Scris de G.V.V
Ceea ce urmează este doar experiența mea din cei aproape doi ani în Istanbul și împrejurimi. Exprimări de genul ”turcii fac/zic așa” înseamnă că majoritatea celor cu care am interacționat se comportă în acest fel, nu majoritatea populației. De asemenea, cea mai mare parte din viață am trăit-o în România, deci comparațiile (vizibile sau implicite) sunt cu țara noastră, nu Paris, Milano sau Londra, ci București, Brașov, Cluj-Napoca.
În primul rând, Istanbulul nu e Turcia, așa spun ei. La început nu prea am înțeles asta, dar ieșind din zona metropolei, se vede o diferență enormă. Societatea este polarizată foarte tare, pe de o parte, Istanbulul și orașele mari, pe de altă parte, zonele rurale, mult mai slab dezvoltate. Asta nu înseamnă că în Istanbul nu există zone mai sărace, mai ales de când cu războiul din Siria și imigranții, dar, chiar și în acelea e mai multă bogăție (deși poate nu e cel mai bun termen) decât în zonele mai îndepărtate de metropolă.
Or, actualul președinte tocmai pe pătura mai săracă a populației pune baza. Iar ei îl apreciază pentru asta. Până la el, țara era condusă de o elită, afectată de acuzații imense de corupție, care nu prea punea preț pe ”cei mulți”. Este adevărat că elita a și dezvoltat țara, dar și el a știut cum să profite și să continue această dezvoltare. Mai ales partea de infrastructură, drumuri, poduri, noul aeroport, transport public, este foarte bine dezvoltată și se lucrează în continuare. Opozanții îl acuză că se investește foarte mult în construcții pentru că cei apropiați lui au afaceri în acest domeniu. Posibil să fie adevărat, nu știu exact. Dar, astea dau de muncă oamenilor, ceea ce e important pentru mulți. De asemenea, multe firme străine și-au deschis fabrici aici, asta și datorită faptului că Turcia are tratate speciale cu UE, deci pot exporta ușor și ieftin.
Per total, economia bazată pe construcții se pare că i-a adus și ceva pierderi, mai ales în ultimii doi ani, când lira s-a devalorizat puternic (de la 3,5 lire pentru un dolar, la 7 lire vara trecută, acum fiind pe la 5,5). Inflația e cu două cifre, i-a afectat puternic, dar totuși, costul vieții e mai mic decât la noi. Asta a crescut rândurile opoziției mai mult decât întemnițarea celor care vorbesc prea mult, deoarece i-a afectat la buzunar.
De asemenea, a redeschis liceele religioase (deși cu astea a cam dat rateu, anul trecut niciun absolvent de liceu religios nu a reușit să intre la facultate) și a crescut puterea liderilor religioși (nu ca în țările arabe, totuși). Și ăsta a fost un motiv de bucurie pentru mulți, nu toată lumea a privit cu ochi buni reformele lui Ataturk, numai că nu mulți și-au permis să și facă ceva, ținând cont de cultul personalității celui din urmă. Care numai democrat n-a fost!
În al doilea rând, cred că imaginea Turciei la ora asta este percepută eronat, mai ales din cauza mass-media occidentală, care e împotriva lui (mare parte a ei, cel puțin). Țara asta nu a fost un model de democrație niciun moment de la înființare până acum. Nu poți să vorbești de Turcia dinainte de EL 😊 ca de etalon în materie de drepturile omului. Să nu uităm de loviturile de stat date de armată, cu sute de morți și răniți, care nu pot fi exemplu de democrație. Sau de privilegiile pe care le aveau anumiți funcționari ai statului, care tratau oamenii de rând ca pe niște slugi (asta o știu de la ei). Deci, ar fi mai bine de subliniat că au venit ceilalți la putere, care se comportă în așa fel încât să-și asigure continuitatea în funcții. Oricum, Turcia e genul de țară în care dacă vine opoziția la putere, în mod mai mult sau mai puțin pașnic, cei de până atunci nu vor ieși pur și simplu la pensie.
Ca o încheiere, nu e cazul de democrație prin părțile acestea (mai nou există și o lege în baza căreia cei care-l contrazic pot fi trași la răspundere, mai ales dacă-i ia valul), dar pentru destul de mulți dintre ei asta nu pare a fi o problemă.
P.S. Comparația cu România e simplă: ei au fost imperiu, noi, vasali.
