De când mă știu, sunt mofturos la mâncare. Nu mănânc piele fiartă de pui sau orice alt animal, nu mănânc alte animale decât pui/rață/gâscă/curcan, vită sau porc, nu porumbei, vrăbii, prepelițe, iepuri, nu mănânc vânat, șorici, fructe de mare, care mi se par excesiv de scârboase, în afara scoicilor și nu mâncam pește.

Mirosul de pește mă ucide, când simt așa ceva, mă distruge psihic, nu mai sunt om. Credeți-mă, chestia asta îți poate afecta inclusiv relația cu femeile și nu e o glumă.
Cu timpul, am reușit să trec peste și să mai mănânc pește prăjit în mălai, rar plachie, marinat sau afumat, dar la afumat e tricky, că dacă nu nimerești bine peștele, vine mirosul acela îngrozitor. Dar, SUB NICIO FORMĂ, nu pot mânca pește cu cap, doar ideea în sine, acum, și îmi provoacă greața.

Când nu aveam chef de pregătit peștele, îmi mai cumpăram câte o conservă de pește, de preferință macrou în ulei, nu de alta, dar aport de fosfor, mercur, chestii utile pentru organism.

Ultima oară când am cumpărat niște conserve, am luat, de curiozitate, șprot mărunțit de la Kaufland, știam că îmi plac peștișorii ăia mici, curățați bine și prăjiți în ulei. Am mâncat o conservă a doua zi dimineață, ușor amețit de somn, nu m-am uitat ce mănânc, mai ales că am pus deasupra niște ceapă julien, să îi mai taie din miros și am pasat totul cu lingura.

A doua zi, deschid o conservă și o răstorn în farfurie. OROARE. Din farfurie, mă priveau câteva capete de peștișori, cu ochi holbați și reci, înotând prin uleiul soios și exhalând o duhoare de zombi. Conservele erau cu tot cu cap.

Am murit pe loc. Nu mă mai părăsește starea de greață de câteva zile, sper să nu fi făcut o hepatită sau ceva.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

76 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Tot la kaufland gasesti si sorici, vreo 200-300 gr ar trebui sa ia greata 😀

    • #2

      Plus ca multa lume nu stie, dar soricul are cea mai mare cantitate de proteina per 100 de grame dintre tot ce inseamna mancare organica. Serios.

    • #3

      @Matei mda, plin de colagen si tesut conjuctiv

    • #4

      O fi multa, dar nu prea e buna de nimic.

  2. Daca nu ai inceput sa te ingalbenesti e de bine. In cazul in care prinzi culoarea cerii, du-te repede la medic ca e groasa!

  3. #6

    Io tot cred ca-i de la blesteme, nu de la peste!
    Sau, te-au deochiat ochii aia din conversa. Nu te pui cu deochiu’, n-asa??
    Unii a murit din asa ceva!

  4. #8

    dacă mănânci numai legume sub orice formă 2-3 zile (exclus amidonoase), o să consumi și surstroming dup-aia, cu sau fără ochi, nici n-o să mai conteze 😀

  5. #9

    ”chestia asta îți poate afecta inclusiv relația cu femeile și nu e o glumă.” se poate explica asta unui… neinitiat?

  6. Nu faci hepatită dacă se uită un pește fiert la tine.

    Dacă peștele s-a spălat pe mâini înainte de a intra în conservă, nu faci chiar dacă-l mananci.

    Oricum, de la o conservă stricata, nu faci hepatită, virus care are nevoie de câteva condiții ca să trăiască. Da’ o indigestie sau o bucată de botulism…

    • #17

      10 oameni am reusit sa îmbolnăvi de hepatită, doar din vorbe, pe al 11-lea. Care era un ipohondru. Noi credeam ca facem mișto de el. “Coane, de ce esti palid?”. “Fratica, ai ochii cam galbeni” 4 zile am dus-o asa cu el, sugerandu-i ca are hepatită, doar ca sa il vedem cum se frământă si cum isi zgaieste ochii de ipohondru in oglinda.Nimeni nu a pronunțat cuvântul asta, hepatită si totul a inceput cu un misto. În a cincea zi a plecat si s.a internat cu diagnosticul hepatită.

