În general, când cumpăram pâine, ne cumpăram Savoria. Puțin mai scumpă, dar bunicică la gust, se întărește dacă o ții mai mult, adică nu are tonele de conservanți din alea care țin 2 săptămâni deschise și le place și copiilor.

Când s-a băgat legea cu reducerea TVA, sortimentul de Savoria cumpărat de noi s-a ieftinit de la 5.4 lei la 4.7. Nu mult, dar era o ieftinire.

Ieri mă plimbam prin kaufland, moment în care am remarcat 2 chestii. Pâinea cumpărată de mine a trecut la palierul 5.9 lei, iar restul de pâini sunt de la 7 până la 9 lei.

Pentru că s-a ieftinit TVA-ul și era clar că producătorii nu vor dori să bage ei în buzunar diferența, ci ne-o vor da nouă, cumpărătorilor, din prea plinul inimii.

Așa că am cumpărat o pâine ceva noname la 3 lei.
Savoria, să te cumpere numai Mencinicopschi, pentru că eu am renunțat. Mai bine trec la Pave mici.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

58 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Poate ar trebui sa renunti de tot la paine.
    Eu zic sa te gandesti la asta.
    www.arhiblog.ro/poze/2010/05/arhi.jpg

  2. #2

    Eu cumpar Grewe, pentru ca pe eticheta scrie doar chestii normale (faina, drojdie, apa) nu oxizi, stabilizatori, afanatori, antioxidanti, solidificatori etc, cum vezi pe multe paini.

    • #3

      crezi ar avea jena sa le puna si sa nu le treaca pe eticheta? cand zapam tv, la un moment dat am picat pe Otv si era un cretin care citea etichetele de la cozonaci si zicea ca asta e bun si ala nu e bun ca are nu stiu ce E. Televiziune de calitate.

    • #4

      Ceva jena ar avea sa le puna si sa nu le treaca pe eticheta. Pentru ca sunt obligati si prin urmare ar produce o ilegalitate sanctionabila conform legilor in vigoare. Ok, o sa spui ca nu o sa ii verifice nimeni si chiar daca i-ar verifica ar scapa cu spaga. Totusi, vedem ca unii trec pe eticheta tot felul de nenorociri. Crezi ca astia sunt mai prosti, sau ce ?

    • Grewe sunt facute la Sibiu am un prieten care lucreaza la ei si e ceea ce se spune pe eticheta.

  3. #6

    inb4 “nu mai manca paine, e cea mai nasoala chestie pentru organism!”

  4. #7

    Savoria nu este a familiei Intact? Intreb si eu ca numai pe Antene am vazut reclame si Merci se bate pe burta cu Felix si o sa imparta aceeasi celula. Cine s-a zbatut pentru reducere TVA la paine cand se stie ca in o reducere efectiva nu o sa existe vreo reducere efectiva ci doar cateva saptamani. Acum daca ii intrebam…de ce s-a marit…a crescut pretul graului , utilajele tehnologia…vax.

    • #8

      a crescut acciza pe benzina, s-a modificat cursul leu-euro, inflatia, an prea bun pentru agricultura, excedent pe piata, an prea prost pentru agricultura etc. scuze se gasesc

  5. #9

    oare de ce reclamele de la Savoria apar doar pe canalele trustului INTACT ?

  6. #11

    singura paine cu adevarat integrala si sanatoasa din Romania este Vel Pitar grau intreg, uita-te la Savoria toast integral la compozitie. Faina alba in paine integrala, wtf?! si se mai gasesc la Kaufland niste sortimente de paine integrala de diverse cereale din Germania,Vita Star,dar sunt infecte la gust

  7. #15

    Sa nu uit…
    Paine mai iau asa rar de la Lidl. In rest….o prepar personal… Chiar aseara am facut niste lipii ( prima data) mmmmmmmmmm.

  8. #16

    Eu stau şi mă întreb de ce nu-ţi faci singur pîinea. Iese mai bună ca orice porcărie din hypermarket.

    • #17

      pentru ca avem doi copii si viata e destul de complexa si fara framantat si copt

    • #18

      Masina de paine boss, doar pui ingredientele acolo si aia e ! Iese aburinda 🙂

    • #19

      Ia-ti o fata in casa.
      Ardeleanca, pana in 19-20, harnica, dedicata stapanului, sa stie sa framante.

