Salut,
Ți-am scris acum câțiva ani, despre faptul că vreau să emigrez în Spania și am cerut niște sfaturi de la cititorii tăi. Dacă e curios cineva, nu chiar atunci, ci după vreun an sau doi ne-am făcut curaj și am plecat, suntem aici de ceva vreme, multe din comentarii ni s-au confirmat, altele au fost niște prostii. Dar nu asta contează, contează, pentru mine, că toți suntem bine, soția, copii, totul e ok, așa că, dacă are cineva întrebări, pot să răspund, în limita timpului și a cunoștințelor.
A, și o chestie funny.
La Revolut, dacă vrei să îți muți rezidența pe Spania, recte rezidența fiscală, nu poți să o faci în actualul cont, așa cum ar fi normal, ci trebuie să îți ștergi contul întâi, după care să faci alt cont, cu rezidența corectă.
Până aici, nimic extraordinar, doar, poate, puțin retard și stupid, eu am card metal la revolut, ar trebui să îl închid ca să mă conformez. Ce e extraordinar este că, din punctul de vedere al legii spaniole, cel puțin, Revolut îndeamnă, indirect, la nerespectarea legii și, inexorabil și irevocabil, la infracțiune financiară.
Este obligatoriu să îți schimbi domiciliul fiscal, după 181 de zile, în principal din motiv de impozite, iar Spania nu glumește cu impozitele. Recomandarea celor de la Revolut este…nu știu, minim infracționabilă, maxim, sky is the limit. În plus, poate să vă creeze probleme mari în relația cu însuși Revolutul, la primirea unor sume care necesită verificare. Cum verifici ce, dacă tu nu mai locuiești la adresa din cont? Ce factură de utilități, ce bancă?
NOU
Asta e o veste buna.
NOU
Asta care?
NOU
Presupun ca in continuare ai buletin de Romania. Daca ai cont deschis la Revolut, tot pe Romania, care e problema? Esti obligat sa inchizi toate conturile la alte banci din alte tari daca te muti in Spania?
NOU
din ciclu “probleme de lumea 1”, care nu-s musai probleme, dar tre sa ne plangem
NOU
De ce ai vrea sa iti muti rezidenta pe Spania, la Revolut? Intreaba un rezident, al coroanei Castiliei….
NOU
Pentru ca acolo sta? Pentru ca, daca incaseaza pe Revolut ceva, e normal sa poata justifica de ce incaseaza? Pentru ca e legal?
Nu inteleg, intrebarea e de ce ar vrea sa respecte legea? 😀
NOU
@jordan, pentru ca nu e ilegal sa ai conturi in afara Spaniei. Și eu locuiesc in Spania, am cont la caixa și la Ing, dar am si la BCR in Ro si la Revolut tot pe adresa de Ro.
Pot fi rezident fiscal in Spania si pot deține conturi in ce tari vrea pana mea. Atâta timp cât nu dețin bunuri de peste 50.000€ in acele conturi nu trebuie sa declar Nimic. Dacă as lua salariu in Revolut , da, ar trebui sa îl declar, dar d-aia am cont la Caixa.
Nu știu dacă Revolut da acum conturi IBAN spaniole, fără IBAN spaniol nu prea poți face Chestii așa ca nu prea înțeleg ce vrea sa facă autorul. Dacă încasează bani pe Revolut in Ro ii poate declara si plătește impozite la ei.
NOU
Jordan
Mi-e teama ca il voi pastisa pe Maniak – Revolutul nu inlocuieste ( cel putin pentru noi 2 ) un card bancar sau un cont intr-o banca localizata, in Spania sau RO. E un instrument de plata rapid, transfer de bani fara comisioane, convertor valutar, etc.
Am cont la Bankinter si la BT in RO. De ce as vrea sa imi trec si Revolutul pa’ Spanea’ ? Daca ma plateste un cineva din singapore (si eu muncesc de la distanta pentru ala), fac un contract si imi vireaza in ce IBAN vreau eu, functie de facilitatile fiscale. Sigur se pune problema rezidentei fiscale vs statul spaniol si acolo se schimba treaba, dupa o perioada, dar pana atunci, eu, sincer, nu vad rostul de a imi trece Revolut-ul pe rezidenta coroanei. Si tocmai de asta il intrebam, direct, pe om, ca sa mai invatam, acolo unde este cazul sau sa sfatuim, acolo unde este cazul. Nu ca sa facem evaziune fiscala..
