Scris de Indi Catrina

Parerile sunt impartite referitor la Pride 2021.
Unii cred ca au mers si au facut frumos, aparand drepturile unei categorii sociale vitregita de drepturi. Altii cred ca drepturile lor au fost incalcate. Pe o strada paralela, niste altii purtau caciuli (n-a fost chiar canicula ieri, dar e, totusi, August) si proclamau ca Burebista se zvarcoleste intre mormant si normalitate de rusinea primilor. Altii se simt prejudiciati. Altii se simt indiferenti. Altii se simt raniti in identitatea lor. Nationala, de gen, religioasa.

Sa va zic ce cred eu, in calitate de homosexual.
Cred ca acest mars, in felul in care se intampla el in Romania, e o gluma proasta. Pentru ca, din pacate, din fericire, suntem in Romania. Iar geografia e destin.

M-am uitat prin poze. O multime de oameni cu intentii bune. Adevarati sustinatori ai drepturilor egale. Care ar semna oricand o petitie ca eu sa pot sa ma casatoresc. Va multumesc. Stiu si ca ati vota “da” la un referendum pentru asta. Si aveti dreptate. Timp prea mult a trecut de cand ar fi trebuit sa fie pus un semn de egalitate intre “noi” si “voi”. Si noi, si voi, ar trebui sa putem sa ne tinem de mana partenerul in spital, orice ar fi. Sa putem sa mergem la Starea Civila si sa ne legam destinele cu cine dorim. Sa spunem “sotul/sotia meu/mea” cand ne prezentam partenerul cuiva nou. Si sa nu fie o metafora.

Am mai vazut si oameni vopsiti in toate culorile. Cu tot soiul de tinute. Unii in drag. Altii in ce-au avut si ei prin casa.
Am vazut oameni care spuneau ca panselutele vor distruge fascismul. Ca diamantele sunt mai puternice decat AURul. Si mesaje politice. Queers against corporations.

Aici se rupe banda casetei pentru mine.
Despre ce anume a fost marsul de ieri?
Despre coafeze, barmani(te) si artisti care inca nu dau dovada de arta sau despre o minoritate sexuala care ia bataie pe strazi seara si in baruri pentru ca si-a tinut de mana partenerul?
Unde sunt oamenii banali care doar fac sex altfel decat Gerula? Unde “va” sunt medicii? Inginerii? Educatorii? Profesorii? Unde va sunt asistentii? Maturatorii? Buldoexcavatoristii? Unde va sunt casierii de la Mega? Si angajatii de prin Ministere? Unde va sunt creatorii? Scriitorii? Maseorii? Unde va sunt manipulatorii din depozite? Unde va sunt politicienii? Manufactorii? Unde va sunt oamenii “normali”?

Acum cativa ani parcam masina in subteran la Auchan, intr-o parcare plina. Mergeam sa cumparam apa, carne, paine, chestii pe care toata lumea le consuma. Inainte sa cobor din masina, mi-am pupat iubita. Nu ca-n montajele de pe PornHub. Scurt, cum faci cu un om cu care te simti confortabil, inainte sa mergi la supermarket. Nu eu, ci ea, a vazut ca in masina din stanga mea era un domn. Care si el fusese la cumparaturi. M-am uitat in oglinda din dreapta si am vazut figura cuiva care stia ca exista homosexuali doar de pe PornHub si de la Pride, ce se daduse la televizor. Si am vazut cum i se schimba, pe figura, o intreaga paradigma.

Homosexualii coborasera de pe micile ecrane si erau langa el. Si nu era nimic inspaimantator. Sau gretos. Sau greu de explicat copiilor.
Cand am coborat, l-am salutat din cap. Si jur ca, pentru o fractiune de secunda, a zambit.
Nu vom schimba nimic pentru homosexuali la Pride, ci in parcare la Auchan.

Scoateti la inaintare reprezentantii cu care se pot conecta. Cu care se pot identifica. Pe care ii pot intelege si la care se pot uita si concluziona “poate ar trebui s-o pup si eu pe nevasta-mea inainte sa iesim din masina”.

Nu va mai asteptati ca minuni sa se intample batand din palme.
Si nu mai incalcati, cu mandrie, regulile de organizare a unui mars in timpul unei pandemii. Zevzecilor.

Cu drag queens si coafuri in nuante curcubeu nici macar majoritatea homosexualilor nu se identifica. Si ne e rusine de fiecare data cand luati Calea Victoriei la picior, impreuna, cum ati facut ieri.
Buna dimineata. Sper sa va trezeasca textul. Sau cafeluta.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.