tigani

Scris de Raul

Locuiesc in Sudul Frantei de vreo sase ani. Locuiesc adica aici am job si casa cu chirie. Zona e frumoasa, La Provence, Avignon, Ronul, Vercors, lavanda, vie, piete de produse traditionale, sate vechi, castele, etc. Ei sunt mai tampitei, asa…
In localitatea unde stau este un singur roman in afara de mine. Moldovean de treaba, bucatar-sef. In rest, liniste de jur-imprejur. Pana anul trecut, cand in satul vecin s-au mutat niste romani tigani, veniti (alungati) din Spania. La inceput au fost 5. Intre timp au tot venit, acum sunt vreo 35. Cu femei, copii, bunici. Stau toti in vreo 3 apartamente, in acelasi bloc.
Nu va puteti imagina ce mult s-a schimbat totul, in toate localitatile din jur. Copiii se joaca fotbal in parcarea din fata blocului, intre masini, desi la nici 500 de m e un teren de sport. Ele, tigancile, rastoarna pubelele si le lasa asa. In magazine e haos cand intra. Tinerii si barbatii fura din magazine si din recoltele oamenilor. Copiii mai mari se iau de francezi si le cer totul, de la bani pana la bicicletele cu care acestia fac sport. In parc e wi-fi la o agentie de turism. Asculta manele pe youtube, canta si danseaza. Se muta din magazin in magazin, din piata in piata si fura. Flutura in mana o hartie de 100 de euro si se cearta cu negustorii cand acestia ii prind pe copii la furat. Sunt peste tot, au vreo 5 masini inmatriculate in Spania, vreo 3 in Romania, vreo 3 in Franta. In fiecare luna vin altii, in BMW-uri rupte, cu burtile afara, cu ochii dupa posibile victime.

In mod normal nu m-ar interesa starea lor. Dar deja se vorbeste peste tot de ei si de ce fac, de ce fac „les roumains”. Eu am masina cu numere de Romania si remarc cum se uita localnicii la mine. Ma deranjeaza pentru ca eu lucrez legal, platesc impozite, opresc la treceri de pietoni, ajut batranii, am facut tot ce-am stiu ca sa raman corect si integru. Ma deranjeaza, pentru ca in acesti ani prin comportament si corectitudine am reusit sa-i fac pe francezi sa inteleaga ca nu toti suntem la fel, ba chiar sunt apreciat si invitat in multe cercuri sociale, si acum vad cum totul parca se naruie. Ma simt acuzat, urmarit, evitat. Sunt roman ca si ei si cumva suport consecintele actiunilor lor, in fata majoritatii.

Ei bine, stiu toate metodele lor de furat. Francezii sunt naivi si neatenti, pentru ca nu pot crede ca cineva e capabil sa poarte un palton negru de iarna cu captuseala cusuta cand afara sunt 40 de grade. Nici ca daca cineva zice ca merge pana la masina sau la Tabac sa schimbe banii nu se mai intoarce. Nici ca un copil de 10 ani e capabil sa nu se mai intoarca cu bicicleta sau sa deschida o masina. Jandarmeria e neglijenta, nu pentru ca sunt prosti, ci pentru ca zona e foarte calma si linistita, nu face nimeni probleme, toata lumea are incredere in toata lumea.
Stiu si cand fura, si unde si cum. N-ar trebui decat sa traversez strada si sa spun totul jandarmilor, pe care-i cunosc, dealtfel. Dar nu vreau.
Voi ce ati face?

P.S.: daca n-ati fost romani intre straini nu incepeti cum ca daca eu sunt corect n-ar trebui sa-mi pese. Inevitabil iti pasa. Cand stai la banca si auzi ca se discuta despre prostiile facute de romani si apoi tu virezi bani intr-un cont in Romania si toata lumea se uita cu dezgust la tine, iti pasa.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.