Destine distruse – „Prea mulți absolvenți de studii superioare care ajung vânzători în hypermarket” Ajutor mic vine și din partea învățământului superior. TeraPlast angajează ingineri chimiști și economiști, absolvenți ai universităților românești. „Vin total nepregătiți din punct de vedere practic”, spune Goia. „Învățământul românesc merge pe un drum paralel.”

De aici

Știu, primul gând e să înjuri psd și pe vita aia de Ecaterina Andronescu, cea care a închis toate școlile profesionale, pentru că suntem o țară de intelectuali, care are nevoie de diplome la facultate. De aia, fără glumă, studiile superioare au devenit necesare la angajarea pe postul de casier.

Dar să știți că problema este, de fapt, sistemică și nu durează de ieri, de azi.
Am făcut un liceu CFR, care, printre altele, presupunea un stil diferit de învățământ. 2 săptămâni școală, 2 săptămâni practică în depoul CFR Grivița. Pentru că eram acolo să fim pregătiți în mod special pentru angajarea la CFR, iar ei nu aveau nevoie de multilaterali cu diplomă, ci oameni care să știe ce înseamnă munca acolo și să intre direct în pâine.

Asta se întâmpla în 1989. Și a durat exact 2 trimestre. În trimestrul 3 din 1990 a venit libertatea peste noi și genul acesta de învățământ s-a desființat. Definitiv. CFR încă angaja toți absolvenții liceului, încă era nevoie de ei. Dar cineva inteligent din minister a decis că nu mai e nevoie de pregătire specială.

Prima facultate a fost în 2000. La acel moment, penetrarea internetului era ca și inexistentă, prin urmare nu aveam acces la informații ca acum. Dar și așa realizam că mizeriile învățate la cursuri erau complet fără sens și depășite de orice. Făceam, ffs, Visual FoxPro desenat pe hârtie, ca să imităm ecranul calculatorului.

A doua a fost în Constanța, prin 2008. Nimic, nimic din facultatea aia nu era relevant. Nicio informație utilă. Tot ce se preda erau doar chestii vechi, din manuale vechi, chiar și dinainte de 89. Era atât de evident că toate cursurile existau doar pentru a ține pe posturi niște profesori inutili, decrepiți, fără nicio legătură cu piața muncii. Dar eram obligați să aducem adeverință că facem practică în timpul verii, da? Și să cumpărăm manualele reciclate ale alzheimeriștilor care se prefăceau că predau la catedră, așteptând să vină moartea peste ei.

Școala românească este un simbol al mitei generalizate, al șpăgii și a șmecheriei politice. Nu există posturi de profesor pe bune, ci doar profesori care obțin sinecuri pe viață de la partid și care au nevoie să li se păstreze posturile, indiferent de ce mizerii predau. Decanul de la FJSC (parcă) nu a lucrat o oră în viața lui în presă, dar pregătește oameni pentru ziaristică, da? În românia, oricine putea să înființeze o așa zisă universitate și să școlarizeze plătitori de taxe. Statul s-a ocupat să le recunoască, ulterior, diplomele.

Studenții nu se duc să învețe ceva, pentru că ȘTIU că nu vor învăța nimic, ci se duc să își ia diploma. Gândiți-vă că se știe mercurialul șpăgii la MEDICINĂ, unde, în principiu, dacă nu știi, oamenii mor. E cam 2000 ca să ajungi să îți iei diploma, btw.

Iar sistemul e astfel pregătit încât ești prins în el de la început. Nu poți preda la facultate dacă nu ești, obligatoriu, doctor în știința respectivă. De aceea, în românia, e cel mai mare procent de doctori și doctoranzi din europa. Toți analfabeți bâtă, cu grave carențe de cunoștințe de bază, inclusiv gramatică sau cele 4 operații. Dar, ca să devii doctor, trebuie să știi pe cine trebuie, care să te îndrume la doctorat și care să îți netezească drumul final. Gândiți-vă că Grapini e doctor, da? Toți analfabeții care predau în academiile militare sunt doctori, dar ei nu știu să se lege la șireturi. Gândiți-vă că loaza aia de Liviu Pop tocmai a dat examenul de doctor.

Și, de acolo în jos, totul se petrece distructiv. Când profesorul universitar este un analfabet cu o diplomă cumpărată, nu are cum să aibă studenți care să reprezeinte ceva. El nu are ce preda, pentru că nu știe nimic, e un analfabet, el citește niște informații care nu înseamnă nimic pentru el și le dă mai departe unora cărora nu le pasă.

Rezultatul? Se vede afară. Se vede în industrii. Se vede în piața muncii. Absolvenți pe bandă rulantă, de școli care există doar pentru a elibera diplome, absolvenți care nu știu nimic, dar vor salarii de la 1000 de euro, doar pentru că există. După care emigrează demni, pentru că în țară nu mai e de trăit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

41 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2

    Sa vezi distractie: pentru ca am luat o bucata de hartie igienica de la una din universitatile statului roman nu pot sa obtin finantare in UK sa fac o facultate serioasa. Nu ca as fi venit in UK cu planul asta, doar ca la un moment dat m-am gandit ca as putea. Iaca nu.

