Cristi face, în fiecare zi de când a început conflictul, un rezumat al evenimentelor, un rezumat care poată vă scapă, în avalanșa de informații care ne agresează. L-am rugat să îmi permită să le pun și aici.

🪖O uriașă coloană de vehicule militare rusești sunt în miscare către Kiev, coloana are peste 60 de km lungime. Este cea mai mare fortă concentrată a rusilor din 1945 încoace.
🪖Rușii au bombardat un centru de reabilitare al veteranilor de lângă Kiev. Adică un sanatoriu.
🪖Kievul a rezistat si în noaptea asta, însă bombardamentul s-a intensificat.
🪖Hersonul a fost bombardat, este încercuit, dar rușii nu au reușit să il cucerească încă.
🪖Harkovul a rezistat și el noaptea asta, se înregistrează lupte la periferie în nord și est. Multe zone rezidențiale au fost bombardate cu tiruri de proiectile reactive. Rusii au aruncat în aer stații de electricitate și de alimentare cu apă. Ieri, peste 100 de civili, incusiv 14 copii si-au pierdut viața din cauza bombardamentelor rușilor.
🪖Cel putin 70 de militari ucrainieni au fost uciși după un bombardament masiv al rușilor asupra unei baze militare din orașul Ohtîrka, situat între Harkov și Kiev.
🪖Maersk – cel mai mare transportator naval din lume anunță că ia în calcul suspendarea oricarui transport maritim înspre și dinspre Rusia
🪖Mastercard a suspendat parțial accesul mai multor instituții bancare din Rusia la serviciile sale.
🪖Wise – aplicația pentru transfer de bani și-a încetat operațiunile în Rusia după ce acum 5 zile limitase transferurile la 200 de lire.
🪖Turcia va interzice de astăzi accesul în strâmtorile Bosfor si Dardanele ale navelor de război rusești sau ucrainiene.
🪖Liderii separatiști din Donbas suspendă mobilizarea cetățenilor din republici. Chipurile, si-ar fi atins scopul.
🪖Curtea Penală Internațională a început o anchetă cu privire la crimele de război savârșite de Rusia în Ucraina.
🪖Ukraina și-a deschis granițele (au suspendat orice fel de viză) pentru oricine vrea să vină să lupte împotriva rușilor. Toți voluntarii sunt bineveniți
🪖În partea de est a Ucrainei situația este cruntă din punct de vedere al refugiaților. Trenurile dinspre Harkov sau Dnipropetrovsk sunt absolut arhipline, iar oamenii asteaptă cu orele în gări noi trenuri care să îi transporte către vest.
🪖Statele Unite au expulzat 12 diplomati ruși de la ONU/New York pentru că ”activități de spionaj”.
🪖Nu mai puțin de opt președinți din state ale Uniunii Europene cer ca Ucraina să devină ”tară candidata” imediat.
🪖🇳🇴 Norvegia trimite 2000 de arme antitanc în Ucraina.
🪖🇦🇺 Australia trimite către Ucraina rachete, muniție, echipament de luptă și medicamente în valoare de 50 de milioane de dolari.
🪖 🇨🇦 Canada va trimite muniții Ucrainei
🪖Taiwanul trimite ajutoare medicale către Ucraina.
🪖 🇧🇷 Brazilia anunță crearea unui ”pașaport umanitar” pentru refugiații din Ucraina pentru a putea fi primiti fără multe formalități.
🪖 🇫🇷 Franta a acceptat ca ucrainienii înrolați în Legiunea Străină să se întoarcă în Ucraina…cu tot cu echipamentul din dotare furnizat de Legiune. UPS.
🪖Forțele rusești s-au apropiat și înconjurat parțial centrala nucleară de la Zaporojie (FYI- are 6 reactoare nucleare si este cea mai mare din Europa. Este esențială pentru alimentarea cu electricitate a Ucrainei)
🪖Lista cu personalități si oligarhi ruși cu activele înghețate și interdicție de călătorie în UE a ajuns la 26 și primește în continuare candidați.
🪖Până în acest moment rubla a pierdut 30% din valoare.
🪖Bursa din Moscova rămâne închisă și azi, după ce și ieri a avut obloanele trase.
La noi:
🇷🇴 În urma controalelor făcute de ANPC la companiile Lukoil, Gazprom și Berezka au încurcat efortul de război al Rusiei cu 1.4 milioane de lei.
🇷🇴 O companie din Bucuresti a închiriat 100 de apartamente pentru refugiatii din Ucraina. Le-ar putea oferi si birouri.
🇷🇴 La vămile din nord sunt cozi de refugiați de peste cinci kilometri lungime pe partea ucraineana.
🇷🇴 În România au ajuns peste 74.000 de refugiați ucrainieni până în acest moment. În continuare este nevoie de transport de la punctele de trecere a frontierei.
🇷🇴 Mai multe persoane din Ucraina, refugiate au ales să rămână în vămi pentru a ajuta la gestionarea fluxului de refugiați.
Altfel:
❌Iahtul miliardarului Mijeev NU a fost scufundat de catre mecanicul ucrainean asa cum minte pentru click-bait Adevarul, doar a luat ceva apă.
❌Cecenul ăla cred că e undeva ”in between” că nu e nici mort, nici viu.
🎋🎋🎋 La Mulți Ani! fetelor din toată lumea. Inclusiv din Rusia si Ucraina.
Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.