Prima oara am mancat smochine bune in Grecia, tot prima oară. Prin Nikiti, cred, am oprit, din goana Fordului, la un stand care avea pepeni, piersici și smochine. Până la smochinele de acolo, nu văzusem, în românia, decât abcesele astea care se vând și acum, negii ăștia supradezvoltați din Mega și Selgros, cu același gust ca talpa soloflex. Da, știu ce gust are o talpă, aia e, deal with it.

Smochinele alea… doamne, mari cât…pumnul nevesti-mii. Și la fel de dulci. Dulci, măi nene, dulci, savuroase, zemoase, îți venea să lingi pe masă, dacă îți curgea un strop în afara gurii. Serios, exact ca la pumn. Am mâncat atunci cred că un kil, fără exagerare, mâncam și plângeam. Mâncam. Bine, nici diabetul nu îl descoperisem încă.

Anyway. Zilele trecute am descoperit cum se fac smochinele.

Pentru leneși, pe scurt, în fruct intră niște viespi mici și multe, care își dau viața în interior, fac și ouă, după care le mâncăm noi, plini de satisfacție.

Yes, kill me. Now!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

51 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    In episodul urmator: micii de la Cocosatu/Selgros/Kaufland/Lidl/Auchan: fecale, urina, caine, transpiratie, jeg de sub unghii si dragostea bucatarului, adica smecla!Nu uitati sa dati la copii si batrani.Pofta buna!

    • Nu mai manca bame, ca uite efectul !

    • #3

      săracule! /s

    • #4

      Ai să rîzi, dar în Constanța unde este terasa Colonadelor și sediul abandonat al Băncii Agricole era terasa Farul acum vreo 40 de ani. Juma de port mînca acolo, aveau cei mai buni mici și cea mai rece bere. Ca după ce a început sistematizarea s-au găsit în căminele branșamentelor de apă și cele de control de la canalizare zeci de kilograme de oase de cîine. E reală povestea, nu chestii de radio-șanț.

  2. Si fruct si proteina. Bun

  3. #7

    Nope.
    Am smochin in gradina, nu vorbesc din carti.
    Primavara cand inmugureste, apar si fructele (de dimensiuni foarte mici) care cresc progresiv pana se coc in perioada asta (august-septembrie).
    Singurele viespi care apar in ecuatie sunt cele care se infiinteaza cu tupeu cand s-a copt fructul si te certi ca la usa cortului cu ele.

    • #8

      ai dat click pe link?

    • #9

      Sau uite cu imagini aici. youtu.be/aIyLXrfSLc0

      Nu îmi vine sa cred ca am mâncat viespi moarte atâta vreme. Merci Cetin, cred ca nu o sa mă mai ating de smochine vreodată, deși nu au fost rele – au avut și proteine :))

    • #10

      Viespile alea sînt foarte mici, nu-s nici pe sfertul celor care vin la zahăr… Și da, aveam smochin acasă și știam de ele, plus că le și vedem. Dar ce, cireșe cu carne n-ați mîncat?

  4. #11

    Well, am citit si eu chestia asta acum ceva timp si de atunci deschid cu grija fiecare smochina inainte de a o manca sa vad daca nu cumva e viespea sau larva in ea. Si desi mamanc vreo 3-4 kg de smochine in fiecare an, atat in Grecia cat si in romania, nu am gasit nicio vietate in interior. Nu neg stiinta, totusi, Doamne-pazeste!

    1
    • #12

      nu le gasesti, ca sunt enzime care le topesc

    • #13

      Pai daca sunt topite si nu le gasesti care e buba???
      Asa si cafeaua vietii e cacata de pisici…si tot scumpa e.

  5. #14

    Nu e valabil pentru toate specile de smokin. Vezi aici mai multe: www.walterreeves.com/food-gardening/figs-wasps-and-pollination/

  6. #15

    Pot fi invadate de orice fel de insecte, tot delicioase rămân. Chiar și alea uscate cum trebuie.

  7. #16

    Ook cum sa incep

    In primul rand, frunza desenata in poza din articol nu seamana de nici o culoare cu frunzele de smochin pe care le stiu eu (in forma de palma). Asta a ridicat niste dubii. Smochinul clasic este Ficus carica – asa zisul smochin mediteranean.
    Partea cu polenizarea este partial adevarata , ca sa citez din clasici ‘Smochinii sunt de 3 feluri: smochini polenizați de viespea Blastophaga, cei de San Pietro (prima recoltă se face fără polenizare, iar a doua necesită polenizare de către viespea Blastophaga) și smochinii dioici — smochini care fac fructe fără polenizare.’ (pus pe wiki dintr-una din surse)
    Din cate am citit, in Europa singura viespe polenizatoare pt smochin este Blastophaga, si nu speciile din desen. In plus, florile nepolenizate dezvolta fructe, doar ca acestea sunt sterile (nu se pot inmulti prin seminte). Iar Romania are totusi alt climat si nu prea am vazut smochini salbatici, asa ca inclin sa cred ca viespea respectiva nu o duce (deloc) bine pe meleagurile astea (apropo de cei cu smochini prin gradina, care produc tarziu fructe si probabil sunt sterile, DAR comestibile).
    Asa ca nu va ingretosati excesiv, ca nu este cazul.

