VASLUIENI-LA-REVOLUTIE

Citeam mai-nainte printr-o fițuică de ziar că glorioasa poliție română l-a arestat pe un tip care a ieșit cu un pistol de airsoft la niște studenți căminiști și i-a bătut, pentru că făceau gălăgie. Trecem peste faptul că sunt 100% convins că o meritau, nu vreți să știți ce e în căminele alea pline de moldoveni și ardeleni din Vitan.

Trecem și peste caraghiosul care a ieșit la bătaie cu un pistol de jucărie, un pistol cu bile. Mă gândesc că ego-ul lui a fost la cele mai înalte limite cum îi ținea el pe moldoveni în cătarea bilei, se simțea ca Dirty Harry impunând dreptatea în San Francisco.

Și ne întrebăm de ce tipul de la poliție a declarat că agresorul a fost arestat și va fi cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor? Care arme, care muniții? Sunt pistoale de airsoft, sunt niște simple jucării, nu sunt arme și nu au muniție. Ce regim al armelor și munițiilor s-a încălcat?

Câteodată mă gândesc dacă vreodată oare colțul ăsta uitat de lume se va smulge din ghearele comunismului și va avansa. Pentru că problema asta, cu armele care sunt cea mai mare și mai gravă amenințare pentru populație, este o problemă ce o găsești mai ales în țările vechiului bloc comunist, așa cum e și normal.

Pentru că, fiind un regim dictatorial, oamenii trebuiau ținuți în teroare, nu trebuiau să aibă vreodată acces la arme. Și atunci, zeci de ani, s-a cultivat această interdicție completă asupra armelor, până când a intrat în cultura publică faptul că noi nu avem nevoie de arme, noi avem nevoie de cineva să ne apere, nouă ne rezolvă problemele poliția, arme au voie să poarte doar apărătorii păcii, recte poliția, magistrații și alți domni cu drepturi mai egale decât ceilalți.

Oare chestia asta se putea întâmpla într-o țară în care regimul armelor e mai relaxat și nu ai de unde să știi dacă cel pe care îl ameninți nu cumva are și el o armă? Nu, puțin probabil. Tipul e un ghierțoi, un țărănete penibil, niciodată nu ar fi avut curajul să fie împușcat într-o legitimă apărare mai clară decât lumina zilei.

Între timp, la noi, legal, se fac tot felul de presiuni asupra posesorilor de pistoale. Care nici măcar nu sunt cu glonț, ci cu bile de cauciuc. Verificări peste verificări, amenzi tâmpite, regulile retardate care spun că arma trebuie ținută într-un fișet, iar muniția în alt fișet, ambele încuiate, separat, autoapărarea a fost adusă iarăși la stadiul de proporționalitate, ca dacă hoțul te atacă în casa ta, te poți apăra doar cu ce are el în mână, daca are un levier, cauți ceva asemănător, are cuțit îi zici Piua, mă duc să aduc și eu cuțit iar dacă are cumva o armă, îl rogi frumos să ia o pauză, să te duci să deschi arma, să descui și muniția, să încarci și te reîntorci, mulțumesc pentru așteptare.

Asta e problema. Cei 40 de ani de comunism ne-au învățat să fim oi și să cerem să fim conduși, să fim protejați și să ni se arate direcția. Și cu siguranță printre voi sunt și din acei care consideră că e foarte bine că e așa, că organele trebuie să își facă datoria, să ne apere și ce bun președinte era Băsescu, cum rezolva el tot și pe toți.

Mda.