Originalul AICI

🪖În momentul față din 2.9 milioane de locuitori ai Kievului, au rămas în oraș mai puțin de 1.8 milioane, restul a plecat.
🪖În Ucraina au fost deschise astăzi 7 coridoare umanitare. Cele din nord au funcționat cât de cât, cele din est nu.
🪖Din Izium, oraș situat la 120 de km sud-est de Harkov, către Donbas, a reușit să plece astăzi un convoi cu 44 de autocare către Dnipropetrovsk. 4000 de oameni au scăpat.
🪖De la agenția de presă BelTA, a Belarusului, aflăm că Lukașhenko a dat ordin ca belarușii să bage în priză centrala de la Cernobîl, după ce ieri de dimineată a fost decuplată de la rețeaua de energie electrică. Probabil că s-a prins că radiația nu știe carte.
🪖Cetățenii din Mariupol se confruntă cu o criză de alimente și de apă. 🪖Crucea Roșie descrie condițiile din oraș ca fiind ”îngrozitoare”:
🪖Ucrainenii au atacat convoiul militar – ala de 60 de kilometri – în cursul zilei de azi la aproximativ 15 km nord-est de Kiev cu speranta de a-l încetini. Au prăpădit mai multe tancuri rusești.
🪖Organizația Mondială a Sănătății spune că până acum a documentat 24 de atacuri rusești asupra facilităților medicale din Ucraina. În aceste atacuri 12 persoane si-au pierdut viața.
🪖În Liov cele mai multe clădiri publice au devenit fie spații de găzduire a refugiaților fie depozite pentru produsele ce sunt livrate în interiorul Ucrainei. De exemplu, Palatul Artelor – poza în primul comentariu – a devenit centru de depozitare: de la cartofi până la medicamente. Este a 10-a zi în care monumentul a devenit un soi de depozit central al ajutoarelor.
🪖Vladimir Putin a declarant că Rusia ar putea lua în calcul naționalizarea investițiilor străine în Rusia.
🪖După ce centrala electrică din Jitomir a fost bombardată, rușii au mai distrus astăzi și două spitale.
🪖Germania nu va mai folosi sisteme de încălzire cu gaz sau cu combustibili fosili pentru clădirile ce vor fi construite de acum înainte.
🪖Kamala Harris a spus în Polonia că Statele Unite sunt determinate să apere fiecare centrimetru din pământul NATO. Mă rog, e a zis ”inch”. Totodată a fentat cu diplomație gogoașa fierbinte aruncată de Polonia sub forma acelor Miguri 29.
🪖Lavrov și Kuleba s-au dus în Turcia degeaba. Nu au ajuns la niciun acord. Doar Lavrov a dat niște declarații absolut halucinante.
🪖Până în acest moment aproape 2.5 milioane de ucraineni au părăsit țara. Încă puțin și va fi cea mai mare criză a refugiaților de la al doilea război mondial încoace.
🪖Western Union va opri transferurile de bani către Rusia si Belarus începând din 24 martie.
🪖Sony Music a încetat operațiunile în Rusia.
🪖Nestle si Philip Morris se gândesc să se retragă. Acum să nu credeți că retragerea asta este așa, de azi pe mâine – se poate să fie un proces de foooarte lungă durată.
🪖SUA estimează că până în acest moment Rusia a pierdut cam 8% din activele militare detașate în Ucraina.
🪖Statele Unite suspectează că Rusia ar vrea să folosească arme chimice în Ucraina, bineînțeles și Marea Britanie are aceleași suspiciuni. De cealaltă parte ONU spune că nu deține nicio informație relevantă pe acest subiect.
🪖Estonia nu va mai primi pe teritoriul ei cetățeni ruși atâta timp cât războiul din Ucraina continua.
🪖Presedintele Macron a declarant că nu vede oportun să analizeze cererea de aderare a Ucrainei la EU în contextul conflictului actual. Altfel, ministrul francez al afacerilor europene spune că Ucraina este foarte posibil să fie membră a UE. Oricum, europenii au început să se mai calmeze nițel și să vadă si realitatea.

La noi:
🇷🇴Până în acest moment 345.000 de ucraineni au intrat în România. 84.000 au și rămas.
🇷🇴Lanțul de benzinării MOL a primit o amendă de 100.00 de lei de la ANPC pentru că a aseară au fost campioni în treaba cu specula la pompă. În total s-au dat amenzi de 370.000 de lei.
🇷🇴Ați auzit de bizonul ăla din Tecuci care a pierdut o tonă de motorina pe drum?

Nino nino.
❌🤪Ministerul Apărării de la Moscova a dat azi publicității pagubele pe care le-a făcut armatei ucrainene. Iese în evidență faptul că au distrus de patru ori mai multe drone decât posedă ucrainenii și cam trei sferturi din tancurile ucrainene, în condițiile în care au ocupat nici 15% din țară.

Un comentariu personal, ca notă de subsol.
Din păcate se confirmă si faptul că ajutorul dat de voluntari și de diverse ONG-uri care mai de care mai pestrițe, mai mult încurcă decât ajută. Sau efectiv au ajuns să ajute cu forța.

Pe mâine! 🪖

Aveți și harta cu situația avansului rușilor în Ucraina
Via BBC

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.