    • @GD: hepatita o faci de la un virus. Ma refer la hepa A, “boala mâinilor murdare”. Virus, nu greață.

      Hepa B (am avut) o iei prin transfuzii, fufut maimuțe cu hepa B sau alt kkt de ăsta prin sânge (se transmite fix ca SIDA)

      Hepa C sau alte litere (am inteles ca exista D si E, poate ma corectează cineva daca greșesc) is alea cronice, pe baza genetică, moștenite nu stiu cum, B cronicizat si alte jmenuri d’ăstea netratate, care se gata in ciroze.

      Toate au la bază viruși. Toate.

      Icteru’ mecanic ii alta treabă, nici ala nu e provocat de povești cu pisici moarte de 2 luni si picate in canalizare, pe care le a scos unu’ de acolo si a cazut cu nasu’ in gelatina aia plina de păr, din care ieșeau oase.
      Blah. (Cu una de asta am provocat o vomă) .

      Revenind: una e sa faca cineva un icter provocat psihic, chestie tratabila cu doua perechi de palme si un ceai de sunatoare, alta e hepatita.

  7. #19

    o să-ţi iasă un herpes de la scârbă. aia e.

    • #20

      au trecut cateva zile bune, nu cred ca mai iese;)

    • #21

      herpesul poa’ sa iasa si pe “dinauntru”, nu numai pe-afara 😉
      la fel ca buboaiele de scarlatina sau pojarel
      atunci le vor vedea si ochii pestisorilor cu care te-ai indopat

  8. o conserva de surstromming d-ala vreau sa prind. cica e oribila, e peste ranced. mare delicatesa in nord.
    ulte, altceva bun de peste, in afara de icre, e pate-ul de peste. sunt tuburi la 9-12 lei (in functie de peste). eu imi iau de somom. mananc de zici ce-i aia.
    sau tot cu peste e la supermerketuri branzica cu verdeata – nu mi-a placut. sau cu somon – e geniala. mananci cu tortizzi de dai cu caciula dupa caini

    delaco – branza pufoasa cu somon ii zice la cutiuta

    • #23

      cica pateul de peste e de fapt o pasta din resturi de peste care nu mai poate fi vandut din cauza mirosului care e tratat un pic chimic cat sa mai omoare din bacterii ca tu sa poti ramane in viata sa cumperi si alta data. Dar e in regula daca mananci din ala, e semn ca ai ficat puternic. Felicitari.

    • #24

      Conserva aia cică e bio-hazard, nu poate fi transportată pe avion. E hering macerat in sare timp de doi ani și e dincolo de scarbos la miros. Vomiti instant, oricat de nesimtitor ai fi. Peste conserva asta este carnea de morsa macerată in gheata 4 ani, cu tot cu intestine, mananca inuiții. Dar sa ne gandim la chestii mai frumoase…

    • #25

      Si a vazut branza aia somonul cum a vazut Dinamo grupele Champions League.

    • spanac, se ştie că nu eşti tocmai inteligent, dar speram să-ţi dai seama că pentru pateul de peşte se toacă FIX ce nu se poate vinde altfel – cap, cozi, maţe etc…

    • #27

      Nu speriati spanacul ca pateul ala are mai multa carne decat unul de porc www.emag.ro/supermarket/pate-de-ton-100g-rio-mare-39712/pd/DDZ01BBBM/

    • stiam ca pateul are tot ce e rest, ca doar nu l-or face din fileu. la fel ca polonezii si cremwurstii, se baga numai resturi.
      iar pentru altii cu stomac, untura de peste. pe felie de paine prajita, data cu usturoi, apoi unsa cu untura (de porc de preferat), insa merge si aia de peste.

    • @ finch
      sunt curios de morsa aia, nu stiam ca exista ceva mai nasol ca sturmostruing ala sau cum dracului se scrie/ pronunta.
      un link ceva? ca pe cnn si forbes imi zice de trichinela in alaska dupa ce-au halit aia niste carne neprajita.

      dar s-o luam incet, mai intai cu pestele minune. ala sa-l gust sa vad cum e, apoi trec eu si la morsa

    • La Ikea gasesti (am vazut la greci anul ăsta) sau daca te duci spre Germania si mai sus.