    • #3

      Nu cred ca e asa. Eu am terminat ASE in tara, si acum sunt la master in UK. N-am avut nicio problema, mi-au aprobat instant si creditul pentru master (a durat fix 8 zile din momentul cand am aplicat online pana am primit ok-ul), si am fost acceptata si la facultate fara probleme. Asta in conditiile in care am absolvit cu mai bine de 15 ani in urma facultatea.
      Cat despre scoala in sine am fost socata cand in prima saptamana fusese o cadere pe bursa si noi am folosit cursul din ziua respectiva sa dezbatem motivele! Profesorii au slideshow-uri cu chestii care s-au intamplat chiar si in ultima saptamana.

      Nu prea se omoara cu examenele, cand am auzit ca trebuie sa facem tot felul de proiecte am zis ca isi bat joc de noi, cum sa te verifice daca stii ceva cand te lasa sa iti faci totul acasa. Eeee, am ajuns sa urasc peoiectele lor, la un examenele inveti o saptamana maxim, IL dai si gata, la un proiect de ala am lucrat si o Luna!! Ca sa nu zic ca orice proiect faci e trecut prin Turnitin, un site care verifica plagiatul, deci exclus sa faci ceva copy paste!

      Cred ca as putea vorbi o Zi despre diferentele dintre Romania si UK

    • #4

      adriana, ai citit, n-ai priceput si ai comentat, ca sa te lauzi cu masteratul englezesc! ”facultate” (licenta) este alt nivel de studii. omul n-a zis ca nu poate sa se inscrie la masterat.

    • #5

      @daddy – lasa fata in pace, chiar daca e offtopic zice bine. Glumetzu spune ca nu ii dau aia bani sa faca o a doua facultate, ceea ce mi se pare logic. Probabil ca i-ar da bani de master.

    • #6

      daca glumetzu este logic, rezulta ca ”fata” nu este. doar se lauda.

    • #7

      Da, ma laud ca am cu ce 🙂

      Normal ca daca vrea sa faca o a doua facultate aici nu va obtine in veci finantare, si asta nu pentru ca are o hartie igienica de la statul roman, putea sa aiba si diploma de Harvard, aici se finanteaza doar prima facultate, daca el a facut-o déjà, nicio sansa sa mai faca o alta cu “student loan”. Valabil pentru oricine in tara asta, fie el englez sau nu. Poate lua credit doar pentru postgraduate, in caz ca vrea.

  2. #8

    Cum sa zici de invatamantul superior din Romania ca e de cacat? Tu nu ai vazut cati medaliati olimpici avem? Cate medii de 10 sunt la bac? Nu ai vazut cat buni sunt inginerii romani?

    Pe langa faptul ca sistemul e facut sa dea de mancare unor fosile, incompetenti si alte slugi politice, pentru a instrui un om trebuie sa bagi bani in el. Sa platesti intretinerea la o cladire, salariul unui profesor si doua carti, nu inseamna educatie.

    S-au trezit astia din universitati si au inceput sa cheme oameni buni, din companii, sa predea prin facultati. Dar stii care e problema, ca nu poti preda daca nu ai doctorat, ca nu iti permite legislatia.

  3. #9

    când am terminat academia de poliție și am fost repartizat la bacău, mi’am dat seama că am pierdut 4 patru ani din viața mea
    practic orice subofițer cu câțiva ani de muncă știa mai multă meserie decât mine
    plus că erau foarte mulți ofițeri cu spiru haret și andrei petre
    din academie știam că jandarmeria face programa de studii
    iar în unități te uitai ca vițelu’ la poarta nouă, pentru că programa nu avea de a face cu practica
    soluția era să dai șpagă
    eu am ales regulamentele militare
    și a început un lung șir de futaiuri ale sărăciilor din bacău care vroiau șpagă și de rapoarte ale mele către comandantul jandarmeriei și ministru de interne, terminate rău pentru mine bineînțeles
    atunci mi’am dat seama că ăștia din MAI sunt mână în mână, să dai șpagă și în academie, și la unitate
    și acum sunt pensionar de invaliditate mai, cu o pensie de mizerie în timp ce șpăgarii iau pensii de 2000€
    mă rog la Alah să mă ajute cu sărăciile astea lacome și fără omenie

    • #10

      eram hotarat sa-ti dau niste plusuri, pana la ultimul rand.
      politia romana este o mafie, ca orice institutie de stat.
      toate retelele de interlopi sunt protejate sau conduse de politisti.
      pe deasupra, mafia are si pensii speciale.

    • #11

      handicapatule, de asta m’au suprimat golanii și curvele din bacău, că aveam apucături de islamist
      eu fără să știu de ei, mă comportam ca islamiștii
      iar de când cu atentatele teroriste din 2015-2016, nu’mi fac nicio grijă pentru că știu că sunt asigurat la islamiști
      tu la cine ești asigurat golanule împuțit?

