Destine distruse – „Prea mulți absolvenți de studii superioare care ajung vânzători în hypermarket” Ajutor mic vine și din partea învățământului superior. TeraPlast angajează ingineri chimiști și economiști, absolvenți ai universităților românești. „Vin total nepregătiți din punct de vedere practic”, spune Goia. „Învățământul românesc merge pe un drum paralel.”

De aici

Știu, primul gând e să înjuri psd și pe vita aia de Ecaterina Andronescu, cea care a închis toate școlile profesionale, pentru că suntem o țară de intelectuali, care are nevoie de diplome la facultate. De aia, fără glumă, studiile superioare au devenit necesare la angajarea pe postul de casier.

Dar să știți că problema este, de fapt, sistemică și nu durează de ieri, de azi.
Am făcut un liceu CFR, care, printre altele, presupunea un stil diferit de învățământ. 2 săptămâni școală, 2 săptămâni practică în depoul CFR Grivița. Pentru că eram acolo să fim pregătiți în mod special pentru angajarea la CFR, iar ei nu aveau nevoie de multilaterali cu diplomă, ci oameni care să știe ce înseamnă munca acolo și să intre direct în pâine.

Asta se întâmpla în 1989. Și a durat exact 2 trimestre. În trimestrul 3 din 1990 a venit libertatea peste noi și genul acesta de învățământ s-a desființat. Definitiv. CFR încă angaja toți absolvenții liceului, încă era nevoie de ei. Dar cineva inteligent din minister a decis că nu mai e nevoie de pregătire specială.

Prima facultate a fost în 2000. La acel moment, penetrarea internetului era ca și inexistentă, prin urmare nu aveam acces la informații ca acum. Dar și așa realizam că mizeriile învățate la cursuri erau complet fără sens și depășite de orice. Făceam, ffs, Visual FoxPro desenat pe hârtie, ca să imităm ecranul calculatorului.

A doua a fost în Constanța, prin 2008. Nimic, nimic din facultatea aia nu era relevant. Nicio informație utilă. Tot ce se preda erau doar chestii vechi, din manuale vechi, chiar și dinainte de 89. Era atât de evident că toate cursurile existau doar pentru a ține pe posturi niște profesori inutili, decrepiți, fără nicio legătură cu piața muncii. Dar eram obligați să aducem adeverință că facem practică în timpul verii, da? Și să cumpărăm manualele reciclate ale alzheimeriștilor care se prefăceau că predau la catedră, așteptând să vină moartea peste ei.

Școala românească este un simbol al mitei generalizate, al șpăgii și a șmecheriei politice. Nu există posturi de profesor pe bune, ci doar profesori care obțin sinecuri pe viață de la partid și care au nevoie să li se păstreze posturile, indiferent de ce mizerii predau. Decanul de la FJSC (parcă) nu a lucrat o oră în viața lui în presă, dar pregătește oameni pentru ziaristică, da? În românia, oricine putea să înființeze o așa zisă universitate și să școlarizeze plătitori de taxe. Statul s-a ocupat să le recunoască, ulterior, diplomele.

Studenții nu se duc să învețe ceva, pentru că ȘTIU că nu vor învăța nimic, ci se duc să își ia diploma. Gândiți-vă că se știe mercurialul șpăgii la MEDICINĂ, unde, în principiu, dacă nu știi, oamenii mor. E cam 2000 ca să ajungi să îți iei diploma, btw.

Iar sistemul e astfel pregătit încât ești prins în el de la început. Nu poți preda la facultate dacă nu ești, obligatoriu, doctor în știința respectivă. De aceea, în românia, e cel mai mare procent de doctori și doctoranzi din europa. Toți analfabeți bâtă, cu grave carențe de cunoștințe de bază, inclusiv gramatică sau cele 4 operații. Dar, ca să devii doctor, trebuie să știi pe cine trebuie, care să te îndrume la doctorat și care să îți netezească drumul final. Gândiți-vă că Grapini e doctor, da? Toți analfabeții care predau în academiile militare sunt doctori, dar ei nu știu să se lege la șireturi. Gândiți-vă că loaza aia de Liviu Pop tocmai a dat examenul de doctor.

Și, de acolo în jos, totul se petrece distructiv. Când profesorul universitar este un analfabet cu o diplomă cumpărată, nu are cum să aibă studenți care să reprezeinte ceva. El nu are ce preda, pentru că nu știe nimic, e un analfabet, el citește niște informații care nu înseamnă nimic pentru el și le dă mai departe unora cărora nu le pasă.

Rezultatul? Se vede afară. Se vede în industrii. Se vede în piața muncii. Absolvenți pe bandă rulantă, de școli care există doar pentru a elibera diplome, absolvenți care nu știu nimic, dar vor salarii de la 1000 de euro, doar pentru că există. După care emigrează demni, pentru că în țară nu mai e de trăit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.