      Se mănâncă cu brânză, ceapă si biscuiți sarati, merge lângă o bere rece. N-o manca in casă ca mori. Si tot ce e viu in casă, pică jos. Erau bancuri cu surstromming că e n stare să usuce o planta doar daca ii arati cutia.

      Am mâncat in Ucraina acum cativa ani, cu castravete murat. Am bagat in mine o sticla de votcă si am vrut sa mor.

      Mai e ceva japonez, kusaya sau kutaya, din aceeasi categorie.

    • @ raider – danke.
      la mine se manaca orice cu mujdei de usturoi si ketchup.
      in afara de maruntaie. nu suport asa ceva. sau fasole verde…

    • #32

      Nu am link despre carnea de morsa. Am vazut un documentar Discovery, cu un tip ce vizita un oras in nordul indepartat prin Canada si l-au dus mongoloizii si au dezgropat din greata, la lumina lanternei, un sac de plastic mare in care era o morsa intreaga ingropata in urma cu 4 ani. Era ea bocna, dar cand au bagat-o la caldura a inceput usor sa puta. Apoi au inceput sa toace bucati din ea cu niste cutite semirotunde cu manere la capete, un fel de cosoare sau cum dracu le-o zice. Omul era cu matele in mana deja, ale lui, ca ale morsei erau pe folia de plastic. Iti inchipui ca in 4 ani, fata de 4-6 luni cat se tine surstromingul ala la macerat, morsa aia e putreda, chiar si la -2.. -4 C. Era inca inghetata, inuitii sugeau cuburi de ceva negru, dar puțea groaznic. L-au linistit pe baiat spunandu-i ca nu e el de vina, e aquired taste, si ca pana la urma nici tinerii nu mai gusta din morsa putreda.

  9. #33

    Dac-ai fi facut liceu ceausist la 200km de casa, mancand ca spartu’, incepand clasa a noua cu 1.79 si 45 de kile si dand bacu’ la 1.93 si 62 de kile, facand 1 an de armata la Baikoy lihnit fiind mai ceva ca-n Moartea caprioarei, astazi n-ai fi avut nici urma de apetit selectiv. Scoarta de copac sau kkt gratinat, ai manca cu aceeasi pofta. Orice misca/sau nu, pe pamant/aer, ar fi de 3 stele Michelin. Totul, absolut totul, cu exceptia numita natto.

    • #34

      …să se calculeze câte kile are dupa incă treijde’ ani nea fulg de nea în orânduirea capitalistă.

    • #35

      E chiabur, da-l in ma-sa, s-a ajuns: are 83 de kile.

  10. #36

    Somon rosu la conserva e bun tare.
    Mai e si ceva rozuliu…
    Da’ neah, uita! Baaaaahhh…

  11. #37

    Haleste niste mamaliga vartoasa si iti trece.

  12. #38

    Șefu’, clar ai probleme cu capul. Cu capul de la pește, bineînțeles.

  13. #40

    Si eu am acelasi gen de repulsie pentru chestii cu piele, oase, capete, zgarciuri, sange. Interesant, cu fructele de mare ma impac foarte bine. Nu imi plac crevetii aia care ajung in farfurie cu ochii din dotare, dar in rest n-am nicio problema, poate tocmai ca nu seamana a carne, nu gasesti sange, etc. Uneori mi-e greu sa gatesc si piept de pui, il curat de nu mai ramane nimic, si cateodata nici nu ma pot forta sa il ating si il tin cu furculita sa il tai 🙂 tocmai de asta nu inteleg de ce ti-ai face asta, sa mananci pestisori din astia intregi asa. Mananca peste mai mare, din care iei o bucata, de nici nu-ti prea dai seama ce e. Somon afumat, somon proaspat, ton, peste alb, etc. Acoperite cu suc de lamaie sau legume, nici nu simti ca-i peste.

    Sa iti treaca scarba, arde-o vegetarian cateva zile 😉

  14. #41

    dupa ce mananci o conserva de pestisori cu ochi in ulei, bagi un paharel de Mezcal ca sa taie greatza.

