În tinerețile mele, am lucrat o vară, ca magazioner, la hotelul Jupiter Junona din Mamaia. Acolo am cunoscut îndeaproape ce înseamnă comportamentul managementului față de angajați, cum sunt priviți, cu câtă scârbă și cum sunt considerați sclavi și, mai ales, cât de prost sunt plătiți. Ca idee, am fost angajat pe fabuloasa sumă de 4 milioane de lei, cu promisiunea că, dacă performez, luna următoare vor fi 6 și în ultima lună vor fi 8. În ultima lună, când am realizat că nu îmi va mări nimeni salariul și că se încheie sezonul, am aruncat cheia de la magazie și am plecat. Rezultatul, amenințări prin poștă și închiderea contractului de muncă cu litera i, de la indisciplină.
Cel mai penibil interviu cu un manager posibil, nu cred să fi citit vreodată ceva mai jos de atât. Bine, având în vedere că e managerul de la lanțul pușcăriașului Copos, e de înțeles cum a fost angajată și pe ce criterii.
Românii par să nu se lase „impresionați” de salariile din domeniu și nici de beneficiile oferite de angajatori. Această situație se regăsește și la Ana Hotels din Eforie Nord, după cum ne povestește Iuliana Tasie, general manager al unității, într-un interviu acordat wall-street.ro.
Rețineți, vă rog, că românii nu se lasă impresionați de salariile oferite și de către beneficiile incredibile, din industria hotelieră, da?
Angajații din hoteluri și restaurante încasează, în medie, 2.016 lei și au cele mai mici salarii medii nete din România, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS)
În medie, da? Aici intră și salariul managerilor, care ajunge, la managerii generali, și de 100 de ori salariul unei cameriste, și asistenților, și recepționeri, bucătari și bucătari șefi, șoferi etc. Deci gândiți-vă, ce înseamnă, de fapt, media asta, nu de alta, dar pe mine mă duce cu gândul la 2 ore pe cartea de muncă. Salariu mediu de 2000 de lei pentru oameni care muncesc zi lumină, fără weekenduri, fără libere, tot sezonul, pentru că, după aia, sunt puși pe liber, nimeni nu ține angajați tot anul decât minimul necesar pentru conservarea șandramalei.
Nu reușim să îi atragem cu niciun fel de stimulente sau beneficii. Financiarul primează. Te întreabă de salariu de la început. Un tânăr m-a întrebat la interviu `Dvs. credeți că puteți să trăiți în ziua de azi cu 2.000 de lei?` Și eu i-am zis că acestea sunt salariile pentru entry-level, cum este și cel de recepție, pentru cei care nu au experiență.
Oare de ce financiarul primează, atunci când vrei să te angajezi? De ce ai vrea ca, din munca ta, să poți trăi decent, să poți să mănânci, să îți cumperi cele necesare, să îți plătești cheltuielile, când poți munci ca să facă posteriorul mare shaormista asta, împreună cu patronul ei?
În primul rând, eu de ce i-aș da un salariu mai mare în condițiile în care eu în primul an trebuie să îl învăț tot, pentru că nu are abilități. Vorbim de un caz concret, de o un băiat care era anul 3 și termina facultatea și nu a făcut practică. Termini facultate și te înscrii la master și nu știi nimic.
Pentru că așa faci retenția angajatului. Îl antrenezi, îl formezi, îi creezi dependențe și afinități cu tine și cu munca și îl păstrezi pentru o perioadă lungă, în care va performa și va aduce din ce în ce mai multe venituri pe cap de vită furajată. De aia.
I-am povestit cum am făcut eu în facultate și cum ar putea trăi din acești 2.000 de lei. Soluția e să îți iei un doilea job și să câștigi cel puțin jumătate din primul. Și atunci ai o viață bună, investești în tine un an, apoi ajungi să ai salariu mai mare.
Deci da? Soluția e să consideri că la jobul de la hotel vii de plăcere și ca să finanțezi cheltuielile familiei Copos, după care, dacă arăți că poți, ți se mai mărește salariul. Între timp, în timpul liber, bagi la Mec sau KFC, ca să ai ce să mănânci, mai furi o pulpiță, mai iei o chiflă din gunoi, cum se face în industria hotelieră românească. Dormi în pauze, că așa s-a construit socialismul unilateral cu față umană.
Anyway, mi-e o scârbă masivă, citiți în continuare, dacă vreți, articolul cu aberațiile doamnei fan shaorma cu icre negre. Concluzia e că, de fapt, românii sunt proști și nu înțeleg că trebuie să muncească degeaba și să fie recunoscători că cineva le oferă salariul minim pe economie pentru 14 ore de muncă zilnică.
Niciodată, vă spun, niciodată nu o să scăpăm de mentalitatea asta de stăpâni de sclavi, să fii mulțimit că te primesc și îți dau un salariu, nu să ai și pretenția să și trăiești din salariul ăla. Zise ea, urcându-se în X7 și plecând la shaormeria cu sturion.
În altă ordine de idei, încă una, din același domeniu. Ce mirare, ce nesimțiți, nu vor să muncească în soare, o zi întreagă, pentru 1600 de lei. Ce, parizerul nu vă mai suferă?
NOU
Am “lăsat” 3,5k euro pentru că nu am mai vrut stăpâni de sclavi. Îs bine-merci pe mai puțin, dar dacă mâine se strică zeama, am plecat în secunda 2… Muie celor care gândesc așa, muie celor care îi aplaudă!
NOU
Si eu am lăsat 3.5k euro, de cand mi s-a propus dublu
NOU
De ce dai vere linkuri la site-uri unde nu poti sa zici “muie, futu-va’n gura”, ca io nu vreau sa ma uit la ei doar ca sa le facem view-uri?
.
Nu stiu cum e cu patronii astia, eu pe vremuri (~1995), prin proto-cazinourile pe care le manage-uiam, ii invatam pe angajati cum sa NE fure (aveam chestii care erau considerate prierderi din start – ex: mesele de biliard si jocurile de “amuzament”) iar copii aia care erau angajati acolo erau super-fericiti ca ne ciupeau o ora de biliard, in timp ce clientii de asteaptau bagau echivalentu’ a 100 de partide de biliard la un singur AmericanPoker2.
Evident, nu ma asteptam ca domnu’ patron de club de fite din (let’s say) Ploiesti sa inteleaga d’astea, deci eram cumva “pe felie” cu angajatii, care saracii nu intelegeau de ce nu ma intereseaza sa iau “spaga” de la ei si ma bucur ca fac si ei un leu in plus, furandu-ne de fapt 🙂
En fin, patronii romani sunt prosti rau, atat de rau ca nici macar in 2022 nu cred ca au inteles cat de mult ar putea castiga dintr-o “pierdere” bine controlata in favoarea angajatului. Trecura mai bine de 25 de ani si nimic ma!
Eh.
NOU
Citii diatriba doamnei și nu-mi veni să cred. A adus proasta pulii deservicii afacerii pe care o manageriază mai mari decât a adus pandemia, zău.
La 2000 de lei pe lună nici pakistanezi nu-ți vin.
NOU
BNR zice ceva asemănător pentru credite.
NOU
Epoca de aur cu ”mai sunt 100 ca tine la poarta’ incepe usor dar sigur sa se termine, aici lucreaza si scaderea masiva a populatiei tinere. Multi patroni romani vor aduce/aduc deja chinezi, vietnamezi, filipinezi ca sa fie sclavi de salarii mici.
Problema incepe sa se simta la forta de munca calificata cu potential, acolo nu prea merge sa aduci filipinezi sau chinezi ca astia din natiile astea se duc si ei in vestul Europei.
Cand or sa invete patronii romani sa dea salarii macar decente atunci sa se planga ca romanul nu munceste. Romanul munceste, ca de aia sunt atatea milioane plecate la munca in afara tarii si nu sunt toti IT-isti.
NOU
Țin să te anunț că s-a terminat de când cu dreptul la muncă in Eu și biletul de avion la Wizzair.
In altă ordine de idei am citit si am ras cu lacrimi. Ești student si cauți un loc de muncă sa te întreții. Îți oferă ăștia unul doar ca mai trebuie să îți mai iei unul că sa te poți întreține! Când plm crede ea că mai ajungi și la școală!
NOU
O sa ajungem ca in unele zone din america, unde cu un job relativ nodest (sa zicem casier) o sa iti permiti cel mult sa dormi in masina. Am vazut reportaje cu parcuri auto in care oamenii dormeau in masina desi toti aveau joburi.
Din partea mea turismul romanesc poate sa moara in chinuri.
Pe de alta parte si angajatii sunt de vina. Discutam cu cineva care face logistica pentru un magazin online foarte mare. In 2020 a bubuit treaba si ca de obicei aveau nevoie de personal. Au atras oameni din horeca. Salariul de baza era 2500-3000 net + diverse bonusuri. In secunda in care horeca s-a deschis, au fugit ca potarnichile sa munceasca 14 ore pe zi. Cand pleci din firma respectiva se face un exit interview, majoritatea au spus ca ei nu nu sunt obisnuiti sa ia salariul de 2 ori pe luna, ei sunt obisnuiti sa taraie bani in fiecare zi. Asa ca plm, cat exista oferta, o sa avem si oameni ca doamna din interviu.
