12

      Caz concret: In Romania am acelasi salariu brut anual pe care il aveam in Irlanda. Net, iau cu vreo 600 de euro mai putin pe luna in Romania.
      Romania are taxe mai mari pe salarii (pe tot salariul), decat marginea cea mai mare din tarile din vest cu impozit progresiv (taxele platite pentru ce depaseste 50k,60k,70k Euro)

      4
  5. #13

    “Mutatul” fiscal nu are sens decat daca esti si rezident, indiferent de ce taxe sunt. Riscul e destul de mare (mai ales in Europa) sa fi taxat de doua ori. Plus ca e si o chestie morala pana la urma. Platesti taxe pentru statul in care esti rezident, nu discutam calitatea serviciilor oferite de stat. E un pic ipocrizie sa platesti 20% in Estonia si sa te plangi ca nu ai drumuri in Ro.

    32
    • #14

      Daca ramai rezident in ro, orice combinatie faci, faci evaziune daca nu platesti fix taxele de care fugi, adica taxele ca sa beneficiezi de bani.
      Ce zice Cetin, si are perfecta dreptate, e ca si ca rezident acolo dupa ce ti se duc “super ofertele” (gen expat -30% in olanda) nu exista nicaieri in europa sa platesti taxe cum au fost in romania in ultimii ani. Si aici include albania si bulgaria.

      Cu oricine vorbeam din vest si le spuneam cate taxe se plateau aici, ma intreabau “si de restul faci evaziune?”.
      Singura tara in care erau taxe mai mici, Ucraina. 5% si atat (nu ii interesa de medical ca si la ei ca si la noi oricum mai bine mori decat sa mergi in sistemul de stat, nu de pensii (stiau ei ce stiau ca oricum nu prind pensia), nu taxe pe scos banii/dividende). S-a scos si aia, ca razboiul costa.
      Bine, ca si la noi exista ideea ca setupul asta nu tre’ sa il folosesti pentru cim mascat, dar cum nu le pasa romanilor d-astea si isi fac pfa in veselie, asa si acolo.

      7
  6. @Arhi sa postezi si pe reddit (IT) sa se calmeze unii care spuneau ca ei pleaca si fac firme si fac si dreg si bla bla bla

    9
    • #16

      nu am mai intrat pe reddit de cand au interzis aplicațiile 3rd part

  7. #17

    nu era 8% impozit pe dividende?

    3
    • #18

      cică se face 10 de la 1 ian. cred

    • #19

      Pentru anul fiscal 2022 impozitul pe dividende a fost de 5%

      4
    • #20

      E 8% pentru dividende ridicate incepand cu 2023. A fost o discutie sa urce la 10% dar a fost abandonata. Si politicienii scot dividende prin neveste, matusi, copii si alti nasi. De regula mult peste nivelul nostru si d-aia ii doare.

      Altfel, cum ziceam mai demult, senioare. Romania chiar are fiscalitate atractiva pe toate palierele mai putin la munca pe CIM care e una dintre cele mai ridicate din europa pentru platitorul de venit (angajatorul plateste cam 75 centi pentru fiecare euro net care intra in buzunarul angajatului, plus ca nu exista sistemul de deduceri anuale care functioneaza in vest pt PF).

      Declaratia de taxe se depune in tara in care ai rezidenta fiscala. Taxele pe venit se platesc atat in tara in care realizezi venitul cat si in cea de rezidenta daca cele doua sunt diferite (ex faci venituri in RO dar esti rezident in ES). Daca sunt tari cu tratat de evitare a dublei impuneri, o sa declari venitul in tara de rezidenta (ES), atasezi declaratia fiscala cu care ai platit impozitul in tara in care ai facut venitul (RO) si platesti in ES diferenta intre impozitul din tara de rezidenta (mai mare) si cea in care ai realizat venitul (mai mic). Venitul ala nu conteaza la pensie sau asigurari sociale decat in RO. Nu este nicio cale sa cotizezi in ES la sanatate publica si pensie publica daca nu realizezi venituri in ES.
      Daca insa faci venituri si pe teritoriul ES atunci platesti integral si impozitele aferente venitului local incluzand contributiile aferente la sanatate si pensie si esti asigurat (si) in ES.

      6
  8. #21

    ria, ria, bulgaria?

    6
    • #22

      Cred că Bulgaria are impozite mai mici decât România. Din păcate nu prea găsesc informații pe net despre emigrarea în Bulgaria, vorba aia, nu prea cumpără lumea

      1
  9. #23

    putin offtopic: are careva idee daca a mai ramas vreun dosar mare care nu s-a “prescris” inca?

    www.g4media.ro/mircea-si-vlad-cosma-scapa-de-inchisoare-prin-prescriptie-pe-fond-primisera-8-respectiv-5-ani-de-inchisoare.html

    7
  10. #25

    [Serios] Cum procedezi daca esti in concediu de crestere copil si vrei sa te muti intr-o tara din UE (ex: Spania, Portugalia, Italia, Franta)? Declari venitul acolo si e impozitat la sursa?