    • #42

      Acel moment cand incurajarea pentru stimularea apetitului Seniorului vine de la Shoric.

  15. #43

    Surströmming <3 <3 <3

  16. un pahar de tuica anesteziaza stomacul 🙂

  17. #45

    Sefu meu esti. Ani de zile in casa mea nu s-a prajit peste decat cand eram plecat, ori la liceu, ori cu zilele, imi venea greata pur si simplu simtind mirosul si nu mai puteam sa mananc ore intregi nimic. Acum vreo 2-3 ani, cumva corpul meu a inceput sa se obisnuiasca din nou, si nu mai aveam nicio problema . A urmat o perioada in care mi-a placut pestele si mancam frecvent, pana cand acum 2-3 saptamani am avut cele mai teribile arsuri si dureri de burta poate din viata mea, am vomitat tot ce mancasem 3-4 zile inainte, si toate astea numai din cauza unor greturi teribile pe care le-am avut dupa ce am mancat peste cu usturoi. Mereu imi cadea mie asa putin greu, dar imi trecea dupa vreo juma’de ora.

    De acum inainte m-am invatat minte. Nu ma mai ating de peste nici de-ar fi sa mor de foame .

    • #46

      Ti-a trecut cumva prin cap ca problema ar putea fi usturoiul? Ceea ce descrii tu acolo e mai degraba o clasica colica biliara, generata de usturoi.

    • #47

      da, am vrut sa ii scriu si eu, dar eram la volan

    • ”Am baut 11 beri si am mancat un mar. Domne ce rau mi-a fost de la marul ala…”

  18. #50

    Pescar de multe generatii (si nu un unditar banal) cu acest articol m-ai lovit tare.
    N-am inteles persoanele carora nu le place pestele, pana cand mi-am cunoscut consoarta. Maxim ce servea era un amestec de peste prajit cu muuult mujdei (si doamne fereste sa simta spini in gura).
    Dupa un curs intensiv de educatie pescareasca cu taica-miu, a invatat sa pregateasca cel putin 15 feluri de mancare de peste. Acum baga la peste ca batlanul la apa.
    A mai ramas un mic hop….. racii si midiile.
    Daca trece si de acest hop sigur prindem nunta de diamant impreuna.

  19. #51

    Mercur? Nu cred…ca in vaccinuri? :))

  20. #52

    Ești puțin indispus, o să-ți treacă.

    Deci să înțeleg că nu mănânci capul la pește?

  21. #53

    Apropo de ȘPROT, nu știu cum dracu am facut ultima oară in piață de in loc de ȘPROT congelat am nimerit SCROT. Dar cu un accent pe C de a auzit mai toata lumea dimprejur.
    Si zici sa te mai insori, pai nevasta-mea a fost prima care a ras in hohote, de imi venea sa intru in congelator de rușine

  22. #55

    Două lucruri miros a pește: unul e peștele.
    Ce zice orbul când trece pe lânga pescărie? Bună ziua, fetelor.

    • #56

      1950 te suna. Isi vrea bancul inapoi.

    • #57

      MAMA EVA la malul marii se bronza. Un peștișor mai zglobiu, cum naiba a sărit din apă, că a nimerit fix în “păsărica” strămoașei. De atunci există dilema : peștele miroase a “păsărică” sau “păsărica” a pește!

  23. #58

    Doua lucruri miros a peste dintre care unul e pestele

  24. #59

    bai te inteleg perfect
    eu il aruncam pe geam in secunda 2, urasc orice forma de peste

  25. #62

    Pestele asta gatit “rustic” intr-o tona de ulei ieftin nu e chiar ok, indiferent ca e in conserva sau din tigaie.