NOU
Orice numai să nu plăteasca… beneficiile atrag de la un anumit nivel în sus, dar mai întai să ai ce mânca.
Pe de altă parte nici cu angajații nu e ușor, neseriozitatea primează, de multe ori și când le oferi toate conditițiile inclusiv ce a cerut el.
Oricum stilul acesta de patroni/administratori etc sunt prezenți în peste 90%din companii.
NOU
daca imi ofera un angajator un pachet de beneficii ca preluare rata casa + utilitati, decontare motorina + mancare/ luna, jur ca pot sa ma duc pe 2500 lei
NOU
În 2016, Butunoiu punea întrebarea asta: www.adevarul.ro/news/societate/de-faceti-sistemul-salarizare-africac-1_574d61265ab6550cb87d6bf8/index.html
Dacă media e 2,016 RON, înseamnă că raportul este înfiorător de mare
NOU
Ana Hotels? Astea nu “ie” ale lui Copos? Până nu vom avea o inverstigație juridică obiectivă despre cum și-au tras ăsta și alții ca el “pă persoană fizică” averea UTC și în general țara asta nu avem nicio șansă să ieșim din marasmul ăsta. Să ieșiți vreau să spun, io cred că în curând mă voi mântui pe cont propriu, me and my family, undeva la 7-8 luni pe an în țări cu apă caldă iar 4-5 alea care mai rămân, aici, dar în bula mea nu prea au cum să mă mai afecteze chestiile astea (sper).
NOU
Sa o dea pe duduia cineva afara! Piata muncii s-a schimbat de ceva ani si ea a ramas in urma, probabil da copy paste la bugetele din 2010. 2000 de lei ii faci in 2 saptamani pe glovo fara sa te f*ta la creieri tot felul de analfabeti functionali ajunsi directori. Sa ii spun secret ca si eu angajez necalificati sa slabcalificati – 500 lei in plus fata de media pietei face minuni – nu mai pleca nimeni, nu mai dispar bormasini, triezi lichelele mai usor!
NOU
“Sa o dea pe duduia cineva afara!”
Crezi ca o sa incapa pe ușă…!?
NOU
Poate imi poate explica cineva, ca mie imi da cu rest – nu sunt in stare sa plateasca un roman decent, dar le convine sa angajeze un bangladez pe salariu brut cu 50% mai mare…
NOU
pai cand aduce bangladeshian, el plateste o factura, care se scade din contabilitate, se deduce la impozite, tva and shit. taxele sunt taxe, bani oe care ii pierzi
NOU
plus diurne
NOU
La fel se scade și când e vorba de salarii, toate salariile sunt deductibile nu are legătură.
Se preferă vietnamezi foarte simplu, la fel cum fac și americanii cu H1B.
Ești 100% sclavul lor. Nu ai nici un drept, n-ai cui te plânge, trebuie să taci și să execuți 10-12-14 ore pe zi altfel ai zburat înapoi acasă.
Merită diferența de bani pentru asta. E doar sclavie mascată.
NOU
Multumesc pt raspunsuri
NOU
Cu riscul de a-mi lua hate, dar na… pana luna trecuta am avut și eu o angajata la care ii dădeam un salariu de mic pt ca atâta puteam. DAR își putea aduce copiii la munca, nu ma interesa când ajungea la munca sau când pleca pt ca era o fata minunata care făcea ce era de făcut și pe mine asta ma interesat, nu am strambat din nas la concedii sau zile libere, odată nu am urlat la ea sau ceva de genul, am considerat-o colega nu angajata. Când am văzut ca vanzarile scad și nu mai pot susținere salariul ei m-am pus cu ea și i-am cautat de lucru. Eram foarte constienta de salariul mizer asa ca am încercat sa compensez prin alte beneficii.
Cunosc mult prea bine atitudinea de sef-zeu care îți arunca acolo un salariu de mizerie și pt asta tu ar trebui sa te rupi și sa îl venerezi. Mi-am jurat ca eu nu o sa fiu asa.
La interviu am mai avut vreo 5 oameni pe lângă ea care veneau cu tot felul de pretenții cum ar fi: mașină de serviciu in condițiile în care in anunț am fost foarte transparenta și am specificat TOT, tot eu am fost aia rea ca nu vreau sa le dau mașină de serviciu :)) – firma fiind la început de drum. Aveam o baie cu toaleta pe care am zis ca o curățam prin rotatie eu și angajatul – ah el nu poate face asta, in condițiile în care eram 2 oameni fără program cu publicul și aveam manusi, sprayiri, mop, de toate. Avea de sunat clienți, lucru specificat clar in anunț- ah lui nu-i place sa vb la telefon, el rezolva tot prin mesaj, wtf? De ce ai aplicat atunci? In fine din 6 oameni am ales omul cel mai puțin calcificat, fără studii, dar singurul cu BUN SIMT, și nu am ales greșit. Îmi pare rău că nu am reușit sa fac lucrurile sa meargă mai bine încât sa o pot tine in continuare pe un salariu mai bun.
Uneori angajatul nu cauta neapărat mulți bani, cauta un loc de munca unde sa fie RESPECTAT – mi-a povestit colega mea niște lucruri de la niște domnii patroni ca m-am crucit, gen in sala de mese becul luat jos ca doar știi unde e gura și nu consuma curent degeaba, norma de 1 sul de hârtie igienica pe luna/angajat asta in timp ce el schimba mașinile lunar. Dar și de cealaltă parte vin oameni cu zero experienta dar cu pretenții exagerate, nu accepta sa fie corectati sau dacă fac ceva greșit și le spui frumos deja e drama și rupere și pac el pleacă, apoi după 2 zile vine înapoi, peste 3 zile iar aceeași situație, îl concediezi, dar tu ești ala rău cum adică sa lucreze el lângă un coleg tigan/de la casa de copii, ca el e alb și mai bun – situație la ordinary zile intro fabrica unde salariul cel mai mic e 3500 net și unde se lucrează piece pt tranzistori iar patronul e un om foarte ok și da oricui o sansa.
Sunt probleme de alte parti și tare greu se potrivește un angat bun cu un set bun. Faptul ca nu mai exista invatamant professional e un dezastru, cei care nu sunt potrivit pt invatamantul teoretic ajung la 18/20 de ani absolut fără nici un fel de aptituni iar șefi ajuns șefi cu genunchii și cu dosul se cred zei.
NOU
Singura mea problema cu comentariul tău este ca simți nevoia sa specifici ca nu ai strâmbat din nas la zile libere (wtf, toți avem nevoie) și ca nu ai urlat la angajata. Ca și când postura de patron ti-ar permite și asta, dar tu fată bună nu ti-ai exercitat și acest drept. :)) În fine.
Da, de f multe ori oamenii fără experienta sunt mai buni dpdv al deschiderii și al comportamentului per total, insa patronii profita de treaba asta “invatandu-i” si cum e cu mopul, și cu atribuții extra job, etc, ca dacă juniorul e cu capul plecat și complexat de lipsa experientei, e loc de călăreală. Și e călărit asa de câțiva patroni pana ajunge fix ca cealaltă categorie, aia care când ajunge la interviu îți zice din start ce nu ii convine și ce nu va face extra.
Un angajat bun rămâne bun DOAR dacă îl stimulezi financiar conform evoluției lui și când RECUNOSTI ca nu ti-l (mai) permiti. Uneori blestemul firmelor mai mici este ca formează oameni care la un moment dat își permit un alt job la o companie care le poate oferi mai mult. Și e ok sa fie asa, dacă nu crești suficient nici tu, le dai drumul cu strângere de mână, nu sunt cumpărați sa iasă la pensie de la tine, la nivelul financiar la care ti-l permiti tu forever.
Business-ul de familie are o categorie de angajați care sunt f căutați în piață acum. Trebuie sa iei un entry-level și sa ii dai un salariu măricel din start doar ca să stea sa invete. Fiind totuși o firma mica, same problem: în 2 ani ei pot câștiga cam dublu la o super clinică. S-a întâmplat de 2 ori. Cu ambii am rămas în relații bune și cu felicitări la plecare pentru cât au crescut. Noi doar un jumate/doi ni i-am permis. Nivelul nostru de munca ramane constant de atata vreme, nu e loc de marire si nicidecum de dublare. In alta parte gasesti alt volum, alte lucruri de invatat, bani mai multi, go for it. Ținem legătura. Aia e, e stupid sa te superi când oamenii evoluează.
NOU
Daca salariul nu ii permite unei persoane sa se intretina atunci nu ar trebui sa ne mire calitatea oamenilor care vin la interviu, e clar ca ceva e in neregula cu persoana respectiva (in cazurile fericite pentru angajator e vorba doar de lipsa de incredere in sine sau nevoia de un program flexibil).
Genul asta de afacere pare ca are nevoie de un asociat, nu de un angajat.
