Scris de Ionuț

Salut Cetin,
Am citit articolul tau recent cu referire la ursoaica si puiul ei impuscati la Odorheiul Secuiesc. Mi-au atras atentia comentariile articolului ..

As vrea sa incep prin a spune ca nu sunt pro sau contra impuscarii ursilor. Cred ca nu este relevant – banuiesc ca in secolul in care traim exista oameni bine calificati care pot gasi solutii de orice natura unei astfel de probleme si ca nu e datoria mea sa gasesc solutia. Eu, ca multi altii, ma aflu printre cei care au nevoie de o solutie.

Am insa o problema cu gradul de constientizare al pericolului si al fricii generate de un urs si al lejeritatii cu care se vorbeste in comentariile de la articol. Este aceeasi lejeritate (putin spus) cu care vorbesc majoritatea celor care isi exprima o opinie despre subiect, oameni care n-au vazut probabil un urs decat la zoo sau in vreo escapada pe Transfagarasan si n-au simtit vreodata frica in oase cand au vazut un urs, in habitatul lui natural (devenit deja gospodariile rurale) mancand un porc in curtea casei sau trecand pe drum in timp ce mergeau pe jos spre “naveta” care-i duce in oras la munca..

Foarte multi considera “OMUL” vinovat, aceasta entitate numita OM, in mod similar precum “sistemul e de vina” dar nimeni nu-si imagineaza omul, individul, tatal, mama, copilul, pus in situatia de a se intalni cu un urs intr-o comuna de deal/munte. Cred cu siguranta ca niciunul dintre oamenii care inteleg pericolul generat de ursi asupra gospodariilor lor nu arunca paine si mancare ursilor pe drumuri in statiuniile turistice.. si nu-si pot asuma vina “OM”-ului la general care e raspunzator de toate

O sa intru putin in detalii, poate reusesc sa deschid si o alta perspectiva asupra oamenilor care traiesc cel putin cu o frica : frica de a fi atacat de urs sau frica de a pierde agoniseala de peste an in gura..ursului.

Inainte de a veni in Bucuresti acum 20 si ceva de ani la facultate, am trait intr-o comuna de deal din judetul Arges, Cicanesti, la 20 km de Curtea de Arges. Nu am auzit niciodata cand eram copil de vreun risc privitor la urs, mergeam prin padurile din comuna foarte des, ne jucam acolo, mergeam si la parcelele mici si imprastiate de pamant pe care trebuia sa le lucram fara niciun stres din punctul asta de vedere. Tatal meu a fost brigader la Ocolul Silvic si mi-a povestit cum a asistat neputincios cum unul din padurarii din echipa lui a fost rupt de urs sus pe munte..o poveste care l-a marcat pe viata…

Mama mea inca mai traieste si locuieste acolo, mergem cat putem de des, petrecem atat cat putem de mult timp acolo in special pentru cei 2 juniori ai nostri.
Primele atacuri ale ursilor cred ca au inceput acum 7-8 ani, insa anul trecut au terorizat complet comuna..

Vorbesc de gospodarii mici, ale oamenilor care muncesc in oras, dar cresc in gospodarii 1-2 porci, oi, capre, gaini etc, care au cate o mica plantatie de meri sau nuci care au fost devastate de urs..

Vorbesc de gospodarii rasfirate – palcuri de 4-5 case imprastiate pe dealuri (la o simpla cautare pe Maps se poate vedea asezarea) , in care copiii de orice varsta merg la scoala centrala (1-2-3 km) cu sau fara masina parintilor.
Nepoata mea, de 11 ani, merge aprox 200 metrii (dintr-un total de 1500) pana la cel mai apropiat palc de case, pe jos, la scoala prin acelasi loc prin care in ultimii doi ani, doi vecini ,in timp ce se duceau spre munca s-au intalnit cu ursul in drum si s-au intors acasa transfigurati de frica.

Anul trecut .. sotia si copilul mic de 1 an si jumatate, stand o saptamana la tara , au trecut prin doua episoade in aceeasi saptamana in care ursul a atacat nopatea porcii vecinilor din stanga si din dreapta casei mamei mele, in aceeasi saptamana in care au fost alerte RoAlert in fiecare seara…E greu de imaginat ce inseamna doua nopti nedormite din cauza urletul animalelor mancate, al cainilor, al oamenilor.. E greu de imaginat cum ajungi sa incui usile casei noaptea cand dormi, pentru prima data in viata, de frica ursului care poate intra peste tine in casa..

Apropo de episoadele de atac in sine, nu stiu cati din cei care comenteaza de pe orice pozitie situatia ursilor in Romania au vazut vreodata vreun urs mancand..un animal de casa .. ursul nu omoara si mananca, ursul mananca de viu orice animal si nu se sperie usor de urletele taranului (daca mai e in stare sa le scoata). Le-as dori tuturor sa nu fie martori, multi poate ar vomita si doar sa vada animalul mort a doua zi.. nu pot sa trimit poze, insa am gasit un articol relevant chiar despre unul din episoade aici, in care la final au facut o poza porcului atacat www.ziarulprofit.ro/video-un-urs-a-facut-ravagii-la-cicanesti-arges-si-a-omorat-porcii-dintr-o-gospodarie-atentie-imagini-care-va-pot-afecta-emotional/

Poate sunt mai greu de inteles munca si costurile de crestere al unor animale la tara si din acest motiv ma astept sa fie greu de inteles si de ce oamenii nu-si mai iau concedii, nu mai pleaca nici macar pentru o noapte de frica ursului care poate sa vina sa le omoare animalele pe care le cresc.. si prefera sa stea acasa cu vuvuzele si petarde pregatite..
Nu stiu daca isi poate imagina cineva cum e sa mergi la scoala, la munca, la munca campului cu frica de a te intalni cu ursul.. Nu stiu daca isi pot imagina grija pentru mama, tata, sotie sau copii in diferite situatii..

Ii rog pe toti cei care nu au fost pusi in fata unor astfel de provocari sa incerce sa vada lucrurile si din perspectiva asta..perspectiva reala, a lumii paralele fata de lumea pe care poate si-o imagineaza ei..
Multumesc,
O zi buna sa avem!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

82 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pai da, militantii vier fhooten din urbanul mare, care nu inteleg ca nici oamenii, DAR NICI ursii din povestile astea NU AU o viata buna.

    Si eu caut o casa batraneasca undeva la peste 800 metri altitudine si pe unde am vizitat locuitorii erau disperati de amenintarea ursilor. Am fost in AG, PH, BZ.