    • +1, mai ales ca la ardeleanca ai ce framanta, nu gluma 😛

    • la 19-20 iese la pensie deja, ceva pe mijlocul carierei 16-18 si cu ceva sange de unguroaica dar putin acolo sa fie…

    • Asa, asa dati-i idei. Si eu visam la o fata in casa, din Republica Moldova, ca sa fac si eu o fapta buna 😀 . Bine, cand mai continuam visul ma gandeam chiar la 2, una sa faca mancare iar una sa calce.
      La anu’ ma-nsor, ia ghici: am sa am vreo fata-n casa?

    • #23

      @penciuc: Nu sunt homofob dar, din cate stiu, in Romania nu e legala casatoria intre persoane de acelasi sex asa ca va exista cel putin o persoana de sex feminin. In fine… Casa de piatra! Ba nu, de rahat sa nu-si bage nimeni nasul. 🙂
      Arhi, vezi daca nu gasesti prin Timisoara paine de casa din Salonta; eu o cumpar (in Oradea) de aproape 10 ani si inca e ca aia care o facea bunica.

  9. #24

    Unul din lucrurile bune aici in Italia e ca painea se face inca in brutarii mici, sa spunem de cartier si se face doar din faina, drojdie, apa si sare. Si se vinde la gramaj. Ei isi fac painea de 3-4 kg si fiecare isi cumpara cat are nevoie. Inclusiv in supermarket-uri e la fel.

  10. #25

    O masina de facut paine ai luat in calcul? Poate prinzi una faina la BF-ul de saptamana asta.

  11. #26

    Iti poti face painea foarte usor. O masina de paine este perfecta, mai ales pentru familiile cu copii. Pui ingredientele in masina, o pornesti si gata painea. Ea o framanta, ea o coace. Tu doar adulmeci mirosul de paine calda si apoi gustul minunat.Si ce paine poate fi mai buna decat cea facuta din faina, apa, sare si ulei? Sa te trezesti dimineata cu paine calda si proaspata este minunat!

    • #27

      am masina de facut paine. zace pe undeva prin camara.

    • Incerc sa inteleg si eu fenomenul asta cu masina de paine. Din toti oamenii pe care-i stiu ca si-au luat masinarie din asta (si sunt destul de multi), circa 10% continua sa faca paine cu ea si dupa un an (sa zicem). In rest toti au dat-o de perete. Nu inteleg de ce.

      (intreaba un om care a avut si care a gasit mai satisfacator framantatul de mana)

    • #29

      nu imi place cum iese painea din ea. o mai folosesc, rar, la framantat de aluaturi pentru diverse. dar rar

    • O sa fac si eu un experiment cu o masina de asta. Are mama una pe care n-o prea foloseste, o s-o cer imprumut ca sa vad cat ma tine sa fac paine la ea…

    • #31

      Inseamna ca eu sunt unul din aia 10%.
      Si o folosesc intensiv-O paine de 1 kil la 2-3 zile pentru mine si sotie…mai fac aluat de pizza la ea destul de des.
      Iti zic eu ce-i cu restu de 90%:din comoditate sau lene-uita sa ia drojdie praf, uita sa ia faina, pierd vreo paleta cu jumate de paine aruncata si in primul rand le este lene sa spele cuva aceea de paine dupa ce fac o paine..asa ca prefera sa dea 2-4 lei pe o paine din comert.
      Ca si comparatie painea facuta in house e mult mai satioasa ca cea cumparata..pe testate..deci mananci mai putina.
      Arhi ca si o recomandare proprie painea facuta de Real(cea de vatra+ciabatta) e una din cele mai bune(faina, apa , sare).

    • #32

      papa real…

    • #33

      Sa inteleg ca in megaliticul TM nu exista Real???

    • #34

      real a fost cumparat de auchan si deja s-a inchis in majoritatea locatiilor

    • #35

      Real se inchide peste tot, e inlocuit de Auchan. In Bucuresti mai e un singur Real, in AFI, se inchide si ala la inceput de 2014

    • #36

      Ohh this sux:(…cel putin la noi inca mere ok…

    • …dar Auchan are paine ok. Am cumparat odata de la ala din Titan si nu am fost dezamagit.