NOU
Am mentionat ca nu am strambat și nu am urlat pt ca mi-a spus ca pana sa vina la mine inclusiv la zilele de boala era cu scandal, ce sa mai zic de alea de concediu. De altfel și eu când am fost angajata trebuia tatonat terenul pt concediu cu vreo 3 luni înainte, iar pt urgente gen inmormantarea bunicului meu am avut zile neplatite deși legea îmi dadea dreptul la zi libera plătită. Nici mie nu mi se par normale lucrurile astea, dar uite ca se fac și se fac și unde se munceste “munca de jos” dar și pe la firme cu pretenții. Când frate-meu lucra la o foarte cunoscuta firma de IT trebuia sa se ponteze când mergea la toaleta iar timpul I se scadea din norma, asta se face și acuma, ceea ce mi se pare un abuz grav si penibil
NOU
GC, era un job entry level. In anunț era specificat negru pe alb salariul 4500 lei brut, adică undeva la 2300 net. Da, nu poți trai cu salariul asta, dar atâta puteam eu sa ofer. Pe lângă asta am trecut in anunț TOATE sarcinile de lucru printre care și curățenia la locul de munca și raspuns la telefon, sunat clienți sau curieri de exemplu ca nu am vrut sa îmi pierd eu timpul și nici sa irosesc timpul altcuiva. Au apărut oameni care aveau pretenții peste ce puteam eu oferi cu cerinte care încă din anunț era clar ca vor fi refuzate, efectiv nu știu de ce au venit și cum tot ei au fost aia supărați. Asta e. Fata a stat la mine puțin peste 3 ani timp in care am putut sa ii maresc ușor salariul de 2 ori, între timp copiii ei au devenit scolari, cheltuielile ei au crescut și era evident ca venitul obținut la mine nu mai era deajuns.
Culmea acum lucrează in HORECA, e ajutor de bucătar castiga undeva la 4500 net, dar proprietara restaurantului e om. I-a luat 3 luni sa găsească un loc de munca care sa I se potriveaaca ca și program și unde sa fie tratata cu respect. Pana sa ajungă aici a fost la vreo 5 zile de proba neplatite – ceea ce ilegal, dar se practica foarte mult – unde angajații erau tratati ca pe plantatie, programul era doar pt ora de începere iar acasă mergeai când se termina lucru, evident timpul extra era neplatit.
NOU
De ce precizati salariul brut? Exact ca devoltatorii care au anunt cu 1000 euro pe m2 si undeva, scris cu fontul cel mai mic, m2 construit si fara tva. Mie mi se pare ca e un fel de a lua ochii prin date inexacte.
NOU
Salariul brut e cel real dat de patron. Salariul net e foarte ușor de calculat. Sunt n site-uri unde bagi suma bruta și in 2 secunde ai suma neta. Nu vad care e problema ca se specifica brutul, mai mult angajatul are siguranță ca nu v-a fi platit la negru și ca I se vor vira contributiile pt vechime, asigurare medicala.
NOU
“Salariul net e foarte ușor de calculat. Sunt n site-uri unde bagi suma bruta și in 2 secunde ai suma neta”
Pai daca e asa de simplu, de ce nu il afisati de la inceput? Mi mi se pare o tactica de semi-pacalire.
Cum ar fi sa fie afisate preturile din magazine fara TVA?
NOU
Total de acord cu articolul – pe servicii e plantatie de bumbac in Romania. Dar acum ati dat PSS care recunoaste ce se intampla si e onesta – loviti-o in numele tuturor firmelor care iti spun “Nu iti convine? Mai avem 100 la coada!” Tinand de ce anume trebuie sa plateasca un angajator in Romania ca sa traga linie si sa zica – bai e ok si pentru mine si pentru angajati! – eu zic sa balamati sistemul, nu pe cei care se chinuie sa se comporte ca un prieten si nu ca un angajator! In rest – angajatul in care de multe ori dai de “porcul care se suie in copac”. Numai zic, ca da, exista cazurile astea!
Deci sa va zic eu care la primul job full-time in afara vreo, 3 ani nu mi-am luat niciodata concediu cand am vrut sau daca il luam nu mai mult de 10 zile, pentru ca nu avea cine sa-mi tina locul (impartea munca mea la 2 colegi care mai aveau si altele de facut iar cand reveneam, gaseam vreo mie de mesaje pe inbox), pastele si craciunul mi-au cam lipsit de pe lista, noroc cu pandemia ca altfel veneam rupta de bolnava la munca – no, hai ia-ti juma’ de zi de boala! (de zicea ca cine stie ce favoare imi face) – de abia cand le-am chemat diplomat auditul (nu mai munceam decat ce era urgent), au mai angajat pe cineva. Ce vreau sa spun este ca degeaba va enervati si doriti sa blamati angajatorul – sistemul l-a invatat sa faca asta. In rest anagajatii care pleaca si cu care ramai in relatii, multumindu-ti ca au crescut in firma ta si s-au dezvoltat si au avut cu ce sa se mandreasca pe CV pentru urmatorul job – sunt pasare rara. In rest, PSS sa stii ca nu este nevoie sa dai atatea detalii – oricum vei ramane cu bube in viziunea unora sau altora. nu este nevoie sa te justifici. Unde este padure, este si uscatura – si de partea anajatorilor dar si de partea angajatilor
NOU
Pt ca iesirea (cheltuiala) cu salariul e suma bruta nu cea neta iar pe angajat cel puțin ar trebui sa îl intereseze și brutul pt ca de acolo ii vin concediile medicale/indemnizatia cic/concediu de odihnă și altele. Eu nu am avut niciodata probleme ca am dat anunț cu salariul brut, mereu am specificat clar ca e suma bruta. Fata asta care are doar liceul a venit la interviu stiind cat lua in mana, lucru de care m-a întrebat verde in fata și nu m-a deranjat deloc asta. In rest am plătit tot, pt mine nu a existat “hai o săptămână sa vedem dacă ne potrivim”. Eu altceva nu înțeleg de ce nu se specifica de la bun început salariul, sunt atâtea anunturi cu “salari atractiv” mkay, attractiv pt cine?
NOU
@PSs: pe salariat il doare in paispe de salariul brut si de cheltuielile angajatorului. Pe el il intereseaza cat ia “in mana”. Daca era ca in SUA unde fiecare isi plateste taxele pe persoana fizica, atunci intelegeam.
Altfel, poate sunt oameni fara scoala (cum a fost cazul tau cu fata care are doar liceul) care nu fac diferenta intre brut si net. Astfel, a vazut 4500 salariu, o fi crezut ca atat e, apoi a aflat care e netul si nu a mai dat inapoi, aia a fost sa fie. Dar daca vedea de la inceput ca e netul 2300 de lei, poate gasea undeva unde e 2400 netul. Intelegi perspectiva?
NOU
deja ma amuzi :)) te scandalizeaza ca am pus eu salariul brut care, de fapt, revine tot angajatului (contributiile se duc tot pentru el, de unde crezi ca e platiti concediul de boala sau de odihna sau CIC sau asigurarea medicala?) cand majoritatea anunturilor contin sintagma “salariu atractiv” :)) mda atractiv ca te foti f*&e in el :)) si, asa ca sa stii, unii nu fac fcultati pt ca nu vor sau nu pot nu pt ca sunt idioti, fata stia foarte bine cat era salariul net, a venit cu lectia invatata chiar daca avea doar studii liceale folosea internetul si in alte scopuri decat uitatul la meme cu pisici si de altfel e o fata deosebit de inteligenta si de descurcareata, doar ca nu are facultate nu inseamna ca e oligofrena.
Cine “nu da inapoi” cum zici tu nu sta la tine 3 ani si, pleca la prima suta de lei in plus. Dupa cum ziceam in primul comentariu un angajat bun nu il fidelizezi doar prin bani, ca degeaba ii dai 5000 sau 10000 lei net daca il freci la cap zilnic dupa program, daca te porti cu el ca un sclavete sau daca il pui sa manance pe intuneric sau se isi aduca hartie igienica de acasa. In cazul meu flexibilitatea programului, faptul ca oricand isi putea lua liber sau aduce copiii la munca cantarea mult mai mult decat 100 de lei sau 1000 de lei in plus.
Din pacate datorita unor decizii gresite ale mele, plus pandemia, plus razboiul, plus dublarea pretului la materia prima a facut ca viitorul apropiat sa fie cam incert asa ca acum 3 luni i-am spus cum sta treaba asta ca sa nu o las pe liber cu doi copii de la o luna la alta. A avut vreme sa caute si sa aleaga. Acum lucreaza la un loc foarte ok dupa alte 5 incercarcari unde a fost chemata o zi intreaga la proba de lucru fara plata (lucru ilegal bineinteles, dar foarte practicat) deci fata a mers la 6 interviuri, la toate cele 6 interviuri salariul s-a comunicat doar fata in fata, in anunt nu era specificat nici brutul nici netul, dor “salariu atractiv”. “venit in functie de performante” si alte sintangme din astea, dar noa eu is aia rea si caut sa insel ca pun salariul brut. Mbine..
NOU
In general salariile in horeca,si nu neaparat in Romania,sunt mizerabile,ca si conditiile de munca,de aceea forta de munca din Asia este binevenita.E munca foarte multa si bani putini,asta o stie toata lumea,iar patronii romani,ca Romania in general,nu au facut nimic si nu fac sa atraga mai multi turisti(nu au cum,si prosti si rau intentionati)din exterior ,atunci raman la nivelul de abrutizare al clientilor bugetari taranoi ce ii frecventeaza.
Cat despre doamna patron,si resul ca ea,ii uram un sincer alupigus,si faliment lui Copos…ce ma uimeste e ca aceeasi atitudine jegoasa a sefului din anii 90 rezista cu succes.