    Dar hei, sunt asa rotunzi si blanosi si draguti si au urechi rotunde …

    62
    • #2

      Din articol – scrisoare, lipsește cu desăvârșire un element esențial, “Omul” într-o mare măsură a distrus habitate întregi unde ursul era la el acasă, de ce nimic despre asta ?. Dacă îi distrugi habitatul lui, cu pensiuni altele pentru distracția omului, defrișări masive de pădure care ii distrug mediul si obținerea hranei, odată cu revoltarea masjva de fructe de pădure, ciuperci pentru “deliciul străinilor”, unde naibă să-și caute ursul “hrana și casa”?. Domnule cu scrisoarea, despre astea “nu ai nimic de spus” ? . Omul are habitatul lui, ursul pe al lui …., daca tatăl a fost silvicultor nu ai inteles nimic din meseria lui

      7
    • Pentru Diomede… Dragul meu, eu zic să mai citești articolul și vei vedea că nu lipsește deloc personajul OMUL . Sunt copiii care merg la școală, sătenii cărora barney le halește agoniseala, indivizi care nu și-au făcut ieri case acolo. Acolo au trăit. Dacă tu crezi că omul este cel vinovat hai să îi omorâm pe cei în cauză și să lăsăm bieții urși să se înmulțească necontrolat poate într-o zi ajung și în București în Primăverii că și acolo era cândva habitatul sălbăticiunilor. Ar fi frumos spun eu că poate dacă sfârtecă ceva orășeni ajungem să luăm măsuri.
      Presupunând că într-adevăr omul a limitat arealul fiarelor sălbatice fă un exercițiu de imaginație gândindu-te că ursul e în fruntea lanțului trofic neavând dușman natural . E , cum ar arăta țara asta peste 20 de ani dacă omul nu ar interveni și s-ar înmulți barney fără griji (ăștia nu folosesc metode contraceptive) ?! Poate dacă impădurim toate satele și orașele eliminând omul și tot nu vor avea loc ; sunt animale teritoriale și au nevoie de zone vaste . Asta nu înțelegeți voi . Poți stopa total defrișările pentru că ei tot vor avea nevoie de mult mai mult. Numărul lor e problema, nu omul. La ora actuală există doar două soluții la problemă: omorâm urșii sau oamenii altă variantă NU există! E dovedit științific : orice prădător din natură în lipsa controlului uman asupra efectivelor va prolifera dezechilibrand tot sistemul. Ai părere că unde locuiești tu nu au existat urși acum 1000 de ani ? Ce cauți tu acolo și nu îi lași să-și recapete habitatul?!

      14
  2. la bunica-miu la tara, in dambovita, mai venea ursu si mai futea prunii. Dar erau departe de sat.
    Din pacate cam asa se intampla cand bajetii destepti taie toate padurile. Ii coboara pe ursi in sat

    43
    • #5

      …si cand un animal de prada periculos, care nu are dusmani naturali, e protejat prin lege.

      75
    • #6

      Vorbeam cu un pădurar, vara trecută, despre fazele cu urșii (în zona Făgărașului). Mi-a rămas în minte faza asta: ursul e prădătorul suprem, nu are inamici naturali, merge unde și când vrea. Când vine dimineața, se culcă unde îl prinde ziua. Poți da pe un urs dormind în șanțul de lângă casă sau în iarbă mai înaltă.
      Cât despre frica de a merge pe stradă prin sat, sau pe câmp, ZIUA… nu m-am întâlnit cu ursul, dar am renunțat să ies cu nevasta/copilul pe lângă sat. Vara trecută, în două săptămâni, au fost văzuți zilnic urși în apropiere. Am văzut poze făcute de oameni… au fost loviți urși pe DN1, la 50 de metri de prima casă (nu e sat răsfirat, casele sunt aranjate “compact”). Oi și porci mâncați noapte de noapte…

      33
    • sa omoram tot in pula mea.

      16
    • #8

      Animale, cu tot respectul pe care ti-l port, tu vorbesti din confortul casei tale, intr-o localitate care nu prea are tangenta cu ursii. Vino pe la Brasov, stai 1-2 luni si plimba-te noaptea prin Racadau, Noua, Schei s.a.m.d. Iti fac eu cadou 2-3 seturi de chiloti noi.

      66
    • #9

      De fapt ursul are un dusman natural. Alt urs, cel alfa sa zic asa. Daca vanezi ursii aia mari, alfa, ramai cu o populatie de ursi usor de reprodus si inmultit.

      12
    • #10

      @Sarpele

      …si cand un animal de prada periculos, care nu are dusmani naturali, e protejat prin lege.

      Am crezut că vorbești despre oameni politici din parlament.

      4
  3. #11

    Ej nebun, carnea de urs e comestibila si considerata lux. De ce se vaita astia? ca se plimba fripturile printre ei?

    19
  4. Ionut, deja in jud. Arges e o problema mare cu ursii, am impresia ca toti s-au adunat acolo. Tin minte ca la mine la tara aveam un vecin care a auzit galagie in grajdul oilor, s-a dus si a gasit poarta ce duce la grajd scoasa efectiv din balamale si pusa langa. El a zis ca e un om la furat, asa ca s-a dus increzator. Cand a dat ochii cu ursul care se infrupta dintr-o oaie, a lesinat. A avut zile de la Dumnezeu de ursul s-a saturat din oaie si nu l-a atacat si pe el. A sunat la politie si politia a zis ca anunta vanatorii din zona sa il tranchilizeze. Degeaba. El trece pe la poarta noastra aproape zilnic dimineata, nestingherit de nimeni. Si cine sa il deranjeze? Are capul cat roata de la masina…

    51
  5. #16

    Sperie oamenii sa nu mai creasca animale si sa lom mancare din import si sperie copiii sa nu mai mearga la scoala ca sa avem o natie de analfabeti. Parca ar fi politician ursu, ca are aceiasi agenda de distrugere cu leprele de prin partide.

    28
    • #17

      E directiva de la UE cu ursii, data de masoni și de Guvernul Mondial. Sunt f curios cum plm trăiți și aveți acces la net?

      36
    • @ Filip: eu ma mir cum traiesti tu!

      10
  6. #19

    Aceeasi problema mereu: oamenic are stau bine-mersi, la caldurica, in fata unui laptop de cateva mii de lei sau pe un telefon care costa cat un logan sh, fara sa fi fost vreodata direct afectati de o situatie, isi dau cu parerea despre cum e mai bine. E usor sa zici: ala sa nu isi vanda pamantul, alalalt sa nu omoare ursul, cand nu ai fost niciodata in situatia aluia si nici nu ai un minim de empatie sa te pui putin in locul aluia afectat.

    87
    • Cumva in mentalul colectiv e si intiparit conceptul ca ursul e o chestie draguta si fluffy, nu un animal care poate sa te omoare extrem de lejer.

      61
  7. #21

    sunt multi viteji de tastatura care, ca in articolul precedent, lupta din vorbe pentru drepturile animalelor dar cam acolo se opresc intentiile lor. plus ca nu au habar ce inseamna intalnirea cu un animal salbatic periculos. dar stai, vorbesc prostii, au vazut ei un documentar sau un video pe youtube….

    45
    • #22

      Nu ca știu sau cunosc, dar domnu asta, cu a lui scrisorica, care se laudă că tatăl lui a lucrat la ocolul silvic, de ce nu spune și ce făcea acolo? Cum hrănea urșii de fapt? Aaa, pentru ca e o minciună cât casa, altfel avea sa recunoască, administrația, adică OMUL de care el spune, hrăneau urșii pe timpuri, de aceea nu atacau pe timpul lui ceașcă, de aceea nu atacau acum 7-8 ani, pentru ca nesătuii ăia care administrau siguranța națională, nu luau banii de pe hrană, lăsând urșii sa intre în sate, acum sa facem pe victimile și sa ne dăm loviți “oare de ce ne atacă urșii?” Intrăm in panică, si ne apucăm de împușcat, în loc sa ne uităm la adevăratul motiv al atacurilor și anume, sa ne bage frica in oameni, față de animale. Dacă lumea ar avea mai multă frica de Dumnezeu, va spun sincer ca nici animalul/animalele nu le ataca gospodăriile…… Totul se întâmplă cu un motiv, și întotdeauna, din vina păcatelor noastre!

