În primele 6 luni, s-a văzut o reducere a spitalizărilor, atât pentru infarctul miocardic, cât și pentru crizele de astm la copiii între 0 și patru ani. Mai exact, sunt cu 5 până la 11% mai puţine internări şi îmbolnăviri din cauza tutunului. Statisticile ANAF arată că cifra de afaceri a barurilor a crescut cu 10%, iar cea a restaurantelor cu cel puțin 20%.

Dar vai, cum, nu au falimentat toate restaurantele din cauză că nimeni nu mai merge la restaurant dacă nu poate să își aprindă o țigară? Iată că nu și că oamenii pot fuma bine mersi și afară și nu le cad gradele. Așa cum nu au falimentat nici cinematografele când s-a interzis fumatul înauntru. Sau RATB-ul, btw.

Da, am fost cu copiii, în această perioadă, de multe ori la restaurant. Și m-am simțit foarte bine, am putut mirosi mâncarea, copiii nu au trebuit să suporte otrava nimănui, totul a fost așa cum trebuie. Și se pare că nu sunt sinngurul care gândește așa, ci suntem cei mai mulți. Și suntem forte mulți cei ce nu ieșeam la restaurant pentru că nu aveam chef să ne intoxicăm copiii. Și s-a văzut. Creștere de cel puțin 20%? Not bad. Se pare că, de acum proprietarii de restaurante vor ieși să facă scandal să nu se schimbe legea.

În altă ordine de idei, aparatele acelea Iqos sunt legale? Pentru că, în IDM la biliard toată lumea fumează chestiile alea în interior și nimeni nu zice nimic. Personal sunt de acord cu ele, nu iese fum, miros sau altceva, nu mă deranjează, deci pot avea înăuntru și cocaină. E doar o curiozitate personală.

si niste date pe subiect

Copie-a-Centralizare-date-ANAF

raspuns-petitie-nr.-916814

raspuns-petitie-nr.-917905

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

83 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu sunt inca reglementate aparatele Iqos. Si, la ce parlamentari avem, nici nu cred ca se va intampla prea curand 🙂

  2. Eu sunt uimit ce bine stau spitalele românești cu statisticile astea. Dacă-i întrebi de câte medicamente au sau unde e un vaccin, penis, dar la intrări pe boli cardiovasculare, super organizați. A, și faza aia cu datele ANAF eu zic că ar trebui să discutăm și cu patronii de restaurante că pe ei nu i-a întrebat nimeni.

    • #3

      Patronii de restaurante nu depun declaratii de venit?

    • #4

      1. da, e usor sa contabilizeze ce internari ai si pe ce cazuri, nu e stiinta de rachete
      2. daca raspunsul patronilor de restaurante e diferit de cel dat de anaf, inseamna ca cineva face niste evaziune.

    • #5

      Pai cum sa faca evaziune daca Anaf zice ca au crescut vanzarile si patronii ca ai scazut. Anaf raporteaza din ce colecteaza. Daca era invers era problema.

    • #6

      pai aia zic.

    • #7

      sefu, imi zici si mie cum ai ajuns la concluzia ca patronu declara o crestere a cifrei de afaceri de sanchi?

    • #8

      a vrut si el sa plateasca mai mult

    • Controale mai dese. Puteți să întrebați patronii, i-au rupt cu controalele anul ăsta. Sunt domeniul cu cele mai multe structuri de control: OPC, DSV, DSP, ANAF ETC.

    • #10

      si atunci de ce in cluburi si cafenele au scazut, nu au fost controale? si daca au fost controale si au scos mai multi bani negri la suprafata, nu inseamna ca de fapt acei patroni erau niste infractori care voiau sa faca si mai multi bani prin imbolnavirea oamenilor?

    • #11

      Eu dacă aş fi patron de restaurant şi aş vedea că scad vânzările la toată lumea, numai aşa de-al dracu aş declara încasări mai mari. Cum să meargă prost, bre? Dublu! Dublu am încasat. Să moară restaurantele vecine de ciudă.
      Aş fi un patron genial, păcat că nu.

    • #12

      E cum zici tu.

