am-plecat-la-rio

După ce s-a terminat finala olimpică la gimnastică, a existat o perioadă de pauză în care comentatoarea a trebuit să umple timpul cu ceva. Deci vă zic, am închis streamul de limbă română și am lăsat în portugheză, pentru că nu o mai suportam pe tipă.

Practic, 10 minute femeia a vorbit despre cât de buni am fost noi la gimnastică și cum ORICINE ALTCINEVA DECÂT GIMNASTICA e de vină pentru locul în care e acum. Desigur, argumentul clasic cu lipsa dotărilor și cum ea știe cât de mult au muncit toți și cei de la înot, și floretă și judo și tot.

A vorbit despre orice numai despre faptul că poate, printr-o întâmplare senzațională, nu avem de fapt valori la respectivele sporturi. Exceptând Belu și Bitang, șantajiștii foști antrenori ai naționalei de gimnastică, nu există nimeni care s[ poat[ antrena la nivel înalt gimnastica. Și probabil aici sunt de vină tot cei doi ipochimeni, care au avut grijă să nu învețe pe nimeni nimic, pentru a păstra frâiele în mânuțele lor de aur.

Da, nu există sportivi buni. Da, suntem slabi pentru că, în primul rând, nu avem o bază de selecție. Nu avem centre de copii și junori. Nu avem antrenori care să poată să vadă valoarea într-un copil încă de la vârste extrem de fragede. Avem doar antrenori care așteaptă șpagă de la părinți cretini care consideră că dacă împing bani, copiii lor devin brusc mai buni.

Nu se face sport în școli. Ora de sport este singulară, se face opțional iar dacă ai ghinionul ca profesorul de sport să îți fie diriginte, nu faci sport, ci discuți probleme ardente de dirigenție, cum ar fi câți bani să aduci la școală pentru o nouă tablă, proiector, cretă sau alte rahaturi. În schimb se face multă religie, încă de la clasa pregătitoare, pentru că e nevoie.

Știți care e unul din lucrurile bune pe care le-a propus Firea? Ca școlile să își deschidă porțile după masa, pentru copii, pentru sport, pentru clasicul joc de fotbal, tenis etc pe care noi îl făceam în fiecare după masă. Desigur, masele de hipsteri au dezaprobat, dar vai, cum se poate, există gropi acolo, dacă se rănesc, cine îi supraveghează, o grămadă de probleme grave. Pe noi nu ne-a supravegheat nimeni, gropi erau căcălău, dar puteam să jucăm tenis cu peretele până ne cădeau picioarele de oboseală. Acum nu se poate, e necesară supravegherea.

De asta nu avem gimnastică, înot sau alte sporturi la care nu excelăm și nu am excelat niciodată. Pentru că suntem slabi, ca popor. Nu pentru că nu avem condiții. Centrul de gimnastică de la Deva era, la un moment dat, cel mai modern centru din europa. Banii pompați de ceaușescu și, ulterior, de celelalte regimuri, în dezvoltarea centrului, erau de un nivel năucitor. M-am săturat să aud de lipsa condițiilor, când canotorii au cele mai bune condiții posibile ever, datorită foștilor canotori ajunși acum în funcții de conducere și de decizie. Nu avem atletism, ca de obicei, din lipsă de condiții, deși Gabi Szabo, ceva secretar de stat la sport într-o perioadă, a zis cu gurița ei că deja nu se mai poate vorbi de lipsa condițiilor la antrenamente.

Nu, domnilor, nu avem sport pentru că nu avem valoare. E simplu. Când o să recunoaștem toți Da, cu adevărat, aceasta este valoarea noastră, atunci va fi momentul zero, când se va reseta tot și vom încerca să construim ceva.

Până atunci o vom arde mioritic, dând vina pe toți ceilalți, în niciun caz pe noi.