Încă de pe vremea când Marconi a furat patentul radioului de la Tesla, cu fiecare nouă tehnologie care apare, cineva prevede, doct, că radioul se va duce pe copcă, că își va pierde importanța, că noile tehnologii etc.
Și uite că, după atâția ani și tot felul de tehnologicii, tot la radio ne întoarcem, întotdeauna, atunci când vremurile se strâng. A fost nevoie de o mică pană de curent și, brusc, în Spania, cel mai căutat cuvânt a fost radio pe baterii. (ca idee, mi-am luat și eu unul, prilej cu care am remarcat ce diferență este între chinezăriile de pe amazon și chinezăriile de pe Aliexpress)
Pentru că totul e bine și frumos, dar dacă nu mai ai resursele la 100%, singurul lucru pe care îl poți face, mai ieftin și mai neconsumator de energie, este să emiți și să recepționezi unde radio.
ȘI, pentru cei mai experimentați dintre noi, cu tentative de radioamatorism, mai țineți minte cum, prin anii 95+, stațiile de radioamatori deveniseră precursorii agățării de gagici pe mIRC? Nu am fost vreun radioamator, dar aveam stații bază la sediul companiei unde lucram și, după terminarea programului, cine era gata pe recepție? Și ne căutam gagici care să aibă ceva în cap, gen ne dădeam întâlniri pe frecvențe pe care trebuiau să le calculeze, gen rădăcina pătrată a lui pi cu 7.
Da, oare se mai găsesc stații de alea de radioamatori? Că m-a luat nostalgia, aș asculta niște tiriști
NOU
A mers cineva sa intrebe la astia la radio romania cata motorina si ce generatoare au? Ca degeaba avem receptoare, daca emisie ciuciu.
NOU
Nu pui intrebari legate de motorina intr-o insitutie de stat, cel putin daca vrei sa iesi de acolo intreg.
NOU
Tiristii ii asculti cu CB-ul. Intre 400 – 600 de Lei statia portabila standard, pentru masina, plus ~150 un kit care contine acumulator, incarcator si antena ca sa fie cu adevarat portabila.
NOU
am avut, e la colegul Lucifer…
NOU
S-a trezit???
NOU
Mai există. Mai ieftine
altex.ro/statie-radio-vhf-dynascan-dyn-m6dv-200-canale/cpd/SEMPNIDYNM6DV/
sau mai scumpe
anicoromania.ro/yaesu_ftdx-10
NOU
E un nene pe tik tok. E cam sandilau asa el, dar daca te intereseaza iti las numele lui. Da nu il publici ca pe urma o sa creada ca il urmaresc extraterestrii! Sunt si cateva site-uri unde cauti useri dupa ceva indicative. Din doua interactiuni avute de mine cu radioamatorii, pare ca hobby-ul asta consta in sa iti iei o masuta si un scaunel. Te urci pe un deal si citesti alfabetu nato unuia de la mama naibii!
NOU
Întreb și eu pentru ca nu mă pricep: stația CB are vreo legătură cu stația de radioamatori? Adică pot să vorbească între ele?
NOU
am impresia ca nu. pe CB alegi canale, pe statie te duci tu pe ce frecventa vrei
NOU
Anii 90+ eram cu morse, best time of my life. Apropo, in filmele astea apocaliptice, imi place ca orice prost stie alfabetul morse si bate cu 140litere/minut.
True story, am vrut sa iau un radio saptamana trecuta, aveam nevoie sa mearga ceva in surdina in depozit cand mai trebaluiesc pe acolo si sunt zgarcit sa iau unul nou. Asadar am fost la 4 magazine in proximitatea mea care vand electrocasnice second hand, unii repara cafetiere, televizoare, etc. Cand am intrebat de radio, zici ca am cerut gramofon. Am gasit la Lidl in weekend. Acum lumea se uita suspicios la mine: e ala de a cerut radio si a doua zi a picat curentul in europa. Oare sa las usa intredeschisa noaptea, sa nu o mai sparga mascatii?
NOU
Ascultă The Buzzer. Sau alte number radio stations. Poți să o faci pe calculator cu un dongle SDR.