NOU
turcii ne-o dau la cret din toate partile
nu ne putem compara cu ei, chiar n-avem nici o sansa
NOU
Poate tie ti-o dau din toate partile. PIB-ul Romaniei pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumparare, este similar, foarte putin peste al nostru. Intr-adevar, sunt o tara mai mare, mai puternica, dar nicidecum nu o duc semnificativ mai bine ca noi.
NOU
Boss, da-mi voie sa-ti spun ca cam bati campii. Ia intreaba pe cineva cati “ninja” vedeai in anii ’70 pe strazile Istambulului si cati vezi acum. Asta legat de cat de eronat e perceputa Turcia in presa occidentala. 2 ani… PLM, unii traiesc 10 ani sau o viata in mijlocul unor populatii si evita sa emita judecati de valoare.
Da, am fost vasali. Nu chiar cei mai supusi, daca e sa ne gandim la cat de credinciosi le-au fost sarbii (la dracu, Doamne iarta-ma, datorita cavaleriei usoare sarbe au castigat turcii batalia de la Nicopole! Pe care daca o castigau cruciatii, probabil ca alta ar fi fost soarta noastra). Sau bulgarii. Vasali au fost si altii.
Tocmai datorita acestui statut de vasal si potential stat tampon ne-am castigat autonomia, pe urma independenta si asa mai departe.
Ideea nu este cat de democrat a fost Ataturk sau nu. Ataturk e o porecla, care daca nu ma insel inseamna tata la Turcia. Ai idee cum arata harta Turciei dupa primul razboi mondial? Uite cam asa: en.wikipedia.org/wiki/Greco-Turkish_War_(1919%E2%80%931922)#/media/File:ParisPeace-Venizelos-Map.png Daca nu ar fi existat Ataturk, mergeati la mare in Grecia… in Antalya. Bai, si grecii nu prea au all inclusive… (mergeati pentru ca pe mine Turcia nu ma atrage de nici o culoare. Ma simt mult mai bine in Grecia)
Asa: en.wikipedia.org/wiki/Greco-Turkish_War_(1919%E2%80%931922)#/media/File:Treaty_of_S%C3%A8vres_map_partitioning_Anatolia.png ar fi aratat Turcia daca Turcia nu s-ar fi retras de la negocierile cu aliatii invingatori. Si daca Ataturk nu ar fi castigat razboiul cu Grecia. Ca datorita proastei politici Grecia a fost lasata balta de aliati, e alta poveste…
D-aia exista cultul lui Ataturk, nu pentru ca ar fi fost el un mare democrat. Atturk a fost cum ar fi spus Dl Iliescu “un despot luminat”.
Istanbul nu e Turcia… Nici Bucuresti nu e Romania, nici Varsovia nu e Polonia, nici Moscova sau Sankt Petersburg nu sunt Rusia. Bai, in niste limite nici macar Parisul nu e Franta. Sau Roma Italia.
NOU
Jumate din istoria invatata la scoala e despre turci, tot romanul a auzit de Baiazid, Sinan Pasa, otravit fantani, impins in mlastina la stramtoare si Voda-i un munte.
Am iesit odata cu doua turcoaice in Centrul Vechi si le-am intrebat daca stiu ceva despre noi, daca au auzit ceva la scoala. Ziceai ca le intreb despre extraterestri. Poate n-au fost ele cele mai silitoare fapturi, de-asta sunt curios; in general, turcii au habar de noi? Suntem pomeniti in istoria lor?
NOU
nu
NOU
Le-am castigat in primul rand respectul, prin faptul ca ne-am batut cu ei si le-am omorat multi oameni. Altfel pla, ne-ar fi calcat in picioare ca pe bulgari.
Tarile romane aveau tratat cu imperiul otoman, ca nici o moschee sa nu se ridice pe pamantul nostru, si l-au respectat cu sfintenie. Nici uniunea europeana actuala nu are curajul sa ceara asa ceva Arabiei Saudite, de ex.
Fiindca ei au respectat tratatul, si noi le-am respectat pe ale noastre, ne-am inteles bine dupa aceea.
Fragment istoric, dintr-un manuscris al unui ienicer, din cate imi amintesc suna cam in genul asta:
“Si dupa victorie, sultanul ne-a intrebat:
– Ienicerilor, vitejii mei, ce spuneti voi, cum ar trebui sa fac eu mai departe cu tarile valahe, sa le tratez mai bine sau mai rau?