      1
  8. #23

    Dar garduri? Garduri sunt la tine-n sat?

    6
    • #24

      tu ai impresia ca un gard opreste un urs flamand?

      49
    • #26

      Garduri?????.Fac bine aia care_i otravesc sau care pun laturi.Ei sunt singuri care mai reduc din efectiv.Romania trezestete

      18
    • #27

      Pentru toți cei care susțin că prin tăierea pădurilor s-a redus habitatul urșilor, vă înșelați în primul rând urșii nu mănâncă lemn dimpotrivă în locul păduri crește zmeuriș și afiniș ce să vezi tocmai ce le place la urși.Când eram copil foarte rar se auzea de ursoaică cu 2 pui,acuma au și câte 4,deci s-au înmulțit excesiv.Asta cu relocarea e poveste de adormit copii,muți problema dintr-o parte în alta .Din păcate singura rezolvare este glonțul.Mai demult era stabilită o limită,dacă ursul,mistrețul,lupul cobora mai mult de limita.respectivă era împușcat ,sună urât dar din păcate asta este

      12
    • #28

      deci s au taiat padurile, in locul lor au crescut zmeura care a atras ursii, dar nu de asta au venit ursii.
      logica e IM-PE-CA-BI-LA

  9. #29

    Eu nu inteleg ce legatura are articolul cu poza… Ce treaba au ursii cu Putin mozolind-o pe Sosoaca?

    53
  10. #30

    Acu nu zic 100% ca declaratiile diversilor ministru de mediu de la noi (Gavrilescu si Tanczos) din 2018 respectiv 2023 spun asa:

    Gavrilescu: “”Am trimis la toti ministrii din toata Uniunea Europeana, si nu numai. Raspunsurile au fost negative, in sensul ca, chiar si distractive, in durerea noastra, aceea de a rezolva problema acestei specii protejate, urs, ca multe dintre tari mi-au raspuns ca nu mai au aceasta specie de 100 de ani.;Si nu a dorit nimeni sa ia niciun urs, nici macar pentru gradinile zoologice. Chiar in discutiile pe care le-am avut cu omologii mei in ultima perioada, pe trio in vederea preluarii Presedintiei Uniunii Europene – Finlanda, care au si ei o populatie de ursi, Croatia, care aproape ca nu are, mi-au si spus, asa, cum de altfel, mi-au spus si cei de la Comisia Europeana, carora le-am explicat realitatea din Romania, asa cum este ea, si nu cum au prezentat-o anumiti asa-zisi – intre ghilimele – iubitori de animale, este ca inclusiv Comisia Europeana mi-a spus asa: este problema dumneavoastra de gestionare, a Romaniei, nu a noastra”, a sustinut ministrul Mediului.

    Tanczos: Acesta a precizat că intervenţia prin prevenţie este o metodă uzuală, acceptată în statele membre unde există populaţie de urs brun, iar România trebuie să revină la această abordare ştiinţifică şi pragmatică pentru a proteja viaţa umană.

    Întrebat dacă exportul de urşi nu ar fi soluţie care să ducă la diminuarea populaţiei de urşi, ministrul Mediului a răspuns că nicio ţară europeană nu doreşte urşii din România.

    Acu poate oi fi eu prost si nu inteleg, dar daca UE vrea atat de mult sa salveze ursii bruni, de ce nu iau si celalalte tari niste ursi de la noi? Si probabil o sa imi iau multa muie pentru urmatoarea comparatie dar fie: cand e vorba de imigrantii ilegali din UE, cumva se poate decide la centru ca toate tarile sunt responsabile pentru “gazduire si integrare” si nu doar anumite tari pe modelu “e problema voastra faceti ce vreti”.

    62
  11. #31

    eu m-am intalnit cu ursul la 10m distanta… nu stiu daca va puteti imagina ce inseamna distanta asta cu un animal de 200-400 de kile si care prinde viteza de 50 km la ora.

    Aveam sprayuri antiurs si pana mea… dar cand il vezi atata de aproape realitatea e ca te caci pe tine cu stropi nu scoti niciun spray ca nu poti si vuzuele si alte chestii… hahahahah ti se taie respiratia. pana mea ii simti mirosul… eu de fapt asa mi-am dat seama ca e ursul aproape ca am simtit miros de animal salbatic si cand m-am intors venea lejer in spatele meu.

    norocul meu e ca era doar curios si nu flamand si cand m-am vazut ca ma uit la el si ridc mainile s-a speriat si a fugit…. dar asta e pur noroc chior si probabil era un urs tanar. cu ursoaica cu pui nu mai merge smecheria.

    74
    • #32

      pana scoti tu sprayul anti urs, ti-l ia si face gargaara cu el, ca sa iti simta gustul mai bine

    • #33

      Asta cu sprayul de urs e ca si crema anti-rechin. Tot te mănâncă, dar asa, mai in scârbă.

      76
    • am citit: spray antirus… scuze.

      28
    • Sprayul antiurs e sfânt. Nu mizeriile alea cu piper, gen nato sau ko, care costa 30 de lei. Un spray antiurs BearBuster costa aproximativ 400 de lei și îți va salva viața dacă e cazul. Asta daca nu-l tii in rucsac. Exista hamuri dedicate încât sprayul sa fie ținut la piept pt a avea acces rapid la el.
      vm.tiktok.com/ZGehuhnkf/
      Oare o papa ursulețul daca nu i dădea cu spray? A se observa comportamentul ursului în momentul inhalării substanței.

      14
  12. #36

    Ionut, la fel ca tine, nu sunt pro sau contra impuscarii ursilor. Vesnica mea problema este cu autoritatile si cred ca articolul precedent despre asta vorbea. Intreaba bunicii tai, daca mai traiesc, cum era acum 100 de ani in zona respectiva? In mod sigur existau ursi si atunci. Ce se intampla daca venea ursul in sat, daca ataca animalele sau oamenii? Vreau sa cred ca exista un raspuns al colectivului, exista un plan, nu stiu, se adunau barbatii din sat si vanau ursul, il goneau, blabla. Adica se intampla CEVA. Acum, te intalnesti cu ursul pe ulita, suni la 112, dau aia RoAlert si in cel mai bun caz trimit un echipaj de politie sa mearga sa sperie ursul cu girofarul si sunetele. Adica mie, care am vauzut urs doar la zoo, mi se pare ca nu exista niciun raspuns, niciun plan. Ca in orice domeniu, autoritatile sunt inexistente, iar cand problema devina acuta, exagereaza. Sa spui ca nu poti tranchiliza animalul, ca devine mai agresiv, mi se pare de noaptea mintii. Deci eu care am vazut urs la Nat Geo si inteleg teroarea care iti da o intalnire cu ursul, vreau sa stiu doar atat: ce se intampla daca ursul imi mananca porcul din cotet? Se tranchilizeaza, se microcipeaza, este relocat si urmarit, iar daca se duce iar in gospodarii este impuscat sau tragem direct cu antiaeriana in el si aia e? Sau in stil pur romanesc, ti se spune: ghinion?

    35
    • inainte aveau paduri in plm 🙂

      11
    • #38

      În zona unde am crescut, la 10 km de Roman, era pădure prin care mergeam copii până în 14 ani fără frică, cel mai periculoase animale fiind mistreții. Nu erau nici lupi. Bunicul ne povestea că pe vremea lui erau lupi, cât am fost copil în sat nu am auzit de cineva să se fi întâlnit cu lupul în pădure. De urs, nici nu se punea problema de așa ceva.
      Anul trecut însă a fost semnalat primul atac de urs la o stână de lângă pădure. Urs care cel puțin 40 de ani nu era prezent în zonă. Așadar cred că numărul urșilor este mult mai mare decât ceva ani în urmă și cel puțin în țară la noi nu este amenințat cu dispariția.