NOU
:)))) ideea era de radio, baterii, lipsa energiei, ca pe calculator imi pun un podcast:)
NOU
mai bine asculta spotify, tidal, youtube music
NOU
Așa orice telefon mai răsărit are radio.
NOU
iote:
www.okazii.ro/radio-ric-electronica-functioneaza-este-cu-tranzistori-pe-germaniu-ac-184-a237201655
NOU
Prima generați era cu tranzistori, din care cel de intrare pe antenă era FET (foarte sensibil) pe cînd a doua generație era varză, cu integrat.
NOU
Eu am găsit unul cu dinam și un mini panou solar. Pe la 90 de lei. Nu-mi fac prea mari iluzii. Ar mai fi și ceva care inspiră mai multă încredere pe la 280 de lei.
NOU
“Încă de pe vremea când Marconi a furat patentul radioului de la Tesla” Chiar, îți mai aduci aminte cum au tratat publicațiile vremii treaba asta? Mă gândesc să aflăm și noi, ăștia mai tineri, cum se punea problema atunci.
NOU
bai nene…
NOU
Acest “băi nene” se traduce prin “da ‘cum vrei, bă, să-mi mai aduc aminte, când pe mine începuse deja să mă bântuie Alzheimeru'”?
NOU
Ce frumos e când oamenii se regăsesc pe aceeași lungime de undă.
NOU
Baofeng. Pe Amazon, AliExpress, Temu… Te distrezi cu ele. Și sunt ale naibii de bune pentru cât costă.
NOU
pfff 25 de euro?? chiar merge, gen?
NOU
Am eu, ascult canalul 16 pentru comunicații navale, merge ! amzn.eu/d/gCNc8TF
Are vhf și uhf emisie, dar pentru asta in Romania este nevoie de curs radioamator.
NOU
Așa ceva am share.temu.com/XGsqinZn4BA, l-am luat pentru pescuit și am mai luat încă unul pentru rucsacul de urgență,are încarcăcare USB, și solară și cu o manivelă ( bine alea sunt pentru menținerea bateriei)
NOU
2025 era momentul oportun sa avem primul blogger cu radio pirat.
NOU
#atat. Fun Radio, Uniplus…
NOU
“CQ, CQ, YO2BMI calling CQ…”
Asta faceam inainte de mIRC. Aveam un vecin radioamator, stateam toata ziua pe langa aparatele lui, eram fascinat.
Cat despre Morse, eram expert, l-am invatat intr-o saptamana, dupa ce am terminat Cavalerii Florii de Cires (Pestera Neagra).
NOU
Din ce imi amintesc, era “Teroarea neagra”, in contrast cu volumul 4. Draguta pentalogie, cel putin pentru mintea unui ciutan de gimnaziu. Acum probabil mi s-ar parea searbada si cam falsa.
NOU
am încercat eu sa o recitesc, acum cativa ani. nu mai merge. la fel si winnetou, old shatterhand, old surehand etc
NOU
Cred și eu că sunt greu de citit pentru cineva care a trăit vremurile alea. Și nu mă refer la Cireșarii.
NOU
Da, era Teroarea Neagra in varianta initiala din 1956, au schimbat in Cavalerii Florii de Cires la republicare in 1972.
De pe wikipedia:
Titlul pe care autorul l-a dat inițial, și anume “Teroarea Neagră”, este strâns legat de aventurile copiilor în peșteră și în jurul acesteia. Evidențiază în același timp temerea pe care o au cireșarii, cât și pericolul care îi pândește în Peștera Neagră, dar și în afara ei.
Titlul modificat, și anume “Cavalerii Florii de Cireș”, se referă la modul general la cireșari. Ei sunt numiți “cavaleri”, chiar dacă rangul lor nu este acesta (sunt, deci, numiți “cavaleri” datorită curajului lor extraordinar) și apoi ai “florii de cireș”, autorul gândindu-se să arate încă din titlu de ce sunt numiți cireșari, și anume pentru că locuiesc în cartierul “Cireșului”.
Deoarece literar nu sună bine să îi numească “Cavalerii cireșului”, autorul îi numește ai “florii de cireș”.