    • #13

      sa se bage rachiu! si ce ti se mai administreaza!

    • #14

      ar trebui sa constientizezi ca ai ratat fiind in sistem. inafara sistemului, este mult mai dificil.

  4. #15

    Pina la medicina “letala” pentru pacienti trebuie insistat pe cunostintele de baza. Vezi citi nebuni se urca pe trenuri pentru selfiuri sau vor sa fure fire aflate sub tensiune aflind prea tirziu ca prima greseala in joaca cu electricitatea poate fi si ultima. Am vazut destui ingineri analfabeti functionali si de dinainte de 89 si de dupa… PCR, pește, dolari, blugi…
    E adevarat ca pestele de la cap se-mpute, dar daca si palmasul ar beli ochii mai bine sau n-ar fi lenes, i-ar fi mai bine. www.g4media.ro/universitati-va-acuz.html
    Si titluri, ca la Ceaușeasca. Le-or fi pus si pe usa apartamentului? Ca am avut si unul din asta… imgur.com/a/JcfRqQL

  5. #16

    Partea asta cu facultati degeaba nu am inventat-o noi. 🙂 Peste tot in lume s-au intins si dezvoltat o groaza de universitati, fabrici de diplome. Pe undeva ei zic ca fiecare om are dreptul de a invata ce doreste. Dincolo iti mai dau si credit din banca sa te sustii pe durata stiudiilor. Pb mare e ca multi termina ceva ce nu are cautare.

  6. #17

    Exact asta spunea si Feynmann despre Brazilia acum 60 de ani. Deci nu suntem cu nimic novatori. Asa arata majoritatea sistemelor de invatamant de pe glob, cu cateva exceptii gen UK, USA, Europa de Vest.

  7. Cica romania are cei mai buni IT-isti din Europa iesiti de la cele mai proaste cursuri din Europa.

    Daca vrei sa ai diploma mergi la facultate. Daca vrei sa fii bun inveti.

  8. #19

    E jale mare cu admiterile astea. Se lăuda un tip pe alt blog că el poate câştiga 100k euro anual şi nu ştie să rezolve niciunul din subiectele de la bac la matematică. Well guess what: Becali face de 100 de ori pe atâta şi nu le ştie rezolva nici pe alea de la română. Pe vremea mea în 2003 era un tip în liceu pe care l-a lăsat de 3 ori repetent la matematică :)) s-a mutat la alt liceu şi a ajuns la bac lejer.

  9. am mai zis că mare prost am fost că m-am dus eu către informatică, că e viitorul că trebuie să lucrezi cu capul. Mai bine mă duceam la o școală profesională și învățam mecanica sau sudura în argon și eram om. Dar nu, calculatoare. Că orice prostan știe să-și instaleze acum windowsul și alte programe, trebuie să dea click pe next și ok.
    Vorbeam cu un prieten zilele trecute că un văr de-al lui se angajase în Anglia ca sudor. Lua ăla 3000 de lire în mână și-o ducea bine merci. Acum s-a dus pe 7000 euro în Emirate. Și lucrează 6 ore pe zi.

    • #21

      Tata, pe C++ si Python faci 2000 de Euro net ca Popa dupa vreo 5 ani pe mediu asa. Daca si calculatoarele-s de cacat, incearca SNSPA.

  10. Uitați partea cealaltă a monedei. Alcătuită din mai multe fragmente.
    În primul rând, bună sau rea, școala românească produce diplome. Fără diplome – după cum scrie și-n articol – nu te mai angajează nici la Kaufland. Nu mai poți fi secretară. Nu poți fi PFA fără curs în domeniul n care îți deschizi PFA (mai nou).
    În al doilea rând învățământul superior din România nu e uniform. Există diferențe mari între facultatea de psihologie de la ”Dunărea” din Galați (care e privată) și cea de la UBB Cluj (care e printre primele din lume în domeniu). Nu poți compara arhitectura care se face la UVT cu cea de la Spiru Haret. Există univeristăți cu specializări în care chiar se face școală.
    În al treilea rând mulți nu cunoașteți diferența dintre ceea ce se predă la universități grele din SUA și ceea ce se predă la noi. Așa – ca nivel de complexitate. Mie-mi place sociologia așa că acum doi-trei ani m-am uitat la întreg cursul ”Sociology 101” al doamnei Anne Swindler de la University of Berkeley. 25 de ore. Mi-a luat vreo săptămână și mi-am luat notițe. Concluzia de la final era că aia a predat – jur pe ce-am mai sfânt – în 25 de ore ceea ce eu am învățat la un curs opțional ”Introducere în Sociologie” în prima jumătate din prima oră de curs: Durkheim, Weber, puțin Marx. La Berkeley le dădea profesoara studenților să citească 1-2 pagini sau paragrafe din cărțile amintite pentru ora viitoare. Eu primeam de citit INTEGRAL ”Sinuciderea” lui Emile Durkheim, ”Etica protestantă și spiritul capitalismului” de Max Weber, ”Manifestul Comunist” alcătuit de Marx și Engels și niște ceva despre Gesselschaft și Gemeinschaft când venea vorba de E. Tonnies. Tonnies pe care Anne Swidler nici măcar nu l-a amintit. Luați aminte – Berkeley vs. Universitatea Oradea. La fel stă treaba și când vine vorba de psihologie sau literatură americană. La restul chestiilor bănuiesc că e la fel.
    Nu în ultimul rând, dacă e atât de ușor să faci rost de o diplomă de facultate și hârtia aia de WC inutilă îți este acordată de oameni care nu dau oricum doi bani pe cursuri, de ce atunci sub 10% din români au studii superioare? Nu – serios – să-mi explice mie cineva de ce e procentul ăla cel mai mic din UE dacă e atât de simplu și IEFTIN să faci o facultate în România? Nu-i ca și cum te-ar costa o avere ca-n SUA, UK sau alte țări.
    Studiile superioare sunt inutile doar celor care se așteaptă să meargă la cursuri și profesorii să facă restul în locul lor. SĂ le bage miraculos informația în cap în timp ce ei așteaptă să vină seara să bată cluburile. Iar după 3 ani se plâng părinților că ”Uite mamaie, am licență în ASE și tot la Mega Image lucrez”.