Articilolele de genul sunt oricum un fel de lins in cur pentru jurnalistul ce mai gaseste un demiurg sa ii bage in seama,sau publicitate ascunsa platita,pe stilul imobiliare.
NOU
Cred ca o mare parte din mentalitatea asta nu e doar autohtona ci e copiata dupa mentalitatea “de succes” din US.
Majoritatea romanilor inca vad statele unite ca un loc ideal nu cloaca imputita macinata de capitalismul de debandada, extremisti religiosi si extremisti “social justice” care a ajuns acum.
Acolo inca se promoveaza genul asta “patron” iar la ei e perfect legal sa te zboare seful pe motiv ca nu-i place mutra ta azi, romanii cred ca s-ar pisa pe ei sa poata face asa ceva.
NOU
Depinde. Lucrez cu firme din US de vreo 15 ani deja si diferentele dintre ce e la ei si ce e la noi sunt imense. Am impresia ca patronii de la noi au luat ce era mai naspa din US si au adaugat la spatiul mioritic. Cateva observatii si o sa ma rezum doar la relatia fata de joburile non-it/banci/etc:
1. Respecta munca altuia. Indiferent ca vorbim de gradinarul care tunde iarba pe peluza, mecanicul care ii repara masina sau ospatarul de la restaurant, in general americanul respecta munca altuia si incearca sa nu-si bata joc de ea, nu tine sa-si arate superioritatea pentru ca el e manager si altul e gunoier.
2. Inainte de orice, isi bugeteaza ORELE de munca si nu LUNA de munca. La fel, esti platit pentru fiecare ORA muncita si nu pentru o LUNA de munca. Asta face mai putin flexibila munca peste program, chematul in weekend samd. pentru ca munca aia peste program trebuie platita. Cat costa acea ora de munca este intradevar, o negociere intre patron si angajat si nu neg ca si la ei este mult sub necesar mai ales pe zona low-end (muncitor la fast-food de ex) dar asta din cauza altor factori (AirBnB-ul practic a distrus preturile la chirie in US).
3. Cazurile in care “nu sti nimic” si te platesc in seminte pana inveti sunt rare si de obicei sunt oameni care cauta cu disperare sa se angajaze oriunde (sau sa invete o meserie) care accepta asa ceva. Patronul va porni de la o suma fixa/ora si se va duce in sus in functie de cat merita sa te tina si cat de eficient esti.
Revenind la articol, e penibila doamna. A gresit deceniul. Da, acum 20 de ani cand era somajul pana la cer mergeau faze din astea dar in ziua de azi e un pic gresita abordarea.
NOU
@adi lucrezi IN US, sau lucrezi din UE cu contracte cu US ca diferenta e de la cer la pamant.
Ai perfecta dreptate cu ce au facut patronii nostri (si in general toata tara) au luat ce-i mai rau si au corcit cu apucaturi balcanice.
Nu compara colaborarile si joburile din zona “white collar” ca sa zic asa, desi si acolo sunt multi rahati (vezi doar cum sunt tratati oamenii din IT cu vize H1B).
E plin internetu de tot felu de povesti horror cu manageri nebuni din zona serviciilor care se cred stapani pe plantatie. Din punct de vedere al protectiei angajatului diferenta intre US si EU e cam ca intre EU si tarile arabe cand vine vorba de drepturile femeilor.
(Nu odata a trebuit sa explic unor manageri din US ca nu pot sa le spun oamenilor ca trebuie sa stea peste program)
NOU
Cum sunt domnule tratati oamenii din IT cu vize H1B? M-ați făcut curios, devoltați vă rog afirmația
NOU
@VladM Dar de ce nu le puteți spune angajaților din UE că trebuie să stea peste program?!?
Întreb că io știu inclusiv de permanență, stat peste program ptr proiecte sau ședințe “mari”, și vorbim de România, Polonia, Spania și Germania… adevărat, acum ceva vreme, dar totuși…
Și nu era vreo problemă. E cu plată, cu mutual agreement, d-astea…
NOU
Nu înțeleg mentalitatea asta a patronului român care se supără atunci când întrebi de salariu. Până la urmă ăsta este principalul motiv pentru care te angajezi.
NOU
Sa muncesti ca sclavul si 2 joburi ca sa te imbolnavesti se numeste ‘investesti in tine’ wow. Nu pot decat sa-i doresc atac cerebral si moarte grabnica, ei si celor care gandesc ca ea.
NOU
In loc de grabnica eu as merge pe “in chinuri”.
NOU
Salariul e o chestie foarte ciudată. Pentru angajat e mic un 2000 lei, pentru patron e mare pentru că de fapt pe el îl costă 3500 lei. E o formă prin care Statul Român ne întoarce unul împotriva celuilalt, intenționat sau nu, nu știu. Și ne învârtim în cercul ăsta în care fiecare crede despre celălalt că e rău, deși fiecare doar încearcă să supraviețuiască, și uităm că ar trebui să ne unim cu toții împotriva Statului Român, că aia e problema reală.
NOU
Nu e asta cost of doing business? Adica atunci cand vrei sa produci ceva, nu iei in calcul costul total, inclusiv salariul? Si daca il iei in calcul de ce sa te mai invrajbeasca pe potentialul angajat? Totodata, daca vezi ca azi nu poti angaja, maine nu poti angaja, poimaine nu cresti si tu salariul ala de la 2000 la 2500? Aia e, mai scade profitul putin, dar daca nu ai oameni si nu poti produce nu e mai rau?
NOU
La început de drum, uneori antreprenorii de fapt merg pe minus cu salariile, nu le scad din profit. De aia zgârcenia. Ca nu înțeleg ca nu faci bani fără sa bagi bani. Dacă ar fi doar o chestiune de scăzut puțin profitul, ar fi o treaba, dar mulți se apuca de afaceri cu banii de început și zero economii, ca doar tre sa produci din prima zi.
NOU
Daca nu iti permiti sa platesti un salariu decent fara sa risti falimentul, inseamna ca tu ca patron, si firma ta, nu au ce cauta pe piata concurentiala, si ca habar n-ai despre domeniul in care activezi.
Prin urmare nu e nicio pierdere daca dispari. Si nu, nu se plang “angajatii ramasi someri”, ca nu erai tu si cacatul tau de firma (probabil si evazionista) miezul din dodoasca al economiei.
In general, amenintarile de genul “vor pleca firmele in China” sunt la fel de ticaloase si mincinoase precum cei care le emit.
NOU
acel moment din luna in care rezonez 100% cu un comentariu alu Dragos 🙂
mai era amuzant nicolae cu firma lui de ingrasamite. La care nu isi platea taxele, dar primea gaz moca de la stat: “daca nu sunt io, o sa sufere economia….”
Pai, asa, pe banii altora pot sa fiu si eu antreprenor
NOU
Ca și antreprenor nu as avea nici o problema sa plătesc taxe dacă as simți ca le plătesc. Eu dadea un salar brut de 4500 lei. La un moment dat unul dintre copiii angajatei s-a îmbolnăvit, a mers la medic și din rețetă de vreo 90 lei s-a compensat 7… În martie fiicamea a leșinat la scoala de 2 ori in decursul a nici o ora, pt asta am făcut investigatii care au costat undeva la 3000/3500 lei pe care i-am scos din buzunar ca nu stai sa te programeze ei peste 3/6 luni când ai suspiciune de tumori pe creier. Asta in condițiile în care pana recent eu plateam 2 salarii brute de vreo 9000 Lei deci lunar eu tournam in vistieria statului undeva la 3000/4000 lei asta pe lângă impozitul pe venit, taxe de mediu, taxe de salubritate umflate maxim etc. Deși luna de luna plateam totul eu de aproape un an încă astept de la CAS viramentul pt cele 2 săptămâni in care am fost în concediu de boala pt Covid. Da mi impozitul se pare o cheltuiala inutila atata vreme cat nu simt ca îl plătesc când am nevoie și eu de stat si, da, am fost foarte-foarte tentata sa ofer salariul minim pe economie și restul la negru, dar nu ma lasa constiinta.
NOU
Da, 100 % de acord cu Dragoș !
NOU
@pss: dar faceti doamna o reclamatie la organele abilitate. chiar asa actionam ca barbarii..?
NOU
@Dragos – Eu sunt de acord cu argumentul ăsta, că dacă nu-ți permiți cheltuielile susținerii unei afaceri, dai faliment. Sunt de acord și că nu-i pasă nimănui dacă dai faliment, e perfect normal.
Dar dacă aplicăm logica asta asupra unei afaceri, de ce nu o aplicăm și asupra unui angajat? De ce ar trebui să-i pese unui patron de ce cheltuieli are un angajat? Salariul e influențat de munca, timpul, plus valoarea adusă în firmă de angajat, skill-urile necesare, piața muncii etc, nu de ce cheltuieli are respectivul angajat în viața lui. Nu e relevant pentru firmă aspectul ăsta.
Știu că e greu de digerat argumentul ăsta, foarte greu, și mulți dintre cei ce vor citi se vor împiedica de el. Realitatea asta doare, dar hai să ne distanțăm emoțional, la fel cum ne-am distanțat și de falimentul firmei.