– Noi ne-am batut des cu valahii, si intotdeauna am castigat, dar intotdeauna cand ne-am batut cu ei am pierdut multi oameni viteji, si tu stapane trebuie sa te gandesti si la noi.”
Textul gaseste in Amintirile unor calatori prin tarile romane.
NOU
Aromânii erau mult mai avantajati și bogați decât majoritatea etniilor din Balcani. Inclusiv turci.
Dacă restul erau doar tolerați ăștia făceau afaceri la Istanbul, mergeau înarmați și au construit unul dintre cele mai înfloritoare orașe din partea asta de lume : Moscopole
N-o fi auzit de noi, dar undeva in istorie au strecurat și niște aromâni in mod conștient sau nu.
NOU
Am intrebat colegii mei din Turcia acum niste ani despre ceea ce am invatat noi la scoala… Se pare ca am invata 2 istorii diferite. Daca-i intrebi pe ei ne-au batut pe unde ne-au prins… Noi am invatat altceva 🙂
NOU
@Comisaru’: Aromanii din Moscopole faceau afeceri nu doar cu Constantinopole, ci si cu Viena. Pe filiera Viena a scapat familia Sguna, ce avea sa dea un mitropolit Ardealului…
De altfel, din afacerile cu Viena li s-a si tras ca sa spun asa. Desi albanezii sunt cei vinovati, in spatele distrugerii Moscopolei tot turcii au stat…
NOU
La palatele lor, din Istanbul,găsești picturi cu Vlad Țepeș, Vasile Lupu, Constantin Brâncoveanu, Fane si Mihaita, asta din ce îmi aduc aminte. Sub fiecare scrie ca au fost adversari de temut, bla bla.
Sabia lui Fănică este expusă la unul din palate, nu mai stiu daca la cel vechi sau la cel nou, dar este cu siguranta o sabie, despre care se spune ca ar fi micului moldovean.
Pare ca stiu de noi si de ceva bătaie luată. Asta nu schimba cu nimic faptul că am fost slugile lor.
NOU
Sabia lui e la palatul ala vechi. Si doar “la noi in istorie” suntem niste viteji, prin alte parti, apar ca ne-au batut de s-au cacat pe noi. Tinta lor nu am fost niciodata noi, Viena a fost dorul lor… noi eram in drum, stateam pe cu curul pe bordura, si cand treceau pe aici ne mai dadeau cate o palma. Nu inseamna ca am fost neinsemnati, am schimbat putin si noi cursul istoriei, dar nu asa cum se spune prin scoala.
NOU
@filip atâta tot că le-am plătit tribut în cea mai mare parte și nu eram tolerați în propria țară, nu construiau moschei, nu converteau la islam (mare parte din turcii din Bulgaria sunt de fapt bulgari la origini), nu luau an de an cotă de copii pentru corpurile de ieniceri și câte și mai câte.
Mai sclav ești tu care dai 40% din salariu unora care îți dau inapoi multă mumu decât erau românii din Moldova sau Țara Românească pe vremea aia.
NOU
de fapt da vreo 75% în total
NOU
Au auzit de Hagi
NOU
” Daca-i intrebi pe ei ne-au batut pe unde ne-au prins… Noi am invatat altceva ”
Asta e clasica, toate popoarele procedeaza asa. Tre sa ii inveti pe prosti de mici ca esti o natie de viteji si eroi altfel cand se isca cate un conflict unde mai gasesti prostii care sa isi dea viata pentru patrie si sa mai si moara cu mandrie?
Eu zic ca turcii cam au dreptate, ne-au cam dat-o in freza pe unde au apucat. Altfel nu imi explic cum Stefan cel Mare ii batea tot timpul dar in acelasi timp le platea non-stop tribut. Eu stiam ca ala care ia bataie tre sa plateasca tribut.
NOU
hmmm, noi 3(?!?) tarisoare, ei unul din cele mai mari imperii din istoria lumii. noi, la fiecare batalie le omoram sute, mii, milioane de soldati, ei nici unul. anul urmator, ei reveneau cu altii, mai multi, noi plateam trbiut vitejii plecasera la capsuni in spania probabil… de la un moment dat incoace, cale de vreo cateva sute de ani, domnitorii romani erau numiti de sultan… seems legit, romania uber turkiye.
NOU
individul e pur si simplu dictator. daca cineva are impresia ca asta e ok poate sa vada cum a reactionat la pierderea alegerilor in istanbul: a dat vina pe ceva obscur, mafia sau alte cacaturi si cere organizarea de alegeri pana ii iese lui schema. dar e ok , au all inclusive si e relativ ieftin. aaaa, si au si aeroport foarte mare. GG!