      Da dintre toti aia, de zici acolo, doar ANAF te verifica si in contabilitate.

      Ca nu se uita aia de la DSV dupa sobolani printre bibliorafturi, doar dupa suta de euro.

      Intrebarea e alta. Cu atatea organe de represiune, cum se face ca mai exista evaziune?

    • #13

      @alxzen
      Evaziune exista pentru ca la unii ajung rar controalele, altii cunosc pe cineva, pe altii nu-i intereseaza ca primesc amenzi, altii isi amortizeaza amenda din evaziune, pe altii nu-i duce capul sa faca afaceri legal si sa obtina profit suficient. La tigari, daca faci evaziune fiscala (adica cumperi fara factura) nu castigi absolut nici un ban. Pentru ca fara factura poti cumpara doar la pret maximal, implicit vinzi la pret maximal, deci faci munca patriotica. Si cu toate astea, cunosc firme care isi fac o factura odata pe an. Si daca ii asculti, ei au argumente ca e ok asa, sa nu castige nimic.
      Pe de alta parte, daca ai un bar/restaurant, ai la bauturi/mancare un adaos comercial foarte mare, unde daca faci evaziune castigi niste bani, bani care ii face pe unii sa-si asume riscurile evaziunii.

  3. Cand s-a fumat in cinematograf? Dar in ITB/RATB?

    • #15

      pe vremea cand probabil tu te jucai cu organul in țărână

    • Cred ca sunt mai batran decat tine si iti spun ca nu se fuma nici pe acea vreme 😛

    • #17

      dude, nu vorbi prostii, ca or fi copii care te cred.

    • Se fuma și la coadă la poștă, îmi aduc aminte de când eram copil 🙂 Nu exista loc în care să nu se fumeze și în unele magazine se putea fuma.

    • de fumat se fuma si in avion, ce sa mai zicem de autobuze?

    • #20

      taci ma, ca stie danutz ca nu se fuma.

    • #21

      Cel mai tare era când se fuma la food court in Cora ptm. Mi se par atât de îndepărtate vremurile acelea și totuși sunt recente.

    • #22

      mama ce tipete erau atunci, ca o sa se duca la gara toate foodcourturile, cine a mai pomenit sa nu fumezi dupa ce mananci un KFC?

    • #23

      si acum, Danutz, din off: Iti spun cu siguranta ca nu se fuma in foodcourt

    • #24

      Voi nu ati avut profesori in facultate care fumau la examene???

    • #25

      cand eram copil frizerul fuma in draci
      simteai caldura tigarii la urechi si briciul pe ceafa
      si facea glume porcoase cu colegele crezand ca noi copiii nu ne prindeam

    • #26

      @IzolirBand: Voi nu ati fumat la exameme? 🙂

    • #27

      Intre 1996 -2000 se fuma in KFC-UL de la Romana, in dreapta era loc de fumatori.

    • #28

      47 de ani, începând din anul 1984 fumez. Nu s-a fumat niciodată în cinematograf și nici în ITB / RATB. În cinema nu aveai voie să fumezi nici măcar în holul ăla purgatoriu (cine a prins cinema de pe vremea lui ceașcă știe ce vorbesc aici), după ce intrai trebuia să aștepți terminarea filmului dacă vroiai o pipă. În Tarom nu aveai voie să fumezi (am zburat o singură dată pe vremea lui ceașcă de la târgu mureș la bucurești în 89, fumatul interzis, durata zbor 50 de minute). Dar auzisem că se poate fuma pe liniile aeriene străine, pentru că zborurile durau mult și un fumător nu se putea abține 10 ore fără să pună mâna pe topor. Sau mă rog, așa se credea 🙂
      La subiect: deși sunt fumător, mă deranjează groaznic atmosfera împuțită făcută de fumul de țigară. Am aplaudat legea anti fumat și sunt cel mai mare susținător al ei

    • #29

      noi toti cei care fumam in cinema, te salutam. se fuma pe ratb in mod constant. eu nu, ca eram prea mic. sunt absolut convins ca, peste vreo 5 ani, cand o sa zici ca se fuma la foodcourt in mall, o sa ii zica ca nu e adevarat, stie el sigur.