  26. #63

    depinde si ce conserve mananci. de exemplu sunt unele conserve de ton de 3-4 lei, din alea winny, oribile, cu ulei din ala penal.
    I schimb la 12-13 lei sunt unele conserve cu bucati de ton (nu maruntit/pasat) cu ulei de masline care descarcate intr-o farfurie si facute cu ceapa, masline verzi, fasole si rosii sunt absolut genialeee! 🙂

  27. #64

    In Portugalia, in orice supermarket, gasesti bucati mari de cod uscat asezat pe mese de 3 metri, neacoperit, neinfoliat, neambalat, nebagat in vitrina, etc… Atunci cand am intrat prima oara am crezut ca a murit cineva si nu l-a dus unde trebuie. E asezat in primul raion, cum intri, ca sa nu scapi nicicum. Mirosul degajat este greu de explicat sau de inchipuit. Am o reala problema cu faptul ca nu-l baga dracului intr-o vitrina. Sa vezi oamenii cum pun mana pe mai multe bucati de peste sucindu-le, intorcandu-le pana o gasesc pe cea potrivita e un real spectacol. Am 5 ani in care il vad gatit in fel si chip la soacra-mea in casa si eu nu pot trece de miros. Si mananc orice fel de peste, melci, scoici, creveti, dar nu cod uscat.

    • #65

      Dar de ce dracu pute codul asa? e normal ca pestele uscat sa miroasa in asa hal?

    • #66

      Stai sa vezi cum miroase un fel de peste de-l gatesc filipinezii…ceva cu creveti mici pusi la uscat….mai gatesc niste vecinii. Am senzatia ca si-au strans toti sosetele nesplate si le-au pus pe gratar. Ce neam de peste o fi nu stiu…..pestele sigur e stricat. A doua zi filipinezii inca-s vii……naiba stie ce or pune sau cum o fi conservat.

    • #67

      Pestele ala se puna la desarat. Dupa care se prepara la cuptor/ se fierbe. La varianta fiartamananca cu cartofi,ouă, ulei masline,naut,

  28. #68

    Eterna dilema: conserva de peste miroase a pizda nespalata, sau pizda nespalata miroase a conserva de peste?

  29. #69

    Greața trece cu ceva tare. Pe nemancate, in doze mici. Antiinflamator, antihistaminic, natural.

    Uite acilea o recomandare:

    arhiblog.ro/compendiu-de-tequila/

  30. #70

    intr-o balta neagra,
    patru ochi luceste.
    ce sa este oare?
    cred ca e doua peste.

  31. #71

    N-am nimerit niciodata conserva de peste cu capete, nici nu tin minte a fi vazut asa ceva pe undeva. Nici n-as fi luat asa ceva, si nici nu credeam ca exista… cine mananca cu tot cu capatanile alea?!

  32. #73

    Bea un pahar de tarie.

  33. #74

    Astea sunt fite. Nu poti sa mananci , nu manca! Dar gandeste-te ca sunt oameni care nu mananca pentru ca nu au ce , nu pentru ca vezi doamne “se uita pestele la el”. Cumpara conserve si da-le saracilor.

  34. #75

    Colegilor fiti atenti aici reteta: peste afumat taiat felii, ceapa laba rondele, porumb dulce boabe, lipie. Atat fara cartofi, fara maio. Se stinge cu vin de bolta. Sau orice peste mare perpelit la foc cu cat mai putin ulei, plus ardei rosii copti, rosii coapte, verdeata si usturoi aruncat pe ele, sparg digul de exterior din port la cum dau din lopeti. Vin sec sa faca pofta mai mare. Orice peste mare e ok, fara ciorba de peste , fara plachie, dar in caz de foame manc un castron numai cu ochi de peste, cu varf sa fie, rontai la ei ca la seminte. Nici icrele nu mai impresioneaza desi-s facute in casa si se simt cum se sparg in dinti, grasimea din comert doar la da pe pantofi sa faca lustru. Carnati de peste ok daca au ceva textura nu tocati fin, pateu de peste nu prea. Conserve peste numai de firma si numai file bucati, fulgi nu prea si neaprat doar in ulei sau rosii in nici un caz in apa, nici pisica nu mananca asa ceva pe bune, am incercat si afcut o meclaaa… Daca pisica nu mananca e clar ca nu are ce cauta la oameni. Pestele de apap sarate parca e mai bun chiar daca e mic, e de preferat un guvide salbatic decat un carp batran malos dar in caz de foame….v-am zis.
    imgur.com/O5ldmJI

  35. #76

    Să-mi fut una dacă voi sunteți intregi