NOU
Au si ei “statul paralel”?
NOU
statul paralel in lume: Turcia: Gulen si aparent mafia (oricare e ea mafia); Romania, Ungaria, Israel: Soros/securitatea/imigrantii/procurorii cei rai, SUA: stangistii/ecologistii/oamenii de stiinta/lumea/universul, UK: UE cea rea si hrapareata si invadatorii din est, Italia: imigrantii etc etc
NOU
What a bullshit…
NOU
Cum e turcu’ și pistolu’.
Ho, că nu dau turcii!
Se bat turcii la gura mea (well…)
Tarkan. Mustafa Sandal. Orhan Pamuk.
Rahat. Sictir. Giurgiuvea.
Cam asta e, in nuce, imaginea mea despre turci. :))
În episodul următor: bulgăroi cu ceafa groasă
NOU
Ai uitat lighean, sugiuc, narghilea si ciorba.
Teaser la bulgaroi cu ceafa groasa: draghi slitili, narushenie, leka nosht deta.
NOU
Turcul plateste.
NOU
Nu fiți turci!
NOU
…Hakan Sukur!
NOU
Hakan Si-n Cur.
NOU
am cumparat suciuk (sucük) de la magazinul turcalesc de la vitan/mihaibravu. foarte tare. din peltea de struguri si nuci.
#muccelmic
NOU
Si mai si fumeaza ca un turc… care vinde piese false de Dacia
NOU
2 situatii :
1. Acuma 3 ani la job au angajat un turc. Tipul era cam super-calificat pentru orice job din Turcia ( lucra mai mult remote pentru firme externe). La relocarea din Turcia, ministerul de interne turc i-a cerut sa vina la un “interviu” cand au aflat ca devine expat. Interviul a durat 4 ore, a fost practic un interogatoriu. Tipul mai locuise in trecut in China , SUA, Rusia , sotia lui era rusoaica, niciodata nu a primit asemeena “atentie” de la statul turc.
2. Acum un an am fost mentorul de cariera a unui turc ce s-a mutat impreuna cu familia, ambii inalt calificati in IT (senior level). A trebuit sa ii atrag atentia sa inlature din CV sintagma “moved out of Turkey on asylum basis with my family”. I-am zis ca nu o sa il intreb de ce se muta , mi-a multumit.
Sincer tot incerc sa explic celor din Romania care ar avea sanse la o viata mai buna in Vest sa nu astepte prea mult, pentru ca exista riscul ca modelul turc sa fie aplicat si Romaniei. Apropo, cei ce emigreaza din Turcia sunt priviti ca si tradatori de tara
NOU
Și cam care ar fi riscul ăla? Chiar îl compari pe gherțoiul de la Teleorman cu erdogan?
NOU
Su in Romania sunt trădători de țară. De exemplu medici pe care statul i-a instruit, ca nu s-au instruit singuri si care pleaca desi li a-a marit salariul. Dar chestia asta se va schiva curand ca ministrul finanțelor merge înainte cu îngrădirea libertății de miscare.
NOU
Poate că nu de Dragnea e vorba.
“reşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat astăzi, la Târgu Jiu, că îi va chema în instanţă pe oamenii care fac afirmaţii nefondate la adresa partidului, el punctând faptul că, de câteva săptămâni, de la înregistrarea formaţiunii politice, au fost lansate o serie de atacuri şi acuze care nu au niciun fundament.”
www.bursa.ro/ciolos-avertisment-pentru-cei-care-ii-ataca-partidul-27965636
NOU
#atat
NOU
@Comisaru’ Moldovan: Erdogan nu conduce de unul singur, a construit in 15 ani de cand e la putere un sistem, cu care schimba directia societatii, in cazul lor: mai islamica , mai anti-occidentala, mai hegemonica. psd incearca acelasi lucru: sa schimbe aspiratiile societatii, sa caute inamici ce discrimineaza romania, sa bage religia la inaintare etc.
Problema ce o vad eu e ca vor copia metodele turcesti doar ca sa nu zica ca nu au incercat totul, ei vor doar 2 lucruri : sa fure si sa nu fie pedepsiti pentru furt.
NOU
E interesant că nu zici nimic de sistemul lor de sănătate. Poate nu ai avut nevoie în ăștia 2 ani, ceea ce mă bucură, fiindcă nu doresc nimănui să fie bolnav.