    Surse: Encyclopedia of insects – Pollination and pollinators, Nutritional composition of fruit cultivars – capitolul de smochine (common fig)

    Pofta buna 🙂

  8. #17

    Am mancat smochine din smochin, la noi, la Gostinari, in fiecare vara. Aia batrani au adus samburi din Grecia in 30-siceva cand au venit ei si le-au plantat – in fiecare toamna il acopereau cu paie si cu coceni, sa nu inghete, iar vara facea saracu’ arbust cateva fructe. Pana in ’90 alea au fost singurele smochine de care stiam 🙂 de viespi… nici atat.

  9. #18

    Câtă vreme nu conține șobolan, pisică sau câine, fuck it, mănânc orice 😀

    • #19

      Aoleu, deci nu mănânci mici!
      Ratezi una dintre delicatesele românești!

  10. Acu 5 ani, ajung în Pireu cu motorul. Cald ca iadul, feribotul pleca peste vreo 4 ore, îmbarcarea începea peste două, noi în echipament, magazinele în pwlă cu satelitul, apă pe sponci, în dană era 4 euro sticla de 0.5.
    Mă screm cumva să ajung la vreo 3 km la un magazin, pe jos, cu bocanci. Eram copt.
    Iau apă, plec înapoi uitandu-ma în stânga și n dreapta unde aș putea băga motorul la umbră. Nimic, era ca în deșert. Trec de colțul unei clădiri, văd niște tufe mai înalte care făceau juma de metru pătrat de umbră. O chem pe nevastă mea acolo, ne băgăm cumva sub tufele ălea în timp ce toată lumea care venise la îmbarcare stătea în mașinile cu aer condiționat și se uita la noi.
    Bem apa, stând la umbră, mă uit în sus, tufele pwlii erau pline de smochine. Efectiv smochinii ăia creșteau ca buruienile lângă o clădire abandonată. Era un depozit nenorocit în plm, nu grădină și figuri.
    Mno, ăia care stăteau în mașini au avut ocazia să se uite la doi români care au mâncat vreo 3 kile de smochine în timp record. Când m am urcat la bord, am rămas lipit de ghidonul motocicletei de la zeama aia. Poi cu ce să mă spăl că apa era scumpă.

    A fost un tur al mării Egee foarte fain, pot să vă zic că soarele e foarte mishto în largul lui Lesbos, e o culoare cumva roșiatică văzută prin fereastra wc ului. Mă rog, au fost vreo 14 escale, fiecare văzută prin aceeași fereastră.

    Totuși, de fiecare dată când văd un smochin, mi e poftă.

  11. #23

    Să nu disperăm, se coc smochine și fără viespi.

    askabiologist.asu.edu/figs-without-wasps

  12. #24

    Nu mi-au placut niciodata, acum cu atat mai putin. Cazu marzu, anyone?

  13. #26

    Si uite asa m-ai lasat fara placerea de a manca smochine fix azi de ziua mea.

  14. #29

    interesant. la mine la munci smochinele contin furnici cam de cand incep sa capete oarece dulceata. si nu e rau, le da un gust mai complex. recomand viespi topite cu furnici vioaie, crocante.

  15. #32

    Fiind io de loc mai din sudul Olteniei, am crescut având în curte un smochin. La ora aia era singurul din tot orășelul ăla, e documentată faza. În anii ăia, 80, iernile erau grele, trebuia protejat. Acum, de când cu încălzirea globală, a luat anvergură, e uriaș nici nu mai trebuie învelit când vine frigul. Făcea destule fructe ca să mâncăm noi copii și să mai facă și maică-mea și bunică-mea în fiecare an 10-15 borcane de dulceață. Iar la Băilești, și mai la sud, în curtea nașilor era unul care făcea fructe exact cum spui tu, cât pumnul. Sunt singurele cazuri când știu de așa ceva, cel puțin înainte de 90.

  16. #33

    Smochinele e mancare de saraci.