  12. #38

    nu cred ca o sa ii dea paine Savoria lui dr. Menci la puscarie

  13. #39

    Si Pave s-a scumpit (in auchan)

  14. #40

    Nu stiu cum ai concluzionat tu ca Savoria n-are aditivi, insa realitatea este alta… indiferent ce-o scrie pe ambalaj sau nu…

    • #41

      pai, daca nu scrie pe ambalaj, tu de unde stii ca are aditivi? sau mai simplu, eu, simplu cetatean, cum as putea fi informat altfel decat prin ce scrie pe ambalaj? caut barfe pe internet?

    • Arhi – e romaneasca, sigur e teapa. Daca o mai cumperi si de blecfraidei…

  15. #45

    In iasi am un magazin unde se vinde paine de casa. Cum facea bunicamea.
    Dau 4.5 lei pe o paine de peste 1kg (nu stiu exact cat cantareste, e pe-acolo), sau 5 lei pe aia cu cartofi.
    Fara conservanti, fara alte porcarii, ma tine cam 1 saptamana jumate la frigider (da, tin painea in frigider, impachetata).

  16. Eu in general incerc sa cumpar paine proaspata. Toast cumpar foarte rar…

    Pave e ze shit. Sau din aia cu secara de la Mega Image (pentru cine are Mega Image…)
    Am mai luat si din Cora, dar pacat ca sortimentele de la ei au nu stiu ce cacat in ele de le fac moi de zici ca-s burete. Imposibil sa tai o felie, s-o dai cu unt si sa-ti pui un parizer pe ea. Prefer sa-mi iau baghete d-acolo…

  17. #47

    Nu mai mâncați, mâncatul dă dependență!

  18. Am fost la Puratos si Zeelandia – asta sunt furnizori de aditivi si alte chimicale pentru industria de panificatie.
    Era vara si usile la depozit deschise larg – il intreb pe un nene ce misca ceva paleti de aditivi ambalati in saci de hartie(cam ca aia de ciment)cu un stivuitor:
    – Nu intra soarecii/sobolanii pe aici? La atatea bunatati pentru panificatie…
    – Nu domnu’, daca mananca din saci mor pe loc, aditivii se folosesc in cantitati de un degetar la un malaxor de 300 litrii. Mai mananca cate unii si-i maturam dimineata tepeni.

    De aici fiecare trage concluzia lui. Eu am tras o concluzie acum mai bine de 5 ani si am mancat paine facuta exclusiv in casa -cu exceptii rare (intoarcere din concedii, am uitat sa punem de paine etc) dar rarisime ocaziile astea.

    In alt registru, in Germania, groparii cu state vechi in meserie au declarat ca exhumeaza morti de 10 ani in conditii de mumificare cand inainte scoteau doar scheletul. E-urile otravesc si bacteriie.. 🙂
    @Groparu stie….

  19. Se poate spune c-ai mancat de la Voiculescu. Savoria e a lor 🙂

  20. #52

    vezi ce patesti daca iti trebuie paine…ce, mamaliga nu inghiti?

  21. #53

    io cred ca pretul a fost marit de magazin, nu de fabrica. pretul de livrare al fabricii e fixat prin contract pe un an , cred.

    Savoria e fabrica lui Voiculescu, dar e facuta cu foarte mult cap. spre exemplu, e complet automatizata. si au citeva sortimente in care nu pun decit ce trebuie.

  22. #54

    diferenta de tva a ramas la producatori la sortimentele de piine proaspata, in majoritatea cazurilor.

  23. #55

    Ce bine ca nu prea mananc paine. Painea e mancarea tarilor sarace, de-asta avem noi traditia cu painea si sarea, in loc de ciolan si sare. In tarile bogate folosesc painea doar cand vor s-o unga cu gem, nutella sau margarina, nu ca romanul, care mananca orice cu paine. Bine, in tarile bogate painea are un gust de cacat, dar nu s-ar inghesui la paine, nici daca ar fi buna.

  24. #56

    Eu credeam ca savoria e a ioanei basescu

  25. Da cumpara bre cuptor de paine. Stii ce intra, stii ce iese, singurul pericol e ca de buna ce e mananci prea multa!