    4
    • #26

      Nu ai voie mai mult de 6 luni pe an. Si nu ai voie sa il inscrii acolo la medic/sanatate ca pierzi ccc.

      1
    • #27

      @boris: fals.

      Eu sunt in aceasta situatie: ne-am mutat in mar 2022 in Germania, am intrebat la ANAF si la Agentia de Plati ce anume trebuie sa declaram/facem/completam, avand in vedere ca eu primeam indemnizatia de crestere a copilului.

      Dpdv taxe, Germania NU COLECTEAZA TAXE PTR INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILULUI! Aceasta este un beneficiu social obtinut in baza platii unor impozite intr-o anumita tara UE.

      In egala masura, exista o legislatie UE care spune ca poti primi aceste beneficii sociale intr-o alta tara UE, cu conditia sa NU ai nici un fel de alt venit (aici se pun la socoteala si dividendele, chirii etc).

      Cum la mine nu era cazul de alte venituri, mi-am primit in continuare indemnizatia.

      Mai multe info gasiti aici:

      legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/124331

      eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:02004R0883-20130108&from=EN

      Regulamentul CEE 987/2009

      15
  11. #28

    Pina la alegerile din ’24 le “rezolvă” ei pe toate, nici o grijă…

    4
  12. #29

    cea mai sigura ”investitie” din romania este spaga pentru un post de bugetar.

    13
  13. Pt punctul 1 s-a zis Puie Monta?

    3
  14. #31

    Sau plătești 50% impozite în vest și mai nou te obliga sa stai la 19 grade în casa. Se merita.

    4
    • #32

      da da, fix asa e. ai muls vaca azi, inainte de a iesi pe net sa ai opinii?

    • #33

      Băi John, ești mai prost ca ușa de la lift.

      16
    • #34

      A venit politia temperaturii si ti-a pus tie termometrul in casa, asa-i ?

      15
    • #35

      Doamne ce prost e JohnP
      Cred că P vine de la prost. JohnProstu

      14
    • Vine politia,
      Imi ia toata caldura,
      Ascund si gradele,
      Sa nu-mi faca
      Negre zilele!

      6
  15. #37

    Întrebare pentru oamenii cu vechime prin țările controlate de oculta: rezident (adica buletin pe adresa), prestat pe firma din România pentru firma din țara câinilor cu colaci în coadă. Plătit conștiincios contribuții și tot tacâmul în România, luna de luna.

    Trebuie declarat ceva și în țara adoptivă? Până acum nu a reușit niciun contabil să îmi explice exact, cu tot cu tratat de evitare a dublei impozitări încă din anii ’90.

    Dau fundă.

    3
    • #38

      nu inteleg exact ce spui. rezident unde, vuletin unde, castiguri unde?

    • #39

      Rezident în Belgia, venituri obținute pe firma din România, taxe plătite in România. De aia nu e bine să scrii după prea multe Leffe.

      2
    • #40

      daca Belgia are tratat pentru evitarea dublei impuneri, ar trebui sa declari suma la ei si sa platesti diferenta intre impozitul din romania si cel din Belgia.
      Sfatul meu de om patit e sa o lasi balta, sa nu declari nimic si sa ai grija pe viitor:)

  16. #41

    Eu am realizat că aici e paradis fiscal in momentul in care eu mă văitam că dividendele au crescut de la 5 la 8 și o amica din Portocalia mi-a zis: Man, te înțeleg, dar aici sunt taxate cu 30%. Deci da.

    La povestea cu măritul taxelor și mutat pe Estonia sau ce țărișoara era, la fel: că o să facem că o să dregem. Nu, nu o să faceți nimic marea majoritate, pentru că sunt multe costuri ascunse. Sistemele fiscale au sută de ani daca nu mai bine, a fost timp suficient sa nu meargă cu șmecherii prea multe. In Romanica cat timp or sa existe șmecheri (aka parlamentari, foști securiști, Tiriac and co) taxarea nu o sa fie uriașă, doar nu își fura singuri căciula.

    2
    • #42

      peste tot in UE taxarea dividendelor e skyhigh. 8% sau 10% e parfum de fata mare

  17. #43

    Felicitări pt articol , foarte bine scris și la subiect.

    1
  18. #44

    In Malta unde locuiesc eu, nu exista impozit pe dividende…

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.