Sunt extraordinar de maxim de curios cum vor fi preţurile anul ăsta înainte de Crăciun. Pentru că în absolut fiecare an, înainte de Crăciun, toate asociaţiile de producători ieşeau cu mutre grave pe sticla televizoarelor şi anunţau că, nu-i aşa, e un an greu, petrolul a sucombat, viaţa e aşa şi-aşa, deci şi prin urmare, preţurile la alimentele de bază vor fi crescute, cu multă silă şi părere de rău.

No, acum e cam foamete, salarii ciuciu, din ianuarie se duce pe pix alocaţia pentru mame, încă 25% reduceri, deci în principiu vine un an greu.
Se măresc preţurile sau nu? Până unde poate merge întinsă aţa?

Ah, mi-am adus aminte de o fază. Acum 2 ani, aceleaşi asociaţii au ieşit şi au anunţat că lămâile sunt subapreciate în rromânia şi că e absolut necesar să se tripleze preţurile, dacă mai vrem lămâi. Şi peste noapte, lămâile au ajuns 8 lei kila. Ieri am luat lămâi cu 2,7 de lei din Carrefour. Ador piaţa liberă.
Fomiştilor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

31 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    pe principiul ‘i-am prostit ani la rand, merge si acum’ probabil vor mari preturile. Se poarta de sarbatori. Si apropo de carfur, e plin ochi in perioada asta…cat a strans lumea la ciorap pentru a se indopa luna asta?

  2. Iar kila, lemon killa e un fel de lemonzilla bei za real shit gansta killa. Kilogram, te rog. Kilogram… De “limes” ce zic asociatiile?

  3. O sa creasca ca asa se face biznis in rromania …
    Oricum inca nu e criza cu adevarat eu inca astept criza cu adevarat ….

  4. #4

    sa creasca ! Sa isi faca iei stocuri mari inainte de sarbatori si apoi sa nu se vanda. Sa ramana cu acele stocuri daca nu sunt dispusi sa le vanda cu preturi mai mici decat cele de achizitie. Prea au de castigat cei care au bani cash !

  5. Vor creste. Pana dupa sarbatori.
    Ca stie comerciantii ca romanu’ ie tot o basina. La ocazii de prilej. Cu tot felul de argumente.
    “O viata avem, si-o gaura in cur!”
    “Pai daca nici de sarbatori…”
    Uitand cum era de sarbatori acu’ 20 de ani. Ca se putea si mai “subtire”.
    Asa ca romanu’ e nabab de sarbatori. Riscandu-si singura avere- casa.
    Numa’ sa umfle matzu’.
    Uitand ca e criza. Si ca facturile creste ca Fat-Frumos. Si ca vine luna ianuarie. Tot de iarna. Cu factura tot gigantica. La incalzire. Ca si aia din decembrie. Pe care n-a platit-o.
    Ca romanu’, pentru sarbatori, se imprumuta. La rude. La banca. La camatari. Providentu’ sa traiasca!
    Deci se imprumuta. Si rupe masa. Cu cat nu poate manca. Si mananca pana boleste.

    Asa ca preturile vor creste. De sarbatori.
    Parerea mea!

  6. eu i-am zis deja nevestii ca proxima vizita la hipermarket va fi in anul 2011. asa, la un penny sau plus (singurele de le avem noi la buftea), nu zic nu, dar…la astia lasam maxim 300 lei, pe cand la carfur lasam minim 5-600, pe aproape aceleasi lucruri cumparate…

  7. Iti dai seama ca dupa un an greu, lacomia e mare…trebuie sa se scoata si vanzatorii. Ce perioada mai buna daca nu de sarbatori?

  8. Tot timpul preturile cresc de sarbatori ! Suntem capitalisti ! 🙂

  9. bai eu unul nu inteleg mentalitatea romanului de a cumpara tone de mancare cu ocazia Sarbatorilor .
    unii fac credit ca sa aiba sa cumpere sa bage in ei ca spartii pentru 2 zile , dupa care platesc un an si ii vezi pe la Teveu cum se plang ca ei nu au bani de Povident, ca au fost pacaliti etc

    Om mai face mult asa?

  10. Chiar daca vor creste din nou preturile, vanzari vor fi. Sau crezi ca se face cineva de rusine fata de musafiri ca “n-are ce pune pe masa de sarbatori”? Criza sau nu, sunt convins ca nu vor renunta romanii asa usor la sarmale si cefe de porc.

  11. #11

    Eu de Craciun nici nu mananc porc-anul asta m-am gandit sa cumpar somon sau pastrav ca tot n-am mancat niciodata sau de ce nu chiar crab ca tot am vazut in reclama!

  12. Arhi, m-a inspirat supararea ta pe tara asta si am scris azi un articol despre Alegere si a alege (Because I choose to!). E in engleza e drept, da asa aleg eu sa scriu.

    Cand ai 2 minute poate arunci o privire eu cred ca o sa te inspire macar un pic.

    Tu-ti alegi viata si cum o traiesti, nu ei!

  13. Oferta urmeaza mereu trendul cererii, sa stii.
    Avem nevoie sa invatam valoarea banului, iar atunci comerciantii se vor adapta.

  14. @PlayActive: Si cum faci? Impachetezi sarmale de somon sau pastrav? Crabul se taie tot de Ignat?