    • #30

      Confirm că se fuma la cinematograf și în ratb.
      Been there done that. Eu mă refer după ’89.

    • #31

      si eu la fel, aveam 14 ani la revoluție

    • #32

      erau vremuri cand si la spital se fuma pe coridoare, facultate tot la fel pe coridoare, gara,tren, avion. Sa ne uitam la filmele de prin 60-70 ca se fuma la greu.

    • #33

      in spital se fuma.pe hol acum 8 9 ani la greu.

    • #34

      În cinematograful din Rm. Vâlcea (Cinema Flacăra) mirosea mereu a picioare nespălate. Mi-aş fi dorit să fumeze toată lumea şi să acopere din miros.

  4. #35

    wait, se fuma la cinema ?? really ?

    shiturile alea tot emana un fum, e adevarat, nu asa suparator ca ala de tigara normala dar nu e insesizabil…

  5. #38

    Producătorul iqos zice ca e voie cu ele peste tot, mai puțin în mijloacele de transport în comun și la locurile de joaca pentru copii. Asta zice producătorul, legiuitorul…tace.

    • #39

      plm, producatorul stie mai bine.

    • #40

      Teoretic, atât timp cât nu exista flacără deschisă/jar sunt ok in interior. Cel puțin până acum nu mi-a spus nimeni nimic de ele, inclusiv în aeroport.

    • #41

      Eu am vazut un tip pufaind in metrou, culmea e ca se simte miros de nicotina iar aburul ala e destul de aiurea mai ales intr-un spatiu inchis cum e in vagoanele de metrou.

  6. #42

    nu cred ca exista o corelare intre datele respective, doar o statistica sa arate bine, dar sunt total de acord si ma bucur ca s-a interzis fumatul in interior, chiar daca la multi ani dupa tari civilizate.

    • #43

      Nu sunt foarte multe tarile alea civilizate care au interzis fumatul in restaurante/baruri. In majoritatea tarilor civilizate din Europa, patronul unui restaurant poate amenaja zona de fumatori, in anumite conditii (separata complet de zona de nefumatori, ventilatie corespunzatoare, etc) – a se vedea coloanele “Restaurant” si “Bar”:

      ec.europa.eu/health/sites/health/files/tobacco/docs/smoke-free_legislation_table_en.pdf

      Practic “toate tarile civilizate” in care s-a interzis fumatul de multi ani sunt UK, Irlanda si Norvegia. Hai si Islanda.

    • #44

      Sunt in Germania si fumez in strada. Nu am vazut toata Europa ca tine si nu detin adevarul absolut, dar in Germania fumezi afara. Sunt cateva localuri/restaurante special amenajate, dar alea nu reprezinta regula. In 99% din ele fumezi afara.

    • #45

      @Bebito
      E mișto că mă contrazici doar pentru a-mi da dreptate o propoziție mai târziu -adica există restaurante in care de poate fuma (deci legea permite, în anumite condiții).

  7. #46

    Iqos – daca nu ar fi legale nu s-ar comercializa 🙂 Se supun altor reglemantari, comparativ cu tigarile traditionale. Doi din cei 3 mari producatori de tigari vand aparate de genul asta, al treilea analizeaza oportunitatea de a le vinde si el.
    Nu doar cifra de afaceri a barurilor sau restaurantelor a crescut, si vanzarile de tigari au fost mai mari in 2016 comparativ cu 2015. Insa legea a intrat in Martie, pe inceput de sezon cald, iar fumatorii au avut timp sa se acomodeze pentru ca deja puteau fuma afara, iar impactul legii asupra producatorilor si restaurantelor (din punctul asta de vedere) a fost mai mic.
    Eu nu fumez, am copil mic cu care merg in restaurante si-mi place ca acolo nu mai este fum de tigara si pot sta linistit la masa. Si lucrez in domeniu 🙂

  8. Din cate stiu sunt legale, dar un quick-review facut de o colega releva faptul ca-s cam de cacat. E ok ca si inlocuitor de tigara, chiar are gust de tutun, dar tine foarte putin. O tigareta din aia mica te tine cat o jumate de tigara normala, ceea ce e cam frustrant. Mai ales ca nu poti sa le “sudezi” ca trebuie sa incarci device-ul dupa ficare tigara.
    Incerc sa o las pe mama de fumat si o sa incerc sa-i bag pe gat un iFuseGlo de la Kent.