      31
    • #39

      Conform bunicilor mei. Pe vremuri fiecare isi lucra terenurile din jurul satului. Ca era porumb, cartofi, pomi fructiferi sau fan, tot timpul erau oameni si era activitate. Deci inainte sa vina comunistii, in timpul comunismului erau CAP-urile si la fel majoritatea terenurilor erau lucrate. Animalele salbatice nu se apropiau de sat, iar care totusi se apropiau erau vanate. In ziua de azi, nu se mai lucreaza terenurile, au fost lasate in paragina, iar animalele salbatice dau tarcoale din ce in ce mai aproape de localitati. Cam asa e situatia la mine la tara, zona de deal unde mai vine ursul.

      18
  13. #40

    Ar merita si un articol cu “realitatea ursilor in mediul urban”. Pentru ca sunt deja in orase – in Sibiu, Brasov, Tg Mures, Sinaia, Miercurea Ciuc, etc

    Intr-un oras de 300.000 locuitori nu poti sa te plimbi in parc dimineata si seara dupa ora 17.

    adevarul.ro/stiri-locale/targu-mures/trei-ursi-de-la-gradina-zoologica-din-targu-mures-2241912.html

    20
    • #41

      Nu zic ca n-ai dreptate, dar sursa aia e total inutila. Puteau, la fel de bine, sa scape 3 tigri.

      7
    • #42

      @Ionut, n-au scapat ursii de la gradina zoo, au intrat din padure. Vezi pe harta, gradina Zoo e intr-un parc si parcul langa o padure. Undeva in zona sunt 30 de ursi. In fiecare an 3-4 ursi ajung prin parc si printre case.

      8
    • In alte tari se chinuie sa cumpere si sa bage ursi la ei in zoo iar la noi vin singuri si gratis, si tot nu ne convine. Cine sa ne mai inteleaga…

      11
  14. #44

    Un articol bun.
    Dar vreau sa atrag atentia asupra unui lucru. Doar pt ca oamenii s-au “cocotat” pe toate coclaurile nu inseamna ca asta le da drept de viata si de moare asupra vietatilor care traiesc acolo.
    Tre sa terminam cu idea ca omul se muta undeva unde nu e nici o casa la 1km in jur … dar el vrea sa fie totul al lui acolo, si sa nu traiasca nici un pradator pe langa el.
    Ca daca o luam asa unde le mai dam voie carnivorelor sa traiasca? Doar in parcurile nationale? Nici macar acolo in liniste pt ca se pastoreste si sunt caini de ciobani.

    12
    • #45

      da tu realizezi ca oamenii aia sunt acolo de niste zeci/sute de ani, nu au facut casele si au plecat acolo acum 15 ani si au deranjat animalele. au trait linistit acolo o perioada lunga, pana sa se taie padurile si sa coboare ursii in gospodarii

      25
    • #46

      pai aia e, cu Sa se taie. ca toti de acolo sunt participanti activi la taiat.

    • #47

      Oamenii au trăit pe coclaurii ăia de câteva sute de ani.
      Omul zice că doar de câțiva ani problema cu ursul a devenit critică.

      26
    • #48

      Cineva doreste ca Romania sa devina cu o populatie putina,si numai in orase, iar restu Romaniei sa devina gradina animalelor salbatice pt.vanat a bogatilor ,animalele inlocuiesc lipsa oamenilor de la sate

      2
  15. #49

    Bun si intreb acelasi lucru daca animalele salbatice ar fi hranite iarna in padure ar mai cobora aiurea printre oameni?
    Ca doar nu coboara la un coffe to go pentru un latte.

    12
    • #50

      Ideea cu animalele salbatice e ca fac parte dintr-un ecosistem cu un lant trofic. Daca tot hranesti ursii mai bine ii tii pe langa casa, in padure nu mai folosesc la nimic.

      5
    • #51

      Voi nu intelegeti un lucru.Singura modalitate prin care se poate ajunge la o populatie normala pt suprafata de teren pe care Romania o are ca habitat al ursului este VÂNATOAREA

      31
  16. #52

    Va spun cum se proceda cu ursii, acum vreo 15 ani, intr-un sat de munte din Gorj la poalele Parangului.
    In zona aia nu sunt probleme numai cu ursii ci ai cu porci mistreti(coboara in sat si distrug culturile), vulpi, lupi si mai noi si sacali.
    S-a intamplat de multe ori sa se intalneasca oamenii cu ursii(in vremea aia se cresteau vite si se pasteau pe plaiuri), dar aveau caini, ciobanesti si nu unul, un caine singur, prea putin probabil sa se bage sa alunge ursul, si schimb vreo 5-6 ciobanesti, il alunga garantat.
    Puneau laturi(capcane) cu mancare stia cam tot satul in ce zone sunt si isi tineau cainii si animalele la distanta, nu le puneau pe pamanturile lor, le puneau pe dealuri si padurile de langa sat, da era nasol cand un urs se prindea si urla cateva zile pana murea, dar alternativa era sa te atace sau sa coboare in sat, ceea ce nu voia nimeni.
    Cand se intampla totusi sa coboare la case, strigau barbatii cat ii tineau plamanii, se adunau cu torte, si carbit de ziceai ca esti in razboi, puscau la carbit si se speriau ursii.
    Au fost cateva accidente si ursul a atacat oamenii, din fericire nu stiu pe nimeni sa fi murit, ranit da.
    Aa si inca ceva, niciodata nu se umbla singur pe dealuri, cel putin un caine, doi(si aici ma refer la caini de talie mare nu Pufy bichon de poseta) si tot timpul cu petarde cel putin, la ei.
    Nici pe vremea aia nu se impuscau si autoritatile nu faceau nimic, povesteau batranii ca i-au chemat pe jandarmi sa elibereze un urs prins in capcana, si ca erau toti urcati in copaci cu armele la ei, cand a inceput ursul sa se zbata.
    Ce am inteles eu din toata chestiile astea e ca oamenii si-au dat seama ca sunt pe cont propriu si au luat problema in propriile maini, crud, barbar, dar au ramas intregi.

    46
  17. #53

    Salut!

    Actualmente există o suprapolulație de urși la noi în țară. Trebuie redus numărul și basta. Fostul ministru “ungur” al mediului propusese un număr de “extrageri” anuale de urși pentru a controla situația, fie și în al doișpelea ceas, specialiștii de la Academia Română au înjumătățit acel număr.

    Dacă în Delta Dunării o soluție pentru împuținarea șacalilor a fost popularea zonei cu câteva exemplare de lupi, dușmani naturali ai primilor, cu ursul nu prea ai ce face, în lanțul trofic el este rege la noi.

    Vă rog să nu mai dați vina pe cetățenii de etnie maghiară pentru faptul că an de an există decese și mutilări groaznice în urma atacurilor urșilor. E rușinos.

    Viața umană primează.