    • #23

      daca marfa nu se vinde, intervenim sa oblige statul cetatenii sa cumpere!

    • #24

      Cursurile 101( Finance 101, Economy 101…) sunt doar cursuri cu notiuni de baza, multi cred ca le place ceva si vor sa urmeze cursurile respective si dupa ce se inscriu la 101 isi dau seama ca nu e de ei.
      Am terminat Poli si la matematici speciale rezolvam o problema in cateva ore, aceeasi problema se rezolva in 5 minute peste ocean cu un calculator stiintific care e stanard si e acceptat la examene.
      In poli nu iti permiteai sa intrebi un profesor sa iti explice ca nu ai inteles ceva la curs.

    • @daddy: nu obligă statul pe nimeni să se angajeze sau să angajeze. Ideea e simplă și ți-o epxun printr-un caz concret: al meu. 120 de oameni înscriși la începutul promoției mele. Cam 40-50 au renunțat în anul II că și-au dat seama că nu le place, i-au împins părinții în drecția greșită sau nu vor învăța să citească minți la psihologie așa cum e prin filme. Anul III și mai nasol. Materie grea, profesori exigenți, câte 6-9 examene/sesiune cu câte 120 pagini A4 cu font de 12px de învățat. Au picat pe capete, au abandonat. La licență am fost 34 de oameni. Din 120. Iar din ăia 34, vreo 22 au dat la masterat. După 2 ani de masterat în care au mai abandonat câțiva pentru că nu au rezistat cabinet am doar eu și încă o colegă. Alte două colege lucrează în câte un spital. Practic 4 oameni din 120 am ajuns să profesăm.
      Și nu se termină aici: după ce-ai dat pe facultate câte 2400/an iar pe masterat vreo 2800/an și ai cumpărat teste psihologice de vreo 3000 de lei și-ai dat pe formări, conferințe și alte chestii încă vreo 8-9000, dat pe acte și aprobări încă circa 2000 de lei pe puțin, ai cabinet sau job, da? Din noi ăștia 4 oameni ghici care o duce cel mai bine? *cough-cough* Eu am circa 22 de clienți. Colega cealaltă cu cabinet are 3, chit că am început profesia concomitent. Cele care lucrează în spital au salarii mici, că măririle salariale date recent de guvern se aplică tuturor – asistentelor, medicilor, brancardierilor DAR NU ȘI psihologilor (absurd, I know, dar așa stă treaba). Nu le știu salariile dar bănuiesc că nu-s mari. Practic din ce deduc eu sunt singurul în profit și în direcția bună.
      Din 120 de oameni.
      Aceeași școală făcută, aceleași materii, aceleași examene, aceiași profesori, aceleași suporturi de curs, aceleași formări și surse de documentare. Singura diferență e că eu, spre deosebire de ceilalți, m-am documentat și acasă, așa cum o impune logica sistemului Bologna. Restul dansau pe manele la chefuri și se filmau și urcau pe YouTube clipurile. Eu mă uitam la documentare despre tulburarea bipolară, ei dădeau checkin în cluburi. Eu la final de an III aveam un plan pe 5 ani, în etape, cu costuri și riscuri și idei notate pe vreo 70 de coli A4. Știam exact ce fac. Restul au mers pe principiul ”cumva tot va fi”.
      Nu încerc să mă laud. E modul meu de a-ți spune că nu Statul, piața muncii sau calitatea învățământului superior te bagă în profesie sau meserie. Ci cât de determinat ești și cât de devreme îți pregătești terenul. Restul sunt motive: profesorii sunt răi, profesorii sunt slab pregătiți, țara merge prost, nu se predă ca pe vremuri, diploma e nulă, uite că are diplomă de Drept și umple pungi la Carrefour, viața e nedreaptă și alte chestii de-astea.