    • #49

      A avut un prieten aparatul din poza de sus, de la Marlboro.
      Mirosea a porumb fiert/copt, dar usor stricat. A renuntat la el dupa ce a stricat aparatul, are o lamela proasta inauntru, in care trebuie sa infigi tu atentie “tigara”. Daca o rupi, mai ai una sau doua de rezerva, dupa care ai pus-o.
      Merge sa fumezi vreo doua tigari din acelea una dupa alta, poate trei, dar nu duce mai mult de atat.

      Eu mi-am luat saptamana trecuta echivalentul de la Kent. Era promotie intr-un bar, mi-am cumparat 4 rezerve si am primit aparatul gratuit. Costa 90 de lei aparatul in magazin, in cel mai rau caz fumam cele 4 “rezerve” si il aruncam daca il consideram absolut naspa.

      Nu e naspa aparatul, dar ar fi fost frumos din partea lor sa faca mai user-friendly sistemul de incarcare. Avantaje: nu mai puti a tigari, nu iti cere nimeni tigari/foc, fara scrum, poti sa incepi/termini tigara cand vrei, nu miroase a mare lucru fumul.

      Dezavantaje: rezervele vin cate doua in pachet, costa 30 ron. Nu vezi prin aparat cat mai ai in rezerva, trebuie sa ii scoti capacul. E cam subtirel si fragil capacul. Trebuie sa scoti si capacul si capsula ca sa il incarci. Daca nu il duci la zero, se incarca intr-o ora si un pic, cam asa. N-am ramas fara baterie pana acum cand voiam sa il folosesc, l-am incarcat seara, la doua zile, acasa.

      In loc sa-ti cumperi un d-asta din magazin, mai bine iei tigara electronica si gata. Daca prinzi la o promotie ca mine, merge, ca platesti doar rezervele. Nu stiu cat de fiabil e aparatul, dar pare suficient de slab incat sa se strice daca il scapi pe jos.

    • #50

      Uite aici un alt fel de quick review.
      Fumător la 30-40 țigări pe zi. De ani foarte mulți. Adicătelea am prins și când se fuma in cinematografele patriei, și când se fuma in avion.
      Lăsat de fumat de câteva ori, dar niciodată cu adevărat.

      Ca orice fumător care se respectă am suferit când cu legea. Pentru că, nu-i așa, visul oricărui fumător este să-i îmbâcsească cu tutun pe toți cei din jur, mai ales pe copii. Și nu ne mai lasă. Și ne scoate afară, în frig, chiar și atunci când n-ai da niciun câine. Nașpa.

      Am încercat mai demult cu vaping. No offense, dar nu mi s-a părut fumat. Nu ține locul, nu are niciun farmec și îi intoxici pe ăia din jur cu vanilie, caramel și alte siropuri. Păi, ce satisfacție e asta?

      Anul trecut am încercat aia de la Kent. Nu e foarte rău, seamănă cu vaping-ul (are lichid in capsula aia), îți consuma gestul (orice fumător înțelege despre ce vorbesc) , dar mie nu îmi satisface dependența de nicotină. Poți fuma oriunde bicoz nu miroase deloc. Așa cum zic ei, o capsulă = un pachet. Fîsssss. După ce epuizam o capsulă pe zi (devine amară și nașpa) mai băgam vre-o câteva țigări pe bune că să mă simt împlinit. Și să adorm satisfăcut că am mai intoxicat câțiva in jurul meu. Acum zace în cutia sa originală.