    60
  18. #54

    Pentru isteții care o țin langa cu tăiatul pădurilor, ca și cauză principală a exodului urșilor în localități, o întrebare simplă: de ce nu coboară și cerbii, doar trăiesc în același habitat ? Răspunsul e simplu: populația de cerbi este controlată prin vânătoare. Nu am văzut pe nimeni să se scandalizeze că se vânează cerbii & consoartele lor și doar sunt mult mai drăgălași și total inofensivi față de om. Și da, autoritățile sunt total impotente, nu îi interesează decât să nu își asume nici o răspundere. Pe cale de consecință, în multe zone din țară se practică otrăvirea sau prinsul în capcane, ca în Evul mediu.

    32
    • #55

      Pentru istetii care pun intrebari sa se afle in treaba iata si unul dintre raspunsuri: numarul cerbilor este controlat inclusiv de ursi, pentru care cerbii sunt o prada naturala. Pe urs nu il mananca nimeni in padure, ca nu poate. Situatia celor doua tipuri de animale salbatice nu se poate compara. Si culmea, cerbii coboara si ei, dar nu prea omoara oameni, asa ca nu apar la stiri.

      23
    • #56

      @Alex si cand in padurile din Europa de-abia calca picior de om si ursul le avea pe ele pe paduri la dispozitie ce anume limita populatia de ursi? Cum de nu se inmulteau ursii peste masura si nu nimiceau toata populatia de cerbi, bursuci, popandai, hamsteri, parshi de dumbrava, schocatzi si ce mai mancau ei?
      Intreb si eu, ca nu-s specialist dar mi se pare ca ecologia e nitel mai complicata.

      6
  19. #57

    in tari civilizate exista 2 chestii:
    – animalele salbatice sunt tinute sub control, daca exista un dezechllibru se dau licente de vantoare sa omoare x exemplare (cum e de exemplu cu elanii din nord)
    – fermierii sunt dezpagubiti pentru daune

    in rest, ca si cu lupii, ursul are rolul lui in natura si trebuie protejat, dar si controlat

    la noi evident ca nu prea se respecta nici prima, ca sar ecologistii ca vai saracii ursi si nici a doua ca ori asigurarile sunt prea scumpe ori vorbim de agricultura si zootehnie facute la nivel mai putin organizat

    27
  20. realitatea dura e ca in europa au impuscat astia toti ursii. Exceptand vreo 2-3 tari. A aparut unu in elvetia, UNU IN PULA MEA, si l-au impuscat. 🙂

    Dar. Si cu mandrii nostri. Taie toate padurile de langa sat dupa care se mira ca muta la pula “oare de ce a aparut ursu, ca inainte nu cobora pana aici”

    19
    • #59

      Incerc sa raspund politicos, imi cer scuze anticipat daca uit de eufemisme si-mi bag p*la in ipocrizia unora.

      Ne confruntam cu o problema, respectiv cresterea semnificativa a numarului atacurilor ursilor in zonele populate. In loc sa cautam solutii, potrivite obrazului fin sau mai putin fin al fiecaruia (relocare, reducere a numarului acestora, habitate protejate, eradicare, etc), unii stau in cur, si gasesc motive pentru care suntem in aceasta situatie (ca defrisari, ca copaci, ca turisti prosti care au scapat in viata dupa selfie pe locomotive si acum incearca un “double down” la selfie cu ursul pe DN1).

      Repet, avem o problema, cautam solutii, sau vinovati? Ca si eu iubesc animalele, dar nu as adopta un urs sa-l plimb in masina ca sa discute cu bombardierii in trafic (hmmm, oare ar merge?).
      Poate din cauza pandemiei, poate urmare a reducerii cotelor de vanatoare, realitatea este ca populatia de usi a crescut la un nivel la care riscul pentru cei ce locuiesc sau viziteaza zonele de deal si munte devine inacceptabil.

      Personal, prefer solutiile pasnice, dar libertatea si siguranta ursului se termina acolo unde o afecteaza pe a mea.

      33
    • #60

      Și eu care habar nu aveam ca ursul mănâncă lemn! De aia e flamand, pentru ca le-o tăiat ăștia pădurile?
      Ce va mai place sa va dați deștepți, când în realitate…

      5
  21. #61

    Va cacati pe voi cu de-astea cand ursul este un animal cu comportament simplu de inteles si de prezis. I-ati distrus habitatul, impuscat sursele de hrana, si incalzit clima, acum va mirati ca animalul se adapteaza si supravietuieste. A gasit de mancare gaini in batatura sau pizza veche la tomberon, si va continua sa vina sa manance acolo, in timp ce voi cugetati adanc si cu ingrijorare in fotoliul comod “De ce plm nu stau ursii astia in munti unde nu ne deranjeaza”.
    O problema strict rromaneasca, ivita din incompetenta si delasarea tipic rromaneasca, si care nu va avea alta solutie decat impuscarea continua a ursilor. Incompetentii de la silvicultura sunt pusi acolo sa defriseze si sa vanda lemn ilegal, incompetentii de la fonduri cinegetice sunt pusi acolo sa vanda trofee ilegal, iar primarii care sunt factori de decizie sunt niste incompetenti numiti politic, pusi pe capatuiala nu pe rezolvarea de probleme. Excelenta tara, pacat ca e populata.
    Zilele trecute arestasera astia ceva braconieri cu un cerb de 6000 de euro in portbagaj. Un trofeu de urs brun cam cat costa zilele astea…

    13
  22. #63

    De ce sa lasam niste cifre sa strice o poveste atat de interesanta si poate profitabila pentru unii. Ursii sunt niste animalute simpatice, pufoase, dragalase, protejate prin lege, care fac parte din patrimoniul natural national si universal, dar:
    -in urma ultimului recensamant, populatia de urs in Romania este estimata intre 7000-8000 de exemplare, cu tendinta de crestere.
    -Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, in urma unui studiu de habitat, a constatat ca in tara exista habitate suficiente pentru aproximativ 4000 de ursi.
    Concluzie:
    Orice factor de decizie (politic sau adminstrativ), are la dispozitie doua optiuni:
    -dezvoltarea habitatelor naturale pentru a putea sustine populatia de urs existenta si viitoare…solutie utopica.
    -reglarea populatiei de urs prin recoltare de catre specialisti pana la aducerea acesteia in limitele pe care le pot sustine habitatele existente, iar apoi mentinerea populatiei la aceste nivele.
    Altceva este gargara….

    36
    • #64

      Cum ziceam mai sus, eu nu-s specialist, doar am citit mai demult ca ursul are nevoie de nu mai stiu cate hectare de LINISTE in jurul barlogului, altfel e deranjat si tinde sa se mute. Intreb si eu, nu dau cu parul: oare inmultirea “gipurilor” si motocicletelor dirt-bike precum si picnicurile cu manele date la maxim sunt luate in calcul de autoritati cand calculeaza cate habitate (mai) sunt in tara?
      Tot asa citisem ca ursul “se naraveste” la carne, adica se obisnuieste cu ea (ursul e omnivor, hrana de origine animala inseamna mai mult insecte si animale mici, nu se repede instant la porcul din batatura). In plus, ursii nu-s molecule de gaz, sa se raspandeasca omogen in spatiul ramas dupa ce ai extras cativa. Daca nu il impusti pe ala care vine la tine in curte nu scapi de el, pentru el curtea e bufet suedez, de ce sa se complice sa mai prinda animale salbatice? Mie ideea cu “recoltarea de catre specialisti” mi se pare o ocazie sa mai chemam vanatori austrieci pe aici sa se simta ei ca in Africa la safari. Mi s-ar parea mai normal ca ursul respectiv sa fie omorat cand e prins asupra faptului, cu porcul in gura, ca in imaginea de mai sus. Eventual de proprietarul porcului, ca a lui e paguba. Si omul sa valorifice blana si ce carne e comestibila.

