Scris de NicoB

Poale-n cap in blogosfera, au descoperit oamenii bancomatele rautacioase care nu te mai lasa, dom`le¸sa scot cati bani vrea muschiul tau.

Rasfoiam astazi facebook-ul in drum spre birou (intelectuala preocupare mai am, si-am zis la 1 ianuarie ca ma las, off), si imi rasare pe zid o sugestie. Ma laud ca au un feed destul de curat, bloggeri, stiri si prieteni, nu ma bombardeaza nimeni cu Arsenie moka sau Click Aici Sa Vezi Ce N-ai Vazut, asa ca imi apar in sugestii tot felul de oameni interesanti, iar in ultima luna blogul lui Mihai Vasilescu, la care nu stiu cum de am ratat sa ma abonez, dar sunt destul de dura, ii mai dau o saptamana de proba pana la follow, ca sunt fidela (fanatica) de fel si e A HUGE COMITTMENT.

Chestiunea zilei e o problema serioasa, dar de la atata youtube si vacanta imi vine in cap postarea asta cu vocea Danei Budeanu (e un fel de earworm, cum spanac scap de asta, fratilor, ca parca nu vreau ca subconstientul meu sa ramana setat pe vocea isterica a lui CTP in varianta feminine?).

Moving on, Mihai a luat la rand bancomatele mai multor banci si s-a aprins cand a vazut ca boala asta de a bloca accesul la cash clientilor altor banci, e venerica, adica se ia, si te frusteaza maxim cand vrei sa scoti 1000 de lei si trebuie sa faci 14 tranzactii.

E baiat istet de fel, ceea ce nu ma mira, asa ca a gandit o explicatie logica. Prima care i-a venit si ii suna si logic e ca fac asta pentru ca vor sa iti ia comision la retragere de 14 ori, ceea ce suna aproape rezonabil NUMAI CA banca terta de la care scoti banii nu poate sa iti perceapa tie comision la retragere (ar putea sa il ia direct de la banca ta, au ele niste contracte intre ele, dar asta e o alta problema). Te taxeaza numai banca emitenta a cardului, ca esti clientul ei, si potrivit contractului tau sau cum s-or chema el la bancile romanesti, te-a informat la deschiderea contului si te informeaza constant cum si de ce face asta, si cu cat.

Ce nu stia Mihai (ma rog, pana m-am apucat eu de scris e posibil sa fi aflat, pentru ca si in comunitatea lui, si in cea a lui Cetin, exista inclusiv oameni din domeniu, si nu cred ca l-au lasat in ceata) este MOTIVUL pentru care au modificat bancile interfata bancomatelor pentru clientii altor banci, dar aici va lamuresc eu, pentru ca si eu sunt tot cu logica:

S-a intamplat parca in 2017 ca vreo 2 banci sa implementeze o chestiune smechera – costa prea mult sa isi alimenteze ei aparatele cu cash si sa isi extinda reteaua, asa ca au pus comision 0 la retragerile de la alte bancomate decat ale lor, ca sa faca niste economii. Un transport de cash costa 500-1000 ron POATE, nu stim, nu ne pasa, nu ii plangem noi pe ei, plus personalul, plus timpul, plus masina blindata, plus organizarea, logistica, etc, asa ca mai repede scoti 1 euro din buzunar pentru ca al tau client a scos cash de la alta banca decat sa scoti 2 euro pentru portia lui din retragerea de la ATM.

Cand din piata ai 3-4 mari jucatori care poate au poate jumatate din aparate, si o retea de bancomate care duce in spate toti clientii celorlalte banci care nu se obosesc sa investeasca in asa ceva pentru ca e o gaura de bani cu 0 beneficii, ajungi sa iei in calcul ca tu pui bani in ATM zilnic, la 2 zile sau poate de 3 ori pe zi, si 50-70% din tranzactii, in functie de zona, sunt facute de clientii altor banci, iar ai tai gasesc aparatul gol in zi de pensii, in zi de salarii, in zi de alocatii, si intra in unitate sau pe facebook sa dea cu hate. Pentru ca restrictionarea completa a acestor tranzactii e inumana (poate are omul o urgenta, poate are copilul bolnav, poate n-are cash de taxi), si sper ca si ilegala, au aparut ecranele alea foarte misto care te pun sa alegi numai intre sumele gandite de ei, si a disparut variant alta suma.