      @wd: Păi și eu tot curs introductiv am făcut în România. ”Introducere în sociologie” îi spunea. Se predau bazele. Și cu toate astea informația primită acolo depășea calitativ și cantitativ informația predată în 25 de ore de ăștia de la Berkeley.

    • #26

      @razvan:
      Amerikansky au un obicei bun – si-o masoara 😉
      Drept urmare Berkley e undeva pe locul 5 in lume in domeniul psihologiei, in timp ce Oradea nu exista.
      Si as paria ca peste 75% din absolventii de Berkley lucreaza in domeniu dupa absolvire si castiga peste salariul mediu din US (locul 5 inseamna ca de fapt castiga MULT peste medie). Cei din Oradea probabil au cifrele inversate – 25% profeseaza in domeniu (cu salarii pe la medie in cazul fericit) in timp ce 75% o sug pe o ciocolata la MegaImage/videochat/etc.
      Dar da, amerikansky e nasoi. Sper ca ti-a folosit la ceva “Manifestul Comunist”

    • #27

      ”@daddy: nu obligă statul pe nimeni să se angajeze sau să angajeze.”
      ha-ha-ha! pe bune?
      de audit energetic, de securitate, de mediu, minim si maxim, s.a.m.d./etc. auzit-ai?
      sau de cursuri obligatorii pentru a obtine autorizatia si pentru cele mai simple ocupatii posibile?

    • #28

      la partea cu construirea carierei, r.t.c. are mare dreptate: trebuie sa ai un proiect pe termen lung, planificat in etape, de care sa te tii. in orice profesie libera, cu cat esti mai aproape de varf, castigurile cresc in progresie.

    • @MariusCC: americanii mai au o vorbă – ”Living the American dream”.
      Și ”living the American dream” sună cam așa: eu am dat circa $550/an în facultate – stai să mă opresc puțin din râs. Psihologia la Berkeley costă $13.928/an DACĂ ești din California și $41.942/an dacă NU ești din California ci alt stat american. Cazarea în campus costă $15.715/an. Cărțile și manualele? $1.240/an (la noi sunt gratuite prin lege). Alte cheltuieli? $5.132.
      Informații luate de la ei de pe site. Să calculăm atunci rapid: $64.029/an dacă nu ești din CA.
      Dar e ok. Faci 4 ani da? 4 x $64.029 = $256.116.
      Să recapitulăm: dai peste UN SFERT DE MILION DE DOLARI ca să faci Psihologia la Berkeley. Eu am dat $1.650. Și vorbim aici – desigur – doar de licențăm nu masterate și ale chestii (formări, teste, chirie cabinet).
      Bun. Și-acum ia suma aia și uită-te la graficul de pe pagina asta. Și articolul în sine e amuzant dar graficul e important pentru că-ți arată return rate-ul pe 20 (!) de ani.

      Cât despre ”Manifestul Comunist” – da, înțeleg că o intenționai ca pe o ironie dar fii atent aici o ironie și mai mișto: după ce-am făcut cursul ăla a început să-mi placă sociologia; mult. Gen… mult de tot. Așa că anul trecut am dat la doctorat la sociologie. Unde am intrat cu două burse – una de stat de 550 RON/lună și una privată de 12.000 de euro. Primesc pe lună 2330 de RON bursă și – get this beautiful shiznit – nu mai avem cursuri. Am avut în primul an, doi ani de-acum încolo va trebui să merg tot la 12 luni pe-acolo ca să prezint un raport de 25 de pagini despre cum merge lucrul la teza mea de doctorat. După care prezint teza de doctorat peste 2 ani și cam asta a fost: eu am primit vreo 15.000 de euro pentru o lucrare de 100 de pagini pe o temă sociologică predefinită (ce-i drept).
      Așa că da – lol – se poate spune că mi-au folosit Marx și Weber.
      În caz că te îndoiești de ceea ce spun io-ți pot da și link-uri. Mi-e lene să le caut acum.

      Dar bottom line e asta: mai bine psiholog aici decât în SUA. Asta exceptând situațiile în care te tragi din familie de baroni sau magnați ai petrolului și sfertul ăla de milion e flegmă-n vânt pentru tine. Altfel 20 de ani tot plătești pentru faptul că undeva, cândva ai fost student. După care vin acreditări, masterate, sedii de cabinet, cumpărat de teste, mers la conferințe.
      Dar tu ȘTII sigur că e mișto de ăia de la Berkeley. Păi… le doresc succes.