  17. #34

    Nu stiu altii cum sunt, dar numai din afara (forma si textura de scrot) ma lamuresc ca nu gasesc nimic deosebit nici inauntru. Nu-mi plac nici facute pasta.
    In rest, va recomand site-urile de genul asta, vorba aia “you live, you learn”:
    www.todayifoundout.com/
    www.reddit.com/r/todayilearned/

  18. #36

    Prima data cand am ajuns in Grecia am mancat smochine de pe jos , erau cazute fiind coapte, deci nici macar nu le-am mai spalat.
    Acum ca am citit chestia asta …new fear unlocked….thanks :))

    • #37

      Fix acum 30 de ani (da, august’92) începeam munca în Heraklion. Mai dădeam fuga prin centru după ce terminam munca și ne întorceam seara tirziu, după miezul nopții. Mergeam cam un kilometru înapoi și țineam marginea autostrăzii din centru spre aeroport, unde multe străduțe erau ”înfundate”. Cam peste tot erau smochini plantați pe la porțile oamenilor, pe stradă. Abia puteam ține 5 bucăți în palmă de mari ce erau. Eu mincam 5-6 bucați, colegul de muncă mai păstra și el cîteva dar numai dacă gusta din una și trebuia să caute un boschete că-l lua stomacul… Pînă a doua zi la prînz nu-mi mai trebuia nimic de mîncare. Dulci cu draci, nu ca astea din magazinele de acum, parcă-s șervețele umede. Portocalele la fel, iarna, dulci nu ca astea bune de acrit ciorba, plus că-s și vopsite.

  19. #38

    Nu inteleg problema unde e, nu e ca si cand nu exista un miliard de oameni care efectiv mananca orice. Pot ei, putem si noi 😀 Plus ca zici ca le dizolva nu stiu ce enzime, deci e ca si cand nu au fost vreodata acolo :)))

  20. #39

    da, imi plac si mananc in fiecare an…..asta e, pot fii si cu cacat de viespe care se fute’n cur, tot imi plac.

    sunt mancaruri care imi plac…orice ar fii:
    – lapte…..uger, par, glande…..plm, eu fara lapte nu pot sa traiesc
    – carne ….. sacrificat, transat, sange, fecale, piei, tendoane…asa si? nu e buna cefa? dar ti-ai infipt dintii intr-un porc…la…. ceafa, asa precum un carnasier cu colti de vampir
    – creier……salata de creier cu usturoi si smantana pe paine prajita, dumnezeu pe pamant
    – icre, da cuaie, mananc ovule de peste, adica pesti nenascuti
    – capul de miel din ciorba…de paste e bataie pe ochisor si creier
    – limba
    – ficat

    ce aveti ma? am ajuns ca tinerii americani de prin ’80 care nu stiau cum ajunge si de unde e carnea din burger, aici in romania? unde toata lumea are/a avut o …”la tara”

  21. #41

    Îmi plac, știam chestia asta și tot voi manca de câte ori voi prinde. Am.mancat în Grecia și Croația precum descrie mai sus distinsul autor.

  22. #45

    Eu stiam/credeam ca nu e pentru toate speciile de smochin, anyway, ce vroiam sa zic, din link ” These tiny wasp pollinators are so small and insignificant and so well hidden most of their lives that they go unnoticed, thus they don’t have a common name, only a scientific one.”… zici ca-i vorba de familia bufniti, de care nu auzisem pana mai deunazi.

  23. #46

    Eu am smokin natural, face smokine doar cand ii permit eu. Ma tot lupt sa scap de el, se intinde in frunze si acopera celelalte flori din gradina dinspre drum. Smokine, slava Domnului sunt si acum full de ele, la amintiri despre el, despre gusturi toamnei. Treaba e ca nu in toti anii face smokine la fel. Numai cand e seceta face smokine de calitate. In rest cred ca trec pe curmale.
    Va salut pe toti, vacanta usoara la toata lumea!

  24. #49

    Inteleg ca treaba e mai complicata un pic:
    youtu.be/a6jJzOc9gaE?t=284

  25. #50

    Bai, nu mi-au placut smochinele niciodata. Dar niciodata. Cu toate ca la Constanta am avut smochin in gradina. Sunt relativ rezistenti, dar in iarna 1986 sau 1987 a fost atat de frig, ca a inghetat, si bunicul meu, Dumnezeu sa-l odihneasca, a fost nevoit sa-l taie.

  26. Am smochin, mananc smochine sub toate formele (ba si sub forma de alcool 😀 ), ma duc la Festivalul Smochinelor de la Svinita 🙂

    ” Contrary to popular belief, ripe figs are not full of dead wasps and the “crunchy bits” in the fruit are only seeds. The fig actually produces an enzyme called ficain (also known as ficin) which digests the dead wasp and the fig absorbs the nutrients to create the ripe fruits and seeds.”