      Din Ianuarie am trecut pe IQOS. Adaptare rapidă.
      Merg la sub 20 pe zi, deci aparatul s-a cam amortzat.
      Încet-încet mi-a revenit un pic gustul, și mai mult mirosul. Am ajuns să simt fumătorii 🙂

      Ce-i mișto: satisfacția fumatului, consumă gestul, aduce nicotină, miroase a tutun (nu a căpșunică), nu îmbâcsește hainele, nu face scrum, nu-ți arzi diverse cu jar, nu-ți miroase mâna, se încarcă relativ repede pe micro-usb, bateria ține cam 20 de țigări, nu este atât de toxică – filtrul rămâne alb (deși dacă rupi o țigară vezi filtrul murdar înăuntru).

      Ce-i nașpa: nu le poți suda (orice ai face, după 14-16 fumuri trebuie să pui creionul la încărcat pentru 4-5 minute), poți rămâne fără baterie (trebuie să găsești un USB repede), ține puțin (14-16 pufuri cum spuneam), se poate strica (@Seba: io n-am lamele de rezervă și nici n-aș ști să înlocuiesc), trebuie curățat din când în când, miroase a tutun (nu a zmeurică) – deci vei fi trimis afară de cele mai multe ori.

      Una peste alta, am înlocuit fumatul clasic. După doar o săptămână nu am putut sa trag mai mult de două fumuri dintr-o țigară normală și m-a zgâriat pe gât rău. Nu mai pun în gură.

    • @Bogdanic: “Una peste alta, am înlocuit fumatul clasic. După doar o săptămână nu am putut sa trag mai mult de două fumuri dintr-o țigară normală și m-a zgâriat pe gât rău. Nu mai pun în gura”
      Sa mori tu?
      Dupa doar o saptamina e total irelevant ce spui/crezi referitor la lasatul tigarilor. Ar trebui sa stii asta, mai ales ca ai zis ca te-ai “lasat” de fumat de citeva ori.
      Daca ziceai “dupa 3 ani” te credeam.

    • Ok, multumesc de reviews.
      Mama nu suporta tigarile alea electronice, mi-a zis ca a incercat odata (fuma unchiul meu) si simtea ca i se face rau de la mirosul de vanilie. Din cate am vazut astea de la Kent vin si in varianta “tutun only”, fara arome si prostii.
      S-a aratat dispusa sa incerce cu iFuseGlo, convinsa de “nu e ma cu aroma de nimic, e ok”. Daca nu-mi iese incerc si cu IQOS, desi pare cam scumpa distractia.

    • #53

      @Mircea: cum spui tu. Relevanța stă în unghiul din care privești. Nu încerc să conving pe nimeni.
      Am deja două luni de când sunt pe celelalte si, deși au fost momente în care nu am avut sau baterie sau țigări, cele clasice nu m-au tentat. Mie îmi place să cred că am scăpat.

    • #54

      Eu am trecut pe electronica de aproximativ 3 ani. Am incercat multe tipuri de lichid si de un an folosesc un amestec 100% VG, adica glicerina grad farmaceutic. Pana acum ceva timp se gasea cu diferite concentratii de nicotina dar mai nou, in functie de concentratia de nicotina aleasa, ti-l prepara direct in magazin. Nu are miros si nici gust, nu contine PG. Daca totusi simt nevoia de vreo aroma imi cumpar separat si dozez eu cat vreau, fara sa devina gretos lichidul. La tigarile electronice calitatea aburului depinde si de dispozitiv, de cat de des schimbi rezistenta si daca o cureti periodic.

    • Prietena ta e în eroare, și eu am zis ca ma tine prea puțin, testasem simultan cu alt utilizator, ma ținea la jumătate fata de el. Am sunat la IQOS și mi-au zis ca trebuie sa ma tina 14 fumuri sau 6 minute, depinde de cat de des / rar tragi. Convins ca a meu e defect, am numărat fumurile cu ea în telefon, fix 14 dar în 3 minute.
      Apoi mi-am analizat stilul de urmat (țigări clasice) , fumez de 2 ori mai rapid ca orice alt fumator.
      Cu permisiune lui Cetin, las aici review-ul meu.
      cky.ro/pareri-de-utilizator-iqos

  9. #56

    In avion sunt interzise. In timp ce tigarile normale doar “nu sunt permise”

  10. #57

    Ca fumător, am apreciat această lege. Fumam mai puțin, iar mahmureala de a doua zi nu mai era la fel de grea.
    Între timp, m-am lăsat (aproape 5 luni). Nu am devenit tipul de nefumător fost fumător agresiv cu fumătorii. Majoritatea prietenilor sunt fumători și tot ieșim împreună.
    E normal ca profitul localurilor sa crească. Ce nu scrie în articol e că acestea s-au adaptat la aceste condiții. Au montat încălzitoare, oferă pături etc. Ba chiar le convine deoarece au mărit numărul de locuri în sezonul rece (aici mă refer la mesele de afară).
    Cred că a fost una dintre cele mai bune legi pe care le-au adoptat scumpii noștri parlamentari.

