FOTO: Inquam Photos/George Calin

Știți că la manifestația de sâmbătă, jandarmeria a făcut tot ce era uman posibil ca să determine violențe din partea oamenilor, nu? Întâi mizeria de firea a interzis ca metrourile să oprească la universitate, după aceea jandarmii au blocat ieșirea din metrou, pe motiv că trebuie să asigure fluența circulației, au venit iarăși cu cai și au încercat să blocheze 60 000 de oameni pe trotuar, pentru că, nu-i așa, la manifestații trebuie aprobare.

În paranteză fie spus, este incredibil câți oameni chiar cred că trebuie aprobare pentru manifestații, uitând, ca niște proști, că legea supremă în stat este Constituția:

Art. 39 – Libertatea întrunirilor
Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Vedeți scris undeva “după aprobarea prealabilă a zdrenței de la primărie?”

Revenind.
În focuri, unul din jandarmi a început să lovească cu pumnii, complet nemotivat, în manifestanți. CIneva pe net spunea că e jandarmul personal care îl însoțește pe Dragnea la tribunal, dar nu pot pune bază pe asta. Știți ce a zis jandarmeria?

O acţiune individuală. Şi-a pierdut calmul sub presiunea mulţimii. Identitatea sa, stabilită. Oamenii şi-au asumat reacţia forţelor de ordine când nu s-au mai manifestat paşnic

Deci și-a pierdut calmul, da?
Păi să ne imaginăm un mic scenariu. Eu, de exemplu, sunt claustrofob. Serios, sunt, nu suport spațiile închise, aglomerațiile, nu pot sta într-un loc dacă nu știu exact care sunt toate posibilitățile de ieșire, în caz de nevoie.

Dacă, claustrofob fiind, la ieșirea din metrou, găsind ieșirea blocată, mă panichez, sau, în limbaj jandarmerian, îmi pierd calmul, sub presiunea mulțimii din spate și încep să lovesc în jandarmi? Ce o să mi se întâmple, după ce le dau câțiva pumni? O să fiu alinat și lăsat în pace, pentru că na, mi-am pierdut calmul, sau o să ajung la pușcărie pentru atacarea unui jandarm?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.