Sigur aveți chef de niște istorie frumoasă în toată nebunia asta. Și cum îmi pasă de voi…iată.

A circulat prin social media filmul cu Andriy Khlyvnyuk, solistul Boombox, care și-a anulat turneul în America și s-a întors acasă, să lupte cu rușii.

Cântă atât de frumos, că îți tremură mâinile.

Cântecul nu doar e frumos, e încărcat politic zdravăn. Îi zice ceva de genul “În pajiștea de călin” (traducere aproximativă) și a fost compus în 1914 de compozitorul Stepan Charnetskii în onoarea Legiunii Ucrainene Galițiene.

Și aici voiam să ajung. Legiunea Galițiană (Ukrainische Sitschower Schützen) a fost un corp de voluntari ucraineni în cadrul armatei austro-ungare, în timpul Primului Război Mondial.  Au luptat împotriva armatei ruse, pe frontul de la răsărit. Ofițerii legiunii erau atât de tari, încât au devenit ulterior conducătorii armatei galițiene.

Legiunea Galițiană este simbolul ucrainean al luptei impotriva imperialismului rus și pentru independență. Așa-i că e și mai frumos cântecul acum?

Poate vreți și un remix făcut de The Kiffness. Frumos tare.

 

Textul aproximativ al piesei:

Pe pajiște, un călin roșu stă foarte aplecat,

Dintr-un motiv, glorioasa noastră Ucraină este tare îngrijorată,

Dar vom lua călinul roșu și-l vom ridica,

Și noi, glorioasa noastră Ucraină, hei-hei – ne vom ridica și bucura.

 

 

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.