    • #30

      @Razvan Coloja – am senzatia ca denaturezi realitatea si compari mere cu pere ca sa iti justifici situatia actuala sau niste alegeri. Sa o luam pe rand:
      1. Psihologia la Berkely costa $14.000 pe an daca esti de acolo, respectiv 41 de mii daca esti strain si inca 15 mii daca platesti cazare. Corect, insa de ce iei cazul unui strain si nu al unui localnic? 14 mii pe an ori 4 ani, 60 de mii de dolari. Parca e putin diferit decat 240, nu?
      2. Carti gratis la facultate in Romania, prin lege? De cand asa ceva? Acum niste multicei ani cand am facut eu facultate cumparai cartile fiecarui profesor, ca sa fie bine. S-a schimbat cumva asta?
      3. Nu stiu cat de relevant e graficul ala sau ce ai vrut sa spui cu el. Am vazut o comparatie intre un doctor si un instalator in USA, iar in cifre pana pe la 34 de ani era la egalitate financiar, pentru ca instalatorul incepea pe la 20 de ani sa lucreze iar doctorul mult mai tarziu, iar apoi avea si o datorie f mare in spate. Insa ghici ce – viata nu se termina la 35 de ani, si pana la pensie doctorul avea cateva milioane de dolari bune in cont in plus fata de instalator.
      4. Compari Berkely cu Oradea? Serios? Fa un sondaj simplu – cand te duci la mare la bulgari intreaba-i pe localnici cati au auzit de Berkely si cati de Oradea. Cei mai buni copii din Romania se duc sa fac ASE-ul la Bucuresti desi sunt ASE-uri in toate orasele mari, oare de ce?
      5. ” E modul meu de a-ți spune că nu Statul, piața muncii sau calitatea învățământului superior te bagă în profesie sau meserie”. Gresesti. Statul nu chiar, piata muncii conteaza in masura in care faci ceva arte sau geologie in loc de inginerie sau cifre insa calitatea invatamantului superior este extrem de importanta in sansele obtinerii unui job. Insa asta nu o vezi comparand Oradea cu Giurgiu ci lucrand cu oameni pregatiti la universitati bine cotate in lume.

    • @Bigbear:

      am senzatia ca denaturezi realitatea si compari mere cu pere ca sa iti justifici situatia actuala sau niste alegeri.

      Am senzația că trebuie să fiu mai concis și să merg să aduc niște carioci ca să te fac să înțelegi mai bine ce zic eu mai sus.

      1. Psihologia la Berkely costa $14.000 pe an daca esti de acolo, respectiv 41 de mii daca esti strain si inca 15 mii daca platesti cazare. Corect, insa de ce iei cazul unui strain si nu al unui localnic? 14 mii pe an ori 4 ani, 60 de mii de dolari. Parca e putin diferit decat 240, nu?

      Corect. $60.000. Cât un apartament cu 2 camere în București. Dar fie – să luăm atunci cazul unui ”localnic”. Chit că mă îndoiesc că secția de psiho de la Berkeley e populată în proporție de mai mult de 5% din ”localnici”. Arunc aici în joc fix argumentul vostru: ”e faimoasă bre, nu compari”. Păi dacă e faimoasă presupun că se bat pe locurile alea și oameni din restul de 40 de state americane. Dar fie – rămânem la ”localnic”, chit că-s probabil unul sau doi pe-acolo care să îndeplinească condițiile (recomandări, GPA decent, bani destui și determinare). Rămânem la localnic ca să nu fie ”cu cazare”; să fie om din Berkeley, cu casă acolo. Plătește $60.000/an doar educția, fără a mai socoti restanțele și presupunând că-și ia absolut toate examenele și face rost de manuale piratate (vedem mai jos de ce) și nu dă bani pe ele ca restul. Mâncare are acasă, transportul e asigurat de mașina personală – totul e roz. Și chiar și-n acest ”best case scenario”, cu localnic din Berkeley (nu din statul California ci chiar din oraș) care reprezintă poate unul, maximum doi oameni din fiecare promoție, rămâne problema celor $60.000 la care se adaugă dobânda în caz că iei ”student loan”. Dar FIE – hai să presupunem că respectivul localnic din Berkeley care piratează manuale și are unde locui și are mașină și tot ce-i trebuie și învață pe rupte de nu are restanțe ce trebuie plătite și mănâncă la mama acasă se trage din viță nobilă și are banii în avans. Gen nu rămâne cu datorii după la ”student loan”.
      Care parte din $60.000 versus $1.600 trebuie s-o explic din nou?

      2. Carti gratis la facultate in Romania, prin lege? De cand asa ceva? Acum niste multicei ani cand am facut eu facultate cumparai cartile fiecarui profesor, ca sa fie bine. S-a schimbat cumva asta?

      Nu știu de tine dar eu toate cursurile le-am primit gratuit în facultate. În format electronic, prin mail. Fie le citeam pe eReader, fie le imprimam. Uneori le cumpăram în format tipărit stil carte și plăteam strict costul de imprimare impus de Universitatea Oradea. Profesorul, universitatea și facultatea nu aveau profit din chestia asta și era o alegere pur personală. Nu ne-a obligat nimeni să le cumpărăm și am foști colegi care au preferat să le citească pe laptop sau să și le imprime și n-au cumpărat un suport de curs în format carte în toți ăia 3 ani.
      De când așa ceva?
      De când cu UE și sistemul Bologna.
      Prin contrast, în SUA un manual costă cam $200-$400 bucata. Știu pentru că am vrut să-mi cumpăr de pe BookDepository. Nu ți-l dă nimeni gratuit pentru că ei nu se supun reglementărilor UE fiind SUA și punând mare preț pe drepturile de autor. Așa că ai curs de Arhitectură – scoți $300 din buzunar pentru manual sau te bați cu alți 80 de oameni pe cele două exemplare disponibile la bibliotecă. Ori piratezi dacă ai norocul să găsești fix chestia aia în format PDF plutind undeva pe net. Caută de curiozitate să vezi cât costă un suport de curs american, la ce universitate vrei tu. Înmulțește suma aia cu numărul estimat de cursuri pe semestru și veți ce sumă iese.