    • #58

      acum, cand scriu acest comentariu, soacra-mea fumeaza in fata mea. nu am o problema cu fumatul, imi place mirosul.

    • #59

      Plm ce sa zici si tu.

    • #60

      Cel mai pertinent comentariu.Toate restaurantele/cafenelele care au terasa au imbracat terasele in folie,au pus incalzitoare,au oferit paturi.Investitia asta a fost facuta de nevoie,nu de placere.Cand intr-o cafenea de pe Decebal sunt 2-3 mese inauntru si pe terasa incalzita e plin,10-12 mese cam intri la idei…

    • #61

      Ai uitat să spui și că o iubești fff mult pe soacra ta și că dacă nu ar fi făcut o fată care să-i semene atât de mult și pe care să o educe atât de bine cu siguranță ai fi luat-o de nevastă pe ea!:)))))))))))))

    • Arhi, eu sunt fumator de ocazie (nu-mi place sa fumez de unul singur asa ca daca n-am prieteni / colegi pe langa mine care nu fumeaza… asta e). Nu ma deranjeaza mirosul de tigara aprinsa, dar mirosul unei care in care se fumeaza constant (cum e la ai mei acasa) fata de casa mea unde nu se fumeaza deloc… crede-ma, iti rupe nasul.

  11. #63

    Îmi amintesc primele emisiuni din Procesul Etapei cu nea Ovidiu Ioaniţoaia. Suda nea Ovidiu canceroasele una după alta. În direct, în timpul emisiunii. Cu vocea aia a lui răguşită, de zici că i-au săpat cârtiţele muşuroaie în gât “pffff… iar lanterna roşie este în continuare Ceahlăăăul Piatra pffff… În clasamentul adevărului situaţ… pffff.”
    Ehe, câte s-au schimbat de atunci. Nici nu mai ai voie să scrii Ioaniţoaia pe site-ul Gsp. Încercaţi şi vedeţi! Dacă scrii Ioaniţoaia, îţi cenzurează mesajul un program. Pentru că au banat, printre altele, grupul de litere “oaia”

    • #64

      pe mine nu ma lasa sa scriu FC Stana Becali, nu inteleg de ce, omul chiar are o stana. Este lumina ochilor lui.

    • #65

      FCSB = Frederick County Sheep Breeders

      www.fredericksheepbreeders.com/

    • #66

      “The Distinguished Service Award was awarded to Barbara Mullen and family at the FCSB annual dinner at Dutch’s Daughter, November 6, 2015” :)))

  12. #67

    “Statisticile ANAF arată că cifra de afaceri a barurilor a crescut cu 10%, iar cea a restaurantelor cu cel puțin 20%”

    Statistica aia arata doar o crestere de cifra de afaceri, fara vreo descompunere pe factori de influenta.
    Poate fi de la legea antifumat, poate fi de la iesirea din zona gri a fiscalizarii, poate fi datorita micsorarii de TVA, poate fi datorata lui Marte in conjunctie cu Venus.

    E la fel de relevanta ca statistica cu “doar 10% din mamele din Romania alapteaza, e foarte grav”.

  13. In ce perioada se fuma in cinema/ratb, nu reusesc sa-mi aduc aminte? Ce-mi rasare din memorie e la Patria in anii ’90 sus la al doilea nivel exista un “sector VIP” cu bar unde se si fuma.

    Oare cum se simt cei care precizeau falimentul restaurantelor si jurau ca nu mai calca pragul bodegilor?

