Rezultatele studiului CONFIDEX Q1 2021 by Impetum Group: După primul trimestru, managerii români văd un an cu creștere economică, dar marcat de inflație

77% dintre manageri declară că leul va scădea în raport cu euro, iar 74% consideră că inflația va crește
30% dintre manageri consideră că în continuare vom avea parte de recesiune
Indicele CONFIDEX, care măsoară încrederea managerilor in economie, indică un optimism încă reținut, cu o creștere însă constantă, până la 47 în Q1 2021, de la 45 în Q4 2020 și 41 in Q2 și Q3 2020.
25% dintre manageri consideră că vor fi afectați de creșterea costurilor de producție
Managerii văd în continuare o criză în V, cu revenirea în 2 viteze
Încrederea managerilor în economia românească a crescut în Q1 2021, iar perspectiva evoluției acesteia în următoarele luni este de asemenea mai bună, cu doar 17% dintre manageri considerând că PIB-ul va scădea (în comparație cu 46% în Q4 2020). Pe de altă parte companiile încep să se confrunte cu alte provocări precum creșterea costurilor de producție, creșterea nivelului inflației și retenția de personal, conform rezultatelor CONFIDEX Q1 2021 publicate de Impetum Group.

,,CONFIDEX Q1 2021 ne arată o creștere a încrederii și a stării de spirit în rândul managerilor. Analiza principalilor indicatori economici ai companiilor ne arată de asemenea o evoluție pozitivă. Cu toate acestea, deși managerii prevăd o îmbunătățire a PIB și a șomajului, în 2021 am remarcat și predicția unui an cu o inflație mai ridicată, pe fondul creșterii prețurilor la anumite materii prime.”, declară Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Față de Q4 2020, CONFIDEX Q1 arată o schimbare profundă a percepției asupra evoluției economiei: mai putini manageri cred că șomajul va crește (36% vs 54%) dar mai mulți declară că inflația va crește (74% vs 58%). În consecință, peste 60% dintre manageri susțin că vor regândi strategia companiei, prioritizând investițiile în inovare și digitalizare. Oarecum contradictoriu, sunt mai mulți manageri preocupați de creșterea productivității, ca principal motor de relansare economica (mai mult de doua treimi), in timp ce numărul celor deciși să facă investiții în IT și R&D este în scădere.

Scade preocuparea managerilor pentru creșterea vânzărilor (-12%) și crește cea pentru retenția de personal (+5%). Managerii își doresc sprijinul băncilor în ceea ce privește accesul la creditare și reducerea dobânzilor.

„Comparativ cu previziunile făcute la începutul lui 2021, managerii sunt mai prudenți în privința evoluției cifrei de afaceri (-1%) și a profitului (-4%) până la finalul anului 2021. De asemenea, observăm și o reducere cu 3% a numărului de angajați. În privința investițiilor și a costurilor de producție, previziunile inițiale rămân stabile”, a continuat Andrei Cionca.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.