Originalul AICI

Minutul și Scorul
25.03.2022 / 20:30 / Ziua 30
🪖Orașul Cernihov a fost scena celui mai sălbatic bombardament de până acum. Orașul este distrus în proporție de peste 90%. În acest moment doar câteva imobile au rămas în picioare cu avarii minore. Rușii au încercuit complet orașul.
🪖Pe fondul unor contraofensive ucrainene astăzi s-au dat lupte grele în Bucha, Irpin și Hostomel ( în nord-vest) dar și în Baryshivka (la est de Kiev).
🪖În Harkiv un centru medical care oferea ajutoare umanitare a fost atacat cu proiectile reactive (cu rachete GRAD). Centrul a fost serios avariat, o rachetă a lovit oamenii aflați la coadă. 4 persoane au fost ucise și 11 rănite.
🪖Orașul Vinița a fost lovit în seara asta de mai multe rachete. Nu s-au raportat încă victime.
🪖Astăzi au fost reschise două coridoare de evacuare din Mariupol și Meltiopol către Zaporojie. Se pare că nu au funcționat. Totodată la intrarea în orașul Berdyansk 48 de autocare asteaptă pentru a intra si îmbarca cetățeni.
🪖Au apărut primele cifre legate de bombardarea Teatrului Dramatic din Mariupol: în jur de 300 de oameni si-au pierdut viața. Numărătoarea continuă. Teatrul a fost bombardat acum 9 zile din avion.
🪖Mariupolul rezistă în continuare. Sunt 100.000 de oameni captivi în oraș, numărul morților nu mai poate fi estimat. Conform Ministerului Apărării la Federației Ruse, peste 16.000 de soldați din Lugansk și Donețk sunt implicați în ofensiva asupra orașului. Nu se cunoaște numărul apărătorilor.
🪖Șefa Comisiei pentru Învățământ din Duma de Stat a Rusiei, Yana Lantratova, spune că copii din republicile Lugansk și Donețk pot susține examenul unificat de stat fără a părăsi republicile. Practic, este prima declarație oficială privind anexarea acestor două regiuni la Federația Rusă.
🪖Biden a declarat că Rusia a încasat cele mai dure sancțiuni din istorie, dar altele vor urma.
🪖În Polonia nu se vor mai amenaja noi tabere de refugiați. Majoritatea refugiaților ucraineni sunt găzduiți în casele oamenilor. Asta înseamnă peste 2 milioane de persoane. Asa ceva…
🪖 Ministrul Educației din Rusia discută posibilitatea ca la începutul fiecărei zile de curs, în toate școlile, elevii să salute drapelul și să cânte imnul de stat.
🪖Ombudsmanul Rusiei ( Avocatul poporului), Tatiana Moskalkova, spune că este de acord cu schimburile de prizonieri cu Ucraina pe formula ”10 contra 10”.
🪖Circulația trenurilor ”Allegro” dintre Helsinki și St. Petersburg a fost suspendată de finlandezi începând de astăzi, pe o perioadă nedeterminată. Conform ministerului transporturilor din Federația Rusă, acestea ”nu mai reprezintă o necesitate”. Pe fondul suspendării traficului aerian, trenurile ”Allegro” era una dintre puținele opțiuni rămase pentru rușii care voiau să părăsească țara.
🪖Rușii au spus că vor institui un coridor de siguranță în largul Mării Negre pentru ca navele străine să poată părăsii porturile ucrainene. Zona de adunare se află în largul portului Ilyichevsk, iar culoarul va fi deschis zilnic între 08:00 și 19:00, începând de astăzi.
🪖Ucraina susține că are nevoie de 500 de rachete Javelin și 500 de rachete Stinger în fiecare zi. O racheta Javelin costa 175.000 $, iar o racheta Stinger în jur de 38.000 $.
🪖Elveția a mai băgat o tură de sancțiuni la adresa rușilor. Nu mai importă oțel și produse metalurgice din Rusia si nu nu mai exportă produse de lux. Pe de altă parte au spus ca Sputnik și Rusia Today pot emite pe teritoriul Elveției că oricum nu îi urmărește nimeni. Ei au altfel de AUR.
🪖Grupul chinez Sinopec suspendă negocierile cu Rusia pentru noi investiții.
🪖Germania va mai primi încă 250.000 de refugiați din Ucraina.
🪖Statele Unite si Uniunea Europeană au semnat un acrod prin care americanii vor livra gaze naturale lichefiate pentru a reduce dependența Europei de gazul Rusesc. Până în 2024 Germania spune că va mai fi dependentă în proporție de doar 10% de gazul rusesc.
🪖Spotify își va închide operațiunile în Rusia. Până în aprilie se va retrage complet.
🪖Tiffany nu va mai cumpăra niciun fel de diamante din Rusia. Nici brute, nici prelucrate.
La noi:
🇷🇴 Traian Băsescu a ajuns la spital la Paris după ce a fost declarat colaborator al Securității.
🇷🇴 De la 1 Iulie, biletele la CFR Călători vor crește cu 20%, eu zic să trimiteți Gigeii la cozi să cumpere câteva kile de bilete.
🇷🇴 Alro Slatina a fost scos de ANAF de pe lista de companii supuse sancțiunilor, întrucât a prezentat ceva documente care dovedesc că ar fi în regulă.
🇷🇴13 bărbați ucraineni au fost descoperiți de Poliția de Frontieră după ce ar fi trecut râul Tisa. Au cerut azil la noi și au mai întrebat cum merge coada la pașapoarte.
🇷🇴11 ambulante vor fi donate de statul român autorităților din Kiev.
🇷🇴Două convoaie cu echipamente medicale si de salvare din Franța sunt în drum spre hub-ul umanitar din Suceava. Sunt 23 de camioane cu 49 de tone de echipamente si provizii medicale, 11 mașini pentru stingerea incendiilor și 16 autospeciale de intervenție. Cel de-al doilea convoi este format din 21 de ambulanțe noi. De la Suceava acestea vor pleca mai departe în Ucraina.
Se caută confirmare:
🤔Armata ucraineană susține că l-ar fi lichidat pe generalul-locotenent Yakov Rezanțsev, comandantul armatei 49-a Arme Combinate. Ucrainenii, pe baza unor interceptări telefonice, au atacat punctul de comandă înaintat al acestei unități în apropiere de Herson. Acest general este cel care a pus la cale asaltul asupra orașului Mariupol. Rezanțsev a fost implicat și în războiul din Siria. Ce să zic, sper să se confirme…
🤔Ucraina are mai multe tancuri acum decât în momentul începerii războiului. Se pare că au capturat 117 tancuri și au pierdut 74. Bine, pe unele le-au cumpărat, iar pe altele le-au luat cu japca cu tractoarele agricole. De asemenea, există bănuiala întemeiată că rușii au fi pierdut până acum în jur de 250 de tancuri. Aproape dublu decât au pierdut in Afganistan.
Nu se confirma:
❌ Armata ucraineană nu a bombardat astăzi niciun oraș din Rusia, așa cum se mai bat câmpii pe la radiourile mioritice.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.