Ce știu eu, de la prieteni, este că au la dispoziție niște condiții și niște tratamente la care noi nici nu visăm. Am prieteni care merg acolo pentru a cumpăra medicamente care la noi nu se găsesc (fiindcă ANM-ul și Ministerul Sănătății sunt conduse de cretini). Am prieteni care s-au tratat acolo și au scăpat de niște chestii la care doctorii noștri ridicau din umeri a neputință. Sigur, trebuie să ai ceva bani, dar nu prea mulți, comparativ cu “privatul” nostru minunat. E posibil ca, sărac fiind, să mori p-acolo cum mori și pe la noi. Dar mă îndoiesc. Îmi spunea cineva că sistemul de sănătate ar fi unul din motivele pentru care turcii de rând îl acceptă pe Erdogan. N-aș vrea să testez asta pe propria piele, dar aș fi interesat dacă sunt alții (eventual de acolo) care cunosc situația. Pe modelul articolului scris de șefu’ cu spitalul din UK.
NOU
Spitatele turcesti sunt recunoscute pentru profesionalism. Ma tem insa ca e vb despre alea private. Turcul de rand – mai greu are acces. Si nu e meritul lui Erdogan. Un sistem privat performant nu se contruieste in cativa ani si nici cu bani de la buget. Erdogan are sustinerea populatiei rurale – mult inapoiata celei urbane concentratata in marile orase ca Istanbul, Ankara, Izmire etc – care reprezinta peste 60-70% din total. Turcii sunt cam 70 de mil de toti…
NOU
Îmi spunea cineva că sistemul de sănătate ar fi unul din motivele pentru care turcii de rând îl acceptă pe Erdogan….
Cre’ca mai bine ar trebui sa-ti pui intrebarea cum e sistemul lor penitenciar. Io mai degraba cred ca tac din gura fiindca turcaletilor le e frica de inchisorile turcesti, nu ca-s mindri de spitale…
NOU
Gabriela Vranceanu Virea?
NOU
Gictor Viorel Vonta.
NOU
eu as fi mers pe glu voican voiculescu, e mai de actualitate :).
NOU
Sa evitam cu gratie niste amanunte:
– 20 de ani presa occidentala a albit turcii – turcii sunt stalpul societatii , comunitatea turca este model de civilizatie , infractionalitatea turca nu numai ignorata dar negata oficial
– 15 ani jurnalul de stiri a fost de forma turcii sunt buni , est-europenii rai , economia creste
– stil cum stiam ca au comis turcii ceva ? aparea subit in presa articol cu chestii facute de romani
-majoritatea tarilor din vest au/aveau tratate “peste” legislatia UE cu Turcia ; practic ce se cere/cerea est europenilor nu se cere/cerea cetatenilor turci ( cras exemplu de discriminare si dublu standard , vechi de cand UE)
-si multe altele
Din pacate articolul este 90% standardul EU privitor la ce “e voie” in presa , partinitor si cu bataie lunga.
NOU
Un mic detaliu despre ce se intampla in Turcia Am un prieten turc stabilit in Romania de 1 an, care are cont Spotify creat pe cand se afla in Istanbul. Bratul lung al cenzurii a facut ca un playlist trimis catre el (balade rock) sa i se deschida cu cantece tradiționale turcesti. Titlul era acelasi, dar continutul diferit. Asta se intampla in Romania. Cenzura este foarte mare in Turcia
NOU
Sper ca a intrat bine bonusul pe card, domnule autor, pentru ca ce ati scris aici este in proportie de 90% o mare prostie. incepand de la compartimentarea Istanbul vs. restul tarii, pana la ideea cu constructiile si cat de mult bine fac ele in pofida criticilor si… of, nici n-are rost, ca o corectura corecta ar fi mai lunga decat textul… prostii .
NOU
Cel mai mare aeroport din lume – la Istanbul – e o prostie? Podurile peste Bosfor sunt o prostie? Trenul de mare viteza Ankara Istanbul e o prostie? Toate astea sunt o prostie in comparatie cu mizeria numita “fonduri europene” servita non stop romanilor?
NOU
Cel mai mare aeroport, dupa ce criterii? Inca nici nu s-a deschis.
NOU
dupa nr. pasageri, 200 mil/an (dublu fata de Atlanta Hartsfield-Jackson, locul 1 acum) cand va fi 100% pus in functiune, adica in urmatorii ani.