      3. Nu stiu cat de relevant e graficul ala sau ce ai vrut sa spui cu el. Am vazut o comparatie intre un doctor si un instalator in USA, iar in cifre pana pe la 34 de ani era la egalitate financiar, pentru ca instalatorul incepea pe la 20 de ani sa lucreze iar doctorul mult mai tarziu, iar apoi avea si o datorie f mare in spate. Insa ghici ce – viata nu se termina la 35 de ani, si pana la pensie doctorul avea cateva milioane de dolari bune in cont in plus fata de instalator.

      Absolut normal că nu e relevant. Doar face referire la câți bani ai de dat anual înapoi ca să-ți plătești student loan-ul și dobânda aferentă ca să scapi de datorie în 20 de ani. Asta presupunând că ai din ce, că ți-ai găsit un job și îți acoperi și celelalte cheltuieli (cabinet, chirie, teste ce se necesită a fi cumpărate, cursuri complementare de formare, taxe la conferințe, cărți, masterate, doctorate, DSM și alte chestii care costă).
      Dar tu-mi vorbești de instalatori.

      4. Compari Berkely cu Oradea? Serios?

      Nu eu o comparam. Tipul de mai sus o compara. Eu doar i-am răspuns.

      Fa un sondaj simplu – cand te duci la mare la bulgari intreaba-i pe localnici cati au auzit de Berkely si cati de Oradea.

      Aici faci o inferență simplistă care nu are legătură cu sumele vehiculate mai sus: ”de Berkeley s-a auzit la bulgari, de Oradea nu”. Păi dacă e s-o luăm așa, de Jeff Bezos am auzit. De tine nu. În Oslo nivelul de trai e mult peste cel din Berceni.
      Dar ideea e că – din nou – ”you’re missing the point”. Nu contează dacă bulgarii de pe malul mării n-au auzit de Oradea. Contează că eu, orădean, cu cabinet aici în Oradea, produc la 8 luni de la terminarea licenței și a masteratului mai mult decât produce absolventul de Berkeley în SUA. Fie el și localnic, heh. Tot ce produce în primii 10-15 ani merge pe plata student loan-ului și acoperirea cheltuielilor. Peste 10 ani tot eu voi fi ăla în profit și-mi voi permite o vacanță la mare la bulgari; americanul nu prea.
      Mai sus argumentai că medicul american e milionar la pensie. Eu prefer să nu fac foamea înglobat în datorii vreme de 30 de ani ca să mă bucur la pensie de miliarde (deși parcă vorbeam de psihologi, nu de medici și instalatori).

      Cei mai buni copii din Romania se duc sa fac ASE-ul la Bucuresti desi sunt ASE-uri in toate orasele mari, oare de ce?

      Pentru că nu gândesc. ASE-ul nu valorează absolut nimic în România. La fel cum nici Pictura ori Istoria nu aduc bani. E plină România de studenți la ASE. Sunt sigur că-și vor găsi cu toții loc de muncă. Decoamdată eu în Oradea scot din bursa doctorală la sociologie mai mult decât câștigă absolvenții ASE din București umplând pungile cu verdețuri Kaufland.
      La finalul anilor ’90 a avut loc isteria ”Drept”. Toată lumea voia să dea la Drept că auziseră că avocații fac bani. Polițiștii voiau la Drept pentru că le creștea salariul dacă aveau licență. Elevii voiau la Drept pentru că bani. Studenții de la Litere renunțaul la engleză-franceză și se reprofilau pe Drept. Concluzia a fost că din 150 de avocați câți avea Bihorul prin 1999 acum sunt cam 700. Aproape de cinci ori mai mulți. Împarte tariful mediu pentru o consultație la 5 și vezi cam cât câștigă un avocat tânăr în ziua de azi. Asta dacă are clienți și nu se bate cu ceilalți avocați pentru ei. Pentru că e una să te lupți cu 150 de oameni și cu totul alta să te lupți cu 700. În rest e plină țara de juriști și absolvenți cu Dreptul făcut.
      La fel e și cu ASE. Toți cred că vor fi bancheri cu iahturi și ajung să lucreze pentru firme de recuperat creanțe. Indiferent că termină facultatea la București, Cluj sau Oradea. ASE-ul din București valorează după 3 ani de cursuri cam cât valorează Germana-Franceza de la Facultatea de Litere din Oradea. Cu specificația că traducătorul poate totuși subexistă din traduceri și interpretări pe viu, deși nu bag mâna-n foc.
      Dar important e că mințile briliante din România se înghesuie la ASE București. Pentru că asta înseamnă ceva.