    (textul de mai sus este un pamflet, scris de o persoana care nu cumpara nimic deosebit de ingurgitat cu ocazia sarbatorilor)

  15. Iata cum vor fi:

    MARE REDUCERE! In anumite zile, 50% din pretul de “catalog”. Apoi inca 25 la suta pe unele marfuri. Si ‘doar astazi’, “an additional 15% off”. Toate puse frumos intr-un tabel de stii de unde ai pornit si cat platesti la final.

    Va fi o perioada misto, pentru a face cumparaturi, vei ramane socat ce preturi mici gasesti.

    Ah, scuze, am gresit tara 😀

    • #16

      @dojo, nu stiu unde locuiesti tu dar in UK oriunde mergi in marketuri mari precum Tesco, Sainsbury, Asda….. intrii si vezi numai sale, sale, sale sau buy 1 get 1 free sau oferte cum am prins eu (asta o sa il doare pe arhi) la 18 gbp cumparai 3(trei) baxuri de bere dar nu asa, iti alegeai de care vrei tu
      @arhi, sac :mrgreen:
      ma gandesc ca si in romanica tot oferte deastea or sa fie, cumpara una la pret de trei, samd….

  16. Pai la noi se aplica o regula a economiei putin romanizata …

    Daca cererea scade … ridicam preturile sa mentinem profitul.
    Daca cererea creste … ridicam preturile sa facem MAI MULT profit.

    Dar in nici un caz nu tinem preturile la un nivel la care sa se faca un profit decent … NU NU … sa fie PROFIT MARE.

  17. PS: Am un prieten care are o fabrica de covrigi. Dupa lupte seculare a reusit sa intre in REAL pe raft.

    L-a costat 30.000 de euro taxa de intrare si 60% din tot ce vinde se duce la REAL … asa ca omu a trebuit sa creasca pretul produsului sa compenseze. Faceti un calcul sa vedeti cam cat ar trebui sa coste produsele daca nu ar fi N intermediari.

  18. asta-vara am vrutsa fac si eu ca tot omu o limonada si cum nu mai cumparasem lamai de o vreme buna nu am stiut de marirea pretului si mi-am pus in punga ceva mai mult de 1 kg, cand mi-a zis tanti de la casa ca am sa-i dau 13 lei pe lamai era sa-mi pice fata.
    P.S. Daca o sa creasca iar preturile la alimente ma fac fermier, agricultor si piscicultor.

  19. Stai sa vezi ca mama vrea porc. Desi doctorul ia spus ca nu-i bun la diabet, vrea in continuare porc, ca asa a pomenit ea. Bine ca nu mai sunt banii pe mana ei. Dar astia care maresc preturile nu stiu asta si va rog sa nu le spuneti. 😀

  20. @dojo – ‘tzumim

    la noi e invers – mare reducere 50% la muschi de porc – 20 de lei. cat era inainte? nu conteaza, 30, da’ ala a trecut repede

    • Da, reducerile romanesti is tepene. Mi-as dori asemenea “reduceri” la bani, viata si fericire. Sa mor daca nu ajung ca Matusalem in ritmul asta 😀

  21. La felul cum arata godacul ala din poza, iti vine sa iti dai afara matele.
    Unde l-or fi tinut ? In formol ? 😯
    La naiba… si tocmai m-a chemat socrul sa-i tai porcul sambata.
    Deja nu mai am pofta de sorici 🙁

  22. #24

    Mancati peste-are omega 3 sau pui(curcan) fratilor ca e mai sanatos! Daca vreti sa muriti de inima la 50 de ani mancati porc in continuare!

  23. Păi tocmai asta înseamnă piaţă liberă. Când nu e cerere micşorezi preţurile, când e cerere le măreşti ca lumea oricum cumpără. Iar cum de sărbători porcul şi cozonacul sunt la ordinea zilei, cred că este un trend normal.

  24. Preturile cresc in preajma sarbatorilor pentru ca exista cerere si vanzatorii profita de asta. Economia de piata.

  25. Cum sa nu creasca??!! Pai nu ar mai fi sarbatorile..traditionale! :))

  26. Mama ce porc scarbos! dar lasa ca se preface el in friptura si toba :X

  27. Ata poate fi intinsa pana ce nu se ia atitudine…..doar pana acolo si nu mai mult. Dar pana ce la noi zicala asta cu: “Numai noi sa fim sanatosi” va fi ca un proverb, pana atunci “Sa traiti bine !” …..

  28. #30

    in primul rand e comert. atingi cumparatorul atunci cand nevoia e mare.
    vrei , bine. nu vrei, o sa vrea altul.
    ce criza ce producatori ce cacat. asa este peste tot in estul europei.
    nu stiu cum mai este prin vestul europei. nu se ridicau preturile. poate doar subtil cu mari reduceri si abureli dar in nici un caz de nici macar 5%. whatever.
    in north america nici nu macar mai gandesti. scad preturile la greu. baieti destepti. fac vanzare la greu.
    pe 26 decembrie (parca) e ‘boxing day’ in canada. unde toate sunt la juma de pret sau si mai bine. nu salam si cascaval. mobila, electronice etc bla .
    romanul numa dupa imbogatire rapida, sa mai fure ceva de pe ici-colo si eventual sa se laude la baieti ca i-a mers bine si ce destept este ei.

  29. #31

    3 lei carnatul. dimineata e 7 🙂