NOU
din ce stiu eu, stai de mai mult de 181 de zile in Spania, deci problema rezidentei fiscale la tine nu ar trebui sa existe, esti rezident fiscal al lui Pedro Sanchez
NOU
Motzu, in primul rand pentru ca, atunci cand incasezi bani in revolut si ai rezidenta fiscala in Spania, e mai simplu la impozite. Si e mai comod. Sigur, daca nu te intereseaza sa iti declari banii, aia e, nu e chiar o problema.
Altfel, in rest, de exemplu nu poti adauga la Apple cu rezidenta de Spania un card de revolut emis pe romania, pentru ca nu corespunde tara. Te enerveaza sa platesti la restaurante si sa vezi ca revolut face intai conversia valutara, adica iti ia din banii in euro, pe care ii tii in euro, ca esti platit in euro, face conversia in lei, la care conversie pierzi bani, dupa care mai face o data conversia de lei in euro, la care iarasi pierzi bani.
Si, asa cum a zis cineva mai sus, daca ai o problema cu Revolut, lucru care se intampla des, atunci cand primesti sume mai mari de bani, succes in a le demonstra motivul pentru care tu locuiesti in Spania, dar de fapt contul e de romania. Si nu, nu merge sa minti, eu am inceput sa ma interesez de asta atunci cand am primit mesajul gen Din datele noastre, esti de mai mult de 6 luni in afara Romaniei, contul tau mai e valabil?
NOU
tu ai revolutu gresit baiatu meu. Daca la tine revolutu iti trece euroii prin lei. Revolutu meu ia banii din contu de Eur cand platesc in Eur. Din sek cand platesc in Sek. Din lei cand platesc in lei…
NOU
@autor : ce zice animaloo. Same Here. Iau euro, plătesc cu Revolut și îmi ia direct euro. Dacă sunt in Ro și plătesc îmi schimba din euro in lei dacă nu am lei.
Acum, referitor la rezidenta și Apple și alte alea, ai nevoie oricum de cont la o banca spaniola. O folosești pe aceea. Dacă vrei sa declari toti banii din Revolut in Spania , ii transferi fără nici un cost in contul spaniol, ii facturezi și nu ai nici o problema.
Am avut o problema acum 1 an când am
Luat un bilet la blueair cu 2 zile înainte sa închidă compania, am deschis caz la Revolut și mi-au recuperat banii fără sa ma întrebe unde stau și ce fac.
NOU
Situatia e complexa si comporta mai multe aspecte; o sa incerc s-o descriu / explic, ca utilizator de Revolut bi-national, doar intr-o alta tara europeana.
Stim cu totii ca Revolut nu e o banca clasica ci o neo-banca. Acum vreo 5 ani aveam nevoie sa primesc bani regulat (lunar) cat mai ieftin posibil (pentru partea care-mi trimitea). Initial gasisem TransferWise (care s-a rebotezat Wise), dar care ma taxa pe mine la scos, si apoi am descoperit Revolut. M-am asigurat intreband cetatenii de la suport ca e totul gratuit si aia a fost: primeam banii si mi-i transferam in contul deschis intr-o banca franceza.
La un an doi dupa am descoperit (bine legea exista, dar na stiti cum se zice, necunoasterea legii nu te scuteste de nerespectarea ei) ca fiscului francez trebuie sa-i declari orice cont / asigurare deschisa in alta tara decat Franta. Pentru mine Revolut era doar un cont asociat cu o adresa de email. Am descoperit ca nu era chiar asa si c-aveam un IBAN GB (Great Britain) pentru ca acolo opera societatea.
A intervenit Brexit-ul, au trebuit sa rezolve problema clientilor europeni, si ne-au mutat cu arme si bagaje in Lituania (deci anul urmator nu mai declaram IBAN-ul GB ci IBAN-ul LT!)
Intre timp nici nu mai folosesc practic Revolut-ul pentru c-am descoperit c-acesta permite transferuri instantaneu gratuite direct din contul de Revolut (deci IBAN LT) in IBAN FR.
Doar ca intre timp Revolut continua expansiunea locala adica se declara banca in Franta (am inteles si ca-n Romania) dar din nou fara sa se “mute” fizic: astfel acum vreo 2 3 luni primesc email ca gata am si in Revolut IBAN FR dar cand ma apuc sa citesc termenii si conditiile remarc un lucru: fondurile nu sunt garantate in Franta, ci in Lituania! Mi-a explicat cineva care lucreaza in sistemul bancar francez ca se poate asta, este un fel de export de IBAN (cred ca fix la fel e si in Romania).