Nu susțin salariile mici sau bătaia de joc, e clar că avem o problemă de sărăcie în România, e clar că avem o problemă cu patronii care își bat joc, e clar pentru toată lumea că sunt multe probleme. Dar nu e vina firmelor, asta zic.
NOU
nu trebuie sa ii pese, ca relatia angajat angajator nu e sentimentalism si o vanzare, forta de munca vs bani. momentan, firma trebuie sa gaseasca la ce bani ofera. nu gaseste, inseamna ca ofera prea putin si baga texte despre cum oamenii sunt lenesi.
NOU
@Pss
De ce sa nu te lase constiinta? Sunt unii angajati care prefera salariu la negru, adica poate nu-i dai 4500, dar un 3800 RON? Sau cu contract de 2 ore pe saptamana/ pe zi daca o mai fi posibil. Acuma nu stiu cum mai e cu taxele, ca mi se pare ca de vreo cativa ani angajatorul trebuie sa plateasca taxe cat pentru un program full-time.
NOU
Ena,
1) da, poate unii angajați asa prefera, da e irelevant ce prefera, dacă ai control de la ITM pe ITM îl doare fix in cot ce prefera angajatul tău.
Nu mai ești obligat la plata normei integrale, poți face ce fel de contract vrei
2) cam toți prefera mai mulți bani in mana, inclusiv eu, dar când ai un concediu de boala, un CIC sau mai știu eu ce diferența te arde rău la buzunar și pe termen lung smecheria asta e rea si pt angajator și pt angajat.
3) interesul meu a fost sa fiu cu toate in regula pt ca am dorit sa aplic pt o finanțare UE.
NOU
@Andrei – apai, aparent firmei ii pasa cat da pe taxe. SI ca nu gaseste oameni.
inca traim cu conceptul ca zeul e ala de da banu. ala de da timpu e inutil
NOU
Conform europa libera, feb 2022, cosul minim de consum, pe luna, e de 2708 lei pentru o persoana singura. Nu imi e clar din discutie daca presupune si vreo forma de chirie, dar sa presupunem ca ar contine. Practic aia ofera 2000 lei pe luna, in conditiile in care pentru un minim DECENT, nu sa te imbogatesti, ai nevoie de 2700 ( si asta era in feb 2022, pentru “toamna anului trecut”, avand in vedere ca inflatia e de 14% pe aprilie 2022 si cat au crescut toate costurile, sunt convins ca sare de 3000 lei nivelul cosului minim ) si se intreaba de ce nu vrea lumea sa vina?
Asta inseamna sa fii deconectat de la realitate si sa fii si mizerabil. Iar sugestia cu al doilea job nu stiu cat de aplicabila e in Romania, plus ca e iar, mizerabil, sa vii din postura de manager/director/patron sa spui: mai luati un job, munciti 12-14-16 ore pe zi sa traiti decent, sigur o sa va imbolnaviti, dar doar nu vreti sa imi scada mie profitul.
Asa de scarba imi e de oamenii care fac asta si care nu evalueaza corect munca angajatilor…
NOU
Deci ei vor copii la scolile de meserii ca sa-i angajeze in fiecare sezon pe salariu minim. Iar anul viitor schimba promotia si tot asa. Practic vor sa aiba carne de tun in fiecare an si sa nu bage nimic in formarea angajatilor. Apoi, ma si mir ca ai nevoie de instruire pentru a face curatenie sau a spala vasele.
NOU
S-a cântat Bingo!
Cu alte cuvinte de ce plecă pulimea afară la muncă cand sunt aici locuri suficiente de scalvi! Ale noastre ce au?
NOU
Lol, ce cucoană imbecilă! Bre tăntico, nu mai ești în 2010 să găsești tu tinerei care să-ți accepte mizeriile. Tinereii din ziua de azi pleacă din țară râzând. Cu 2000 lei nu-ți vine nici indianul pe plantație. Faliment rapid și dureros, plus o tonă de sictir de la noi!
PS: Duduița se prezintă așa pe LinkedIn: Exceeding the expectations of the customers and bring about the positive results
Contributing my skill set and intellect for fulfilling the goals of the organization
Making use of my talent for the growth of the organization
:)))
NOU
Salariul minim pe economie de o mie de euro brut, crescut etapizat in urmatorii 3 ani, cu controale la sange de la ITM-uri.
Si apoi de 1500 brut in inca 2-3 ani.
La fel si la pensii.
Fara plata la negru a surplusului peste minim (banca iti da credit si ipoteca pe baza datelor de la ANAF, deci daca ai pe contract minimul, esti fiul ploii).
Nu cretinisme si userisme cu eliminarea taxelor pe salarii pe salariul minim (daca nu contribui, de unde CASS ? de unde pensie ? de unde acoperirea gaurii imense la buget ?)
Problema cea mai mare, capitala, a Romaniei, sunt salariile mici.
De asta au fugit 5 milioane.
Sigur, vor veni dreptacii nostri basiti, cu mantrele lor tampite de pe vremea lui Basescu, cu statul minimal, cu “doar cine nu vrea nu e plin de bani”, “daca nu iti convine salariul mic, angajeaza-te unde esti platit mai bine”, etc.
Corporatristii si patronache satui de bani, ale caror prioritati sunt next level, de genul spitale, autostrazi, scoli, eliminarea coruptiei si alte dume.
Astia care ne ameninta ca pleaca daca nu asta si cealalta, cand realitatea rece este ca avem o treime din tot angajatii din Romania platiti cu 1300 de lei pe luna.
1300 de lei pe luna !!!
Si pe langa acea treime, inca aproape o treime cu salarii nete de sub 3000 de lei.
Incercati sa va imaginati traiul vostru, cei care cititi, daca ati castiga banii astia, si nu doar in studentie, cand te mai ajuta parintii, mai faci o cheta, mai strangi din buci.
O societate de sociopati, si rezultatele se vad la alegeri, din ambele parti.
NOU
Cred ca nu stii cum a scos Jermania dupa 90 evaziune de la negru la alb? nu stii nu?
Hai sa iti zica tata, tot ce era sub 400E – contract lunar, era neimpoabil si atunci nu mai merita sa le faci la negru. Ce e asa de rau cu neimpozitarea salariilor mizerii? Nu avem de unde luam impozite? Alea car e nu se colecteaza si tunurile evazioniste da ne fute grija ca Costel ia 1300 de lei net…
Statu minimal e gresit? Fata de ce ce acuma?
“Corporatristii si patronache satui de bani” – boss tu te auzi? cate prostii poti debita pe cm patrat? “ale caror prioritati sunt next level, de genul spitale, autostrazi, scoli, eliminarea coruptiei si alte dume.” sigur astea sunt prioritati de idioti defapt.
Ce vrea autoru sa zica si nu poate ca are o retinere e ca prin cresterea bogatiei tuturor ii scoti din evu mediu pe toti si nu o sa-i doreasca apa cald doar, os a isi doreasca si loganu nou, termopane si autostrazi si aici e cercu vicios canu poti face asta cu taxe de kkt si coruptie endemica, e un cerc vicios carenu se paote rupe decat cu ajungerea “calificatilor” la conducere si nu tradatori de tara cum au fost pan acuma toti, chiar daca aia ar taia in carne vie ca “ne fie mai bine” peste 10 ani.
Da cine plm are timp sa mai astepte.
hai sa iti mai explcie tata o chestie “Si pe langa acea treime, inca aproape o treime cu salarii nete de sub 3000 de lei.” la prostia asta.
Da din statistici asa e, pe de alta parte eu stiu nspe mii de persoane care eu un kkt de salariu pe cartea de munca si fac o caruta de bani pe langa la negru. Ia vezi faci vre-o legatura cu taxele? hai ca poti.
NOU
Stie toata lumea ca esti socialist, dar zi-ne cum se pot mari pensiile fara sa arunci bugetul in aer? Pentru ca o penise de 1500 de lei nu o poti mari cu 10%, nu se simte nimic. Sa zicem ca o maresti cu 33%, ajungi la 2000. Acceptabil. Dar tot cu 33% trebuie sa maresti si pensiile de 15000 de lei. Te-ai gandit la asta?
Ideea de baza e sa se mareasca pensiile mici, dar ghici ce, nu se poate. Ar cadea la curtea consitutionala.
Si vad ca ai mentionat de ideea cu eliminarea taxelor pe salariul minim. Nu cred ca ai inteles ideea din moment ce te-ai intrebat de unde cass si pensie. Ideea e de impozit 0 pe salariul brut minim (2500 sau cat o fi), ce e peste o sa fie impozitat normal. Da, scad incasarile din cass si cas, dar creste puterea de cumparare si se intorc pe alte cai. Cel putin in teorie suna bine.
Eu cred ca tu faceai referire la impozitarea progresiva propusa de prietenii tai, pesedistii, care e o mizerie sinistra. Cel putin pentru tara noastra.
NOU
La pensii – mărirea punctului de pensie. Da, pentru toată lumea. Nu, nu va exploda bugetul, dacă se face gradual.
Pe logica ta, orice măriri ale venitului aduc implozia economiei – e mantra datorită căreia suntem cea mai depopulată țară din EU.
Niciodată nu sunt bani dar GDP-ul s-a triplat în 15 ani.
Fiecare discuție despre creștere vine la pachet cu lătrăii care o ard cu comparațiile cu Grecia.