NOU
@bugsy, ah, pai stai asa, ca metroul din drumul taberei se deschide in 2013 si va duce 250 de milioane de oameni pe ora. iar in vara asta se vor inaugura vreo 2 milioane de kilometri de autostrada intre bucuresti si alexandria.
hai sa-l vedem deschis si dupa aia osanalele…. ca de liniute colorate sunt pline ministerele nu numai din romania.
NOU
Nu înțeleg care e faza cu mizeria de fonduri europene.
Ungurii sunt în șantier la foc automat pe fonduri europene de ani de zile, și nimeni nu se plânge.
Au făcut autostrăzi, căi ferate, tot ce trebuie.
Așa nasol e că nu trebuie să fie furate?
NOU
Pt cei care stramba din nas ca nu-i asa, ca e propaganda etc: bre, e o opinie, da? E doar o opinie, si e mokka. Deci nu e nevoie sa va etalati cunostintele sociale, geo-politice, macro-economice sau ce plamea credeti ca mai aveti.
Si Da, Turcia ne da muie la tot ce vrem noi. Am fost, m-am plimbat print toata Turcia timp de vreo 2 saptamani si palaria jos, au o tara boboc fata de Romanika. Si asta era pe vremea cand Erdogan candida prima oara, e foarte posibil ca acuma sa fie si-mai-si. Strazi, servicii, oameni harnici si intreprinzatori – nu prea vezi mistocarismul si bagarea-de-pula damboviteana.
NOU
Ce spui stimabile, chiar asa? Daca e o opinie, si mokka, trebuie sa picam toti extaziati in cur? Daca e plina de prostii si interpretari personale, sa tacem si sa dam din cap ca prostii, io-te dom’le ce destept e ala?
Adica eu daca nu sunt de acord cu opinia lui, si am argumente sa o combat, trebuie sa tac? Boss (si nu te mai oripila, meriti apelativul din plin), parca nu le aveai pe astea cu PC…
E acest blog o platforma de dezbatut idei? Este! Ei, atunci nu ma face sa folosesc cuvinte turcesti!
NOU
NOU
@Genghis Han: Bre, you need to get laid 🙂 Am zis ca “nu e nevoie” adica nu trebe neaparat. Nu ca nu ai voie sa “dezbati” sau ce plamea mai vrei sa scrii pe blogul omului. Pt ca anlizele docte si combatutul unei opinii valoreaza cat o ceapa degerata.
Si BTW de unde asta “acest blog o platforma de dezbatut idei”? 🙂 De ce trebuie sa definesti matale (un comentator anonim pe net) ce e sau nu e un blog care nici macar nu e al tau?
As I said, you need to get laid.
NOU
sunt curios cum ar suna un articol de gen in Turcia.
“Romanii sub dragnea. Sunt cativa care il urasc, dar majoritatea il iubesc pentru ca a crescut salarii, pensii…”
NOU
Despre Erdogan se pot spune multe…si marunte….in ultimii ani Turcia s-a dezvoltat f mult cel putin pe zona de infrastructura…..de prin 2006 tot merg in Turcia cu masina…si se vedea de la an la an un nou drum largit, un pod, etc…
despre turcul mediu statistic cred ca pot spune ca isi doreste sa aiba si sa dezvolte propria afacere…mai ales pe zona de comert…desi toti spera mai mult sau mai putin sa produca ceva….a….si sa faca cat mai multi copiii….
Ca si la noi sunt oameni si oameni…..dar parca la turci sunt mai multi carora le pasa, te ajuta, se implica, muncesc f mult, nu prea ii doare de capra vecinului…sunt cateva aspecte de educatie si comportament/atitudine care fac/face diferenta…..au ceva ce noi am pierdut parca….
din loc in loc inserati “cred ca ” sau “asa vad eu lucrurile”
NOU
Reteta turceasca braga: 2 turci se freaca cur in cur, si al 3-lea toarna apa, cu taraita. Daca iese braga mai acrisoara, inseamna ca au fost turcii mai nespalati.
Vitejia romanilor: oare de ce in pula mea au luptat atata impotriva turcilor, cand majoritatea au finalizat prin a plati bir. Parca Mircea era ala de a ajuns de si-a pestit propria fata pe la turci.
NOU
Mulți ne-au bătut în istoria asta, dar de fiecare dată când au venit au strâns din fund și s-au întors doar jumate acasă. Numărați pierderile adversarilor noștri și încercați să înțelegeți prețul pe care-l plăteau când intrau pe teritoriul României.