    Inca se (mai) fumeaza in cluburi, taverne dubioase si nunti (cam dupa orele 00-01).

  14. #69

    ai fumat la republica, nu? s-a fumat acolo pana sa il inchida si sa apara astea de fite din mall-uri.

    • #70

      republica, zici ala din constanta? nu l-am mai prins, s-a inchis in 2004, cand m-am mutat eu. dar se fuma in luceafarul, patria, scala, gloria, toate cinemaurile de pe regina maria.

  15. #71

    Legea are un amendament aparut in martie anul trecut care interzice si vappingul. Producatorul abuzeaza si noi suntem semi cretinuti ca nu cunoastem legea. Oricum misto articol, lipseste P-ul mare.

    • #72

      prietene, sugi pula. nimeni de aici nu ar putea crede ca articolul asta e publicitar, cand eu am fost unul din cei ce au luptat pentru legea anti fumat. asa ca da, sugi pula. mersi.

  16. #73

    Care e diferenta intre vape si fumat?

  17. Da, sigur nu se fumează.

    Am fost pe la Crazy (Constanta) acum vreo 2 saptamani, si toata lumea era suparata ca pe “terasa” nu se fuma, deoarece aveau un control prin restaurant.

    Sunt destule locuri in care se fumeaza “neoficial”.

  18. #78

    cred ca-s pe baza de hipstareala aparatele alea

  19. #79

    E posibil ca cifrele ANAF sa fie adevarate, doar ca se uita intentionat mentionarea unui aspect: statistica e pe primele 6 luni de dupa intrarea in vigoare a legii, adica exact cele de primavara/vara, cand, oricum, 90% dintre clienti preferau terasa, unde fumatul era permis (ma rog, in aproape toate locantele). Nu contest ca este posibil ca trendul sa ramana pozitiv, dar astept cu mult interes statistica si pe toamna/iarna.

  20. #80

    Club in zona centrala din orasel din Ardeal. Dupa o perioada de respectare a legii „nefumat„ acum, in fiecare dimineata, trec pe linga un ventilator „industrial„ care scoate miros de tutun. Politia locala nu cred ca are cum face fata la pilele politice ale patronilor, n-are importanta cine-s.

  21. Eu sunt utilizator de iqos, nu îl folosesc în mail-uri (mi-e jena) , însă îl folosesc în birou (sunt singur).
    Știu ca sunt legale, pana sa îl cumpăr , mi-a fost prezentat și testat în Mall, vad în restaurante ca se folosește și nimeni nu spune nimic.

  22. #82

    Am și io o curiozitate morbidă. Ăștia de lucrează la benzinării, unde fumează? Înăuntru nu e voie prin lege, afară la fel plus că riști să sari dracu în aer. Ce fac, traversează strada? 😀

  23. De fapt adevarul este la mijloc. Voi explica pe larg la mine. Aici, pe scurt de tot:

    1. Imediat dupa Colectiv a fost o spaima grava, lumea iesea din ce in ce mai putin. Apoi, treptat, oamenii au reinceput sa iasa. Treptat, nu brusc.

    2. Deja verificat in alte tari: la o masa, daca-s 3 fumatori si 2 nefumatori, nefumatorii vor consuma mai mult (bere sau suc, nu conteaza). Vorbesc de baruri, nu de restaurante. Erau unii care trageau de o bere 3 ore din simplul motiv ca ei venisera acolo sa fumeze. Daca astfel de oameni nu mai vin in localuri nu e nicio paguba.

    3. Restaurantele au inceput ofensiva pentru recastigarea clientilor (si din cauza reducerii lor de dupa Colectiv, dar si din cauza ca se temeau ca nu vor mai avea clienti). Ofensiva inseamna reclama mai multa, inseamna, poate, conditii mai bune. Inseamna, de exemplu, si amenajarea de terase incalzite, concept inexistent pana atunci (de ele au beneficiat si nefumatori, oameni care voiau sa stea la aer, dar care, pentru ca aveau in gasca un friguros/o friguroasa, nu isi permiteau asta pana atunci).

    E drept, si controalele ANAF s-au intetit, dar a spune ca asta este cauza principala e absurd.

    Cam atat.