Acum 12 ani intram în faliment dacă cresc pensiile. Azi la fel.
Au crescut pensiile și nu s-a întâmplat nimic. Ba a crescut și consumul. A se scuti.
“ Nu cred ca ai inteles ideea din moment ce te-ai intrebat de unde cass si pensie. Ideea e de impozit 0 pe salariul brut minim”.
Da, adică o treime din angajații României. De unde asigurare medicală ? De unde pensii dacă ei nu contribuie ? De unde acoperi gaura de o treime din bugetul consolidat ?
“Se întorc pe alte căi” – nu se întorc de niciunde, pe niciunde. Vreau să văd calculele, negru pe alb, fundamentarea celor de la USR.
Nu există, ei știu asta, noi știm asta, tu nu nu știi decât “ești socialist”.
Da, și mai mult socialism economic e ceea ce ne trebuie pentru a ieși din gaura neagră și austeritatea ca politică de stat în care ne ține dreapta de decade întregi.
Uită-te în jurul tău, ieși din bulă. Realitatea e cruntă în afara marilor orașe.
Asta a produs capitalismul după ureche.
Nu, nu vorbeam de progresiv.
NOU
De data asta Dragoș are dreptate.
NOU
bai corporatistul de mine tocmai si-a verificat contul si ghice ce, nu e plin de bani frate. o sa sun la firma, o fi vreo greseala.
am mai vazut prostii debitate de Dragos pe aici, dar asta parca e bomboana de pe coliva. daca ar exista permise de prost, ai avea toate categoriile.
stii ce o sa se intample daca cresti salariile din pix? inflatie. toti cocletii in loc sa iti ceara 1 leu pentru ceva, o sa ceara 2 pentru ca: 1. ai de unde si 2. trebuie sa plateasca angajatii mai mult.
auzi si tu tupeu sa iti doresti spitale, scoli si autostrazi. nu mai bine un concert de manele in fiecare weekend? sa se simta romanu implinit.
NOU
Zz – de data asta o sa fac abstractie de jigniri si o sa incerc sa iti raspund punctual:
Daca ai un salariu insuficient dupa propriile standarde, poti fi sigur ca e mai mare comparativ cu cel putin o treime dintre conationalii angajati. Despre ei era vorba, nu despre tine.
Salariile minime cresc din pix dintotdeauna, pentru ca limita de jos a salariului este stabilita prin lege. Avem inflatie datorita cresterilor de pana acum ? Deloc.
Gandirea ta simplista este evidenta, dar la fel de evidente sunt si lipsurile masive legate de cunostintele economice. Cresterile salariale nu atrag automat cresterile de preturi, provocand o spirala, din mai multe motive.
Nu, nu ti le voi explica, sau enumera, si nu, nu e din cauza ca nu le cunosc, ci pentru ca esti nesimtit.
Uita-te in jur si adu-ti aminte cand ai observat vreodata in Romania ultimilor 25 de ani cresteri ale preturilor provocate de maririle succesive ale pensiilor sau salariilor minime.
Poate parea implauzibil si contraintuitiv, dar cresterea masei monetare aduce cu sine stabilitate si chiar scaderea preturilor, prin incurajarea productiei si serviciilor, cresterea numarului de firme care sa poata dimensiona in sus oferta incat sa echilibreze cererea crescuta (mai multi oameni cu bani – mai multa cerere) si ulterior stabilizarea si chiar scaderea preturilor prin efectul concurential.
Pe scurt, cand cresc veniturile oamenilor, in mod realist, predictibil si ponderat in timp – economia creste si toti au de castigat.
Nu e tupeu sa iti doresti spitale, scoli si autostrazi, dar o faci dupa ce iti poti satisface nevoile primare.
Cand banii de mancare iti ajung pentru maxim 2 saptamani si tot ce faci e sa rostogolesti niste datorii, te doare undeva de scoli si autostrazi.
Dar pentru asta iti trebuie:
a) un grad minim de empatie pentru semenii tai
b) un grad minim de cunoastere al modului in care functioneaza o economie la nivel macro
c) un strop de socio-politica
Ori tu nu le ai pe niciunele, ca un ghertzoi dreptac si self-entitled ce esti.
De aia USR suge cuc la toate alegerile si apoi se smiorcaie peste tot ca nu-i voteaza nici dracu.
Din nefericire pentru ei si din fericire pentru Romania, cei de la putere, pe langa ciordeales, inteleg ca cei multi si saraci voteaza cu stomacul si li se rupe pula de astia ca tine, care la randul lor fac smiorc cu emigratul dar sunt masa neglijabila si irelevanta.
Vezi tu, exista o prapastie masiva intre cele doua Romanii, si postari ca ale tale nu fac nimic decat sa o mareasca.
Solutia ideala ar fi mai mult push pentru o stanga moderata in plan economic si mai putin traction pentru libertarianisme sociopate.
Desi, la cum ganditi voi, e mai importanta Ucraina si drepturile gheilor decat bani mai multi pentru ridicarea din saracie a semenilor vostri.
Autistii unei camere de ecou ratate…
NOU
poti pompa salariile si pensiile dar nu le poti pompa “din gol” sau “in gol”, practic pentru cresteri trebuie sa aduci plus valoare prin turism/exporturi/infrastructura, nu aduci, practic te joci ca economiile africane si din cand in cand mai trebuie sa tai zerouri
NOU
Sigur ca nu le poti pompa “din gol” sau “in gol”.
De aia PIB-ul tot creste de zeci de ani – deci veniturile la buget sunt exponential mai mari, dar pensiile au crescut foarte putin peste rata inflatiei, si asta doar cu mult tam-tam, eventual doar inainte de alegeri.
Iar salariile minime sunt platite aproape exclusiv de catre patronate. Preturile au crescut sau au stagnat aproximativ la acelasi nivel ca peste granite, deci si sarcina salariala are loc de crestere, cu putin ajutor prin intermediul legislatiei.
Problema e ca discutiile, atunci cand au loc, se petrec intre guvern si patronate, in conditiile in care Romania nu mai are parghii sindicale puternice in mediul privat, nu mai exista posibilitatea dezvoltarii si implementarii unor contracte de tip-cadru pe anumite ramuri – servicii, retail, turism, horeca, chiar si IT.
A avut grija Boc sa distruga drepturile angajatilor si sindicalismul in general, “pentru impulsionarea economiei”, cu legea in mana.
Azi mai avem doar niste glume de sindicate prin invatamant, care in loc sa ajute sunt si corupte pana la maduva si folosesc doar ca surse de spalare de bani pentru sefii respectivi si politicieni in general.
Problemele nu ar fi insurmontabile, atata timp cat ar fi recunoscute si intelese, dar noi stanga nu mai avem iar dreptacii isi urasc cu sete conationalii, sunt niste frustrati in bula asta, oioi…
Ma mir ca nu a aparut inca vreun prostalau de fan de-a lui Caramitru sa dea duma cu “productivitatea”…
NOU
@Dragoș
Ți-ai găsit o explicație de ce [aceia] urăsc cu sete?
NOU
iti dau un singur exemplu si ma opresc ca vad ca ai adoptat atitudinea aia superioara desi logica e de clasa a 2a.
tichetele de vacanta. niste hartii venite din cer pentru cateva categorii sociale au crescut preturile in turismul romanesc “din pix”. cand plangi de mila oamenilor cu minim pe economie, adu-ti aminte ca majoritatea sunt din privat, deci oha tichete de vacanta. darnicia statului cu proprii angajati a contribuit la faptul ca un angajat cu minim pe economie nu o sa isi permita niciodata o vacanta.
NOU
@Dragos:
“Cresterile salariale nu atrag automat cresterile de preturi” – remember voucherele de vacanta?
“Nu e tupeu sa iti doresti spitale, scoli si autostrazi, dar o faci dupa ce iti poti satisface nevoile primare. – nevoile primare sunt interdependente. Degeaba ii cresti pensia lui Nea Gelu din satul Pipirig daca trebuie sa mearga 40 de km pana la primul dispensar atunci cand are o problema de sanatate.
“un grad minim de cunoastere al modului in care functioneaza o economie la nivel macro” – aici da, asa e. Nea Gelu ar fi bine sa stie ca mica crestere de pensie pe care a avut-o a venit din imprumuturi externe cu dobanda 8%, nu din mareata economie romaneasca.
“Din nefericire pentru ei si din fericire pentru Romania, cei de la putere, pe langa ciordeales, inteleg ca cei multi si saraci voteaza cu stomacul si li se rupe pula de astia ca tine, care la randul lor fac smiorc cu emigratul dar sunt masa neglijabila si irelevanta.” – din fericire pentu care Romanie? Pentru aia corupta si analfabeta? Da, aici de acord. Ma bucur ca eu nu fac parte din acea Romanie
NOU
Phaff – da, cred ca o fac pentru ca li se pare ca sunt frustrati/lipsiti de ceea ce isi doresc ei (spitale, scoli, autostrazi, “o tara ca afara”) de catre “saracii care voteaza cu PSD”.
Sunt cu cativa pasi inainte, lipsa veniturilor nu o mai resimt aproape deloc, deci deja gandesc in avans, isi doresc lucrurile banale din tarile civilizate, si atunci cand nu le primesc, se uita automat catre politicienii captivi electoratului sarac.