      10
    • #65

      @ Sans Hosen
      Nici cei mai aprigi militanti pentru protectia animalelor nu pot nega in vreun fel realitatea: Din anii 50 populatia de urs in Romania a crescut constant, chiar si cand se faceau recoltari selective, iar explozia numarului de exemplare a coincis cu interzicerea completa a extragerilor.
      Este extrem de naiv sa credem ca exista alte solutii: impuscarea doar a ursilor agresivi (s-a facut si se face si acum), relocarea in alte tari (nu vrea nimeni sute de ursi), ingradirea cu gard electric a habitatelor (poate doar a habitatelor umane, dar nu cred ca vrea nimeni asta) etc…
      Fiecare urs are nevoie de un areal urias, deci nici daca maine s-ar opri orice acces al omului in padurile locuite de urs (exploatari forestiere, raiduri cu masini de raliu, ATV-uri, motociclete, picnic-uri cu manele), habitatele existente nu ar fi nici pe departe suficiente pentru populatia existenta.

      12
  23. #66

    strictsecret.ro/ursuletul-arthur-are-in-romania-7000-de-fratiori-care-au-ucis-si-mutilat-sute-de-romani-si-sute-de-mii-de-animale-cealalta-parte-de-adevar-pe-care-ong-urile-rezist-nu-v-o-spun/

    La sfarsitul articolului de mai sus aveti imagini sugestive cu atacuri de urs……cam cum arata o victima sau ce ramane din ea…!

    No comment !

    14
    • #67

      Tabel cu oamenii atacati de urs in 2021
      Nr crt Data Victima, varsta Localitatea, Judetul Imprejurari Gradul vatamarii Observatie
      1 17.12.2020 Barbat Hunedoara grav
      2 12.04.2021 Barbat, 36 Azuga, PH Jogging pe munte decedat Sportiv de performanta
      3 18.05.2021 Barbat, 49 Joseni HR Pe faneata muscat
      4 01.06.2021 Barbat, Fagaras, BV Pe teren agricol muscat
      5 12.06.2021 Femeie, 50 Cavnic, HD Pe teren agricol muscat
      6 08.06.2021 Barbat, 49 Sacel, HR Stana Scalpat , grav Pastor
      7 20.06.2021 Barbat, 52 Capalnita, HR Pe faneata Muscat grav La cosit
      8 26.06.2021 Barbat 35 Sfantu Gheorghe CV Padure Muscat grav langa oras jogging
      9 03.07.2021 Barbat 59 Tulghes HR Faneata Scalpat, grav, ochi pierdut Langa sat, intravilan
      10 06.07.2021 Copil 8 Ghelinta CV In sat muscat In fata portiii
      11 13.07.2021 Barbat, 60 Rarau SV Padure muscat La ciuperci
      12 17.07.2021 Barbat 35 Maneciu, PH Stana muscat Pastor
      13 18.07.2021 Barbat 30 Pauleni HR Stana muscat
      14 24.07.2021 Barbat 26 Bilbor HR Stana decedat Pastor
      15 24.07.2021 Barbat 55 Bilbor HR Stana Scalpat grav Pastor
      16 25.07.2021 Barbat 70 Gornesti MS Stana decedat Pastor
      17 26.07.2021 Barbat 50 Casin HR Stana muscat Pastor
      18 28.07.2021 Barbat 41 Frumoasa HR Stana muscat Pastor
      19 22.08.2021 Barbat 30 Manastirea Casinu BC Padure Muscat Ciuperci
      20 23.08.2021 Barbat 40 Mircesti AG Camp Muscat La culturi
      21 29.08.2021 Barbat 25 Voslobeni HR Stana Muscat Pastor
      22 30.08.2021 Barbat 40 Miercurea Nirajului MS Teren agricol Muscat grav Agricultor
      23 02.09.2021 Barbat 25 Craciunel HR Stana Muscat grav Pastor
      24 06.09.2021 Barbat26 Ciceu HR Stana Muscat grav Pastor
      25 07.09.2021 Barbat 50 Telega PH Teren agricol Muscat grav, scalpat Agricultor
      26 24.09.2021 Barbat 45 Comarnic PH Langa casa Muscat grav, scalpat Agricultor
      27 25.09.2021 Barbat 58 Breaza PH In oras Muscat grav, scalpat Agricultor
      28 05.10.2021 Femeie 31 Lazarea HR In curtea proprie Muscat Casnica
      29 04.10.2021 Barbat 47 Porumbacu SB intravilan Scalpat grav Agricultor
      30 08.10.2021 Barbat 38 NT padure zgariat La ciuperci
      31 09.10.2021 Barbat 31 Campuri VN intravilan Muscat agricultor
      32 09.12.2021 Barbat 38 Campuri VN intravilan Muscat Agricultor
      33 09.10.2021 Barbat 69 Campuri VN intravilan muscat agricultor
      34 14.10.2021 Barbat 24 Obarsia Closani MH intravilan Muscat brat picioare Apicultor
      35 14.10.2021 Barbat 42 Obarsia Closani MH intravilan Muscat brat picioare Apicultor
      36 17.10.2021 Barbat 71 Almas NT padure Muscat la cap, brat picioare Vanator
      37 24.10.2021 Barbat 50 Arpasu de Sus SB camp Muscat la cap, brat picioare Vanator goana de indepartare
      38 05.11.2021 Barbat 33 Bosorod HD Pasune Muscat la cap si fata Cioban
      39 01.12.2021 Barbat 63 Frumoasa HR Pasune Muscat la burta, bratul rupt Cioban
      40 11.12.2021 Barbat 69 Suseni HR pasune Muscat cap, burta, DECEDAT Detinator cabana

      13
    • #68

      Voi nu intelegeti un lucru.Singura modalitate prin care se poate ajunge la o populatie normala pt suprafata de teren pe care Romania o are ca habitat al ursului este VÂNATOAREA

      20
  24. #69

    Romanii vor caini si ursi pe strazi, ca in oricare alta tara bananiera de lumea a 5 a, natia asta trebuie sa dispara cu totul.

    9
  25. #70

    Băi, nu știu, dar am impresia că unii au decis ca România să fie un fel de grădină zoologică naturală a Europei pentru că și-așa suntem toți niște țărani rupți în cur cu mămăligă între dinți.

    11
  26. #71

    Ca in totdeauna Animalul e vinovat !!
    Omul e doar o victima și mereu este atacat de un Animal agresiv ,păcat ca Omul nu a greșit cu nimic doar ca mulți nu înțeleg ca atâta timp cât vei face rău unui Animal răul se întoarce către Om ,mulți cred ca a face rău unui animal înseamnă să-l bati , nu răul suprem este sa îți bati joc de teritoriul lui sa-l alungi din teritoriul lui asta înseamnă răul suprem Ptr un animal !!
    Darrrr sa nu ne agitam ca Omul nu a făcut si nu va face nici o data așa ceva unui Animal ,Omul respecta Anumalul si teritoriul lui !!
    Părerea mea împușcați toate Animalele chiar si furnicile ca deja ne deranjează si ele Ptr ca au o problema de comportament si ne deranjează pe noi Oamenii !!!
    Lăsând gluma deoparte eu sunt de părere ca Omul este vinovat 100 % in ceea ce privește atacurile Animalelor sălbatice si nu Animalele au o problema de comportament ,mai degeaba Viermele numit Om are o problema de comportament !!
    Respectați Natura si Animalele dacă vreți Respect !!

