S-a făcut aseară discuție pe chat despre cât de inteligenți sunt de fapt românii. Subiect periculos, pentru că toată lumea știe că suntem cei mai șmecheri din lume, doar rezultatele sunt împotriva noastră. Ori e topul Shanghai prost făcut, ori suntem mânăriți de oameni cu interese, ori ne fură arbitrul. Avem olimpici, e eșantion reprezentativ, putem să băgăm capul în poză la nevoie.

În discuție s-a strigat și educația din Finlanda, argumentul nelipsit, de aici pornim.

Probabil că ați văzut că românii pot cu greu să identifice o problemă și să găsească soluții fără să se ia la morți și răniți. De obicei nu găsesc nici problema, nici soluția, pentru că e mai important să demonstreze că altul e dobitoc, necalificat sau nu are dreptul la opinie.

Dacă îi spui unui balcanic „uite, șef, cade blocul pe noi”, sunt șanse să-ți zică că ești prost și că știe el mai bine, fiindcă fiica unui coleg a terminat arhitectura la Delft, iar asta îl clasează cumva peste tine. Un exemplu din comentarii, de la alt articol:

Din coincidență, am stat ceva vreme printre legendarii finlandezi și am observat că-s buni la identificat probleme și zic foarte direct ce e greșit. Fără sentimente, fără discuții despre ultimul detaliu, doar zic că X trebuie rezolvat. Cum facem, după capul nostru?

Bun, cum facem să sădim atitudinea asta în români? Vezi o problemă, nu dai în altul și nu încerci să arunci pisica moartă peste gard. Găsești o soluție, poate nu cea mai solidă, dar acționezi în sensul ăla. Comunici fără să îți faci dușmani, pentru că nu e vorba despre cine e mai apt sau mai școlit, e despre cum să nu pățim ceva nasol.

Inteligența aia care mișcă lumea se bazează tare mult pe colectiv. Întrebare pentru cei care se descurcă ok în viață: ați renunța la 20% din venit, știind că astfel ajutați un număr de oameni să se ridice aproape de nivelul vostru?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.