Ei, ca sa revenim la ceea ce reclama autorul articolului: pana la urma cred ca depinde foarte mult, daca nu in totalitate de reglementarile nationale in ceea ce priveste fiscalitatea: astfel, de exemplu, dupa ce m-am stresat (ca in aprilie mai trebuia sa fac declaratia de venituri pentru impozitele franceze) si nu stiam / nu intelegeam daca trebuie sa mai declar contul Revolut ca si cont strain sau nu, am primit un email de la ei care explica ce si cum.
Probabil c-avand in vedere limitarile de neo-banca si modul cum jongleaza si cu tehnologia si cu legile, nu prea ai incotro si va trebui sa-ti inchizi contul Revolut cu adresa de Romania (sau sa nu-l mai folosesti, sa-l golesti, de vazut ce stipuleaza exact legea spaniola, eventual mers la impozite si intrebat) si daca chiar doresti sa-l utilizezi (desi sincer nu-i vad nici o utilitate alta in afara de cea pe care-am precizat-o deja, viramente gratuite instant) sa-ti faci un cont nou cu adresa din Spania (si cu ocazia asta vezi si cum se comporta daca incerci sa reutilizezi adresa de email, daca te detecteaza ca ai cont deja / nu, sau folosesti o alta adresa de email).
Succes!
NOU
Legat de cine garanteaza banii din conturile Revolut e acelasi lucru cum e cu ING in Romania. Conturile ING din RO sunt garantate in Olanda.
NOU
Conturile Revolut in lei sunt deschise fizic in Romania, La Libra.
Nu prea inteleg ce treaba are tara bancii sau a conturilor. Impozitul se plateste in functie de tipul de venit, ori in tara in care ai domiciliul fiscal, ori in tara unde s-a produs venitul (ori in ambele in unele situatii stupide gen dividende). Nu cred ca se zice nicaieri nimic de tara contului in care s-a incasat venitul respectiv, doar n-o sa ne caute acum statul lituanian sa ne intrebe de aia 15 lei primiti de la Maricica.
NOU
>>cine garanteaza banii din conturile Revolut
FSB si Putin
NOU
huehuehue
NOU
N-as sti sa-ti spun cum era ING Frantza pentru ca si-au inchis activitatea anul trecut, dar avand in vedere catre ce banca si-au transferat fostii client, sigur sigur sunt acoperiti de FGDR (Fonds de Garantie des Dépots et de Résolution). Si na, eu zic ca e mai bine asa, ca na daca la o adica cu olandezii te mai intelegi in engleza, cu lituanienii cum te intelegi?
NOU
revolut are licenta bancara pe lituania. e banca 100%
NOU
@Arhi: complet de acord cu tine, doar c-asa dupa cum spuneam in Franta au sediu de foarte putin timp si nici macar nu e un sediu propriu ci un spatiu de coworking, iar IBAN-urile FR sunt “exportate” de Revolut UAB sau cum ii zice. Acu n-as sti sa-ti zic exact care-s demersurile pe care le-au facut vizavi de autoritatile franceze, dar stiu c-au cel putin 2 limitari: n-au prezenta fizica (ok, n-ar fi singurii) dar nici nu poti sa depui spre incasare cecuri (cred ca doar licuriciul mai lucreaza cu cecuri).
NOU
Practic, problema mea este ca revolut te indeamna, in mod explicit, sa nu iti schimbi rezidenta fiscala, desi, in mod legal, ar trebui sa o faci
NOU
Daca cineva-ti spune (fie chiar si o firma) sa faci ceva ce tie nu ti se pare legal / stii clar ca nu e legal, tu ce alegi sa faci?
NOU
Aleg sa vorbesc public despre asta si sa atrag atentia si a altor oameni, in timp ce unii se uita de pe margine, condescendent, nefiind chiar foarte siguri de ce au citit
NOU
Offtolic: vesti proaste, nu se mai face dracula park:
www.g4media.ro/a-murit-dan-matei-agathon-fost-ministru-al-turismului-alin-burcea-prim-vicepresedintele-anat-il-consider-unicul-ministru-din-ultimii-33-de-ani.html
NOU
Treaba asta se aplica la PayPal, nu te lasa sa schimbi tara in contul actual, trebuie sa faci unul nou.
Iar treaba aia cu declarat conturi din afara tarii se face nu doar in Franta ci si in multe alte locuri atunci cand iti faci taxele.
NOU
Mai precis, ce nu te lasa sa schimbi este nationalitatea pe care ai declarat-o la crearea contului PayPal.