Pentru ca politicienii respectivi sunt la fel de captivi precum electoratul lor, e o relatie simbiotica vicioasa din care nu scapa nimeni, iar dreapta e victima colaterala.
Un fel de lupta de clasa…
Zz – un exemplu simplist si irelevant. Angajatii pe minim nu mai merg in concediu la Eforie din cauza bugetarilor care oricum castigau mai mult si fara ticketele respective. Stii cat de mult au ajutat ticketele respective la impulsionarea turismului de masa ?
Ce spui tu, sau sugerezi, e sa elimini si ticketele de vacanta, ca sa nu isi mai permita nici bugetarii concedii. Sa fie toti la fel de saraci, sa futi si turismul, si indirect horeca. Eventual sa le taie salariile alea “nesimtite”, pt ca e stiut ca doar corporatristii muncesc pe bune :)))
PunKreas – pentru ca noi stim mai bine ce si cat are nevoie Nea Gelu.
Cum sa ii marim pensiuca, nu mai bine mai stam 20 de ani ca sa se construiasca un spital, eventual privat, la care nici cu pensia marita nu ar avea acces, dar ne-am putea duce NOI plozii la tratament ?
Pensiile nu vin din imprumuturi, nu mai bea apa dupa USR, ca sociopatii aia sunt habarnisti, debiteaza niste cretinisme cat casa. Economia romaneasca nu o fi mareata, dar e pe la mijlocul clasamentului EU, cu un grad de indatorare relativ mic comparativ cu altii, si care isi permite cresterea graduala a punctului de pensie in urmatorii 5 ani.
Dealtfel avem si o lege privitoare la aceasta crestere, dar peneleaua si usereaua se trag pe cur sa o puna in practica. Asteapta probabil 2023, ca sa ne scoata ochii, dar tare mi-e ca pesedeaua le-o va lua inainte.
In plus, nu ti se pare ironica discutia despre imprumuturile “pe care le vor plati neto…nepotii nostri” dar sa scutesti de la orice taxe aproape 2 milioane de angajati cauzand un deficit sistemic pe care l-ai acoperi tot din imprumuturi – e o idee mai buna ?
“Din fericire pentru Romania” – aia majoritara, saraca, analfabeta si corupta, exact. Si care nu se va schimba atata vreme cat discursul public al tinerilor frumosi si liberi e catre jaf continuat (cu patronate si “investitori” scutiti de taxe si liber la sclavagism) si atitudine de superioritate combinata cu scarba.
NOU
@Dragos: din ce stiu eu, usr nu mai e la guvernare. E psd, ba chiar au ministrul muncii. Legea aceea a pensiilor parca tot psd-ul a dat-o, la sfarsitul mandatului parlamentar anterior ca o fumigena, stiind ca o sa piarda alegerile si o sa stea in opozitie (exact cum fac ei mereu, freaca duda la guvernare si cand stiu ca pierd, baga legi de ingreunare a bugetului pentru cei care vin in locul lor).
Nu au luat in calcul ca o sa revina la guvernare si acum s-au trezit pe cap cu propriile promisiuni de cresteri. De ce crezi ca face Budai crize ca s-a aprobat 9% din PNRR si da vina pe usr soros si altii? Ca nu pot respecta promisiunea facuta propriilor votanti. Din pacate (sau din fericire) votantii lor nu vad asta si cad in plasa. Aia e, shit happens.
NOU
@punKreas – men, ai dreptate.
USR nu mai guverneaza, PSD o face.
Daca vor reusi implementarea cresterii punctului de pensie, eu ma voi bucura, pentru tata si pentru mama si pentru toti cei care iau pensii de cacat dupa 30-40 de ani de munca, chiar daca nu au fost salahori ci ingineri si medici si avocati.
Si pentru salahorii si capistii aia m as bucura, sa poata trai demn.
Pt ca despre asta e vorba, a putea sa traiesti ca un om, ca n ai dat in cap nimanui, te ai chinuit si ai muncit o viata intreaga.
Si daca asta presupune si niste imprumuturi externe, sa le ia, din partea mea, ca le oi plati si nu voi scoate ochii nimanui, cum Romania ia imprumuturi de zeci de ani.
Despre asta e vorba, pt mine, si daca asta ma face socialist, so be it. Macar nu imi voi reprosa ca am fost un caine dreptac, la ora votului, si am votat cu inima.
Vor fura ? Sigur. Si imi asum si asta, for the greater good.
Spitale si scoli mi le pot plati si singur, nu am nevoie sa le scot ochii alor mei pt asta, dupa ce au scos om din mine.
Pace.
NOU
Putin platesti, putin primesti.
Tanti asta supraponderala… pardon, foarte bine platita, uita asa ceva. Probabil se asteapta sa vina angajatii cu bani de acasa.
Vreau si eu camera cu 50 lei pe noapte la hotelul Anei de la Eforie Nord. Se poate? Pai surpriza, nu se poate. Dar sa lucrezi o luna pe bani de seminte – sigur, oricand, cu placere!
NOU
eu zic ca pentru onoarea de a lucra si a fi format de doamna respectiva angajatul ar trebui sa vina cu bani de acasa, sa plateasca taxe de studii si de formare si alte taxe care sa il faca pe Copos si mai bogat. niste nesimtiti angajatii din zilele noastre
NOU
Hola, chulos! Am revenit pentru scurt timp din sihăstrie și am o rugăminte legată de, wait for it, HORECA. Un prieten bun din Sri Lanka vrea să se care de acolo, pentru că Sri Lanka. I-am zis să vină încoace, vreau să-l ajut să-și găsească de lucru (aviz de muncă etc., nu prin firme fantomă de intermediere, că sunt muiști și oricum stau instituțiile cu ochii pe ele, hă hă). Omul e tare pe chineză ( a terminat jurnalism în China, patria mea), dar e și bucătar bun, a lucrat ani de zile în China la hoteluri & restaurante. Dacă știți pe cineva interesat, dați de știre. Pot să vă trimit CV-ul lui + info contact, sau discutați mai întâi cu mine, pentru că sunt amabil și plăcut. Dacă e nevoie, vă las aici e-mailul meu, dar să nu mă spemuiți 🙂
NOU
unde umbli ba?
NOU
:)) Nicăieri, muncă+studii+câini+bucătăreală+mult Civilization (de trei zile joc cu Nubia, am distrus Etiopia și acum l-am atacat pe Pericle, fac ceva pe democrația ateniană). Îl urmărește careva pe Kamil Galeev pe Twitter? Recomand. Și updateurile cu Ucraina de pe dailykos, sunt obsedat.
NOU
Asa, ba, ca ma saturasem sa te invoc p-aci, intrasem in sevraj!
NOU
:* Aci mi-s! M-a rugat cristici să-ți transmit asta, a zis că se lasă de francofonie, e prea greu, prea multe subjonctive imperfecte în „La Princesse de Clèves”, oricum în Moldova fug răzeșii ca potârnichili când aud di franșezî.
youtu.be/L1N3WXZ_1LM
NOU
stiam o brutarie de undeva prin Tinutul Secuiesc care angajeaza Sri Lankezi, am auzit ca oamenii sunt foarte primitori acolo, dar nu mai tin minte localitatea
NOU
Mi-a picat regina Seondeok; rupe cu seowonurile si toate bonusurile tech. Joc la nivel 5 (King), mi se pare cel mai fun, nici nu se face de ras AI-ul, nici nu incepe jocul cu 2 orase. Iar la setari aleg globul pamantesc si fiecare natie (plus orasele NPC) sa inceapa conform geografiei reale, nu cu Kabul in Australia. Cu setarile astea, prima natie atacata de coreeanca mea a fost Norvegia :)) Dar mi-am facut viata usoara, pentru ca prin anul 1300 aveam deja cale ferata trasa din Gyeongju in Oslo. Acum sunt pe la 1500, am curatat Eurasia de infideli (Curulismul este dominant in toate orasele) si ma pregatesc sa lansez satelitul.
NOU
@Dani: N-am mai jucat cu Săndica de nu știu când. Eu bag mod-uri la greu, plus DLC-uri (eroi, dramatic ages, alea). Vreo două luni am ținut-o doar pe civilizații maritime (hartă arhipelag sau continente mici), acum am revenit pe uscat 🙂
NOU
Aha, pare ca ai luat-o pe carari inundate, mi se pare fleașcă rău stilul ăsta cu insulițe.
În fine, ce fantezii am cu tine momentan: Mă străfloc de ceva vreme cu noile scrieri și am singur ciot ancorabil solfegiul apropiaților și contractaților editoriali. Meh, utili până la un punct, dar aș maximum aprecia vorba francă și avizată a unui libercugetător cu vintrele tale. Adică bombă atomică pă cultură vintre gen.
Mi-ai mai frunzărit dude și în trecut… crezi că aș fi foarte nesimțit dacă te rog să arunci un ochișor peste vreo 150 pagini și să mă feedbackuiești nemilos?