O chestie smechera am vazut la cardurile Revolut, care fie au negociat cu fiecare banca in parte, fie prin emitentul cardului Mastercard sau Visa, sa suporte ei costurile si sa poata retrage clientii lor de unde poftesc. E atat de simplu: daca terta banca a ta vrea ca tu, clientul ei, sa nu mai ai acest inconvenient si patrulezi cate 3 cartiere ca sa-i cauti bancomatul, marca banul la baieti si baietii ajusteaza daca vor softul aparatului ca sa te lase sa scoti cat mai mult, sa ploua cu cash ca la concertele lui Abi Talent.

I-au raspuns vreo 2 banci la comentarii, e o chestie care tine de civilizatie sa iti justifici deciziile COMERCIALE, dar reach-ul postarii intiale o sa fie de 17 ori mai mare decat raspunsul, iar eu sunt cu mithbusting-ul, ma stiti.

Daca ai ajuns pana aici si-ai dat de dimineata like si share, dupa ce te informezi din teancul ala de hartoage pe care sper ca le-ai primit pe mail, si nu fizic, la deschiderea de cont, de la cucoana aia acra de la ghiseu, da-mi si mie like si share, sa se restabileasca echilibrul in univers. Mersi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

54 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Când am văzut postarea lu Mihai, care de altfel îmi e drag, precum și puhoiul de oameni care probabil au cont la cine știe ce banca cu 3 bancomate în tot orașul și ii dadeau dreptate, am început sa regret ca nu mai am blog ca să scriu exact ce ai scris tu aici. Asa ca te mai asteptam pe la Cetin, multumesc, mi-ai așternut gândul perfect. Prea s-au inflamat spiritele pe subiectul asta ieri.

    • #2

      Ce buna esti!

    • #3

      Mamă ce izolat mă simt. Se mai agită lumea uneori pe internet, legat de vreun subiect obscur, iar în bula mea e mereu liniște (meme-uri și poze cu pisici).

  2. #4

    Deci in Rmnk banca la care ai cont iti percepe o taxa ca scoti banii tai de la ATM?

    • Dap.
      Este că te-ai obișnuit cu sistemul american? Banii tăi, faci ce vrei cu ei.
      Logistica, alimentatul, căratul, aia de la gișeu, curentul salariile și alte chestii sunt grija și riscul lor bine acoperit de dobânzi, mișcările mari de sold și multe beneficii pe care banca le are câtă vreme eu țin banii acolo.

    • #6

      Nu. Nu știu să mai existe vreo bancă care percepe comision la retragerea cash din ATM.ul lor pt clienții lor. Mai ales daca încasezi un venit recurent in acel cont.In plus, majoritatea oferă un număr de retrageri gratuite de la orice ATM.

    • #7

      Nea Ilie te rog nu mai dezinforma! Cum să facă bancile profit din niște hârtii? Ce abetatie! Se știe foarte clar că băncile au doar cheltuieli, cum ar fi astea despre care se vorbește aici și s-a întâmplat așa doar pentru că au vrut să fie bine! La fel ca la creditele în franci elvețieni n

    • #8

      @Nea Ilie: Stiu de un caz, s-au mutat inapoi in R (din Italia). Intr-o buna zi a constatat ca banca i-a luat “poprire” din banii lui, cica statul isi bagase frumusel mana in contul lor, taxe. Si omul a zis: “Draga, lichidam tot si plecam ACU’!”. Is bine-mersi in Montreal de ani buni. Acuma intreaba: cand ziceai ca R e jale si nu fa bre prostia asta, de ce nu mi-ai tras si o palma? de ce nu m-ai zgaltait bine sa ma scoti din starea aia? 🙂

    • #9

      Vedeți la BRD ce comisioane sunt la retrageri….

    • #10

      @Marcelus, Alpha percepe comision pt retragere de la ATM-ul lor pt clienții lor/carduri emise de ei. în condițiile în care în cont intră lunar sume.
      încep să mă enervez. tre’ să studiez un pic piața bancară.

    • #11

      Pe conturile de salariu, daca faci cel putin o tranzactie pe luna, cu cardul (parca astea sunt conditiile), la ING nu ai comision la niciun bancomat.

    • @DanC, a tu ești cannuck…
      Tot un fel de american dar vă împușcați mai puțin ca noi.
      Atunci când te faci că uiți de taxe mai bine să nu ai cont.

    • #13

      Ady-P, BT, Raiffeisen si Idea Bank nu percep comision de retragere la bancomatele lor si ale altor banci daca ai incasari mai mari de un minim impus de bancile respective.

    • #14

      @Varucu și @Marin, merci. nu e vorba doar de comisionul de retragere de la bancomat. ci și de alea pentru plăți utilități, alte plăți, schimb valutar, transfer între conturi proprii, ce mai face omu’ prin conturile lui. dacă e, cât e, etc.
      din nefericire pt mine, am fost angajat al unei bănci, m-am obișnuit extrem de prost cu 0 comisioane la operațiuni pe/din conturile în lei. 🙂 de! mai erau și ceva beneficii pe lângă futai la creieri .

    • #15

      @Nea Ilie: Da, locuiesc in Toronto. Insa ma plimb des Buffalo, NYC. Si FL sau AZ macar once/yr. Oricum, tot ce tine de banci + tranzactii mari/mici e la fel Canada vs US. Socialismul insa, e mai mult in Canada 🙁

    • #16

      @Ady-P tot ING daca vrei tot ce ai zis acolo. Nu au comision la plata utilitati sau transferuri intre conturi, iar lucrurile se intampla instant.

  3. #17

    Deci am prins ziua in care cineva ia apărarea băncilor, aceste institute de binefacere care ne vor doar binele.

    Aceasta empatie manifestată de OP vis-a-vis de eforturile imense pe care nefericita banca le face sa imi aduca mie cash-ul la nas imi provoacă lacrimi.

    • #18

      Sigur! Cineva e obligat sa ti duca banii sub nas pentru ca… sa se faca domle :)).

      Pune i in poseta si mergi cu ei dupa tine.
      Curentul ala, angajatii, taxele si profitul costa.
      Mai mult sau mai putin… poti accepta sau nu!

    • #19

      Cineva e obligat sa imi duca banii sub nas fiindca PLATESC pentru asta. Sau fiindca ii pun banii MEI la dispozitie sa faca camatarie cu ei.

      Eu oricum scot cash doar in ultima instanta, deci mi se rupe si daca ar scoate toate bancomatele. Pe mine doar ma deranjeaza ca am ajuns sa le plangem de mila saracelor banci ce costuri au ele legate de cash. Ce urmeaza? Sa ii plangem pe saracii parlamentari cum se duc ei la munca zilnic pentru binele nostru pe un salariu de nimic?

    • #20

      1.Concret, din curiozitate, cat plătești ca banca să-ți pună banii sub nas? Ce comisioane ai și la ce bancă? 2. Dacă banca face camătărie cu banii TĂI, adică îi ia si îi dă altcuiva, cum mai e obligată să ti-i pună la dispoziție când vrea muschiu’ tău?

    • #21

      Pe persoana juridica la Raiffeisen in ultima luna am dat pe servicii de administrare si comisioane 198 de lei.

      Pe persoana fizica nu am niciun cost luna trecuta ca nu sunt idiot sa scot banii din contul BRD de la alte bacomate cu 1% + 5 lei comision. Dar daca tot as da banii astia, as prefera sa aleg eu suma. Daca scot de 5 ori bani, bag 25 de lei numai din comisionul fix. La care se mai adauga si costul cardului de 200 de lei/an.

      Multumit? Sunt demn la banii astia sa scot bani cand si de unde vreau eu? Vrei niste extrase de cont?

      Banca dispune de depozitele mele sa faca camatarie. Chiar si de alea overnight.

  4. Eu am card de la Raiffeisen si pot scoate bani de la orice bancomat fara sa-mi ia comision. Dintre toate bancomatele, cel mai mult imi place ala de la Garanti. Iti da si de un leu. 😀

    • #23

      Ba dar de heinekenu ala la 0.4 nu se aprinde nimeni, ce drq sintem furati ca-n codru la bere si toata lumea tace malc. N am iesit eu prea mult dar n am mai vazut heineken la 0.4 ma jur

    • #24

      Daa, bancomatul de la Garanti e minunat. Sa te trezesti cu 40 de bancnote de 1 leu de nu ti se inchide portofelul.
      Dar stiti de unde dragostea asta pentru plasticele de 1 leu? De obicei, turcii sunt foarte nationalisti si cand vine vorba de companiile turcesti. Am copilarit cu sotia unui turc, patron al unui lant de covrigarii din Bucuresti. Eh, eram o data la coada la o sucursala Garanti si ea era in fata mea unde depunea un sac de bancnote de 1 leu (va dati seama, covrigariile nu prea umbla cu bani mari). Eh, ce credeti ca poate sa faca garanti cu acele bancnote?

  5. #25

    Ma enerveaza la culme ca nu pot sa scot exact cat vreau si trebuie sa aleg suma din cele afisate, cred ca asa e la toate atmurile. Multa sanatate si virtute acestor institutii…

    • Vrei 17 lei de la Garanti? Îți dă. Comision 0 și mai mult, face asta online cu banca unde ai cardul.

  6. #27

    o solutie romaneasca cum s-ar spune, de ce sa nu te simti ca ultimul milog cand poti sa te simti..
    o intrebare ar fi de ce pisici nu e la comun chestia asta cu atm-urile, cred ca bnr ar trebui sa lucreze la chestia asta, se imparte dinamic la fiecare cat ii revine din costuri iar asta cu suma personalizata lipsa e o tampenie de mare stil

  7. #28

    Lamentari de panselute. In 1992, pe Magheru, am vazut intr-un magazin anuntul asta:
    – Atentie, plata cu cardul de credit se comisioneaza cu 5%.

    Cardul bancar, de debit sau de credit, era in 1992 ceva SF, vazusem in serialul Dallas asa ceva si nu intelegeam cum platesc oamenii aratand o bucata de plastic. Era evident ca si bancile profitau de cocalarismul incipient al romanasilor proaspat inavutiti, luindu-le taxa de smecherie de 5%. Pentru ca era smecherie sa scoti cardul in fata unei multimi de saraci ce tineau banii ghem in mana, iar tu tineai discret cu doua degete o bucatica de plastic embosata si sclipitoare, cu numele tau pe ea. De fapt, cred ca puteai sa sari orice coada daca scoteai cardul si spuneai un “va rog sa ma scuzati, trebuie sa fac o plata cu CARDUL, se poate cu cardul, da?”, toata lumea se replia sfioasa sa lase boierul cu card sa nu stea degeaba din cauza lor, a celor cu banii ghem in mana. Eh, ce vremuri!

    Auzi problema, nu poti scoate bani din alta banca.

    • #29

      card embosat în ’92!? pfff, era 2008 când mi-am făcut card neembosat.

    • #30

      in 92 erau embosate pentru ca puteai plati si offline cu ele

    • #31

      Daca nu ma insel, in ’92 nu existau decat carduri embosate. Sau majoritatea erau embosate, pentru ca nu existau (sau nu erau asa de multe ) POSuri ca acum.
      Incasarea se facea, ca sa zic asa, manual, pentru ca iti punea cardul intr-o dracie, sub card era hartia din asta auto-copianta, si presa cardul pe ea. Daca nu era embosat, nu se tipareau detaliile pe chitanta aia.
      Eu asa tin minte, e posibil sa nu mai imi aduc eu aminte corect procesul.
      Cred ca primul card (ne-embosat, alea erau pentru bogati) l-am avut prin 2001… Pana prin 2007 tot carduri ne-embosate am avut.

    • #32

      da, nici nu stiu daca existau POSuri active. exista tehnologia?

    • #33

      August 1995, strict pentru persoane juridice…

  8. #34

    Eu scot numai de la banca la care am contul (BRD) nu mai infig la alte bancomate. Dar m-a zis cineva ca nu-i apare “alta suma” desi are tot card BRD.

    • #35

      Nu apare “alta suma” la saraci. BRD e banca oamenilor bogati, care nu se uita ei la comisioane si alte nimicuri din astea.

  9. #36

    Pe cand lucram la o banca, au introdus bancomat dubla moneda, lei euro.
    Scria mare pe el ca e si pentru euroi.
    Indianul sef s-a gandit sa faca asa. Daca ai card de la.alta.banca, sa te lase sa urmezi toti pasii, sa pui si suma si apoi sa iti afiseze ca doar clientii bancii detinatoare a Atm pot face asta si sa suni la 021…. Sa ceri card.

  10. #37

    Bre la Alpha, limita per tranzactie e de 4000 lei. Si poti sa scoti de cate ori vrei intr-o zi. Si pana la urma, de ce ai nevoie de atata cash? Mai peste tot puteti plati cu cardul fratilor. Cumparati organe de pe piata neagra? Apropo, Arsinel are ceva pile :wink:wink:

    • #38

      ce limită frațicule, am zis mai sus că ăștia îmi iau comision deși sunt clientul lor și scot de la bancomatul lor….

  11. #39

    Hai ca am ajuns sa luam partea bancilor. In articolul initial nefiind nicicum vorba despre comisioane, ca sunt mari sau mici sau justificate sau nejustificate. Era vorba despre faptul ca te obliga sa scoti o anumita suma. Si iti ofera niste variante de zici ca sunt gandite astfel incat orice suma ai vrea sa scoti, sa fii nevoit sa faci un numar maxim de tranzactii.

  12. #40

    Oricine intelege ca reteaua de bancomate costa, si sunt dispus sa platesc pentru asta, dar lasa-ma frate sa platesc cu bani nu cu munca si timp pierdut la bancomatul tau. Ia-mi mie comision in plus, ia-i bancii mele comision in plus care tot la mine o sa ajunga… ceva, oricat, dar nu munca silnica la bancomatul tau. Este o idiotenie a bancilor care probabil nu s-au inteles cumva intre ele, nu au metode sa se taxeze intre ele corect pt. toata lumea. Urmeaza sa iti ceara sa scoti bani doar stand intr-un picior daca nu esti clientul lor 🙂

  13. #41

    @Cetin Rant

    Vai mama ce jale de la directiva 14 incoace.

    Si nu zic de angajatii Erste(niste austrieci) care trebuiau sa dea raport de activitate la pranz si seara daca si-au atins targetul, acum ceva ani si isi papau sandwichul in picioare ascunsi dupa un fiset d-ala mare de la BCR in cele 5 minute de pauza.

    Am ajuns sa ne plangem ca alimentam prea mult ATM’urile si ca printam conditiile generale de afaceri pe 200 de pagini font de 8.
    Saracii copaci nu mai sunt taiati de HS Timber(austriecii ceilalti).

    Sunt costuri prea mari sa alimentezi un ATM!
    Cu ce lucreaza bancile, panselute sau bani?
    Apropo care sunt costurile operationale ale panselutelor olandeze importate?
    (Sa nu se planga bisnitarii valutari ca nu sunt bagati in seama.)

    Altceva decat titluri de stat si prima casa mai stiti?
    Cati angajati in banci pot raspunde la intrebarea:
    Care este ultimul credit fara garantie imobiliara pe care l-ai dat?

    50% din profit in Romania venea numai din operatiuni, nu din credite – gasiti in tabloidul ala zf.
    50 fucking %
    Valabil si pentru romanii de la Transilvania – ati digerat portofoliu Volksbank sau iese tot verde?
    Piraeus tot un ghiseu pe judet mai tine deschis pentru plata ratelor?

    Imi cer scuze, miorlaiala asta a bancilor in conditiile in care stiau foarte bine ce urmeaza imi provoaca greata. Eliberarea de RMO a fost buna cand ne-am aliniat la standardele europene, acum cand trebuie sa oferim si servicii e rau, ca e Romania, Estul Salbatic.

    Dar noi nu avem euro, sunt alte costuri! Cehii tot de cealalta parte a zidului au fost si au 3% fix la imobiliare pe 30 de ani in ce moneda o fi avand ei acolo ca n-au trecut la euro.

    P.S de la POS
    POS’uri la institutiile statului cand instalati? Cred ca am neglijat adunatura de Tudosi bugetari cu pipota mare de romani mandri.

    • #42

      POS-urile nu le instalează bancile c-așa vor ele, POS-urile sunt cerut de clienți. dacă instituțiile publice nu le cer…. 🙂

      ps. băncile nu lucrează cu bani fizici în principal, ci cu conturi/operațiuni. cu bani fizici lucrează cămătarii. 🙂

    • #43

      @Pixel, vino in Brasov. La anumite institutii publice sunt instalate POS-uri.

    • #44

      +1 la tot ce ai zis.

      Mai mult, nici nu rezolva nimic cu masura asta cretina, ca deh, daca ai de scos bani, doar o sa te enervezi mai tare si o sa pierzi mai mult timp, dar de scos, tot trebuie sa ii scoti. Si vorbesc doar din perspectiva unui cetatean european aflat in Romania, cu un card la o banca straina: am pierdut juma de ora sa scot 1500 de lei ca… motive (ti se umple curul de lacrimi de mila costurilor lor cu bancomatele si cash-ul).

      Si as mai adauga o muie speciala si lui Isarescu si BNR, care ar trebui fie un arbitru neutru al pietei bancare si nu o institutie sugatoare de pula de banci private.

      Abia astept sa ii vad pe toti imbecilii astia din banking inlocuiti de roboti.

  14. #45

    Cele mai multe banci din Romania nu au o retea de bancomate dezvoltata. De obiccei, au bancomate in sucursale, agentii si zonele cu trafic intens. Cele mai mari retele de bancomate sunt la BCR si BRD. Un bancomat (ma refer la aparat) este foarte foarte scump. Investitiile sunt enorme (pret aparat, intretinere, alimentare etc.). Pentru multe banci, investitiile in asemenea aparate sunt considerate prea mari si atunci prefera sa suporte costurile cu retragerile de la bancomatele altor banci. Din acest motiv, anumite banci nu percep comision clientilor chiar daca retrag numerar de la bancomate concurente.

  15. #46

    Prin Grecia au rezolvat problema asta elegant, toate bancomatele iau comision suplimentar. Bagi Revolutul, scoti 100 de euro, ei iti retrag 102-103 euro. (incercat Alpha, Piraeus, Euronet si inca vreo 2) Transparent, afisat inainte sa bagi pinul. La unii era procentual, la altii parea suma fixa (probabil pe transe de valori).
    Euronet fac asta in toate tarile in care au bancomate(probabil si in RO pentru cardurile straine)
    De ce mai exact nu poate BCR sa imi ia 5 lei si sa imi dea ce suma vreau eu?

  16. Am cont la BCR de prin ’96, am ramas la ei cu un singur cont, desi aveam tot familionul din cauza si pentru ca comisioane. Asa ca am redus la minim cheltuielile, dar tot am nevoie de 10.000 numerar pentru ca euro, dolari, mai intelegeti voi. DA, eu cumpar valuta pentru ca leul e din ce in ce mai mic. La BCR ca sa scot 10.000 odata pe luna bag cardul de minim 2 ori, cel mai des de 4 – se dau 3000 la o extragere a x ori 100 RON. Nu folosesc decat bancomate BCR exact din motivul asta, comisioane. Cand intra euro in cont au un curs de plangi cu lacrimi, faceti voi socoteala cat ia BCR-ul la 2500 de euro [ caut de 1 an o manca care are bancomat in EURO, pentru ca DA, iau leafa in EURO, dar la casa ma suge de minim 2% = 50 de euro – o fi mult, o fi putin? ].

    Ma intreb oare eu pot sa-i zic angajatorului sa-mi dea cu 50 de euro in plus pentru ca na .. schimb valutar, bancomat, BCR? NU, e treaba mea cum imi iau banii. DA, TAM-urile costa, da pe toti ne costa sa traim. Bancile nu mai dau dobanzi la banii tinuti la ei de ani buni, statul te obliga sa primesti leafa pe card, iar bancile profita, se folosesc de banii tai si dupa 6 luni iei mai putin decat aveai in cont. Merge? Eu zic ca nu. Se iau bani pentru intretinerea contului, nu intra aici si folosirea ATM-urilor? In vest platesc majoritar cu cardul, dar eu la Cuca Macaii nu am unde, deci am nevoie de numerar. Asa ca peste tot exista ATM-uri, cu sau fara costuri pentru clienti.

    Parere personala: daca pui conditii pentru clientii altor banci la ATM – de genul celor de a face 1000 de extrageri ca sa-ti iei leafa, atunci sa punem si noi conditii, care nu-l cheama Ion la BCR sa-mi dea mie 100 de euro, ca NA, asa ma cheama pe mine si sunt clientul lor. Afacerile bancilor merg bine, daca au probleme, hopa vine statul si le ajuta, pe banii mei. Daca nu mai era obligatoriu sa rulezi banii prin banca, sa vezi cum gaseau metode sa te multumeasca, asa ii doare’n spate, vrei nu vrei, alternative nu ai, alegi banca fie asa cum iti zice angajatorul, fie pe baza de goagal, pretini, la plesneala.

  17. De acord. Însă până nu știm procentul real al celor care retrag cash de la ATM-ul altor bănci în loc de banca proprie, totul e presupunere.
    Fiindcă la ING s-a făcut o coada de 10 persoane care nu voiau sa plece în ruptul capului de acolo, deși erau îndrumați de personal sa scoată de peste drum de la ATM-ul vecin.

  18. #49

    eu cu bancile de la noi nu inteleg o faza, iar o dau in vorbe de capsunar, dar cand eram in Finlanda, acolo nu erau bancomate individuale de la banci, ci au pus bancile mana de la mana si au facut un sistem comun de bancomate (Otto. en.wikipedia.org/wiki/Otto.https://en.wikipedia.org/wiki/Otto. ), la care mergea sa iti faci operatiuni fara comision la orice banca interna. de ce nu vor sa faca asta si in alta parte?

  19. #53

    Lol, era acum câțiva ani o știre cum că in Ro profitul venea jumate din operațiuni. Băi nu am văzut o bancă să zică ca e fake news, asta in condițiile in care mai la Vest nici in visurile stimulate de cocaină nu le apăreau bancherilor cifrele astea. Nici nu vreau sa ma gândesc dacă trecem la Euro ce se întâmpla când rămân fără ciupeala din cursul de schimb.

  20. #54

    Mihai are perfecta dreptate cu articolul ala al lui:
    Bancile area ( alea care tin bancomatele de la care ar vrea lumea sa extraga bani!) se comporta “fix ca niste gainari”. Si explica perfect asta:
    Nu e vorba de valoarea comisionalor; lumea incepe sa inteleleaga ca nimic nu e gratis si oamenii aia care se plimba sa incarce bancomatele cu bani trebuie platiti de undeva.
    Problema e “cum” iti iau banii aia:
    De exemplu cand am facut contract cu banca mea mi s-a spus ca pot extrage bani de la orice bancomat (si nu ca pot extrage bani cu restrictii de la orice bancomat).

    Client: “Cinci mici la cu mustar dulce, va rog”
    Ospatar: “Da! Sigur! Da vedeti ca mustarul costa 3 lei lingura. Si serveteul costa doi lei bucata”
    Client: “…”
    Ospatar: ” Cate linguri de mustar doriti?”

    NIci nu mai conteaza ce pret are micul. Gainarie….

    Ospatar: “Daca mai doriti ceva, faceti-mi un semn si vin la masa dumneavoasta. Exista un cost de 2 lei de fiecare daca cand adaugati ceva. Doriti sa comandati acum desertul? “

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam