Și anume, într-o bulă de siguranță falsă.
Mă uitam acum, odată cu Black Friday, la opiniile oamenilor, nu neapărat aici, unde sunteți, majoritar, cu picioarele pe pământ, dar în general, pe net.

În cel mai pur mod, oamenii nu realizează și nu înțeleg că trecem prin cea mai grea perioadă post război din Europa, de până acum. Combinat cu COVID, războiul din Ucraina afectează toate, absolut toate sectoarele economice ale lumii, tot ce înseamnă politică, pentru că orcile au nevoie să țină europa dezbinată, iar cozile de topor plătite agită peste tot perspectivele distrugerii UE, recăpătării acelei așa zise mândrii naționale, fiind suficienți de imbecili să nu înțeleagă că doar uniți suntem puternici în fața rusiei și chinei, iar pe bază de tuneluri dacice, suntem doar un comunicat de presă la RossiaToday, azi românii au decis, prin referendum de 98%, să facă parte din Uniunea Comunităților Ruse Independente.

Prin urmare, plin de comentarii legate de reduceri. De ce reducerile sunt așa de mici. De ce prețurile sunt atât de mari. Știe el că anul trecut produsul avea reducere mai mare, acum de ce e mai mică. Produsul X cu siguranță are prețul mai mare decât acum 2 luni, l-au mărit porcii acum, de Black Friday.

În același timp, toți plătesc 9 lei motorina. Toți se duc și iau lapte cu 17 lei și pâine cu 9 lei. Toți se miră la galantare că kilogramul de porc a ajuns și 50 de lei, ce nenorociți și hoți sunt ăștia.
Dar totul e ok. Dacă e vorba de cumpărat de pe internet, acolo prețurile nu cresc, televizoarele, sticlele de vin, toate ajung prin teleportare acolo și la un preț care se modifică doar o dată la 5 ani sau ceva, în funcție de cum îi crește țugulanului român salariu.

Serios, încep să înțeleg îndemnul ăla cu ieșitul din bulă. Mai ieșiți din bula voastră, vedeți că, în jurul nostru viața s-a scumpit cu 50% și devine și mai scumpă, every fucking day.
Trezirea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

42 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    O să încep o dietă azteco-daco-mediteraneană cu cartofi albi, portocale și mere

    120
  2. #5

    Pruna s-a scumpit?

    12
  3. #7

    Garçon, sa mearga o portie dubla de ambrozie si nectar pentru colega Maithun!

    17
  4. #9

    In condițiile în care companiile de curent electric, gaze si nu numai au anunțat profit de pana la 5 ori mai mare ca în anii precedenți (culmea acuma cu razboiul din Ucraina costurile au crescut deci profiturile ar fi trebuit sa scadă), concluzia mea e ca multe prețuri au fost umflate doar ca sa se profite de pe urma razboiului din Ucraina. Mi se pare josnic ca tu ca firma desi nu ai probleme cu aprovizionarea sa cresti preturile artifical sub pretextul ca e razboi. Da, este razboi, inevitabil anumite lucruri sunt mai greu de obtinut, spunea Vali ca nu vrea nimeni sa se riste sa mearga sa cumpere cereale de la Ucraina pentru ca este conflict, corect, preturile ar trebui sa creasca la cerealele care vin din import din Europa. Dar porumbul adus din Argentina de ce este umflat pretul nejustificat, ok este conflict si desi aprovizionarea si ruta de comert sunt neafectate nu vad de ce ar creste atat de grosolan pretul.
    Iesim din bula dar nu ne mintim singuri.

    97
    • #10

      Pentru ca asta e mama comertului: cererea si oferta. Magazinele nu isi permit sa umfle preturile foarte mult, pentru ca e concurenta mare si chiar se chinuie sa castige cat mai mult share pe piata, in schimb distribuitorii pot; partial mascat sub scumpirea kw sau a combustibilul, partial ca se poate.

      Adu-ti aminte cand a inceput razboiul, disperatii cumparau ulei si faina cu paletii; si revenim de la ce am inceput: cerere si oferta. Si mai adu-ti aminte cate miliarde de euro au inundat piata in pandemie; banii aia crezi ca au disparut brusc dupa pandemie? Nu. Rezultatul e inflatia, care la fel, e definitia diferentei dintre cerere si oferta.

      1
  5. #11

    Nu stiu daca-i chiar cea mai grea perioada de dupa razboi, acum panica si problemele economice si sociale s-au extins si in Vestul Europei, si asta ii face pe toti mai alerti, dar cred ca cel putin pentru Estul Europei si Balcani, cea mai grea perioada au fost anii 90, in ex-Yugoslavia era razboi, Rusia si Ukraina erau in colaps economic si social total, mult mai rau decat acum, iar la noi si pe la Bulgari era perioada de traniztie, aratau tarile noastre ca Somalia, ca tot am vazut zilele astea niste video-uri de arhiva cu tara noastra din perioada 90-2000, intre 96 si 2006 de exemplu, zici ca devenise Romania o alta lume .

    Cat despre bulele vietii… aici gresesc oamenii, este o diferenta imensa intre ” incerc sa ma inconjor de apropriati si prieteni asemanatori mie si sa nu mai stau sa pierd timpul sau sa fiu influentat de altii cu care nu am nimic in comun ” si ” ma rup complet de realitate si de toti cei ce nu cred ca mine, gandesc ca mine, castiga bani ca mine si voteaza ca mine, nu vreau nici sa-i mai aud si nici sa-i mai vad ” . De-asta sunt atatia care nu constientizeaza ca problema in ansamblu este mult mai complexa decat faptul ca smartphone-ul sau placa video pe care si-o doreau, nu au fost reduse la pret atat cat au visat ei 🙂

    86
  6. #12

    Da, viața a devenit mai scumpă dar nici cu profiturile unor companii nu îmi e rușine

    31
  7. #13

    REAL, majoritatea preturilor au crescut cu 40-50% chiar si 100%, dar inflatia declarata de 15% e in scadere. Misto.
    Probabil statisticile sunt facute tot de aia care spun ca o familie cu 2 copii traieste DECENT cu 3200 Lei / Luna.

    34
  8. #14

    Și totuși laptele se cumpara de la furnizori cu maxim 2 lei pe litru și ajunge 17 lei in rafturi.
    Cam mare boss diferența asta.
    Sa nu zic ca majoritatea profita de situație ca altfel nu ar fi pe profituri record la sfârșit de an.
    Dar ce știm noi prostimea de jos cum suferă ei ca noi sa aveam laptele la 17 lei.

    52
    • #15

      Dar nu strica ca macar cei care pot, sa cumpere laptele direct de la producator la 5 lei/litru. Eu stau la tara la 10 minute de oras, dar stiu o gramada de producatori care isi vand laptele la dozator sau aduc cu sticla direct la piata. 10 lei sticla de 2l. Si laptele e lapte ca lumea daca iti gasesti un om de incredere, nu zeama de la spalatura scoasa de pe fundul butoiului.

      6
  9. #16

    Iar din August pana acum:
    – unt, minim 12 lei peste tot
    – cartofi, 3,5 lei kg .
    Asta fiindca ieri am fost la cumparaturi si preturile mi-au ramas in hdd.

    6
    • #17

      Daca treci prin Brasov sau Covasna, sa te aprovizionezi cu cartofi. In Brasov gasesti si cu 2.20 – 2.30 lei (piata de gros de langa centura) si prin jud. Covasna am vazut chiar la 2.00 lei (pe DN).

      3
    • #18

      Ar fi o idee. Insa ar trebui sa vin din Galati.

      8
  10. #19

    10 lei untul?! Unde ‘mnezo au gasit ei unt cu 10 lei? Oh, pretul e din August 2022…. Eh, ce vremuri bune…

    28
    • #20

      Poate ăla de 65% grăsimi să fie 10 lei.
      Prin august cred, am prins o ofertă la lidl 11 lei pachetul de 250 g, cu 80% grăsimi. S-a făcut 16-17 lei prețul normal, mi-a stat pulsul.

      12
  11. #21

    S-a facut 15 lei o cafea la carton in mall. Inghetata 9 lei “cupa”. O shaorma mica (eu as zice minuscula) e 26 lei. Un croissant 8 lei. Etc. Preturi cu 40-80% mai mari decat anul trecut.
    In acelasi timp a crescut la fel si numarul de masini precum si numarul cumpărătorilor. In orice mall mergi nu greu gasesti loc de parcare, greu gasesti o masa libera, in magazine efectiv te calci in picioare (ma ales la tipul “boss” si “bagabont”), se cumpara orice, mai mult parca decat anii trecuti.
    La fel la supermarket, la orice ora parcarile sunt pline si cozi la case, cosurile pline.
    Loc de crestere preturi e destul, scump/ieftin exista doar in contextul veniturilor romanilor, mie mi se pare ca acestea sunt mari si foarte mari.

    26
    • #22

      Ieri (luni) la ora 10 era aglomerat in kaufland Câmpina, trafic, forfotă. Eu chiar m-am mirat că era atât de aglomerat într-o zi din cursul săptămânii și la ora la care majoritatea ar trebui să fie la muncă (eu nu eram pt ca sunt in ccc)

      1
  12. #23

    Personal, nu prea mai cred in asta cu: e razboi, a fost covid, uite ca se vede si in piata! Nu stiu, dar cand bancile cocoseaza populatia cu rate in crestere, cand tot ce inseamna petrol, gaze, curent creste ( ca pret pentru clientul final ) totul sub mantra asta a razboiului si, apoi, auzi de profituri record, parca nu prea mai imi vine sa ii cred sau ajung sa cred ca poate chiar sunt organizati suficient de bine incat ei sa creasca fie cat mai profitabili orice ar fi, orice s-ar intampla cu statele in care cocoseaza populatia.