NOU
@Dani: Cum să nu, trimte-mi! Ești pe FB? Sau roagă-l pe Cetin să-ți dea mailul. Promit un feedback dacă nu blând, măcar memorabil 🙂
NOU
Sunt si pe FB (doar gugălește Dani Corban), dar ți-am trimis pe mail. Sper că e bun acel xen****io@
NOU
@Maithun: la racaille du XVI-ème, quoi!
bine, o stiam de mai bine de 10 ani.
ps: secventa, nu pleava du seizième, ca io sunt paumé :))
sinon, uite-i si pe verisorii lor: www.youtube.com/watch?v=WIxS9-xhGfM
NOU
@neaZ: :)))) Mă regăsesc complet în „ferme mais pas trop” Maithun Beauregard
NOU
da, da’ pe Dani sa-l flagelezi la greu, da? Sa-ti arati mai degraba partea cu “ferme”. In alta ordine de idei, este “China Town” cel mai bun chinois din oras sau imi recomanzi ceva si mai bun? Mie mi s-a parut de-a dreptu’ excelent dac-ar fi sa-l compar cu majoritatea traiteur-ilor din Paris.
NOU
Sincer, zău dacă mai știu, n-am mai fost de dinainte de pandemie. Shanghai Garden era bunicel, se pare că e închis. Mai e Chongqing, dar cică au schimbat bucătarul (nu ies, dar aflu bârfe:)). Și Jinding (金鼎) era bun, mai mergeam cu delegații pe acolo, cred că a supraviețuit. Mai sunt, bineînțeles, locandele din Dragon (alea unde poți să comanzi à la carte).
Ce aș mânca eu la ora asta:
水煮鱼片 youtu.be/jbqtstd5Yyk
麻辣烫 youtu.be/xLyNy2ETPqw
回锅肉 youtu.be/mVFnbm-Fuog
皮蛋豆腐 youtu.be/rr6PUEPmqrU //麻辣豆腐 youtu.be/Q7W1PDa1s0g
蒜泥白肉 youtu.be/Q7W1PDa1s0g
地三鲜 youtu.be/YAkKaSDVQTg
古老肉 youtu.be/UMJsqXKQuL4
鱼香茄子 youtu.be/AyBnnSVQkz0
Chestii ușoare, de vară :)))
NOU
‘te-n zbang, nea Maithune, ma batui parte-n parte cu inanitia si-mi dadu knock-out! Merci de recomandari. La Dragon e deschis numai pan’ la 14h00? ps: tre’ sa trec pe Oriental Market ca sa-mi iau un wok, ca nu se mai poate!
NOU
Problema pietei muncii in Romania anului 2022 este ca ne aflam intr-o tranzitie de la forta de munca ieftina si specializata, la una mai scumpa. Cam toti jucatorii mari stiu asta si fiecare isi ajusteaza asteptarile si modelul de afaceri. In domeniile specializate unde deficitul de resurse este foarte mare, salariile au fost ajustate la piata si nimeni nu a murit. In domeniile cu fluxuri mari de personal Horeca/Constructii in continuare se canta aceeasi melodie invechita pe care doamna in cauza o fredoneaza. Adica sa ne intelegem sunt oameni care si-au ajustat anumite asteptari si au mers inainte si sunt oameni care sunt blocati ca mentalitate in 2010 sau in cruntii ani 90. Nu am fost in vreun hotel detinut de grupul Ana Hotels, insa absolut toti cunoscutii care s-au dus acolo mi-au spus ca efectiv platesti prea mult fata de ceea ce primesti. Coroborand cele anterioare cu plansetul doamnei ma face sa cred ca problema nu este la salariile angajatilor ci fix la modelul de afaceri propus de firma pe care o conduce.
Acum ca e mai ieftin sa te plangi in presa decat sa faci ceva este o alta discutie. Dar daca nu reusesti sa atragi oameni pe care sa-i angajezi, problema este foarte probabil la tine si nu la ei.
NOU
Eu am o nedumerire: când ar trebui să-și ia un angajat horeca o a doua slujbă?!
Că ăștia muncesc mai mult de zi-lumină.
NOU
noaptea-intuneric.
Somnu e pentru pierzatori!
NOU
De ce ne miram ca angajatii din Horeca se poarta cu scarba, isi varsa nervii pe clienti. La noi se merge pe angajatul nostru, sclavul nostru.Si nu doar in Horeca, cam in toate domeniile. Nu mai spun de umilinte,jigniri, tipat etc. Familia Copos este recunoscuta pentru salariile mici. Da, mare parte este condusa cu mana de fier de fosta doamna Copos.
NOU
Ce ziceam mai sus? Astia-s oamenii care ne conduc
NOU
La începutul anului 2021 mi-a venit un coleg nou in echipa . La angajare i-au spus că după 6 luni o sa fie evaluat . A așteptat pina in martie 2022 și cînd a văzut că nu îl evaluează nimeni a cerut o creștere în grila . Răspunsul coordonatorului : ca să îți cresc ție salariul trebuie să îți moara un coleg . Cam in 10 zile a găsit alt loc de munca cu salariul de angajare cam cu 30% mai mare . A băgat demisia , coordonatorul a început cu texte că ăia au făcut concedieri acum 2 ani și că nu e sigur serviciul ăla . Pe urmă că sa bage preaviz 15 zile . Ii oferiseră o creștere de 6% . A plecat tipul a doua zi .
NOU
Stiu ca o sa-mi iau hate, dar – referindu-ma la cazul cu tuns iarba – intre a sta acasa de pomana, pe ajutor, si a ma duce sa muncesc din greu ce-i drept, pe 2 firfirei daca numai aia gasesc, aleg la orice ora munca grea si firfireii.
Zic asta din postura unei persoane al carei prim job, dupa emigrare, a fost sa spele vasele intr-un restaurant. Puteam primi un fel de ajutor social de la stat, dar am preferat sa muncesc. Da, munca grea (cu ocazia asta am aflat ca una dintre cele mai grele chestii de spalat in bucataria unui restaurant e oala in care a fiert orezul cu lapte) si nu stiam niciodata cand plec – daca se gasea careva sa comande o friptura si un desert cu 5 minute inainte de inchiderea bucatariei, bucatarul pregatea comanda si pleca acasa dupa ce clientul era servit, ca programul lui se incheiase; eu ramaneam sa spal tigaia si farfuriile samd.
Insa intre munca asta si a sta de pomana pe o suma doar cu putin mai mica fata de ce primeam la bucatarie, am ales munca fara cel mai mic regret.
Inteleg sa nu te duci pe un job greu si platit mizerabil cand ai orice alta alternativa, dar cand unica alternativa e statul acasa pe ajutor social, cum sa refuzi?!
NOU
practic, ai dreptate, eu doar voiam sa subliniez ca salariile sunt mici. nu schimbi mentalitati daca nu incerci sa schimbi ceva.
NOU
Daca vor salarii mai mari, sa puna mana si sa stranga banut cu banut, sa munceasca peste program, exact asa cum a facut si dl Copos, si sa isi deschida si ei hotel.
NOU
Buna ziua, sunt tot eu, Nelu Omătescu de la Beraria H. Am venit sa reiterez spusele mele anterioare si anume ca la noi nu a fost nimeni dat afara, salariile urca pan’ la cer si avem conditii minunate! Despre cat de buni sunt sefii nu pot sa spun prea multe, pentru ca nu am un fond lexical atat de bogat incat sa bat superlativul super-absolut cu care ar merita sa-i gratulez. Ps: bineinteles c-am venit aici sa spun asta din proprie initiativa si nu m-ar mira deloc daca si colegii mei ar face la fel.
NOU
Înainte de a mă muta în București am muncit la o firmă cumpărată ulterior de Ovidiu Tender.
Eu pot să spun că am doar cuvinte de laudă pentru Ovidiu Tender din poziția de fost angajat la acea companie (acum 12…13 ani), mi s-a părut ca a fost extrem de corect cu mine ca angajat.
NOU
Lasa, madam, ca vin bugetarii. Fraierii care platesc voucherul de vacanta din impozotul de 45la suta pe tichetul de masa. Ca asa e bugetarul, trebuie sa ajute banca care da banii cu dobanda si hotul din horeca care plateste mizerabil salariatii.
NOU
sunt bugetar de la sfârșitul lui 2019, am primit tichet de vacanță doar pe 2020, pe 2021 n-am primit nimic și anul ăsta nu am auzit nimic.
astea fiind zise, consider tichetul de vacanță parte a salariului meu, bani pentru care am muncit de m-am rupt și pentru nimic în lume nu m-aș duce undeva unde cu tichetul de vacanță pot plăti 1,5-2 nopți.
din motive de pandemie în 2020 nu am fost niciunde, așa că tichetul de pe 2020 l-am folosit în 2021, pe 7 nopți de cazare la o pensiune curată și decentă pt mine, dar nu luxoasă, câteva mese la un restaurant unde se putea plăti cu ”card de tichete de vacanță” (cum sunt cardurile pt bonurile de masă) la Băile Herculane. 🙂 și mi-au rămas aproape 300 lei.
NOU
@Ady-P: gresit. Tichetul de vacanta nu e parte din salariul tau, e doar o pomana electorala.
NOU
Tichetul de masa e considerat venit salarial iar tichetul de vacanta e impozitul de 45 la suta la tichetul de masa plus 10 la suta impozit ca e tichet de vacanta.
NOU
Anunț la LIDL: Angajăm lucrător în condiții avantajoase: 4920 lei pe lună salariu mediu. Oare cât o fi cel minim, că probabil ăsta îi așteaptă pe doritori?