      5. ” E modul meu de a-ți spune că nu Statul, piața muncii sau calitatea învățământului superior te bagă în profesie sau meserie”. Gresesti. Statul nu chiar, piata muncii conteaza in masura in care faci ceva arte sau geologie in loc de inginerie sau cifre insa calitatea invatamantului superior este extrem de importanta in sansele obtinerii unui job. Insa asta nu o vezi comparand Oradea cu Giurgiu ci lucrand cu oameni pregatiti la universitati bine cotate in lume.

      Ce mișto că am ajuns de la Berkeley la Giurgiu…
      Revenind: am un coleg care a făcut psihologia la Viena, la ceva numit ”Das Sigmund Freud ceva-ceva Instutut fur ceva-ceva”. Viena, Sigmund, alea-alea. Și-a deschis cabinet în Oradea, nu i-a mers, a predat o vreme prishologia prin licee și-acum cred că e pe undeva prin străinătate. Nu știu ce face pe-acolo dar știu că nu profesează ca psiholog. Important e că dacă merge la mare la bulgari pică ăia în fund cu zgomot dacă aud de Viena și Freud – corect? Mi-e oarecum amic dar alți colegi de-ai mei râdeau e ăla cu muci când citeau numele universității ăleia.
      Știi de ce?
      Pentru că tot 100 ceri pe ședință în România, că ești din Oradea, că ești din București, că ai terminat la Oradea, că la Viena. Aceleași taxe le plătești la Colegiu fie că vii din Berkeley, fie că vii din Giurgiu. Nu dă nimeni două flegme pe diploma ta colorată și semnată de un american. Absolut nimeni. Nici clientul, nici Colegiul, nici spitalele.
      Ia-o așa: ai plăti un instalator mai mult dacă ți-ar spune că e absolvent de Berkeley? Mnu.
      Și-atunci despre ce vorbim?
      Sper că am clarificat niște lucruri.

    • Mnah – că am bușit formatarea. Sorry.

    • #33

      RTC, cine nu știe foarte multe despre ce înseamnă Psihologia în România ar putea să te creadă. Eu zic că doar vrei să te lauzi. Vorbești ca unul care nu a trecut încă de supervizare..

    • @Gabi: Eu nu încercam să te conving pe tine. Ai deja o opinie clar formată văd. Și nu – nu am ieșit încă din supervizare. Și nu – nu mă lăudam, deși cu chestia asta mă acuză de obicei oamenii care se simt intimidați de ceea ce scriu. ”Ce te lauzi bre?”. Nu – nu mă lăudam; doar explicam. Check your self-esteem.

  11. #35

    Eu n-as fi asa de “ferm” in pozitia asta. Da, scoala are un rol esential in formarea societatii – dar nu uita, este formata la randul ei de societate.

    Ca argument – acum 40 de ani, toti copii erau motivati cu sintagme de genul – mai ales cei care invatatu la oras: “invata, ce, vrei sa fii maturator?”, vrei sa ajungi “zidar” sau “strungar”? Asta apropos de postarea #1 …

    Poate ca schimbarea trebuie sa inceapa cu noi – copilul tau nu face fata la scoala? e ok, nu-l imbuiba cu meditatii, lasa-l sa pice si sa ajunga strungar … oh, wait …

  12. #36

    meth dealer, traficant fakeuri, samsar, videochat… why u need diploma?

  13. #37

    daca angajezi un absolvent incepator, poate sa-ti ia ani de zile sa-l reeduci. toata gandirea ii este pervertita. practic este un zombi ultra-naravit. daca reusesti sa-l aduci la normalitate, pleaca daca i se ofera in alta parte cu 10% mai mult. e ca si cum ai cauta nestemate in balegar, pe care sa le dai mai departe gratis. eu as legifera sistemul din fotbalul profesionist pentru toate profesiile.

  14. #38

    Ce tare, ai inceput facultatea (2008) cand am inceput-o si eu.*

  15. #40

    2000 euro pentru medicină? Cred că glumești… În Timișoara abia îți ajunge un semestru

  16. #41

    Cam de-asta am ales o facultate unde stilul de invatamant e urmatorul: 4 luni de scoala, 4 luni de practica (platita, cu interviu de angajare – dar era ok si daca nu era platita). E nevoie de scoala si de practica pentru absolvire si tre sa fii destul de serios cat sa poti sa ajungi la cel putin 5 slujbe de-astea. Te poti duce si de 2-3-4 ori la acelasi angajator, dar trebuie sa te vrea inapoi. Nicio vacanta de vara, nimic. Nu regret ca nu m-am distrat verile, pentru ca atunci cand am absolvit mi-a luat 20 de minute (cat am trimis un email de vreo 2-3 fraze unui domn pentru care lucrasem in scoala) sa ma angajez.

    Pam pam. Bine-ar fi daca ar fi asa peste tot.