    6
    • #72

      Inteleg ca trebuie sa respecti animalele, dar pana la fanatism e cale lunga.
      Nu stiam ca în afara de cuțofilie si pisifilie exista si ursofilie…

      14
    • #73

      @Nelu: Bun, omul e vinovat fata de animal. E clar, acceptat de toata lumea. Ce facem acum? Intreb pentru ca omul ala vinovat, s-ar putea sa nu mai existe, sa fi murit de niste ani de zile. Ce facem cu aia de acum, care poate nu sunt vinovati, poate nu s-au dus ei peste urs sa-i taie padurea, poate nu si-a facut el casa tot mai sus spre padure si tot asa. Ce facem cu astia? Ii punem sa plateasca pentru pacatele strabunilor? Pana cand? Cand se prescrie? Relocam oamenii? Cu ce bani? Cine ii despagubeste? Cum? Alta solutie? Bun, de maine, toate animalele sa faca ce vor, daca apare un animal, orice animal, intr-o zona, pe o suprafata de 2 km patrati, toti oamenii sa fie omorati? Asta e solutia? Sau care e solutia? Am inteles toti ca omul e vinovat, mai ales ca a evoluat de la asezari la metropole si ca isi doreste sa se extinda, nasol din partea lui. Dar care e solutia?

      8
  27. #74

    Am fost prin țara Hațegului pe Platoul Luncanilor, Târsa. O zonă superbă. Mi-a povestit cineva de acolo despre un cioban desfigurat de un urs care târa o oaie și a considerat că dacă dă cu bota în el o să o salveze. Doar că ursu nu a fost de acord și l-a durut în pwlă de bota lui.

    7
  28. #75

    Pentru ca urșii au fost protejați atatia ani, au ajuns să se înmulțească mai mult decat trebuie.
    O femela a ajuns să fete 3-4 pui (chiar și 5 pui în Cozia, de exemplu). Înainte de traiul “bun” avea maxim 2. În afară de lipsa paradatorilor (adica vanatorii), s-au apropiat mult de localități și găsesc haleala fara efort.

    15
  29. #76

    Simt deja cum mi se umple frigiderul de carne, dar, cum pretul la carne n-a fost plafonat de diriguitori, zic ca merita.

    Mai tineti minte ca va ziceam, mai de mult, de “acarii Paun”? Well, we’re back to square one. Doar ca acum, acarul e taman ursul…

    Iubesc animalele, inteleg perfect ce inseamna instinctul lor de supravietuire, chestii gen lant trofic si ecosistem, etc. Am vazut ursi in repetate randuri, inca de acum 40+ani, pe lacul Sfanta Ana. Recunosc, n’am batut “cuba” cu ei, mi s-a parut – si mi se pare, in continuare – stupid.

    Situatia actuala are o singura cauza, iar efectul ei este, ca de obicei, tratat mizerabil de impotentele autoritati romanesti (nu romane). Pentru ca asa se intelege in Romania sa se faca: dispret total ani, zeci de ani, cu privirea la orice degenerare a unei situatii, apoi “sa taiem in carne vie” – pedepsim tot ce prindem.

    De exemplu: situatia urbanistica scapata complet de sub control in Bucuresti, ZECI de ani la rand, ca urmare a intereselor mafiei imobiliare care a gravitat in jurul lui Basescu si Firea? Solutia: actualul Primar blocheaza PUZ-urile. Sau: Politia Rutiera (sau Politia, in general) simuleaza rolul pe care il are in societate? N-are, tati, nimic, inasprim noi toate sanctiunile si pedepsele. Ce sa mai zic de noul sistem RetuRO SGR – o sa revin, poate, cu un guest post pe tema (daca e dl Ametcea interesat) – frecam pula 35 de ani si aruncam totul pe unde prindem, gata, aplicam acum sanctiune de 50 de bani pe orice ambalaj si gata treaba.

    Ce vreau sa spun este ca societatea romaneasca asa “stie” sa functioneze. Dupa zeci de ani de teroare, ce sa te astepti? Romaina si Croatia sunt singurele tari din UE care inca mai sanctioneaza prostitutia. In Romania nu poti fuma iarba ca iei 2 ani cu suspendare. Nu poti bea o bere la volan pentru ca iti ia permisul 3 luni. And so on. Nu exista un sistem proactiv de a genera un echilibru intre ceea ce se intampla natural cu un grup social – si, da, in conditiile in care avem o populatie de 10k ursi (am rotunjit) vorbim de un grup social – si impactul pe care aceasta evolutie il are.

    Zeci de ani de zile in care nu s-a facut NIMIC pentru ca aceste animale sa fie controlate, genereaza acum nota de plata pe care tot aceste animale o vor plati. Nu va imaginati ca toate aceste agitatii au ca scop real plata daunelor produse de ursi, sau anestezierea tribulatiilor ciobanilor ca si-au pierdut mioarele (sau mainile) in labele ursilor. Toata aceasta fanfaronada nu este decat o metoda de a “linisti” opinia publica cu privire la masacrul ce va urma, in care un grup select, de cateva sute de oameni, va plati niste sume deloc neglijabile (neglijabile doar in raport cu neputinta autoritatilor) pentru a reduce efectivul de ursi.

    Din cate ocoale silvice sunt in Romania (510), oare cati responsabili (nu stiu care e ierarhia, brigadieri, padurari, alea, alea) au ca sarcina mentinerea sub control a populatiei de ursi? Dar, oare, cati dintre ei nu-si pot justifica averile, ilicite, obtinute ca urmare a faptului ca inchid ochii la jaful din paduri? Si acum, ca de obicei, evident, tot mortul (ursul) e de vina.

    Bine zicea cineva mai sus, nu mai stiu cine, oamenii ce fel de responsabilitate au avut toti acesti 35 de ani, de cand se tot impuiaza ursii, de cand ne vinde rasposatu’ Verestoy padurile si de cand ne-au furat astia frigul de pe tzeava de la calorifer si pompeaza caldura iarna prin paduri si munti, sa nu mai hiberneze astia raii, repet, tzaranushii aia ce au pazit ZECI DE ANI? Nu tu o pusca, nu tu un topor, nu tu o furca, nu tu “paza cetatii”, sa le dau eu, din fotoliu, de la Bucuresti, ca ei aus tiut sa taie copacii, sa nu-si cultive tarlalele, sa nu isi faca treaba. Dar sa ciordeasca tot ce-au putut ciordi, de la linii de telefon, de tensiune, linii de CALE FERATA, sisteme de aductiune a apei, statii de pompare, pula calului, ca si asa zice Zoso ca “satul romanesc trebuie sa moara” – acolo a fost usor. Acum, hai, nene, noi de la oras, sa tinem ursii la distanta.

    Perfect, ii vine manusa la statul roman sa isi mai traga o spagutza vanzand niste cote de vanatoare – fiindca DOAR ASTA se va intampla.

