Așa cum am promis, câștigătorul routerului TP Link a primit routerul și a venit cu un review la el. Promițător, de altfel.

De Valentin Andrei

Sâmbătă am primit o jucărie foarte simpatică. Este vorba de un router TP LINK, model TL-MR3040, unul portabil, de mici dimensiuni și cu multe funcții. Înainte de a vorbi despre experiența avută cu el, căci n-am rezistat tentației și l-am testat de cum am ajuns acasă, trebuie să precizez că l-am câștigat comentând la Arhi pe blog, la acest articol. Mulțumiri încă o dată! Și dacă-mi permiteți, aș mai vrea să povestesc încă ceva, despre curier, un tip foarte simpatic care m-a sunat la primele ore să-mi spună că este la birou pentru a-mi preda un colet, doar că… „astăzi nu se lucrează la dumneavoastră la firmă?!”. Cum nu mă putea aștepta, a rămas că ne vom vedea în zona Pieței Presei, auzindu-ne în prealabil la telefon. Cum stabilisem, după câteva minute l-am sunat… de mai multe ori. De fiecare dată mă întâmpina o parte dintr-o melodie de mare clasă, transmițându-mi astfel un mesaj ce suna cam așa (cu aproximație) “mai dă-te-n dragostea mea… că te voi înjura…”. Omul avea un mesaj clar pentru clienți, folosindu-se de serviciul “Tonuri de așteptare”.

Cum spuneam, ajuns acasă, am testat imediat obiectul. Nu voi insista cu proceduri de configurare, căci nu intenționez să plictisesc cititorii cunoscători și nici nu vreau să-i încurc pe cei din cealaltă categorie. Voi enumera ce știe să facă și vă voi spune cum îl voi folosi eu, în funcție de situație, încercând să mă fac înțeles de cei care ar avea nevoie de așa ceva și nu știu că le-ar trebui un router portabil.

–        Dar ce este un router?! întrebară ei.

–        Ei bine, în mare, un router este ceva care ia ceva de la cineva și împarte acel ceva la mai mulți. În cazul de față, ia Internet de la cineva și-l împarte cu mai multe dispozitive, în alte condiții, doar unul din acele dispozitive putând avea acces la Internet.

–        E un fel de Robin Wood al Internetului, care va să zică…

–        Putem spune și așa…

Cu speranța că am lămurit și cel mai non-tehnic om, voi descrie acest router ca fiind unul de dimensiunea unui pachet de țigări slim fără filtru, cu o baterie LI-ION de 2000mA, suficientă pentru o autonomie de 4-5 ore. Obiectul are patru găuri, patru LED-uri și două comutatoare. Găurile sunt următoarele:

USB – locul în care întroduceți un modem USB 3G/4G, sursa de Internet de care vorbeam mai sus.

Port Ethernet – este gaura unde intră un cablu de rețea, fie că este o sursă de Internet, fie un cablu prin care puteți da acces la Internet unui dispozitiv care nu are placă de rețea wireless (adică se poate folosi atât ca LAN, cât și ca WAN).

Reset – e o găurică ce se folosește pentru a readuce router-ul  la setările din fabrică. De găurica aceasta ați putea avea nevoie atunci când ați uitat parola router-ului. Doar un ac vă trebuieJ.

Port Micro USB – se folosește pentru alimentare.

Cum cele patru LED-uri (InternetWLANEthernet și Power) sunt fie verzi, fie roșii, fie stinse, cele două comutatoare sunt [ONși OFF] și [3G/4GWISP și AP], acesta din urmă putând fi folosit pentru a accesa cele trei moduri de operare ale router-ului, după cum urmează:

3G/4G – ieșiți cu prietenii la iarbă verde, toți deținători de dispozitive mobile iar în loc să vorbiți ca oamenii, preferați să vă faceți complimente pe rețelele de socializare. În cazul în care nu toți au acces la Internet, va fi suficient un modem 3G/4G introdus în găurica USB a router-ului pentru a putea împărți prietenește accesul la Internet.

WISP – aceste patru litere vin de la Wireless Internet Service Provider. Se poate folosi în acele locuri unde accesul la Internet se obține doar wireless. Cum nu știți niciodată momentul în care vă poate lăsa placa wireless sau dacă aveți device-uri fără o astfel de placă, ar fi bine să aveți prin buzunare un astfel de router. Îl conectați la wireless-ul  cu Internet și printr-un cablu tras din gaura Port Ethernet în placa laptopului tău, rezolvați problema.

AP – sunteți la un hotel, semnalul wireless este slab, iar laptopul și tableta nu au port Ethernet.  În cazul în care cablul de rețea din cameră este singura soluție, Internetul care vine prin acel cablu intră în router și de acolo va pleaca prin aer către dispozitivele tale de ultimă generație. Va fi un moment propice să vă conectați și smartphone-ul, mai ales când sunteți într-o zonă a lumii în care consturile din roaming sunt destul de mari.

Scenarii pot fi cu siguranță mai multe, dar acestea fiind spuse, nu pot să spun decât că acest router este exact ce-mi lipsea în călătoriile mele, modul de operare AP fiind fără excepție soluția pentru hotelurile din afara țării și nu numai, modul de operare 3G/4G fiind înlocuitorul cu succes al Internet Sharing-ului de pe smartphone, nu că acesta n-ar fi competitiv, ci că acest router va salva bateria telefonului meu, iar modul de operare WISP va fi soluția perfectă și la îndemână, atunci când voi avea nevoie de ea.

Acest router vă permite să gestionați ușor și în siguranță accesul dispozitivelor, are un meniu ușor de utilizat iar CD-ul de instalare oferă suport chiar și celor mai neexperimentați.

În final, vă rog să urmăriți cum s-au comportat dispozitivele mele când au aflat de noul lor colocatar:

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.