    20
  13. #24

    Am fost ieri in Auchan sa fac niste cumparaturi mai zdravene, cum fac maxim odata pe luna. 968 lei, cos 3/4 plin, un pic de carne (pui, curcan, vita), lactate, chestii vegetale de dieta, dulciuri pt non-dieta. Fara produse non-alimentare, fara bauturi. Glumeam cu sotul ca am fost si am cumparat un televizor, ca asa parea dupa bon.

    26
    • #25

      Ce gospodină avem aici!

    • #26

      Da da, cu lista si tot, stau si bifez lisa prin magazin. Mai primesc pe whatsapp “comenzi speciale” de obicei cand sunt deja afara din magazin.

  14. #27

    stiu ca pare surprinzator dar cei care produc lucruri nu prea au cum sa se faca ca nu le-au crescut costurile ca la balamuc. de exemplu costurile de creditare sunt ceva de vis, faci cardio stand in cur la birou citind comunicatele bnr.

    3
  15. #28

    Da ma da, ai dreptate. E de vina bula mea ca emag și alții scumpesc preturile în octombrie sa le dea redus în noiembrie.

    27
  16. #30

    spre surprinderea mea emag a avut o companie misto anul asta
    anul trecut a fost efectiv de PORC, din ala mistret chiar

    dar da, avand in vedere contextul actual, s-au comportat mai mult decat onorabil
    si-au mai fost si altii care, culmea, de obicei manelizeaza conceptul si organizeaza BF de pasti si/sau vara

    3
  17. Nu e prost cine cere, e prost cine da. Altfel, eu sunt in continuare uimit ca nu a pornit miscarea ”ne cacam in facturile voastre, sa vina cat vreti ca nu le platim si sa ne sugeti cucu, ce ne puteti face la toti?”

    11
  18. #32

    Preturile acelea sunt cele mai mici din piata sau reprezinta media? Intreb pt. ca ajung de 3-4 ori pe saptamana la Lidl si Kaufland si imi da cu virgula.
    Pieptul de pui dezosat e pe la 28-30 lei/kg inca din vara, pulpa de porc si merele golden doar la reducere sa le fi gasit la preturile din tabel.

    Altfel, poate explica cineva priceput cum se calculeaza rata inflatiei? Daca e de numai 15-16%, dar impresia generala este ca preturile la alimente, energie, combustibil, servicii, constructii etc. au urcat cu mult mai mult…

    10
    • #33

      e o suma statistica de la INS, intotdeauna e data in jos cat de mult se poate.

    • #34

      pentru economia unei țări rata de inflație e bine să fie cât mai mică, așa că toți se bat să afișeze cele mai mici cifre posibile ca să amâne momentul în care se prinde mulțimea că ne ducem în cap.
      Mai ales că urmează niște alegeri în curând, nu să prea bine să se prezinte cifrele alea nașpa!
      eu cred că oricum politicienii ăștia sunt proști rău de se agită atât să acopere dezastrul și încă nu s-au prins că pot să facă orice, și să afișeze orice cifre că românii tot psd, pnl și pui de securiști votează!

      3
    • #35

      Carrofii si varza sunt ieftine. Ce mananca mai mult romanul? Ponderezi si iaca inflatie mica 🙂

      1
  19. #36

    Maica, macar Firea punea luminite frumoase pe strazi si in centru iepuri d’aia mari de plastic care trageau o caruta, aveai saracie in stomac dar bogatie in suflet!

    10
  20. #37

    O, da. Si pretentiile gen “sa mi se livreze pachetul IMEEEDIAAAT, desi nu am platit taxa de livrare expres, dar mie sa mi se aduca rimelul de urgenta ca fac cu nervii, tzatzo!”.
    E razboi la cateva sute de km de ele, dar pe ele le tine grija de maglavaisuri.

    6
  21. #38

    Ca să mai pun ceva la teoria conspirației: într-o țară care se apropie binișor de hiperinflație, mai au și atentate, prețurile sunt mai mici decât la noi. La produsele de bază, nu electronice sau altele.

    6
  22. #39

    Cel mai ieftin unt astazi: 15,69 LEi UNT DE MASA B

    2
    • #40

      Mai bine nu-l cumperi….e total nesănătos! Uite că există un efect pozitiv al scumpirii….

      3
  23. #41

    eu am venit sa rad tare si cu gura pana la urechi de prostii aia care cumparau baxuri de ulei de faina de orice ca se vor scumpi, na fraierilor ca nu s-au scumpit numaifitisaraci

    1
    • #42

      e posibil sa incurci borcanele, prostii cumparau in pandemie, pentru ca le era frica ca se termina.