    10
  30. #77

    Atacurile ursului sunt tragice. Nu pot sa-mi imaginez asa ceva.
    Asa ca lasati-l naibii in pace! Muistii cu creier cat stafida cu ATV-urile prin padure, muistii cu raliuri prin padure, cat se poate de ilegale, infectii cu motocicletele prin aceleasi paduri si prostii cu bale-n bot care opresc sa faca poza cu ursul.
    Lasati-l dracului in pace si incepeti sa respectati natura! Ca muistii din tarile civilizate, unde e interzis sa te dai cu partaitoarea poluanta prin campul de narcise vin aici, in pampas si distrug flora, sperie fauna pentru senzatii tari, libertate, frate, born to be wild, vedea-i-as cum se caca pe ei cand vad o urma de talpa de urs.

    8
  31. #78

    Asadar, in tarisoara se omoara zilnic sute/mii de vaci/porci/gaini pentru ca pitziponcii sa haleasca un burger, o fripturica, un muschiulet ca apoi sa se ofuscheze ca a fost impuscat un urs….? Ba, voi cand v-ati numarat ultima data neuronii? Realitatea e ca populatia de ursi a depasit de 3-4 ori limita de sustenabilitate a padurilor noastre. Corectia se face cu pusca, nu exista alternativa.

    12
  32. #79

    NU vreau să intru prea mult în detalii, au mai atins problema unii mai sus – urșii s-au înmulțit din anii 50, de când plutocrația roșie comunistă a decretat că practicarea vânătorii este sportul prin care ei demonstrează pulimii esența lor aristocratică. așa că vânătoarea și în special asta de urs a devenit ceva restrictiv, permis doar lor, elitelor. Fenomenul s-a perpetuat după 90, vedeți câți milițieni, sereiști și procurori sunt mari vânători, ca să nu-l mai pomenim aici pe Năstase…. Ăsta e fondul problemei, ca să plecăm de la ceva concret.

    2
  33. #80

    Astazi a fost Ro-Alert pentru urs vazut in zona Faurei, Braila. In curand il vom vedea la Dunare si cu ceva noroc si in Bucuresti.

    1
  34. #81

    Lumea este fricoasă, bărbații sunt bărbați când vine vorba de droguri, de alcool, de anabolizante și alte asemenea.

    Mă teroriza un us și am decis să expun problema șefului de post;i-am explicat situația și a zis că, fiindcă nu depinde de dumnealui, va sesiza mai departe la Autoritatea Județeană.

    Între timp teroarea era o prezență constantă în împrejurimile prăvăliei mele.
    Văzând că răspunsul se lăsa așteptat, implicit măsurile ce trebuiau luate pentru a elimina teroarea, după 4 zile am decis să mă duc din nou la șeful de post;că dumnealui i-a anunțat cu mențiunea urgență și că speră ca în maxim 2 zile să aibă un răspuns.
    A doua zi s-a prezentat la mine și mi-a transmis că autoritățile județene așteaptă un răspuns oficial de la Protecția Animalelor.

    Între timp mi-a fost sfâșiat un câine la care țineam foarte mult, nu știu dacă îmi voi reveni prea curând din durere.
    La trei zile mi s-a comunicat că cei de la Protecția Animalelor împreună cu câțiva pădurari au întreprins acțiuni de intimidare a usului și că operațiunea a avut un real succes fiindcă usul este de negăsit.

    După acest comunicat am știut clar că trebuie să mă aștept la ce este mai rău așa că am suplimentat măsurile de siguranță prin achiziția altor 2 ciobănești mioritici, pe lângă cei 5 pe care îi aveam deja.

    Aceste evenimente au avut loc începând cu luna Decembrie a anului trecut.

    La 1 Ianuarie a.c. m-a vizitat o usoaică (avea doi pui după ea), de fapt mi-a vizitat iezii…Câinii și-au făcut datoria până la un moment dat;usoaica nu dădea înapoi de nici o culoare;neavând armă de foc, am aruncat benzină pe un lemn de vreo 80 de centimetri lungime și vrei 20 diametru, i-am dat foc și m-am dus hotărâtă în direcția usoaicei;din fericire, ca oricare animal, s-a speriat teribil de foc și a zbunghit-o repede.
    După acest eveniment am luat decizia să elimin fizic usoaica.
    La câteva zile m-am dus la șeful de post și i-am prezentat situația și măsura ce o voi lua;dumnealui a spus că nu trebuie să recurg la astfel de gesturi extreme, dar că nici nu are cum să mă ajute, totul depinzând de cei de la protecția animalelor;dar animalele mele de cine depind, nu trebuiesc protejate?că mârr, că pâr că hai sictir!

    Având cunoștințe de lațuri, capcane și alte asemenea, oscilam între acestea și momeli cu otrăvuri.
    Am ales varianta mai ,,umană”dar și mai riscantă:
    capcanele.

    Nu intru în detalii, chestia e că am exterminat usul, dar nu usoaica…

    După acest eveniment s-a dus vestea (usul s-a manifestat în fel și chip și a atras spectatori) și a început cealaltă teroare:
    sarabanda
    declarațiilor.Binențeles că prostălăul de la post făcea exces de zel;acum, deodată putea să mă ,,ajute”.
    Ca să îi combat entuziasmul măscăriciului, m-am gândit să îl combat pe ,,limba”lui;am luat decizia să mă duc în ,,bârlogul”lui…
    Cum eu nu beau decât la ocazii ,,ocazionale”, cam la 4 ani, iar fără a bea exista riscul ca muitovici să nu mă creadă, a trebuit să fac efortul de a bea niște porcării la ,,bârlogul” localității unde știam eu că îl găsesc pe muianovici.
    Trec peste circul din bârlog, drojdierii fiind la ,,datorie”, mai puțin atunci când trebuie să ia măsuri pentru comunitate;atunci sunt cei mai ,,bărbați”, cei mai minunați, te poți baza, siguranța și încrederea la ei o găsești.
    Cu un pahar cu tărie de o culoare cam dubioasă, m-am așezat lângă muiscovici;mai râzând, mai glumind, mai miștocărind, i-am spus să lase excesul de zel și să încheie cu cercetarea evenimentului că altfel ajunge precum usul;că cine sunt eu să îl ameninț pe el, că el este organ al legii, al dreptății, al siguranței!de nervi m-am dus și mi-am mai luat un pahar de tărie daia dubioasă, de data asta amestecată cu suc de portocale, iar când m-am întors i-am dat răspunsul la întrebare:
    ,,-sunt spiritul usului!
    -cine, cine?
    -fantoma usului!”
    Nu știu dacă i s-a aprins beculețul la discuția cu el, ori când i-am arătat pozele (le păstrez ca suvenir), chestia e că s-a liniștit, momentan nu mă mai deranjează.

    Partea nasoală e că, de câteva zile, la câteva localități distanță și-au făcut prezența doi uși.
    Partea bună e că acum am experiență și știu cum voi proceda în caz că ajunge și pe la mine un astfel de exemplar.

    P.s.
    Autorul articolului ar trebui să ia măsuri de eliminare a amenințării;asta dacă ține cu adevărat la cei dragi, dacă nu, aștept să vină să scrie aici cum i s-a întâmplat un eveniment nefericit, eveniment care inevitabil, mai devreme ori mai târziu se va întâmpla;usul nu are rațiune, nu are sentimente, remușcări și alte asemenea.
    Cei ce îi hrănesc, astfel încurajându-i să intre în localități, nu au discernământ, sunt oameni bolnavi care trebuiesc tratați;chestia urâtă e că ei nu își dau seama că prin acțiunile lor fac foarte mult rău oamenilor din zonă;iresponsabilitatea, nepăsarea, miștocărela, dușmănia au atins cote foarte periculoase.

    2

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam