Ce se intampla in minunata tara in care ne caznim zilele, daca ai succes in ceva?

Desigur, iti sar sobolanii in cap si incep sa isi aroge merite si sa explice cum de fapt, fara ei, nimic din viata ta nu se intampla sau nu isi avea sensul.

De ce zic asta? Pentru ca, imediat dupa ce a castigat Palm D’Or la Cannes, Mungiu e acuzat de un sobolan roman, ca de fapt scenariul castigator e plagiat dupa un scenariu de-al sobolanului.

Si cand apare aceasta contestatie? Exact dupa ce acest scenariu a fost castigator. Nu inainte cu o zi, sau o saptamana. Nu. Ci in ziua in care se sarbatorea evenimentul. Motivul? Nu stia despre ce e vorba in film.

Si de ce ar fi acel scenariu plagiat? Pentru ca trateaza problema avorturilor din perioada comunista, domnule. Deci daca Karl May a scris despre Winnetou, Fenimore Cooper trebuia sa se inchida la el in casa si sa isi puna cenusa in cap, pentru ca acest scenariu fusese scris deja, nu? Iar George Lucas nu mai trebuia sa faca Star Wars, pentru ca deja se facuse Star Trek.

Sobolanule, ai simtit in nari mirosul cascavalului si ai vrea sa papi si tu putin? Cand o sa inveti, romanule, ca trebuie sa muncesti ca sa ai succes, nu doar sa musti de cur pe cineva, in speranta ca vei fi bagat in seama si tu.

[tags]mungiu, cannes, palm d’or[/tags]